Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nespavost a úzkosti před menstruací

Gynekologie Alexandra 24.9.2019

Dobrý den, je mi 42 let, cca poslední 2 roky mě trápí, zhruba týden před menstruací tj. cca 18a den cyklu ( cyklus mám cca po 25 dnech,výjimečně i po 18 dnech) začnu mít velké potíže s nespavostí, některé dny nemohu spát vůbec, napětí v prsou a hlavně psychické potíže jako úzkost, celkové napětí, neklid, potíže přetrvávají ještě téměř po celou dobu menstruace,tedy cca celkem 12-14 dnů. Z čehož plyne, že 14 dnů v měsíci jsem naprosto vyřízená, opravdu nepříjemnými stavy tohoto charakteru na nic nemám náladu, jsem unavená, bez energie.
Byla jsem za poslední rok již 3x u svého gynekologa, s podezřením zda se u mě nemůže jednat již o menopauzu a potíže s ní spojené a nebo o premenopauzu.
Můj gynekolog mi udělal hormonální profil a jeho závěr vždy je, že hormony mám naprosto v pořádku( prý jako 20 letá) a že se tedy o menopauzu nejedná.
Takže si již připadám jako když si své potíže vymýšlím a můj gynekolog mi řekl, že se s tím nedá nic dělat, že v případě úzkostí, nespavosti atd. mám navštívit psychiatra, jelikož menstruace je pouze spouštěč těchto obtíží. Tedy jsem psychiatra navštívila, byl mi předepsán lék Trittico 50 mg před spaním a Cipralex zatím jen 5 mg ráno. Neurol při úzkosti na noc. Nejsem si jistá, zda postup léčby je správný, jelikož jsem přesvědčená o tom, že mé potíže jsou spojeny s menstruací a menstruačním cyklem a tudíž jsou hormonálního rázu.
Nevím, zda tím že mi gynekolog vezme jednou za měsíc cca 18 tý den cyklu krev na hormony pozná, zda mám nějaké hormonální výkyvy.( nevyrovnané hormony)?

Ptala jsem se, zda by nepomohla hormonální antikoncepce, jelikož od posledního porodu před 4 lety (mám celkem 4 děti) neberu nic. Můj gynekolog je odpůrce hormonálních antikoncepcí, rozmlouvá je i mladým dívkám, že je to hodně škodlivé. Tudíž mi řekl, že hormonální antikoncepce nic nevyřeší, že se budu akorát cpát umělými hormony a tím zastavím činnost vlastních vaječníků. Za sebe bych ráda dodala, že je mi jedno jestli se činnost mých vaječníků zastaví či ne, ale přála bych si normálně fungovat, bez těchto hormonálních výkyvů.

Chci se tudíž zeptat na druhý názor na celou tuto záležitost. Žádnou psychiatrickou diagnozou netrpím a mé stavy jsou vždy spojené s menstruací. Nasazené Trittico a Cipralex mi zatím nějak výrazně stejně nepomáhají. Ale beru je zatím krátce.
Dá se prosím tento stav nějak řešit?

Děkuji za odpověď.

Doplňující dotaz: Mám spokojenou rodinu. Přesto každý měsíc již týden před menstruací a celou menstruaci protrpím, bohůžel jsem se již dočetla, že naše západní medicína tyto problémy s hormony a menstruací spojené badatelizuje. Žena se cítí hrozně, zřejmě vlivem hormonů a nikdo ji to pomalu nevěří a v dnešní moderní době je odkázaná takto trpět polovinu měsíce?

