Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?

Jiný problém Matěj 13.11.2018

A pardon, ještě jednou dobrý den,

k mému předchozímu dotazu ještě připojuji dotaz - co bych měl dělat, když bych hubl dále?
Jak je možné, že to hubnutí bylo v důsledku mononukleozy? To lze zhubnout kvuli infekci? Já stejně jedl a pil, nesnížila se mi chuť k jídlu apod...

Nebo to může být také ze stresu? A co teda dělat, kdybych hubl dále?

Mockrát děkuji, toto je poslední dotaz. Hezký večer.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, pokud máte infekci, určitě je možné zhubnout, a to i více, než 2kg. Hmotnostní úbytek 2kg není příznakem nádorového onemocnění. Sám jste několikrát psal, že víte, že hmotnostní změny jsou i během dne běžné (+/- 3kg) a je to stále v normě.
Hubnutí se vyskytuje i u psychických potíží. Při psychickém onemocnění může být hmotnostní úbytek také velmi výrazný (i více než 10kg).
Co dělat, abyste nehubnul nadále? Strava by měla být pestrá, pravidelná, můžete i zvýšit příjem kalorií. Při probíhající infekci je hmotnostní úbytek více méně pravidlem. Až infekce odezní, měla by hmotnost postupně nabývat (mladí muži mají tendenci poměrně rychle zhubnout a následná kila nabírají pomalu). Nejdůležitější je ale řešit stránku psychickou. Protože pokud jste ve velkém stresu (a to podle počtu dotazů nyní určitě jste), můžete hubnout nadále. Důležité je, abyste byl v klidu, aby se zmírnil Váš obrovský (až paralyzující) stres. Určitě Vám kromě kontroly psychiatrem doporučím i psychologa, aby byla zahájena psychoterapie, kde vše rozeberete a budete postupně probírat možná řešení potíží (měly by se postupně zmírňovat Vaše obavy z nádorových onemocnění, až budete moci normálně fungovat). Přeji Vám, abyste se co nejdříve zbavil toho obrovského strachu z lymfomu a dalších nádorových onemocnění a mohl jste se radovat ze života. S pozdravem BB.

Související dotazy

Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Já to vím,...
Obavy z lymfomu
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Obavy z lymfomu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu
Dobrý den, pravě se mi stalo, že jsem si našel na...
Obavy z lymfomu
Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu, avšak...
Cvičení
dobrý den chci se zeptat a o radu dnes jsem poprve...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z krvácení do mozku


Obavy z kyretáže dělohy u panny


Obavy z léčby lékem Duphaston 10mg


Obavy z listeriozy v těhotenství


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu či jiného nádoru, "hubnutí"


Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z možného těhotenství při užívání antikoncepce

Zdravím, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Bude to cca rok co užívám antikoncepci...

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění slinivky


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zarudlá předkožka, pálení na penisu

Dobrý den. Trápí mě zarudlá předkožka a mírné pálení kůže na penisu, které trvá...

Hnědé skvrnky na obličeji pripomínající pihy

Dobrý den, prosím Vás o radu, nedavno jsem se vrátila od moře a na obličeji...

Zvracení černých šťáv

Dobrý den, Chci se zeptat co to znamená když po alkoholu(pivo) při kocovině...

Otoky nohou, žilní nedostatečnost


Přeočkování proti tetanu


Ledviny

Dobrý den, Mam problem v tlaku v zadech. Mam strach o ledviny. Jsem kulturista...

Bolest žaludku na lačno

Dobrý den. Už dlouhou dobu (skoro 5let) mám problém s žaludkem. Zaclo to že...

Loupání kůže na chodidlech

Dobrý den, obracím se na Vás s loupáním kůže na chodidlech. Již minimálně...

Pupínky na hlavě

Dobrý den, 2 roky mám červené pupínky na hlavě, občas se z nich něco odlupuje...

Menopauza

Dobrý den,mám prosím dotaz-dnes jsem po 345 dnech od posledního slabého dvoudenního...

Nálady a vyhublost:-(

obrý den paní doktorka, potřebovala bych poradit. Mám doma téměř ročního...

Očkováni proti kme

Dobrý den, 6. den po 1. očkování proti klíšťové encefalitidě jsem měla já...

Požití nepasterizovaných sýrů u těhotné

Dobrý den, jsem ve 23tt těhotenství a snědla jsem před třemi dny sýry o kterých...

Anxiozne-depresivní syndrom nebo štítná žláza?

Dobrý den 13.2 jsem měla výsledky krve TSH 0.028 FT4 25.33 před tím mi bylo...

Tlak v hlavě, svědění obličeje

Dobrý den, poslední dobou mě trápí divné stavy. O prázdninách jsem se učil na...

Hyperintenzní ložiska v bílé hmotě


Obava z rakoviny dělohy


Menopauza

dobry den uz si nevim rady je mi stale spatne navaly pocity strachu ted se pridalo...

Prestarium neo combi a zvýšené močení

Moj otec po NCMP uziva prestarium combi.predtym mal ebrantyl. Presrarium berie...

Atopický ekzém

Dobry den,již asi 3 měsíce mam na nartu cerveny flek,ktery obcas svedi. Mam...

Reklama