Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Může praktický lékař odmítnout provést předoperační vyšetření v plném rozsahu tak, jak je žádané operatérem?

Praktické lékařství Barbora 11.1.2015

Paní doktorko,
setkala jsem se s pro mne poněkud nepochopitelnou reakcí mého praktického lékaře. Jsem objednána na operaci krční páteře pro stenotizaci v oblasti C 5/6 s výrazným míšním útlakem. Pro řešení tohoto mého problému jsem si, se souhlasem svého neurologa, vybrala Libereckou neurochirurgii. Jsem si vědoma toho, že to není příliš standardní rozhodnutí, protože bydlím v Jihočeském kraji, ale domnívala jsem se, že na podobné rozhodnutí mám jako pacient právo.
17.12. jsem byla vyšetřena na neurochirurgii v Liberci a byla jsem, k mé velké radosti a spokojenosti, urychleně objednaná k operaci (s nástupem 14.1.2015). Od operatéra jsem obdržela žádanku na předoperační vyšetření, která osahuje i tučným písmem tištěnou větu:
"U plánované operace požadujeme všechna níže uvedená vyšetření, nebudou-li doložena, pacient nebude přijat k operaci."
Hned v pátek jsem tedy dorazila ke svému praktickému lékaři (atestovanému internistovi a jinak milému a profesionálně jednajícímu lékaři) aby mi provedl předoperační vyšetření.
Pan doktor se ale zarazil nad požadovanou šíří zejména laboratorních vyšetření uvedených v žádance. Žádají: KO, FW,CRP, mineralogram, osmolalitu, ureu, kreatinin, glykemii, celk. bilkovinu, bilirubin, AST, ALT, GMT, APTT, Quick, moč+sediment a teď pozor! HBsAg, VHC, HIV (u toho jsou !!!), BWR a TPHA.
Pan doktor pravil, že takto rozsáhlé testy nejsou s ohledem na typ a rozsah operace opodstatněné, že nemají nárok toto po něm požadovat a že provede standardní předoperační vyšetření, protože by ta " nadstandardní" v rámci předoperačního vyšetření pojišťovna neproplatila... Prý to stejně nemají nárok požadovat, že se vyjádří k mé schopnosti nastoupit k operaci standardním vyšetřením, ostatní si prý maji povinnost zajistit tam...
Mám, dle mého názoru, opodstatněnou obavu, že pokud nesplním podmínky pro přijetí a pojedu do Liberce s neúplným předoperačním vyšetřením, tak, jak jej požaduje operatér, nebudu přijata k operaci.
Prosím poraďte, na čí straně je pravda, případně zda je možné si nechat chybějící serologii vyšetřit třeba na vlastní náklady...
Děkuji za odpověď! Bára (povoláním zdravotní sestra, takže terminologii i tomu, co obnáší běžné předoperační vyšetření rozumím)

Odpovídá lékař:

Dobrý den Báro,

osobně se musím přiklonit na stranu Vašeho praktického lékaře. Nemocnice má jistě nárok žádat přeoperační vyšetření, jehož cílem je zhodnocení, zda pacient může/či nemůže z interního hlediska podstoupit daný výkon. Ne ovšem kompletní vyšetření pacienta a už vůbec ne vyšetření hepatitid atd. Přijde mi to trochu jako alibismus nemocnice a snaha ušetřit, resp. hodit náklady na někoho jiného.
Zaplatit si odběry na vlastní náklady jistě možné je - zkuste se domluvit se svým PL, neměl by to být problém. Osobně bych ale doporučovala, aby Váš PL zavolal na příslušné oddělení, kontaktoval operátera a pokusil se přímo domluvit s ním a celou situaci objasnit.

Držím palce.

