Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychika a jiné potíže

Veronika 27.8.2018

Dobrý den, minulý rok cca v dubnu mi byl diagnistikovan syndrom dráždivého tračníku. Dalo se to zvládnout ale v pořádku. Tento rok od května jsem nastoupila do nové práce a od té doby trpím častým průjmem. Téměř každý den. Když jsem venku, začnu mit "divný" pocit a musim si odskočit a to hodně rychle. Doma mě tyto problémy netrápí, jakmile jdu do práce, nebo jsem mimo wc, jsem nejistá a potřebuji na "velkou" potřebu pořád. Rok užívám lék duspatalin retard a různá probiotika. Nic nezabírá a každodenní průjem v těch nejméně vhodných situacích je na denním pořádku. Jsem objednaná na sono břicha a pánve. Též jsem objednaná na kolonoskopii. Jsem už ale totálně zoufalá, bojím se, že se těchto problémů nikdy nezbavim.

Děkuji za Váš čas.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, nejprve je třeba si uvědomit, že problémy s dráždivým tračníkem velmi souvisí s psychikou. Proto by byla vhodná i psychoterapie a konzultace s lékařem nebo psychologem, který se zabývá psychosomatikou. Dále je třeba vyčkat na kolonoskopické vyšetření. Pokud bude zánět, bude nutné jej vyléčit. Také je vhodná strava s dostatkem vlákniny, která zhušťuje stolici. Bohužel, rychlejší peristaltiku můžete ovlivňovat např. Vámi zmíněným Duspatalinem, ale zpomalení peristaltiky u tohoto léku se nemusí vždy projevit. Proto za nejpříznivější považuji to zvládnou především po psychické stránce.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Veroniko, potíže při dráždivém tračníku bývají lecky složitě řešitelné a neexistuje jedna rada, která by platila pro všechny a ulevila Vám. Ale vězte, že zlepšení dosáhnout lze.
Je dobře, že o svém problému víte, že užíváte probiotika a Duspatalin. Abyste předešla příhodám průjmu, můžete používat bez obav Smectu, pokud Vás bude čekat nějaká pracovní událost, u které máte ze střevních potíží obavu, můžete použít léky s loperamidem jako Imodium. Poraďte se se svým gastroenterologem.
Je třeba dbát na dietu, často lidé s dráždivým tačníkem obtížně trváví mléčné výrobky. Proto doporučuji na měsíc vynechat úplně všechno s mlékem, máslem, sýry, jogurty, smetanu, tvarohy atd. ćtěte složení výrobků. Po měsíci zkuste zahájit návrat k mléčným výrobkům - nejprve kousek másla, zkoušejte tři dny. Pak velmi tvrdé sýry jako parmezán, pecorino apod., dobře tolerované jsou kozí sýry, táké na pár dní, sledujte, jak se budete cítit. Poté teprve zkuste jogurty. Pokud Vám bude bez mléčných výroků lépe, dobrá zpráva, už se k nim nevracejte, nebo jen k těm výše zmíněným, které budete snášet. Kdyby nedošlo k žádné změně, pak můžete zase mléčné výrobky jíst. Je třeba také vyšetřeit, pokud se tak již nestalo, zda nemáte celiakii či nesnášenlivost a alergie na jiné složky potravy.
Z ostatních jídle doporučuji být opatrná na obecně známé alergeny jako jahody, rajčata, ananas, sóju, vejce, ořechy. Sledujte, zda Vám něco potíže nezhoršuje, to potom nejezte.
Kromě probiotik a Duspatalinu doporučuji zkusit žitnou vlákninu v dávce 6g denně, postupně zvyšovat na 20-30g denně (zeptejte se v lékárně). Součástí léčení je také pravidelná strava 4-5 x denně v menších dávkách, dietně vyvážená, hodně pít, moc se nestresovat a pravidelně cvičit cca 45-60 minut nenně 4-5x týdně.
K dalším nezbytným součástem léčení patří péče o duši. Je třeba, abyste se objednala na psychoterapii, nejlépe metoda KBT (kohnitivně behavirální psychoterapie), IPP (interpersonální psychoterapie), vhodné jsou relaxační techniky, kontakty najdete na internetu.
Ohledně gastoenterologcké problematiky - budete muset vyčkat na kolonoskopii, sono a kontrolní testy, zda nemáte ve střevě nějaký zánět, který by mohl potíže podmiňovat nebo zhoršovat. Další by se řídilo podle výsledků.
S pozdravem MUDr. Sońa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobry den... Mam jeden zavaznejsi problem. Mam pritele...
Psychika
Dobrý den,velmi Vás prosím o radu.Před třemi týdny...
Psychika
Dobrý den. Poslední zhruba 2 roky mě s přestávkami...
Psychika
Dobrý den,už dlouhou dobu mám problémy s psychikou.Když...
Naručení psychiky
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda je možné, že příznakem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika 5 leté holčičky

Dobrý den, rada bych se zeptala na radu ohledně mojí dcery. Skoro denně chodí...

