Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychika a nebo?

Mozek a nervy Helena 18.3.2014

Dobrý den,ráda bych znala Váš názor-ale je to složité-pokusím se být stručná.V roce 2002 jsem prodělala boreliozu/typický erytém pod kolenem/,léčena 3 balení Sumamedu 500 u OL,pro přetrvávající + IgM WB B.garinií aúnavu,cephaleu konsultace na KICH,kde nasazen Zinat 500 na 14 dní a hořčík pro sníženou hladinu,dvaměsíce po dobrání stále + IgM protilátky-řečeno,že to tak bývá.Na jaře 2003 podivné úzkostné stavy,pocity jako ve snu,zvládla jsem s pomocí psychoterapeuta/měla jsem za sebou stressové období/,provedena MR mozku a C pateře-popis drobná pozánětlivá ložiska uložená subkortikálně oboustranně netypickápro SM, sec. stenosa spinállní a deg změny v C úseku,MEP,VEP a BAEP v normě.Při dotazu na KICH i neurologii -co s tím,řečeno,že nic.Úzkostné stavy odezněly. Na jaře 2007 po psychické i fysické zátěži,pocit zhoršeného visu na levém oku-potvrzena retrobulbární neuritida,hospitalizace na neurologii FN Bohunice,nasazen Solumedrol iv.5x,zhoršeno výrazně,proto konsultace na KICH -nasazen po odběrech krve/poz. IgG i IgM protilátky Elisa i WB borelie garinií a afzelií/ a po LP Doxybene 1OO 2x denně,za 10 dnů výsledky ELM-nalezeny cysty a rozpadlé cysty borrelií v liquoru,následoval Lendacin iv. 28 dní a Doxybene 6 týdnů, v liquoru nalezen 1 OP, MZR reakce neg.nová MR byla identická s nálezem z roku2003 /tedy po 4 letech/. MEP,BAEP neg., VEP pozitivní pro levé oko.Bylo mi řečeno ,že o SM se nejedná,jelikož MR je stacionární, v liquoru nález neodpovídá a moje obtíže nejsou typické,neurol. nález je negativní.Na kontrolní LP a MR jsem byla po dalším roce 2008-MR bez vývoje, liquor 1 OP.Pak se 6 let nedělo nic.V říjnu 2013 jsem měla klíště bez erytému,potom v prosinci těžkou střevní virosu ze které jsem se dostávala 14 dní.Měla bych taky zmínit ,že mámnález na krční pateři-blokáda AO skloubení,deg.zěny výrazně,kyfotický zvrat v C5,instabilitu C3-4 při předklonu, rotoskoliosa a že od vysoké školy mívám ataky zalehnutí ucha,pocit plnosti ,byl i pokles sluchu-diagnosa m.Menier ?,nikdy jsem ale nemívala typické rotační závratě,spíš pocity houpání přechodně a taky " ústřely v C pateři-nosivala jsem i límec.Pracuju celý den u PC a někdy při otočení hlavou doprava pocit chvilkové závratě a jakoby na omdlení už léta.Taky mám hypotensi.A teď momentální problém- v prosinci 1x stav -jakoby slabosti,nestability,propadání při chůzi-po řízení auta a současném telefonování-odeznělo za pár minut.30.1. 2014 stejný stav při venčení psa,chvilkově zalehnutí pravého ucha,došla jsem s úsilím domů,následně rotace doprava,při postavení zoršení a propadání,zvracení,volala jsem RZP-po aplikaci Torecanu do hodiny v leže zlepšeno,neurol. nález O,byla jsem 4 dny hosp. na ORL-dg.neuronitis vest. l. sin.?,nasazen Solumedrol iv a následně Prednison v sestupné dávce na 14 dní.Ale stav se prakticky upravil do 4 hodin,infusi jsem dostala až večer.Po propuštění jsem zůstala týden doma-celkem bez obtíží.Začala jsem brát Betaserc 24 2xdenně.Po nástupu do práce ale do týdne-závratě-spíš pocity nejistoty,chvilkové rotace po pohybu hlavou -hlavně u PC a při předklonu,úzkost,bušení srdce, kolísání TK a hlavně -pocity propadání,slabosti ,na omdlení-ale neomdlím při chůzi/nejhorší po dojezdu autem,při řízení je mi dobře/.Bolesti C pateře,hlavy,pískání v uších,nechutenství.Mám za sebou neurologické vyšetření včetně neurosono vyšetření -neg.,kardiologické vyšetření ECHO,Holter ekg-neg.,kontrolní MR -nález stacionární, nezměněn od roku 2003 /popis na dvou pracovištích FN BOhunice a USA/,otoneurol. vyšetření -neg.,včetně BAEP neg..Laboratoř až na hraniční hořčík norm. Protilátky na borrelie stále slabě poz.IgM WB borrelie garinií /OSCP/.Můžu si vybrat-neurolog mi tvrdí,že potíže jsou pravděpodobně v souvislosti s C pateří,je mi jasné,že v tom hraje roli momentálně i psychika,otoneurolog tvrdí ,že se jednalo o vetibulární periferní sy a že to souvisí s pateří a já mám strach -co když-není to projev RS a nebo
reaktivace neuroboreliosy?Co s tím?