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Alexandro, je skutečně možné, že Vaše potíže jsou dané hormonálními výkyvy. Otázka je, co je pro Vás škodlivější, zda užívat dvoje léky na psychiku nebo jednu antikoncepci. Osobně také nejsem příznivcem hormonální antikoncepce a těší mne, že Váš gynekolog nepředepisuje antikoncepci plošně, ale mohou být situace, kdy je třeba hormony vyladit. Zda Vám léky na psychiku pomohou, se ukáže asi po měsíci pravidelného užívání, takže na hodnocení je brzy. Potíže u Vás mohou být dané tím, že dochází ke změnám v hladině estrogenu a Vaše tělo na to takto reaguje. Váš dotaz pošlu ještě našemu gynekologovi, který Vám poradí, zda a jaká by případná hormonální léčba mohla být. Za sebe mohu doporučit vyzkoušet konstituční homeopatii a akupunkturu, které Vám také mohou pomoci cítit se ve svém těle lépe. Kontakty snadno najdete na internetu, hledejte někoho s lékařským titulem. S pozdravem a přáním brzkého zlepšení vašich potíží MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák

Specializace: Dětská gynekologie, Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Gynekologická ambulance MUDr. Petr Lidák

Dobrý den, váš gynekolog má zcela pravdu ohledně antikoncepce a je-li nízký FSH, je to známkou dostatečné produkce estrogenů, jejichž případný nedostatek je zodpovedný za přechodové příznaky. Menstruace je je výsledek činnosti vaječníků, štítné žlázy, psychiky, klimatu, situace ve vztahu a nikoliv příčina čehokoli. S pozdravem PL

MUDr. Lucie Králíčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková


Dobrý den Alexandro, víte, já také nejsem příznivce antikoncepce, nicméně pokud na ní trváte a nejsou kontraindikace pro její užívání, Váš gynekolog Vám ji předepsat může. Nicméně musím Vás upozornit na fakt, že hormonální antikoncepce naopak může depresivní stavy vyvolat. Sama s tím mám v okolí zkušenosti. Proto je otázka, bude- li je vůbec její nasazení ku prospěchu věci. Na Vašem místě bych tedy vyčkala, zda zabere léčba nasazená psychiatrem a případně se obrátila na bylinnou léčbu například čínskou medicínu. Je totiž pravda, že občas západní medicína tápe a zabere spíše léčba přírodní.
Dále bych se zkusila zaměřit na snížení stresu ať už v práci či doma v péči o rodinu a našla bych si čas na relax a sportovní aktivity- procházky v přírodě, jógu nebo cvičení v posilovně apod., to nechám na Vás. Ne vše vyřeší léky, občas pomůže i změna životního stylu.
Přeji Vám hezký večer a brzké vyřešení Vašich obtíží. S pozdravem L. Králíčková

Související dotazy

Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Nespavost
Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti...
Nespavost
Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na...
Nespavost
Dobrý den.Už 6let se léčím na psychiatrii s nespavostí.Užīvám...
Nespavost
Dobrý den,už léta mě trápí nespavost. Poslední dva...
Nespavost
Dobrý den, prosím o radu, trpím řadu let nespavostí,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nespavost a probouzeni v noci

Dobry den, jiz tyden mam problémy se spankem usnu v 23h a ve 2.30 jsem v zhuru...

Nespavost a snižování efektu Zolpidemu

Dobrý den, již asi 2 roky užívám Zolpidem, 1/2 tbl. večer a druhou půlku v noci,...

Nespavost a Stilnox

Po nespavost si beru 1/2 tabl.Stilnoxu kolem 22,30, ale spím tak do 4 hod, tak...

Nespavost a stres

Dobrý večer, jsem studentkou druhého ročníku nejmenované lékařské fakulty UK....

Nespavost a svědění celého těla

Dobrý den, poslední měsíc mám problémy s usínáním a probouzením se v noci. Některé...

Nespavost a tlukot srdce

Dobrý den, pět měsíců beru ráno Venlafaxin Mylan 150 mg 1 tabletu a večer Mirtazapin15...

Nespavost a únava

Dobrý den, v roce 2000 jsem prodělala klíšťovou encefalitidu (zánět mozkových...

Nespavost a úzkost

Dobrý den, 3 týdny mě trápí nespavost. Někdy spím jen hodinu za noc. Mám téměř...

