Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nespavost

Eva 8.7.2018

Dobrý den,

je mi 54 let, vždy jsem měla spíše "křehčí psychiku" a problémy se spánkem. Většinou stačilo vzít si půlku Stilnoxu nebo Lexaurinu a stav se vždy zase na nějakou dobu upravil, většinou zabíraly bylinné čaje v kombinaci s Persen forte nebo Baldiparanem. Jednu dobu jsem měla i antidepresiva (před 15 lety), ale lépe se psychicky cítím bez antidepresiv, netrpím depresemi, pouze někdy úzkost a strach, že se nevyspím, že nezvládnu následující den v práci apod. V současné době jsem tři měsíce po narkóze laparosk. operace, nespavost se po návratu z nemocnice rapidně zhoršila, zkoušela jsem Cirkadin (vybrala jsem jedno balení), zlepšila se na tu dobu kvalita spánku, ale neusnula jsem zároveň bez půlky Zolpiramu, tedy nyní beru už asi 2 měsíce Persen forte, a když neusnu (což je většinou), tak půlku Zolpiramu. Zkusila jsem Triptofan (asi 3 dny), ale nebylo mi po něm dobře, potravinový doplněk Melatonin 10 mg, ale stále nestačí k usnutí bez Zolpiramu. Konzultovala jsem s psychiatričkou, předepsala mi Valdoxan, ale přečetla jsem si, že Valdoxan je antidepresivum, primárně k léčbě deprese a já depresí netrpím, během dne je mi dobře, i přes obvyklé životní problémy se raduji ze spousty věcí. Příčí se mi zkoušet, jestli mi zaberou antidepresiva, ráda bych to zvládla přírodní cestou, ale zatím se mi nedaří... Prosím o Váš náhled a odborné posouzení. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Evo,
děkujeme za Váš dotaz. Nespavost je opravdu rozšířeným problémem a její léčba je poměrně různorodá, mnohdy pro pacienta zdlouhavá a né vždy se dobereme bez medikace tíženého efektu. Pokud nechcete léčbu řešit medikací, pak je možné se obrátit na odborníky ( např. ambulance pro spánkové poruchy v místě bydiště, případně psychoterapeutická cvičení s nácvikem relaxačních technik).Můžete si také načíst doporučené postupy spánkové hygieny - chodit spát ve stejnou dobu, nejíst 2 hodiny před spaním, vyvětrat si na optimální teplotu, odstranit z místnosti rušivé faktory- televize, radio , nemít mobil u hlavy apod.. Pokud se nepodaří usnout, odejít z místnosti určené pro spánek, nepít v odpoledních hodinách nápoje s kofeinem. To vše se dá doplnit různými čaji na podporu zklidnění organismu, homeopatiky ( např. Sedalie). Pokud by jste přeci jen zvažovala medikaci, velmi dobře funguje např Trittico. Držím palce v dalších dnech a přeji lepší spánek.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Evo,
Paní doktorka Pitaková Vám již některé základní informace poskytla.. To vše platí. Já jen dále navážu a upřesním. Někdo opravdu má regulaci spánku křehčí a je větší náchylnost k poruše s usnutím a udržením spánku. Toto je velmi provázeno se stavem v psychice a ev zasunutou starost, depresivní reakci si vůbec nemusíme přímo uvědomovat. U chronického problému s neusnutím potom vznikne rychle špatná zkušenost s takovým stavem a obavou již při uléhání a tam opravdu zase brání usnutí a vzniká začarovaný kruh, to je podkladem tohoto typu tzv insomnie. Sama tento pocit večer popisujete. Zároveň jste se dostala, což je také časté do kruhu s užíváním léků se zolpidenem, které nejsou na chronické problémy s usínáním vhodné, ale také je velmi rychle ani nejde dobře vysadit. Zároveň se obáváte jiných, ale věřte bezpečnějších léků. Základem bude nalézt návody na psychorelaxační techniky, např Schultzův autogenní tréning, ev. obrátit se na nějakého psychologa, který tyto techniky s Vámi nacvičí, ev dále zkusí dalšími technikami odstranit naučený podvědomý strach s neusnutí, přeladit psychické napětí. Někdy je opravdu i potřeba po kratší dobu podávat některé moderní antidepresiva / ty se podávání většinou v jedné denní dávce ráno a postupně zkusit odbourat zooidem a nahradit je postupně léky navozující spánek i upravující psychiku- např zmíněné Trittico ev Mirtazapin. Tyto léky a postupy Vám ale musí vyladit a předepsat lékař, který se spánkovou medicínou více zabývá ev objednat se přímo na specializovaném pracovišti pro poruchy spánku. Ale tyto jsou v ČR zcela zahlceny a mají vesměs dlouhé objednací doby. Ale v tomto případě není potřeba provádět speciální noční vyšetřování ve spánkové laboratoři. Přírodní preparáty většinou obsahují meduňku a třezalku, lze je na začátku jistě zkusit v kombinaci s režimovými úpravami a psychoterapií. Pokud se ale používají potom léky a to i jiné, než na spaní, je dobré se raději třezalce raději vyhnout- velmi silně narušuje a mění metabolismus některých léků. Melatonin je dobrý více na úpravu narušených rytmů a doby pro spánek, než u chronické insomnie, ale je jej nutno brát v dostatečné dávce, ne až před spánkem jako hypnotikum ale i 3 4 hod před spánkem-údaje v přibalových letácích těchto léků obsahují značné nepřesnosti a je potřeba, aby Vám dávkování upravil lékař zkušený s touto problematickou.
Zdravím dr. Šigut

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Nespavost
Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti...
Nespavost
dobry den mam tak trochu problem s nespavosti mohly...
Nespavost
Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na...
Nespavost
Dobrý den.Už 6let se léčím na psychiatrii s nespavostí.Užīvám...
Nespavost
Dobrý den,už léta mě trápí nespavost. Poslední dva...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nespavost

Před 6.týdny mi zemřel tatínek. Od té doby jsem se nevyspala. Budím se každou...

