Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychika a jiné problémy

Psychika Jana 7.7.2020

Dobrý den, nevím jak zacit. Poslední dobou mám strach ze mam v těle rakovinu. Nechala jsem si dělat krevní obraz na kterém byli zvýšený Leu 11,2 které mám pořád už 15let nad kterými byl dohled hematologa který řekl že je mám stardantne. Dělali i různé vyšetření na hematologii a vše v pořádku. Teď mám potíže se suchosti v ústech a občasné odkaslani pri mluvení. Mám strach jestli nemůžu mít rakovinu v krku. Přijde mi že mám po ránu trochu chrapot ale přes den nic pořád to kontrolují. Nevim zda to nemůže být způsobeno zatemňovacími závěsy které jsem pořídila že přes ně nemůže vzduch když mám pootevřené okno.Bolesti při polykání nemám ani žádný kašel. Před měsícem jsem přešla na igos a klasické cigarety již nekouřím. Před měsícem jsem měla bolesti břicha dělala a krev a utz na pohotovosti. Jsem už a toho zoufalá pořád nádtim přemýšlím kontrolují i váhu jestli nehubnu ráno a večer váha kolísá cca 1kg. Přemýšlím nad návštěvou psychiatra. Přijdu si jak hypochondr ale strach je u mě a toho že mi něco je veliký.jaem a toho unavená a bez energie. Muži mít něco v těle kdyz je krev a utz v pořádku. Děkuji za pomoc

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, každý člověk, pokud má nějaký zdravotní problém, se setká v nějaké podobě se strachem. U některých se objeví i strach z rakoviny. Pokud se tento strach zvětšuje a dostane se do formy určité umanutosti, pocitu, že každý příznak v organismu může být projevem rakoviny, je již problém vážnější a je třeba to opravdu řešit. Proto Váš dotaz, zda by jste měla navštívit psychiatra, nelze podceňovat, jde o informací z Vašeho nitra, že i Vy sama to tak cítíte, že Váš problém je především ve Vaší mysli. Je to známkou, že se vnímáte, že hledáte řešení. Doporučovala bych Vám v počátku zkonzultovat problém s psychologem, který se zabývá i psychosomatikou. Pokud se Vám psychoterapií nepodaří zvládnou Váš strach z rakoviny, je pak na místě konzultace u psychiatra a zvážení nasazení léků. Z doložených informací není zatím důvod se rakoviny obávat. Doporučovala bych Vám posílit imunitu, zaměřit se na stravovací návyky, jíst sice zdravá, ale nenadýmavá jídla a pokusit se nekouřit ani Iqos cigaretu. Iqos může být příčinou suchosti v krku a pocitu na odkašlání. Kašel po ránu zase souvisí s čištěním plic po ukončení kouření klasických cigaret. Na pozvednutí psychiky pomáhá mnoho technik.
Vhodné jsou i pohybové aktivity a meditace či nějaká forma relaxace. Všechny zdravotní problémy je pak na místě řešit s praktickým lékařem nebo specialistou. Je však potřeba, aby Vy sama jste věřila, že se zdravotní problémy dají řešit. Pokud by jste Váš strach přestala zvládat, obraťte se na krizové centrum.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Psychika a jiné problémy
Co všechno může způsobit úzkost? Dobrý den, je...
Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...
Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Žaludeční problémy a psychika
Dobrý den. Chtěl bych se Vás touto cestou zeptat,...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika a brnění

Dobrý den, včera jsem psala dotaz na paní rentgenoložku, a ráda bych se obrátila...

Psychika a HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s negativním vlivem antikoncepce...

Psychika a imunita

Dobrý den, mohu poprosit o konzultaci? Poslední rok prožívám hodně stresové...

Psychika a jiné potíže


Psychika a jiné potíže

Dobrý den, poslední dobou se necítím ve své kůži, tak vám to zkusím co nejlépe...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, chci se zeptat zda můžu mít něco se slinivkou, už 2 měsíce trpím...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, již zhruba od března tohoto roku mě trápí několik problémů. Bohužel...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, potřebnoval bychj se zeptat na jednu věc. V úterý jsem prodělal velký...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, trápí mě měsíc pálení jazyka na špičce a celá jeho prává strana,...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, minulý rok cca v dubnu mi byl diagnistikovan syndrom dráždivého tračníku....

Psychika a jiné problémy

Dobrý den, a zároveň se omlouvám, že zde opět píšu, už píšu vážně naposledy,...

Psychika a jiné problémy

Co všechno může způsobit úzkost? Dobrý den, je mi 32 let, mám 3leté zdravé...

Psychika a léky

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu a nazor na mojí situaci. Od dvanácti let jsem...

Psychika a léky

Dobrý den, asi 2 roky jsem bral Citalec na slabší úzkostné stavy. Poté jsem...

Psychika a nebo?

Dobrý den,ráda bych znala Váš názor-ale je to složité-pokusím se být stručná.V...

Psychika a nebo?

Paní doktorko Hlavačková-děkuji za rychlou odpověď.Je mi jasné,že lumbální punkci...

Psychika a nespavos

Dobrý den, prosím o radu. Manžel se podle mě zbytečně psychicky trápí. Chodí...

Psychika a pocení

Dobrý den, už od mala jsem měl problém s nadměrným pocením, částečně to mám...

Psychika a pohlavní styk

Dobrý den. Vyspala jsem se s klukem jednou hodně opilá. Ale vůbec si to nepamatuju....

Psychika a potíže se žaludkem

Dobrý nem moje dcere 14 let má stálé bolesti žaludku i na zvracení trvá to už...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mononukleóza


Bolest kolene v klidu


Ciplox

Dobrý den, dnes jsem dostala antibiotika Ciplox 500 na zánět močových cest....

Nevolnost, bolest páteře, píchání v olasti hrudníku

5 týdnů jsem držel dietu a v posledním týdnu se mi udělalo nevolno. Týden na...

Výtok

Dobrý den, před 4 dny se mi objevil nažloutlý zapáchající výtok, hned jsem...

Flíčky na genitáliích

Dobrý den, všimla jsem si, že mám na genitáliích (u stydkých pysků) černé flíčky....

Bolest pod pravým žebrem při nadechnutí

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně potíží s téměř pichlavou...

Kalcifikace v rameni


Fleky před očima

Dobrý den, před necelíma 2 měsíci když jsem se učil na závěrečné zkoušky mě...

Prořízlý steh,dehiscence-roztržení rány

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, byl jsem na odstranění menšího nádoru na zádech,...

Flek na koleni

Dobry den, pres noc se mi na pravem koleni udelal maly flicek viz foto. Vypada...

Hořká chuť v ústech při užívání antibiotik Fromilid 500


Tlak v krku a říhání

Dobrý den, ráda bych se poradila tady, než navštívím svou praktickou lékařku....

Před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky

Přibližně před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky. Špička lokte mírně...

Epilepsie a očkování proti covid-19


Potvrzení o způsobilosti řízení vozidla


Pseudocysta pankreatu a těhotenství

Dobrý den, v 1 roce mi byla zjištěna pseudocysta pankreatu, kterou mám doteď....

Žlutá stolice nevadí


Otok je veliký, hodně tvrdý, ale nebolí.

Dobrý den, Jsem po operaci, vyndani cysty pod čelistí. Vše proběhlo v pořádku,...

Těhotenství ?


Reklama