Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pozitivita OK testu

Trávení Petr 14.7.2021

Dobrý den , mám dotaz ohledně testu na okultní krvácení do stolice, byl jsem na 50 preventivní prohlídce , kde mi byla odebrána krev , moč, test na rakovinu prostaty a test na okultní krvácení do stolice, testy z krve a moči a prostata byly podle lékařky krásné, ale test na krvácení do stolice vyšel pozitivně, podle lékařky byly hodnoty testu 375/74, chci se zeptat co tyto hodnoty znamenají , a kolik je hodnota aby byl test negativní, již jsem se objednal na kolonoskopii, v den testu jsem měl stolici hodně tvrdou, a jiné problémy nemám , břicho mě nebolí , stolici mám tak 5 týdne , jsem z toho dost nervózní zda by se nemohlo jednat o rakovinu tlustého střeva ,můžete mi napsat i co by se asi mohlo jednat , díky

1. Doplňující dotaz dne 19.7: chtěl jsem vědět jaká je minimální hodnota FOB testu ,aby vyšel test negativní , v mém případě měl test hodnotu 375/74, a vyšel jako pozitivní a byl proveden na přístroji QuikRead, chtěl jsem vědět jak je u mě asi silné krvácení, pak bych se chtěl ještě zeptat zda nemůžou ovlivnit výsledek nèjaká jídla,a nebo bylinné čaje, a když jsem měl krevní obraz podle lékařky krásný jen s mírně vyšší cholesterolem, jestli je nějaká pravděpodobnost že bych mohl mít rakovinu tlustého střeva, dnes jsem také zkoušel samotest na okultní krvácení a ten mi vyšel negativní, jsem s toho dost mimo , a čekání na vyšetření které bude ještě až za 3 týdny je hodně stresující ,

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Petře.
Po 50 roce věku je velmi vhodné provedení testu na OK, provádí se každý rok do 55 let, následně po dvou letech. Vyšetření nyní přesnější a určuje přesné množství krve v daném množství stolice. Za fyziologické rozmezí lze považovat 0,3–1,3 mg hemoglobinu na 1 g stolice. Je velmi dobré, že jste již objednaný na kolonoskopii. Toto vyšetření slouží k preventivnímu zjištění, kde je příčina krváceni. Nemusí se jednat ihned o karcinom tlustého střeva nebo konečníku. Kolonoskopie dokáže rozlišit polypy, hemoroidy, záněty, divertikly apod. To všechno může být příčinou pozitivního testu na okultní krvácení. Pokuste se uklidnit, nestresujte se dopředu, věřím, že všechno dobře dopadne. Přeji Vám pokud možno klidný zbytek večera.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Petře, testů na okultní krvácení (FOB) je celá řada, fungují na různých principech (guajakový, imunochemický, hematoporfyrinový), jsou různých výrobců a v různých laboratořích. Když si laboratoř takový přístroj koupí, tak se ten konkrétní přístroj individuálně nakalibruje. Dnes se využívají v drtivě většině metody kvantitativního stanovení hemoglobinu ve vzorku stolice, výsledek se udává v nG nebo mg / ml. Poslanému číslu 375/74 nerozumím - nevím, proč je udáváno takto. Zpetejte se proto, prosím, lékaře, který Vás na toto vyšetření poslal. Je pravdou, že se stoupající hladinou hemoglobinu ve stolici stoupá také závažnost nálezů při kolonoskopii. Hladině kolem 375ng/ml ve studiích zhruba odpovídá suspekce na adenom, ale nejedná se o oficiální stanovisko. U karcinomů bývají výrazně vyšší hodnoty (4x i více). Nicméně test okultního krvácení je značně nespecifický. U velké části pacientů, odeslaných kvůli pozitivitě FOB ke kolonoskopii, je nález normální. Kolonoskopie je dokonce alternativou skreeningu, kterého se mohou lidé účastnit namísto testů na okultní krvácení - jednou za 5-10 let, pokud není indikováno jinak, od 55 let věku, myslím. Já osobně kolonoskopický screening preferuji. To proto, že testy FOB často detekují krvácení z konečníku při hemeroidech, dále některé karcinomy nekrvácení, nebo je možná chyba odběru stolice. Nakonec starší testy (guajakové) interagovaly s některýi potravinami, to je ale minulost - dnešní moderní testy jsou založené na imunohistochemii a falešná pozitivita se může ukázat po požití např. vnitřností. Ohledně Vašich obav - jsou naprosto pochopitelné. Postup lékařů je ale správný a termín je slušný (vzhledem k tomu, že je léto, se jedná o opravdu dobrý termín. Jak jsem psala, u velké části pacientů jdoucích na kolonoskopii se nic neprokáže. Tedy se nemusíte stresovat. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Pozitivita těhotenského testu
Dobrý den,prosím chci se zeptat ,menstruaci jsem...
Testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je v ČR možné...
Testy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera i dneska jsem...
Test na OK
Dobrý den, již cca 3 měsíce mě trápí lehké bolesti...
Testy na syfilis
Dobrý den, mám ještě doplňující otázku k dotazu #237935,...
Test na THC
Dobry den chci se zeptat prvni tyden v lednu jsem mela...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozitivita ANA protilátek

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Vzhledem k onemocněním, které...