Psychika a asthma

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jestli je možné, aby psychické potíže mohly...

Psychika a bolest na hrudi n

Dobrý den, pro úvod bych Vám se chtěla představit. Vlastním 2 koně, které...

Psychika a bolest zad

Dobrý den, mám vleklé problémy se zády. Moje zaměstnání je sedavé jen nárazově,...

Psychika a bolest žaludku

Dobrý den. Už delší dobu mě trápí stejné obtíže tupá a následně křečovitá bolest...

Psychika a bolesti zad

Dobrý den deset let se potýkám se svalovou disbalancí v oblasti zad pracovala...

Psychika a brnění

Dobrý den, včera jsem psala dotaz na paní rentgenoložku, a ráda bych se obrátila...

Psychika a HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s negativním vlivem antikoncepce...

Psychika a imunita

Dobrý den, mohu poprosit o konzultaci? Poslední rok prožívám hodně stresové...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, potřebnoval bychj se zeptat na jednu věc. V úterý jsem prodělal velký...

Psychika a léky

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu a nazor na mojí situaci. Od dvanácti let jsem...

Psychika a léky

Dobrý den, asi 2 roky jsem bral Citalec na slabší úzkostné stavy. Poté jsem...

Psychika a nebo?

Dobrý den,ráda bych znala Váš názor-ale je to složité-pokusím se být stručná.V...

Psychika a nebo?

Paní doktorko Hlavačková-děkuji za rychlou odpověď.Je mi jasné,že lumbální punkci...

Psychika a nespavos

Dobrý den, prosím o radu. Manžel se podle mě zbytečně psychicky trápí. Chodí...

Psychika a pocení

Dobrý den, už od mala jsem měl problém s nadměrným pocením, částečně to mám...

Psychika a potíže se žaludkem

Dobrý nem moje dcere 14 let má stálé bolesti žaludku i na zvracení trvá to už...

Psychika a trhání zubu

dobrý den lečim se na PA pro fobicke úzkostne stavy které mají příčinu v zubařskem...

Psychika a zdravotní problémy

Dobry den, prosim o radu. Je mi 24 let a uz priblizne rok mam problem se svym...

Psychika ci vazna nemoc?

Dobry den, v listopadu se mi prihodila neprijemna situace na exkurzi se skolou,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, cca od Srpna (2016) mám bolest v pravém podbříšku. Týden bolí neustále...

Bolest v levém podžebří

Dobrý den mám dotaz. Uz cca od prosince minulého roku, možná i déle me jednou...

Zvlaštní zvuky

dobrý den rok mám problém ze zdravotním stavem mám takové zvláštni záchvaty...

Nachlazení, vykašlávání krve

Dobrý den chci se zeptat je mi 24 let už čtvrtý den ležím se silným kašlem,...

Alkoholismus

Dobrý večer,mám otce který má cirhozu jater a nadměrně požívá alkohol. Jeho...

Injekce na růst a obnovu varlat

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat něco ohledně varlat. Na internetu jsem četl,...

Zvláštní znaménko

Dobrý den, mám problém se dvěmi znaménky. To jedno mam na břiše a několikrát...

Zvláštní změny

Dobrý den, před třemi dny jsem navštívila svého gynekologa kvůli každoroční...

Biseptol a kyselé potraviny


Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Zvláštní závislost

Dobrý den, už delší dobu bojuju s jistou závislostí a nevím, jak se toho zbavit.Hlavně...

Nespecifická hyperintenzity v bíle hmotě mozku

Pěkný den, před 2 roky mi byla zjištěna ahydrosyringomyeliemíchy v C6-7 a hyperintenzity...

Tatínek má již 8 let zvýšené leukocyty

Dobrý den, tatínek má již 8 let zvýšené leukocyty počet bílých krvinek maximum...

Lindynette 20 a Biseptol 480

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před 2ma týdny jsem brala Biseptol 480 na...

Skvrny na varlatech a penisu

Asi dva tyzdne mam na varlatach skvrny a na zaludi bile flaky.Môže sa jednat...

Ibalgin v moči

Dobrý den , chtěla bych se prosím zeptat dlouhodobě vyuzivam ilbalgin už asi...

Bolest v levém podžebří

Dobrý den paní doktorko.Moc mně trápí bolest asi dva až tři centimetry pod levým...

Natržený vaz v koleni

Dobrý den, chci se zeptat jak můžu urychlit zahojení natrženého vazu v koleni...

Prasklá žlka v oku - skvrna + následná bolest hlavy

Dobrý den, prosím o radu problému mé matky. Věk 52 let. Jednou, dvakrát...

Svědění řitního otvoru a páení při močení


Zavřít reklamu