Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z lymfomu či jiného nádoru, "hubnutí"

Jiný problém Matěj 16.11.2018

Dobrý den,

ještě bych se chtěl zeptat k mým problémům s váhou. Již několikrát jsem sem psal, že je to cca 2 týdny, co pozoruju, že jsem za ty 2 týdny zhubl 2 kg, aniž bych se o to snažil. Začal jsem pozorovat hubnutí cca 3 dny potom, co se u mě objevily první příznaky mononukleozy, kterou mi pote diagostikovali (oteklé mandle s čepy a povlaky). Následně ale za tu dobu, co to pozoruji, jsem ta kila nenabral nazpět. Každý den jsem se vážil a vždy to bylo buď stejně nebo o trochu méně. Dnes jsem přijel domů z Prahy po 4 dnech (BĚHĚ NICH JSEM BYL RELATIVNĚ V KLIDU) a znovu jsem se vážil a měl jsem tolik, co poslední týden vždy ráno (a večer mám vždy víc než ráno), takže nyní mám nehorázný strach se zvážit zítra ráno, aby tam nebylo zas méně, než jsem doposavad měl... nejdřív jsem si myslel, že by to mohlo být z lymfomu, kterého jsem se obával, protože jsem si hmatal uzliny, ale nyní mě napadlo, co když hubnutí souvisí s horší rakovinou, třeba slinivky... Nyní jsem dostal opravdu veliký strach a nevím, co dělat. Mám 2 možnosti:
1. Někdy ve mně převládne ta racionální stránka a říkám si, že se přestanu vážit, že jsem zhubl kvůli té infekci + stresu, jak mi bylo řečeno vámi několikrát. A že se teď vůbec nebudu vážit.
2. pak ale ve mně někdy taky převládne ta složka iracionální a říkám si, že co když nastane situace, že je ten pokles váhy kvuli nádoru, ale se teda vážit nebudu, ale váha mi za tu dobu, co to budu ignorovat, bude dále klesat a pak až se po dlouhé době zvážím a uvidím to, tak že už bude pozdě na nějakou léčbu.

Nejvíc mám nyní strach, jestli to náhodou není rakovina slinivky, která je konečná a u které se prý hubne dost. A taky jsem četl, že ji doprovází svědění celého těla. Já když ale na to myslím nebo se moc nad tím soustředím, tak mě taky začne svědit několik míst na těle a teď prostě nevím, jestli to je taky ze stresu nebo je to vážný symptom...

Prosím, co si o tom myslíte? Já už se z toho fakt asi zblázním, ale prostě mě znepokojuje, že nemám tu váhu, kterou jsem měl před tím, než jsem začal hubnout... a ten pocit, že hubnutí bude pokračovat, je opravdu děsivý... já už fakt nevím, co dělat, jestli je to nějaký fyzický problém nebo spíš psychický. Mám brzy zkoušky a potřebuji se učit, ale kvůli tomu, co nyní prožívám za muka to nejde... Víte, on je nejhorší ten pocit nejistoty, co se mi v těle vlastně odehrává a já už z toho asi brzy zešílím...
Prosím, měl bych podstoupit nějaká vyšetření? Byl mi dělán UZ břicha, ale už na konci dubna s negativmím nálezem, což už je ale starý údaj...
Ale pamatuji si, že v létě jsem toto s hubnutím řešil taky a bál jsem se sinivky, časem jsem se uklidnil a nabral to zpět. Ale nyní se bojím, že toto je jiná situace...
Děkuji za odpověď a rady.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Milý Matěji, opakovaně Vás zde všichni ujišťujeme, že hmotnostní úbytek 2kg u Vás není příznakem nádorového onemocnění. Je to díky probíhající infekci (+ podíl stresu).
Soudě podle počtu dotazů, kdy se po celý den ptáte prakticky na totéž a několik různých lékařů Vám napíše v podstatě stejnou odpověď, na tom nejste psychicky dobře. Záleží mi na tom, aby se Váš stav zlepšil, abyste mohl normálně fungovat. Proto urychleně řešte psychickou stránku věci, jinak se z toho lidově řečeno "zblázníte". Musíte být v obrovském stresu, protože se stále po celý den obáváte nějakého nádoru. Takto nemůžete dále žít, ve stálém stresu, ve stálých obavách. Je mi líto, že takto trpíte. Všem nám zde jde o to, abyste se cítil lépe, abyste se zbavil té hrozné kancerofobie, která Vás doslova paralyzuje. Proto opravdu urgentně navštivte psychiatra, domluvíte se s ním na medikaci a dále určitě doporučuji psychoterapii, kdy s psychoterapeutem můžete probírat Vaše obavy a on s Vámi bude vše rozebírat. Postupně byste se měl zbavovat toho šíleného strachu z nádorových onemocnění.
V této situaci, v níž se nyní nacházíte, Vám nepomůže ani to, kdyby Vás nechali vyšetřit úplně celého všemi možnými přístroji. Stále budete mít pochybnosti..co kdyby... a co když něco přehlédli... apod. Proto se musí řešit psychická stránka.
Moc Vám přeji, aby se Vaše problémy vyřešily, a Vy jste mohl žít spokojený život. S pozdravem BB.

