Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Je možné, že by se jednalo o boreliózu?

Kožní obtíže Václav 16.7.2018

Dobrý den,
již přes 10 dní mám na boku červený flek, zhruba 3 × 1,5 cm (viz foto). Nezvětšuje se, ani nezmenšuje. Nijak nesvědí. Nepamatuji si na žádné poranění, kousnutí hmyzem ani klíště. Víte, co by to mohlo být? Je možné, že by se jednalo o boreliózu? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, o lymeskou borreliosu se dle mého nejedná. Erythema migrans je nejčastější formou a typickým projevem LB. Jedná se o červenou skvrnu vznikající v místě přisátí klíštěte většinou s odstupem 7-14 dnů (s hranicí 3-30 dnů). Dosahuje mnohdy značných rozměrů, pro jistou diagnózu by měl průměr erytému přesahovat 5 cm a měl by trvat alespoň 3 dny. Je ostře ohraničený s typickým šířením do periferie, homogenní nebo s výraznějším prstencovitým lemem a centrálním výbledem. Nebolí, někdy lehce svědí, kůže není horká ani nepálí. U menší části pacientů bývá vznik erytému provázen chřipkovými příznaky – únavou, malátností, bolestmi svalů a kloubů či hlavy, zvýšenou teplotou. Erytém zmizí v průběhu antibiotické léčby nebo také spontánně. Od erythema migrans je třeba odlišit nespecifickou kožní reakci na přisátí klíštěte, tu pacient nachází mnohdy již v okamžiku odstraňování klíštěte nebo v prvních dvou dnech po něm, zarudnutí dosahuje výrazně menších rozměrů (do 3-5 cm), často svědí nebo je horké, někdy vystupuje nad úroveň kůže. Je homogenní bez centrálního výbledu. Spontánně vymizí ve většině případů během několika dnů. Řekla by jsem, že se spíše bude jednat o kožní plísňovou infekci, zkuste projevy mazat Imazol krémem 2 denně alespoň 10-14 dní. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šulcová MBA

Specializace: Dermatologie Pracoviště: DermaEsthetic

Dobrý večer, zdravím Vás a děkuji za dotaz.
Souhlasím s kolegyní, že se pravděpodobně nejedná o LB, ale možností může výt více, včetně zmíněné, tedy aplikujte ten Imazol a pokud do 2 týdnů nebudete mít pocit, že se ložisko zlepšuje nebo naopak projevů přibývá, navštivte dermatologa, může se jednat o onemocnění, které bez účinné léčby bude pouze progredovat a nezvládne se běžně dostupnými preparáty.
Pokud se chcete objednat na naše pracoviště, počítejte nyní cca s 2 týdenním objednáním.
Klidný večer
Šulcová, DermaEsthetic

Související dotazy

Může chytnout boreliózu?
Dobrý den, chci se zeptat, můj přítel si něco sloupl...
Testy na boreliózu
Dobrý den požádala jsem obvodního lékařu o odběr krve...
Je to možné,
Dobrý Den vysadila jsem HAK po cca dvouletém braní.Chci...
Může se jednat o CHOPN?
Dobry den, jiz asi 2 roky me trapi obcasny lehky kasel...
Podezření na Boreliózu
Dobrý den Před nedávnem (cca 4týdny) jsem měl na...
Testy na boreliózu
Dobrý den. V červnu jsem měla klíště, v půlce října...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné že mám jen vyšší srážlivost krve?


Je možné že mám panickou ataku ?


Je možné že mám zánět slepého střeva?


Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?

Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?

Je možné že se jedná o rakovinu?


Je možné, aby antidepresivum Asentra 50 mg ovlivňovalo testy na boreliozu?


Je možné, aby mě tzv. chytl žlučník.


Je možné, aby mi antibiotika nezabrala a zánět tam stále je?

Dobrý den, jsou to tři týdny, kdy mi pan doktor trhal zub. Zub musel ven,...

Je možné, aby žena otěhotněla s více plody?




Je možné, že hCG je negativní I v těhotenství?


Je možné, že i přes negativní vyšetření mám mykózu?


Je možné, že jsem opět těhotná?

Dobrý den, obracím se na Vás s naléhavým dotazem. V lednu letošního roku jsem...

Je možné, že jsem se mohl nakazit Aids/Hiv?


Je možné, že jsem se nakazil?

Dobry den, vcera jsem byl poprve v nocnim klubu. Prisedla si ke me jedna profesionalka...

Je možné, že jsem těhotná?

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat. 14.12. jsem byla darovat vajíčka...

Je možné, že jsem těhotná?

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně těhotenství při braní antikoncepce....

Je možné, že lupenka souvisí s vysazením antikoncepce?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Jako malá jsem měla malá ložiska...

Je možné, že mám pohlavní chorobu?

Zdravím mám ještě dotaz nemusí to být nakaza ale mam takové divné priznaky zlutejsi...

Je možné, že mám poruchu štítné žlázy?

Dobrý den, je mi 69 let, užívám carzap HCT, rosumop a budiar spray. Mám podezření...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak dlouho trvá než takový hematon se vstřebá uplně?

Dobrý den, umrtovavcí injekcí mi zubař způsobil hematon (podlitinu) napíchnul...

Kašel, dobírání antibiotik

Dobrý den! Dobírám Amoksiklav 1G na plíce a průdušky a polykání spolu s teplotami...

Neurofibromatóza

Dobrý den , obracím se na vás s dotazem , mám genetickou poruchu zvanou...

Svědění pochvy po styku

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu.Posledne cca dva mesiace riesim...

Panenská blána (hymen)

Zdravím, hodně diskutované téma v této poradně je téma pannenská blána, ale...

Píchání v pochvě na konci těhotenství

dobry den chci se zeptat kdyz miminko je hlavou dolu a a ja citim v pochve takove...

Mykoplasmata v pochvě

Přeji pěkný den, chtěla jsem se zeptat jaké jsou příznaky u mykoplazmat v pochvě....

Streptokok v pochvě

Dobrý den, nyní jsem ve 13 tt těhotenství. Dneska mi doktorka oznámila, že...

Opakované trombosované hemeroidy

Dobrý den, můj dotaz se týká neustále se opakujících trombosovaných hemeroidů....

Menstruační krev

Dobrý den, jeden čas šel v mé generaci (když jsme byli ještě mladé) názor, že...

Bolest chodidla

Dobrý den, doplňují svůj dotaz, nejhorší je levé chodidlo,bolest vede od paty...

Antihistaminika


Pocit na zvracení, bolest žaludku


Bolest v levém boku

Dobrý den.Tři čtyři měsíce mám bolesti v levém boku které někdy směřují i do...

Hlen v konečníku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co to může být, když při každém zatlačení...

Menstruační kalíšek

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Menstruační kalíšek. Jestli je opravdu...

Kožní problémy

Dobrý den, jsem na dovolené u moře a zhoršily se mi mé kožní problémy na šlapkách...

Artróza kolene

Dobrý den, je mi 52 let a mám artrozu údajně 3. stupně. Za posledního půl roku...

Čirý vodnatý výtok po užívání globulí

Dobry den brala jsem na maly zanet globulus natrio tetraborico a po dobrani...

Zatvrdlé prso

Dobrý den, chtěla jsem poradit.Je mi 27 let,bezdětná. Mám zatvrdlé pravé prso....