Pozitivita anti HCV

Dobrý večer, chcela by som sa informovať, ak som raz mala výsledok HCV reaktívny,...

Pozitivita anti Tg


Pozitivita FOB testu

Dobrý den! Dostal jsem průvodku na kolonoskopii od praktické lékařky. Mám...

Pozitivita HBsAg v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 33. tt těhotenství a byl mi v krvi zjištěn nález HbsAg jako...

Pozitivita helicobactera pylori

Dobrý den, prosila bych informaci ohledně léčení helicobacter. Byl mi zjištěn...

Pozitivita HIV

Dobrý den pane doktore. Prosím vás, už jsem úplně na dně. Měla jsem nechráněný...

Pozitivita HLA B 27

Dobrý den pane doktore. Už nevím na koho se obrátit dále ..Dlouhé roky mám střídavé...

Pozitivita HLA-B27

Dobry den,dle rentgenu v lednu mi zjistili,ze mam srusty na krcni páteři. V...

Pozitivita HPV high risk

Dobrý den, v lednu mi vyšla cytologie LSil, kontrolní byla provedena nyní současně...

Pozitivita těhotenského testu

Dobrý den,prosím chci se zeptat ,menstruaci jsem naposledy dostala 17.3.od...

Pozitivita testu na COVID-19 v rodině

Dobry den . 22 .10 jsem měl test negativni ,ale manželka pozitivni. 29.10 jsem...

Pozitivita testu na COVID-19 v rodině

Dobry den jsem negativní ale dcera pozitivní. Když si udělám test na protilátky,...

Pozitivita testů u syfilis

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně testování na syfilis. Poslední sexuální...

Pozitivita testů u syfilis

Dobrý den, píši ohledně rady týkající se syfilis. Měl jsem podezření na nákazu...

Pozitivita VVV NTD 1:3

Dobrý den, dnes jsem dostala výsledky z triple testu s dvojčaty. Vyšlo nám...

Pozitivní AMA

Dobrý den , paní doktorko děkuji vám za vaši brzkou odpověď ,jeste bych se chtěla...

Pozitivní AMA, bolesti břicha

Vážená paní doktorko , děkuji za vaši brzkou odpověď . Napíší vám moje vyšetření...

Pozitivní ANA

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se vás zeptat, mám více nemocí a to ulcerózní...

Pozitivní ANA

Dobrý den, prosím o radu. Jsem často nachlazená a byla mi zjištěna oslabená...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kolena

Dobrý den. Zhruba 5 dnů mě bolí vnitřní strana kolene. Nemohu nohu 100% natáhnout,...

Komplikace po výplachu ucha

Dobrý den. Ve středu jsem byla na ORL se zalehnutým uchem. Lékař provedl výplach,...

Mám dlouhodobé problémy s kolenem.


Vymknutí čéšky

Dobrý den, dne 9.5 jsem při něčem jako zorbingu upadla na koleno, následně mi...

Anopyrin

Dobrý den.Před dvěma roky jsem měla krvácení do mozku díky prasklé žilce.Vše...

Bolesti břicha


Nepřítomnost ranní erekce

Dobrý den, již delší dobu nemám ranní erekci. Občas se v noci vzbudím a erekci...

Suchý kašel a bolest na hrudi

Dobry den, uz druhy tyden mam suchy srazdivy kasel a ted posledni tri dny se...

Bolest boltce

Dobrý den, prosím o radu či názor, který by mi moc pomohl s mým problémem,...

Záškuby celého těla

Dobrý den, ráda bych věděla Váš názor. Již dva roky mám potíže, které počaly...

Menisky

Prosím o vysvětlení zda může dojít k úplnému zahojení a srůstu menisku. Drobná...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Užívání Imacort


Pityriasis rosea gibert nebo primoinfekce?

Dobrý den. Na konci října 2012 jsem měla chráněný pohl. styk s rizikovou osobou....

Celiakie, diagnostika u detí

Dobrý den, ráda bych pochopila, proč pro diagnostikování celiakie je nutné vyšetření...

Pocit tlaku v oblasti spánkové kosti

Dobrý den, již půl roku pociťuji tlak na levé spánkové kosti, nejde o bolest,...

Svědění a lehká bolest v pupíku


Pupínek na penisu


Tlak v koleni

Vážený pane doktore, před pěti dny jsem cvičil těžké dřepy s činkou na zádech....

Krev při močení

Dobrý den, v prosinci jsem prvně viděl při močení krev, pouze na konci močení...

Reklama