Nespavost a úzkost

Dobrý den, trápí mne přes dva týdny nespavost způsobena faktem, že jsem přišla...

Nespavost a úzkosti


Nespavost a úzkosti v přechodu

1. již týden používám lék Stilnox - jaké je riziko vzniku závislosti - jak dlouho...

Nespavost a užívání hypnotik

Dobrý den, mám přibližně půl roku problémy se spaním. Pokud usnu, jsem schopná...

Nespavost a závislost na lécích

Dobry den jiz tri roky trpim nespavosti, uzivala jsem zolpidem prestal ucinkovat,...

Nespavost a zlé sny

Dobrý den, přibližně tak rok mě trápí nespavost a zlé sny. Pracuji v nemocnici...

Nespavost během studia a práce

Ahoj, právě dodělávám diplomku a do toho pracuji na půl úvazku ve firmě. Od...

Nespavost dítěte

Dobrý den, mám 2,5 letého syna, jsem už bezradná, každou noc se od narození...

Nespavost dítěte

Dobrý den, syn 26 měsíců starý, se pravidelně probouzí kolem 3 hodiny raní a...

Nespavost dítěte

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mam roční holčičku, v noci mi stává kolem...

Nespavost kojence

Dobrý den, mám doma 2 měsíční holčičku, která nám bohužel přes den skoro nespí....

Nespavost kojence

Dobrý den, prosím o názor na naše 2 měsíční miminko. Skoro nespí. Zhruba od...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zubní kaz

Dobrý den, mé pětileté dceři byla dnes vyvrtána stolička a paní zubařkou byla...

Bolest a krvácení

Dobry den,mam silne bolesti v pravem podbrisku,bolest mi vystrelovala az dozadu...

Bolest v krku, objevení se oparů a aftů

Dobry vecer, mám problém jiz druhy měsíc mě asi s přestávkou pár dni pali v...

Pálení předkožky

obracím se na Vás s dotazem bolesti žaludu, respektive kůže v okolí žaludu....

Tělesná zátěž po operaci kýly

Za jak dlouho budu moci sexuálně žít, po operaci kýly. Užívám pouze wobenzin....

Znížená činnosť štítnej žlazy

Dobrý deň. chcela by som Vás poprosiť o rad.V januári 2014 mi zistili zníženú...

Jazyk - křeče


Krev v moči, bolesti v bedrech


Těhotenství?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace již 5den,bolavá zvětšená...

Od začátku užívání hormonální antikoncepce pozoruji v pochvě takový bílý docela hustý hlen bez zápachu

Dobrý den, přibližně od začátku užívání hormonální antikoncepce pozoruji v pochvě...

Úraz kolene

Dobry den, pred dvema tydny jsem upadla na kole, odrela a narazila jsem si...

Je možné vysadit léky na vysoký tlak?


Mžitky před očima a bolest hlavy

Dobrý den, mám dotaz. Dnes mě rozbolelo hodně oko a v místě pod okem ..začala...

Brnění rtů, závratě, silná bolest hlavy, porucha řeči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně příznaků mé matky. Často trpí na silnou...

Mžitky před očima

Dobrý den delší dobu mívám mžitky před očima tak třikrát za den se mi zatočí...

Arytmie

Dobrý den. Asi tak před dvěma roky jsem užíval draslík na časté arytmie + zvýšený...

Kortikálna atrofia F-P bilat

Mám 44 rokov,mala som polohové závraty v ľahu.Na MR mi bolo zistené:supratentoriálne...

Zvýšené hodnoty v krvi - Urea, kreatin, kyselina močová a CKD-EPI


Alkohol a antibiotika

Dobrý den, chci se zeptat za jak dlouhou dobu se může pít na antibiotika. Děkuji

Žaludeční vředy na ultrazvuku

Dobrý den , mám dotaz , chtěla jsem se zeptat jesli se daji žaludeční vředy...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.