Související dotazy

Smluvní lékař
Dobrý den, chci se zeptat. S přítelem jsem se rozhodla...
Marihuana a předoperační vyšetření
Dobry den 10.11. Jdu na predoperacni vysetreni a celkem...
Předoperační vyšetření před odstraněním mandlí
Dobrý den,mám dotaz konkrétně k postupu pediatra meho...
Hraniční hodnoty vyšetření
Dobrý den, můj 7-letý syn jde na operaci s mandlemi...
Předoperační vyšetření
Před operací cysty v děloze mi bylo uděláno předoperační...
Předoperační vyšetření před odstraněním krčních mandlí
Dobry den chcem sa spytat.ak ma niekto akutny zapal...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Může Nitrofurantoin-ratiopharm snížit účinky antikoncepce Lunafem?




Muže otehotnet


Může otěhotnět?


Může otěhotnět?


Muže ovlivnit pervitin test HIV a žloutenky




Může penis vniknout do jiné díry?


Může podrážděná slinivka vyvolat celiakii ?


Může poškodit teflon vývoj plodu?

Dobrý den, jsem ve 23 týdnů těhotenství a už nějakou dobu používám hrnce s teflonovým...

Může pravidelný dlouhý spánek způsobit zdravotní problémy?


Může savo poškodit plod?


Může se celiakie projevit až v těhotenství?


Může se děloha při porodu "unavit"?


Může se do jednoho roka proměnit HIV vir v AIDS?

Dobrý den,chci se zeptat,pokud se člověk nakazí virem hiv a řekněme že ten člověk...

Může se embolie vrátit?


Může se i přes to jednat o anginu?

Dobrý den, uz pres tyden jsem nemocná ovšem, v pondeli se mi udělaly tyto puchyrky....

Může se i v tomto případě jednat spíše o opruzeninu?


Může se jedna a tatáž chřipka zopakovat během jednoho měsíce?


Může se jedna o nějaký střevní zánět?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krupička na obličeji

Dobrý den, přes noc se mi po celém obličeji udělala krupička,která mě neskutečně...

HIV?

Chtěl bych se vás zeptat , měl jsem nechráněný styk.Na druhy den se u mě objevily...

Gonalgia 1.sin

Dobrý den, hraji aktivně fotbal, ale kvůli bolesti v levém koleni hrát nemohu...

Prokrvení mozku

Dobrý den, více než 3 měsíce mám občasné problémy s krátkodobou pamětí a...

Bolest kolene po artroskopii


Pocit horka v nohou

Dobrý den, nevím jestli tento dotaz patří do praktického lékařství... Poslední...

Zánět středouší

Dobrý den, prosím o radu. Zhruba před měsícem jsem se probudila s bolestí ucha,...

Žluklý mák

Dobrý den, prosím Vás, omylem jsme celá naše rodina (2 dospělý a jedno dítě)...

Metrorhagie

Dobrý den, v měsíci březnu letošního roku jsem byla na kyretáži, poté jsem nekrvácela...

Bily vysev na vnitrni straně horního rtu

Dobry den.Po rizikovém styku (2 měsíce) jsem zjistil svetlé vřídky na vnitřní...

Krvácení po gynekologické operaci

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující problém. Je mi 43 let a jsem...

Červené tečky na patře, prodělané virózy


Napřímená krční lordóza

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení nálezu. RTG C páteře: napřímená...

Svědění břicha

Chtěl bych vědět jak tlumit měsíc trvající svědění břicha bez výrazné vyrážky,...

Zánět dutin

Dobry den, som po zanetu dutin a od tej doby mam problemy... Cca 3 mesiace....

Fascikulace, únava, potíže vzniklé po očkování, může se jednat o ALS

Dobrý den. Moc prosím o radu, už si nevím rady. Na konci března 2021 jsem byla...

Natažené kolenní vazy

Dobrý den, pane doktore, před 10 dny jsem ucítila dvojité lupnutí vkoleni a...

Brnění prstů

dobry den.. už 10 dni me brni u prave ruky prsty docela neprijemny celi den...

Akutní zánět žlučníku a ERCP

Dobrý den, manželka zřejmě prodělala žlučníkový záchvat, který během dvou hodin...

Krev a hlen ve stolici

Dobrý den, já se omlouvám, že pořád sem píšu, ale už jsem moc zoufalý. V neděli...

Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.