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková


Dobrý den, vzhledem k tomu, že vycházím jen z Vašich písemných infromací, je těžko se přiklonit k názoru jednoho z lékařů. Ale nedomnívám se, že by se jednalo o projev roztroušené sklerosy - na MR by byla progrese, rovněž Váš věk svědčí spíše proti tomu.
Zda se jedná o reaktivaci neuroborreliosy prokáže jen vyšetření mozkomíšního moku. Domnívám se, že lumbální punkce je asi na zvážení.

Související dotazy

Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující -...
Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...
Psychika
Dobrý den, od 18ti let jsem denně užívala Olanzapin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, chci se zeptat zda můžu mít něco se slinivkou, už 2 měsíce trpím...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, již zhruba od března tohoto roku mě trápí několik problémů. Bohužel...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, potřebnoval bychj se zeptat na jednu věc. V úterý jsem prodělal velký...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, trápí mě měsíc pálení jazyka na špičce a celá jeho prává strana,...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, minulý rok cca v dubnu mi byl diagnistikovan syndrom dráždivého tračníku....

Psychika a jiné problémy

Dobrý den, nevím jak zacit. Poslední dobou mám strach ze mam v těle rakovinu....

Psychika a jiné problémy

Dobrý den, a zároveň se omlouvám, že zde opět píšu, už píšu vážně naposledy,...

Psychika a jiné problémy

Co všechno může způsobit úzkost? Dobrý den, je mi 32 let, mám 3leté zdravé...

Psychika a léky

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu a nazor na mojí situaci. Od dvanácti let jsem...

Psychika a léky

Dobrý den, asi 2 roky jsem bral Citalec na slabší úzkostné stavy. Poté jsem...

Psychika a nebo?

Paní doktorko Hlavačková-děkuji za rychlou odpověď.Je mi jasné,že lumbální punkci...

Psychika a nespavos

Dobrý den, prosím o radu. Manžel se podle mě zbytečně psychicky trápí. Chodí...

Psychika a pocení

Dobrý den, už od mala jsem měl problém s nadměrným pocením, částečně to mám...

Psychika a pohlavní styk

Dobrý den. Vyspala jsem se s klukem jednou hodně opilá. Ale vůbec si to nepamatuju....

Psychika a potíže se žaludkem

Dobrý nem moje dcere 14 let má stálé bolesti žaludku i na zvracení trvá to už...

Psychika a problémy se srdcem

Dobrý den, už asi rok a půl se potýkám s nevysvětlitelnými problémy, začalo...

Psychika a problémy se srdcem

Dobrý den, viděl jsem Vaši odpověd ohledně neurocirkulační astenie a rád bych...

Psychika a střevní potíže

Hezký den, chtěla bych se zeptat na problém, který mam se zažívanim. Jsem studentka...

Psychika a těhotenství

Dobrý den. Jsem dva týdny těhotná a mám neustálý strach ze strachu už rok. Začala...

Psychika a trhání zubu

dobrý den lečim se na PA pro fobicke úzkostne stavy které mají příčinu v zubařskem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha


Dlouhodobá bolest nohou


Operace žlučníku - zástava srdce

Dobrý den. Před týdnem jsem byl na laparoskopické operaci žlučníku. Bohužel...

Brnění končetin


Pupínky na stydkých pyscích a okolo poševního vchodu

Dobrý den,již druhý den mám na stydkých pyscích a okolo poševního vchodu drobné...

Nevolnost, bolest žaludku, bolest hlavy, mravenčení končetin

Dobrý den.Před rokem jsem si zašel k doktorovi,jelikož jsem při běhání (hraju...

Bílý vodnatý výtok z pochvy

Dobry den, bude mi 16 let, uz delší dobu mě trápí bílý výtok z pochvy a posledni...

Podvrtnutý kotník

Dobrý den, 14.5 jsem si při fotbalovém utkání udělal výron kotníku a natažené...

Nevolnost ze sladkého

Dobrý den, Mám takový hodně zvláštní problém, který ani nevím jak pořádně popsat.....

Chrbtica, tetania...

Dobrý deň, vždy som bol aktívny športovec a pozitívne naladený človek, ale pred...

Ucinnost nitrodelozniho teliska po zavedeni.

Dobry den rada bych se zeptala kdy zacne ucinkovat obycejne nitrodelozni telisko...

Závratě, brnění rukou, břicha hrudníku

Dobrý den, před týdnem mi začalo v levé zadní části hlavy brnění, nepřikládal...

Pálení a mravenčení v lýtkách

Dobrý den, mam problém s pálenim a mravenčenim v lýtkách, často se mi stává,...

Zvětšené uzliny

Dobry den, uz cca mesic se potykam s bolesti leve mandle, leveho celistniho...

Bolest břicha


Závratě, brnění rukou, únava, nadměrné pocení, těžké nohy a ruce


Hematom pod nehtem

Zdravím, mám hematom pod nehtem a nebudu moct teď jít k lékaři, hrozí nějaké...

Psychické stavy a závratě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mývám dost často závratě, unavenost, brnení...

Bolest a otok palce na ruce


Keloidní jizvy

Dobrý den, Trpím na keloidní jizvy na ramenou. Největší mám po očkování proti...

Reklama