Související dotazy

Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Já to vím,...
Obavy z lymfomu
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Nadměrné hubnutí
Dobrý den chtěla bych se zeptat na podle mého názoru...
Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu
Dobrý den, pravě se mi stalo, že jsem si našel na...
Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Obavy z nádoru
Dobrý den,v červnu jsem měl chřipku a měl jsem zvýšené...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z koronaviru u astmatika

Dobrý den, mám od malička astma a revmatoidní artritidu. Pobírám ČID, můj zaměstnavatel...

Obavy z krvácení do mozku


Obavy z krvácení do mozku


Obavy z kyretáže dělohy u panny


Obavy z léčby lékem Duphaston 10mg


Obavy z listeriozy v těhotenství


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z možného těhotenství při užívání antikoncepce

Zdravím, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Bude to cca rok co užívám antikoncepci...

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění slinivky


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Obtíže po ASK

Dobrý den .18.6my dělali ASK kolene je normální že mě to celé koleno i pod kolenem...

Krvavý flek na bělmu

Dobrý den, dnes ráno jsem se probudil a zjistil sem že mám na bělmu krvavý flek....

Dlouhotrvající zahlenění

Dobrý den, už více jak 2 roky mě trápí ustavičné zahlenění, které mě nutí...

Migréna

Dobry večer.Mam takove zvláštní problemy.Zacina to tak ze me zacne palit pulka...

Nadměrné ochlupení u ženy

Dobry den, Mam na Vas velice osobni dotaz. Zkusim se to vzit trosku hloubeji,...

Mrtvení konečků prstů, pálení rukou

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz, který se týká mojí mámy (50 let). Před...

Bolest břicha pod žebry uprostřed

Dobrý den chci se zeptat uz 5 den me boli bricho pod zebry asi uprostred nemuzu...

Závrať, bolest hlavy, pískání v uších

Dobry den, uz tyden pocituji lehke motani hlavy, do toho se pridava taky bolest...

Neomezené vycházky

Mé ženě vloni o vánocích diagnostikovali RS, dostala neschopenku a o d té doby...

Wobenzym pro regeneraci po zlomenině

Dobrý den, můj syn je profesionální hokejista a bohužel si zlomil zánartní kost.Lékař...

Venkovní hemoroid

Dobrý den. Asi od 22.9. jsem zjistil v těsné blízkosti konečníku venkovní hemoroid...

Lymeské borelioza

Dobry den, prosim o radu... Byla mi potvrzena lymeska borelioza, 12.10. nasazena...

Helicobacter pylori

Po gastroskopii mi byl zjištěn reflux a též Helicobacter pylori.Mám 66 let a...

Otok obličeje po terapii kortikoidy

Dobry den, sem otekla po kortikoidech uz jsem je brat prestala ale oblicej porad...

Jak hluboko je panenská blána?


Svědění a flíček pod prsy

Dobry den, mohu Vam polozit dotaz? Uz priblizne mesic me svedi pod prsy, nejprve...

Syfilis

Dobrý den. Před 6 týdny jsem měl rizikový, ale chráněný sex.Asi dva týdny mám...

Pozoruji "hrudky" ve spermatu


Povlak na jazyku

Dobrý den, Už asi 2 dny mám nažloutlý povlak na jazyku, nekašlu ale polykám...

Brnění v oblasti čelisti

Dobrý den, nepravidelně (s odstupy v řádech měsíců) pociťuji zvláštní pocit...

Reklama