Nespavost

Dobrý den, jsem na odvykací kůře na lék Zolpinox a můj doktor mi předepsal Circadin....

Nespavost

Dobrý den, mám dlouhodobý problém se spánkem (cca 4 měsíce). Neschopnost usnout...

Nespavost

Dobrý den,už léta mě trápí nespavost. Poslední dva roky používám1/2 tablety...

Nespavost

Dobrý den, v posledních 14 dnech trpím nespavostí - i přes únavu usínám velmi...

Nespavost

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené(5 měsíční dítě), přibližně dva měsíce mám...

Nespavost

Dobrý den, je mi 47 let a již přibližně 3 roky trpím nespavostí. Měla jsem problémy...

Nespavost

Chci se zeptat, už asi dva měsíce nemůžu v klidu spát, za noc se vzbudim třeba...

Nespavost

Dobrý den,chtěl bych se zeptat proč nemohu už asi 2 týdny spát ..Jsem sportovně...

Nespavost

Dobry den,trpim nespavosti jiz nekolik let,uzivala jsem Rivotril,Lexaurin a...

Nespavost

Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na nespavost, přesto prosím...

Nespavost

Dobry den, chci Vás poprosit o radu ohledne nespavosti mé sestry. Moje sestra...

Nespavost

Dobrý den, má problém s nespavostí. Kolikrát nemůžu spat dva dny za sebou....

Nespavost

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí zdlouhavé usínání (usínám nejdřív po 3 hodinách,...

Nespavost

Dobry den, ma sestra Daniela vam nedavno psala o mem problemu. Posledniho pul...

Nespavost

Prosím o sdělení jestli můžu užívat 2tbl ráno ELICEU 20mg a na noc VALDOXAN...

Nespavost

Dobrý deň môžem sa vás opýtať? Prečo som zrazu začal nespávať až do druhej hodiny...

Nespavost

Dobrý den, moje babička trpí už 8 let nespavostí, z toho 4 roky těžkou nespavostí,...

Nespavost

dobry den,uz tak pres rok trpim nespavosti v noci vubec neusnu a uz sem strasne...

Nespavost

Dobrý den, vzhledem k charakteristice problému prosím o předání dotazu psychiatrovi....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění kůže, modřiny

Dobry vecer, uz nekolik mesicu me svedi nohy a kdyz si je poskrabu, udelaji...

HA Clormetin

Dobry den...chtela jsem se zeptat zda-li ma antikoncepce Clormetin vliv na chloupky...

Puchýřky po vytržení zubu

Dobrý den pane doktore, v uterý mi byl vytržen zub - horní 4 dnes - po třech...

Vyhřezlé plotýnky

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda je možná, podle nálezu CT, konzervatvní...

Hyperplazie sliznice maxilární dutiny


Bolesti podbřišku

Asi 14 dni mam mirne bolesti v podbrisku, ktere doprovazi neuplna stolice. Vetsinu...

Komplikace po oeraci žlučníku

Dobrý den dne 18.1.2013 jsem byla na laparoskopickém odstranění žlučníku jelikož...

Zánět žaludku

Dobry den, pred rokem jsem prodelala zanet zaludku, delana gastroskopie, po...

Zlomenina zanártní kosti V metatarsu, bez dislokace

Dobrý den, dne 15.11.2014 mi byla diagnostikována zlomenina zanártní kosti V...

Prosím o vysvětlení RTG plic/srdce

Dobrý den, prosím o vysvětlení tohoto výsledku (viz níže) s možnými diagnózami....

Chronicky zvýšené CRP


Vyrážka kolem očí

Dobrý den už, od vánoc mám problém s vyrážkou (nebo ekzémem) kolem očí. Objevuje...

Dlouhodobé pití dítěte z plesnivé lahve

Dobrý den, někdy před létem jsem dceři (nyní 22 m.) koupila zdravou lahev....

Neustálé točení hlavy, bolest za krkem a hlavy

Dobrý den, léčím se u psychiatra na úzkosti a strach, beru antidepresiva, ale...

Zvětšená játra která jsou zdravá


Vliv konzumace alkoholu na slinivku


Jaká je vhodná ortéza při totální ruptuře předního křížového vazu v koleni

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký typ ortézy bych si měla pořídit, když...

Tlak v hlave po cvičení

Dobrý deň, mám 20 rokov, pred rokom som prestal s cvičením, vrátil som sa k...

Antikoncepce Clormetin

Dobry den, beru uz pul roku antikoncepci Clormetin, ale menstruaci dostávám...

Afty horního patra

Dobrý den, přítelkyni se v ústech objevily pravděpodobně afty na horním patře....

Zavřít reklamu