Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mohou leukémii vyvolat léky?

Onkologie Jiří 11.5.2019

Dobrý den, moje kamarádka nedávno onemocněla leukémií. Před několika měsíci v době, kdy si myslela, ze je těhotná ji byl doktorem gynekologem doporučen produkt beauty bust balance, který by ji měl v případě těhotenství v kombinaci s nějakou silnější antikoncepci vyvolat samovolně potrat. Teď ji řekl, ze je možné ze leukémii vyvolaly tyto léky. Je to vůbec možné? Všude jsem četl, ze příčinu leukémie nelze v dnešní době přesně zjistit. Díky za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, osobně si nemyslím, že by leukémii u Vaší kamarádky vyvolaly tyto léky. Antikoncepce se užívá běžně a Beauty bust balance obsahuje bylinné extrakty.
Příčina leukémie bude multifaktoriální- tj. musí se vždy sejít více faktorů v jeden čas (genetická predispozice, faktory zevního prostředí, stres, životní styl...). Pokud se tyto faktory setkají, mohou vyvolat onemocnění (ale je to velmi složitý proces).
Také mi není úplně jasné, jak by silnější antikoncepce spolu s přípravkem Beauty bust balance vyvolaly potrat. Ale nevím přesně název antikoncepce - mohla to být i tzv. "pilulka po" (která otěhotnění zabrání). S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Jiří, leukemie je onemocnění, které může mít řadu faktorů, které spolupodílejí na jejím vzniku, příčina je většinou nejednoznačná. Je mi líto, že Vaše kamarádka onemocněla. Nemyslím si, podobně jako paní doktorka, že by některá ze sedmi bylinek v přírodním preparátu Beauty bust balance mohla vyvolat vznik leukemie a ani antikoncepce užívaná jako potratová pilulka tuto nemoc podle mého názoru nevyvolává. Nevím, podle čeho lékař Vaší kamarádky usoudil, že by tomu tak mohlo být, prosím, nejlépe se optejte jeho. Pokud se ale domnívá, že pacientce poskytl nějkou léčbu, která mohla vyvolat nádorové onemocnění a Vaší kamarádce to takto sdělil, měl by mít pro doporučení takového postupu důvod a také zprávu a názor poskytnout ošetřujícímu hematologovi. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Leky a ochrana jater
Dobry den,chci se zeptat ,maminka a bratr maji lupenku,vyvolat...
Léky
Mám Léky jen na 3 dny. Léčím se u dr. Pribulové
Leky
prosím o sdělení na co jsou léky panzytrát25000 a...
Léky
Dobrý den, zajímalo by mě, jak se snesou tyto léky...
Léky
Dobrý den. Prosím Vás, již čtvrtým rokem pečuji o tatínka...
Léky
Dobrý den chci se zeptat mám Leidnovu mutaci F V leiden...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mohlo dojít k nějakému poškození plodu třeba z předávkováni zinkem?

Dobrý den, předem se omlouvám možná za hloupý dotaz, který mě ale trápí. Čím...

Mohlo dojít k otěhotnění při orálním styku?

Dobry den,mám asi hloupý dotaz,ale rada bych se zeptala na podobnou otázku jako...

Mohlo jednat o nádor na slinivce?

Dobrý den, předevčírem, tj. 20.12,, jsem se ráno zvážil (asi po týdnu) a...

Mohlo jít o epileptický záchvat?

Dobrý den, má 6-ti letá dcera včera prodělala divný "záchvat", při kterém byla...

Mohlo se jednat o krev?

Vážená paní doktorko, dovolte mi dotaz. Sleduji stolici na přítomnost krve....

Mohlo se stát, že se bursa obnovila?

Dobrý den, v květnu minulého roku mi byla u pravého ramene provedena bursektomie....

Mohlo to být akutrauma?

Dobrý den, cca 3 týdny mi zaléhá pravé ucho s tím, že mám pocit že na něj hůře...

Mohlo to ublížit miminku?

Dobry den, jsem ve 22 tt a byla jsem na puncich (alkohol jsem nepila), kde jsem...

Mohly by být bolesti očí od štítné žlázy?




Mohou mít rotaviry trvalé následky?


Mohou parazié zhoršovat astma?


Mohou problémy s vyprazdňováním souviset s onemocněním zad?


Mohou proplachy nose uskodit?

Dobry den, narazil som na alternativnu liecbu - totizto nakapat si do nosa...

Mohou přípravek Tebokan užívat mladí lidé?


Mohou se při bezezbytkové dietě jist kaše Nominal?


Mohou se současně užívat tyto léky?


Mohou souviset změny na děl.čípku s nadýmáním?


Mohou to být hemeroidy?


Mohou to být chlamydie?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest varlat

Dobrý den nedavno jsem byl u urologa bolí my varlata nevym pric urolog my rekl...

Bolest v podbřišku, výtok

Dobrý den, je mi 21 let a beru antikoncepci. Chtěla bych se zeptat jestli...

Ucpání Eustachova trubice

Dobry den, Prosim Vas mam problem ze kdyz brecim tak po par minutach me neuveritelne...

Pot je cítit čpavkem

Dobrý den, nevím do jaké oblasti bych měl svůj dotaz směřovat. Jsem zdráv, před...

Léky na odvodnění organismu na předpis

Dobrý den. Ráda bych se touto cestou zeptala, jestli existují nějaké léky...

Potvrzení na tábor


COVID protilátky


Porucha metabolizmu lipoproteinů NS

Vážení, při běžném laboratorního vyšetření mi v Centrum laboratorní medicíny,...

Trápí mě červené žilky v oku

Dobrý den, trápí mě červené žilky v oku, ktere nevypadaji nejlip. Nevim jaka...

Pálení stehna na vnitřní straně

Dobrý den, již dva týdny mě trápí pálení stehna na vnitřní straně a občas toto...

Velice nízká hladina S-GGT

Dobrý den, z krevního obrazu jsem vyčetla, že mám velice nízkou hladinu S-GGT...

Nervus ulnaris

Dobrý den, obracím se na Vás, jako na osobu asi nejpovolanější, která mně snad...

Bolest v pravo pod žebry

Vážený pane doktore, už asi rok mě trápí občasná bolest vpravo pod žebry. Nahmatám...

Šilhání u ročního dítěte

Dobry den potrebová bych poradit syn obcas zasilha na levo nekdy na prave oko...

Výsledek kolonoskopie


Bolesti varlete

Dobrý den, dnes kolem 1 hodiny odpoledne jsem rychle vstal z gauče a zničehonic...

Hrudky v ejakulátu

Dobrý den, zhruba něco přes půl roku mě trápí problém, kdy mám v ejakulátu...

Červené fleky na kůži


Bolest v krku


Anální píštěl

Dobrý den. Jsem po operaci z dubna 2021 chirurgické. Měla jsem abces konečníku....

Reklama