Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin

Jiný problém Matěj 14.11.2018

Dobrý den,

momentálně prodělávám mononukleozu (před cca 3 týdny se u mě objevily čepy, povlaky na mandlích - to už nyní zmizelo). Byl jsem také na sonu krčních uzlin (zprávu přikládám). Sonografista mě poslal na ORL, kde doktorka řekla, že uzliny suspektní nejsou a nařídila odběry - ASLO, boreliosa, beta-2-mikroglobulin, KO+dif.
Ko plus dif. mi byl dělán již předtím v době, kdy jsem měl oteklé mandle s čepy a povlaky (podle toho také vypadal). No, co je ale divné, je, že mi vyšlo pozitivně ASLO a beta-2-mikroglobulin.
U ASLO nechápu, protože jsem tuto neděli dobral Zinnat (kvůli těm mandlím), takže bych měl být zaléčený... i tak mi vyšlo ale pozitivně...

A beta-2-mikroglobulin vyšel lehce nad hranici (2,8 - norma prý do 2,5), což taky nechápu... na internetu jsem se dočetl, že je to onkomarker, takže se nyní bojím, že je to počínající rakovina uzlin, protože je hmatám na krku i v podpaží. Bylo mi tu ale řečeno, že může být zvýšený i u mononukleozy (tu už ale mám 3. týden, tak jsem myslel, že už odezní...). Má praktická doktorka s tím zatím nechce nic dělat a mám přijít za 2-3 týdny na kontrolní odběry.

V pondělí dělán RTG hrudníku a plic na mou žádost - negativní.

A taky si hmatám uzlinu pouze V PRAVÉM PODPAŽÍ. Nebolí, max 1.5 cm, spíš míň. Ta už tam je ale déle, určitě ještě před mononukleozou.




Prosím poraďte mi, děkuju za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, jak Vám zde již mnoho lékařů psalo, beta-2-mikroglobulin je zvýšený u zánětlivých onemocnění (zejm. u mononukleózy). Je také zvýšený u obávaného lymfomu, ale pokud byste měl lymfom, pak by hodnota byla jistě vyšší. Z tohoto důvodu bych ho jako onkomarker nyní nepoužívala, protože v diagnostice nepomůže. A jelikož máte mononukleózu, pak jeho lehké zvýšení bude na vrub této nemoci (i pokud tuto nemoc máte déle, může být stále zvýšený, protože se uvolňuje do krevní plazmy při rozpadu buněk, což se děje při zánětu...zánět probíhá nějakou dobu a dále nějakou dobu trvá, než se vše vrátí do normálu). Proto bych, stejně jako Vaše praktická lékařka, počkala a hodnoty zkontrolovala s odstupem (2-3 týdnů). Pak se hodnotí dynamika, tj. jestli se hodnoty zvýší či sníží. Podle toho se bude ubírat další potup. ASLO (antistreptolysinový titr) vzrůstá za 3–6 týdnů po streptokokové infekci a klesá za 6–12 měsíců. Pokud jste tedy v posledním roce prodělal např. angínu, pak bude ASLO zvýšené.
Pokud Vás velmi znepokojuje uzlina v pravém podpaží, pak nezbyde nic jiného, než udělat ultrazvuk. Ale myslím si, že výsledek bude negativní a i přes negativní výsledek Vás to stejně neuspokojí a bude Vás zneklidňovat další a další problém. Proto, jak jsem již několikrát doporučovala, bude potřeba pracovat s psychickou stránkou věci (medikace + psychoterapie).
Pocení může souviset i s probíhající infekcí, a dále i se stresem (nemusí to být příznak vážného onemocnění).
Přeji Vám, ať se potíže brzy upraví a můžete si užívat života a soustředit se na práci a školu. S pozdravem BB.

Související dotazy

Beta-2-mikroglobulin
Dobrý den, ještě k mému předchozímu dotazu: kdyby...
Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Já to vím,...
Obavy z lymfomu
Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu, avšak...
Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu
Dobrý den, pravě se mi stalo, že jsem si našel na...
Neustálá obava z lymfomu
Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu, avšak...
Strach z lymfomu
Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu (před...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z krvácení do mozku


Obavy z krvácení do mozku


Obavy z kyretáže dělohy u panny


Obavy z léčby lékem Duphaston 10mg


Obavy z listeriozy v těhotenství


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu či jiného nádoru, "hubnutí"


Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru střeva


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Klacid a chlamydie


Bolest břicha

Dobrý den, poslední dobou, cca 14 dní, mě trápí vždy ostrá krátkodobá bolest...

Vlasy


Antidepresiva a alkohol?


Bolest bradavek a podbřišku

Dobrý den, nevím, jak je to dlouho, ale pokaždé, když si jen trochu zmáčknu...

Bolest a otok dásní a jazyka


Bílý flek v krku

Dobrý den,minulý týden mě bolely mandle,silně při polykání,léčila jsem priznic...

Předepisování antidepresiv

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda může nějaký druh antidepresiv předepisovat...

Svrab


Špatné dýchání, špatné spaní, bolesti hlavy

Dobrý den. ˇSpatně se mi dýchá.Byl jsme na sono srdce,na plicním a vše je v...

Bolest břicha

Dobrý den už týden mě pobolívá na levé straně břicha až skoro v podžebří, bolest...

Stresová inkontinence při smíchu

Dobrý den? je mi 15 a trpím pomočováním. Kvůli tomu nepiji, abych tomu zabránila....

Varixy

Dobry den.Je mi 33 let.Mam zilni nedostatectnost a krecove zily.Pod kotnikem...

Nevolnost při menstruaci

Dobrý den, již po druhé mám při menstruaci velký průjem, teplotu přes 38, bolesti...

Bolest kolene

Dobry den, chtela jsem se s Vami poradit ohledne bolaveho kolena. Pred cca 7...

Lumbální punkce


Bolesti žaludku pychického původu

Dobry den muzete mi prosim poradit jake prasky jsou nejucinejsi a nejlepsi mam...

Gelový tampon

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda existuje nějaký gelový tampon (který...

Bolest břicha


Pálení při močení
