Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychika a jiné potíže

Trávení Tomas 3.10.2018

Dobrý den, chci se zeptat zda můžu mít něco se slinivkou, už 2 měsíce trpím nevolnosti, ráno hned po probuzení a večer tlak v nadbrisku u trojúhelníku. Někdy to přejde. Stolici mám takovou světlejší už 3 měsíce. Byl jsem na sonu a tam je ve zprávě pancreas nezvtsen, zvykle vysoke echogenity, bez loziskovych změn. Tlak v pořádku, krevni testy amylasa , lipasa pankresticka amylasa v normě i ca19-9. Jaterní testy taky v pořádku i crp 1.0. Na gastrskopiii taky vše v pořádku. Muže to být psychika nebo mám radši zajít na Ct. Jsem od dubna ve velkém stresu. Co znamená ty vysoke echogenity. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, vzhledem k negativním výsledkům vyšetření - sono břicha, laborat. vyšetření i GFS a zmínce, že jste od dubna ve velkém stresu, přisuzuji Vaše potíže psychice. Můžete zkusit bylinkový čaj z třezalky 2xd šálek, ev. požádat o konzultaci psychologa. Protože je Vám nevolno, doporučovala bych i 2xd heřmánkový čaj, můžete jej smíchat s třezalkou a pít dohromady (vše 1:1, na 1/4 l vroucí vody 2 čaj. lžičky směsi,nechat 15 min luhovat). Dále je nutné stravovat se nyní velmi dietně. Vyloučit vše, co Vám nedělá dobře (tučné, smažené, kořeněné, kyselé atd.) Zvyklé echogenity, znamená že sytost obrazu je v normě.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Tomáši, pokud na ultrazvuku slinivka vypadá normálně (zvyklé echogenity znamená v podstatě obvyklého vzhledu na ultrazvuku), nejsou v ní žádná ložiska, slinivkové enzymy, ukazatele zánětu a CA 19-9 jsou v normě, pak Vaše potíže nebudou způsobené zánětem slinivky a CT by nic dalšího neodhalilo. Bylo by vhodné nechat doplnit gastroskopické vyšetření, kde se vyšetří vzhled žaludku a jícnu, zjistí se, zda nemáte Helicobacter pylori, což je bakterie, která dělává záněty a potíže podobné Vašim. Léčby by probíhala dle výsledku. Dále doporučuji vyšetření na celiakii, nesnášelivost mléčného cukru laktózy, případně potravinové alergie. Zkuste si vzpomenout, co je za poslední 2 měsíce jinak - neberete například nějké léky či poravinové doplňky, nezačal jste jíst jinde či jinak? Nezačaly Vaše potíže něčím konkrétním jako horečkami, průjmy apod., necestoval jste do nějakých exotických zemí? Jestliže byste našel nějkou souvislost, poraďte se se svým lékařem. Pokud by vyšetření a pátrání po příčině neodhalilo příčinu, je možné, že by Vaše potíže mohly být dané psychikou, stresem atd.. Pak by byla vhodná psychoterapie, relaxační techniky, jóga, je možné nechat si praktickým lékařem předepsat léky na zmírnění úzkosti. Každopádně doporučuji držet šetřící dietu, dost spát, pít dostatek tekutin, ráno na lačno vynechat dráždivé potraviny a nápoje, potravinové doplňky neužívat či jíst po jídle. Nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Doporučuji vynechat nekysané mléčné výrobky. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda, nebo si ještě lépe podložte celé čelo postele, a nejezte dvě hodiny před ulehnutím. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Psychika a jiné potíže
Dobrý den, již zhruba od března tohoto roku mě trápí...
Psychika
Dobrý den, od 18ti let jsem denně užívala Olanzapin...
Psychika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující -...
Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika a jiné potíže
Dobrý den, trápí mě měsíc pálení jazyka na špičce...
Potíže, které mám, mohou souviset s psychikou a stresem?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda potíže, které...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika 5 leté holčičky

Dobrý den, rada bych se zeptala na radu ohledně mojí dcery. Skoro denně chodí...

Psychika a asthma

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jestli je možné, aby psychické potíže mohly...

Psychika a bolest na hrudi n

Dobrý den, pro úvod bych Vám se chtěla představit. Vlastním 2 koně, které...

Psychika a bolest zad

Dobrý den, mám vleklé problémy se zády. Moje zaměstnání je sedavé jen nárazově,...

Psychika a bolest žaludku

Dobrý den. Už delší dobu mě trápí stejné obtíže tupá a následně křečovitá bolest...

Psychika a bolesti zad

Dobrý den deset let se potýkám se svalovou disbalancí v oblasti zad pracovala...

Psychika a brnění

Dobrý den, včera jsem psala dotaz na paní rentgenoložku, a ráda bych se obrátila...

Psychika a HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s negativním vlivem antikoncepce...

Psychika a imunita

Dobrý den, mohu poprosit o konzultaci? Poslední rok prožívám hodně stresové...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, poslední dobou se necítím ve své kůži, tak vám to zkusím co nejlépe...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, již zhruba od března tohoto roku mě trápí několik problémů. Bohužel...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, potřebnoval bychj se zeptat na jednu věc. V úterý jsem prodělal velký...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, trápí mě měsíc pálení jazyka na špičce a celá jeho prává strana,...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, minulý rok cca v dubnu mi byl diagnistikovan syndrom dráždivého tračníku....

Psychika a jiné problémy

Dobrý den, nevím jak zacit. Poslední dobou mám strach ze mam v těle rakovinu....

Psychika a jiné problémy

Dobrý den, a zároveň se omlouvám, že zde opět píšu, už píšu vážně naposledy,...

Psychika a jiné problémy

Co všechno může způsobit úzkost? Dobrý den, je mi 32 let, mám 3leté zdravé...

Psychika a léky

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu a nazor na mojí situaci. Od dvanácti let jsem...

Psychika a léky

Dobrý den, asi 2 roky jsem bral Citalec na slabší úzkostné stavy. Poté jsem...

Psychika a nebo?

Dobrý den,ráda bych znala Váš názor-ale je to složité-pokusím se být stručná.V...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Borelioza a plicní chlamydie

Dobrý den, mám na vás takový dotaz. Již před dvěma roky jsem onemocněla boreliozou...

Orální sex.

Dobry den, chtel bych se zeptat. Pred tremi tydny jsem mel sex s kondomem s...

Nateklé varle

Dobrý den, Právě jsem prodělal příušnice.Poté co mi začal mizet otok na tváři,...

Nazelenalý výtok

Dobrý den, koncem roku mne chirurgicky odstraňovali nehet na palci nohy a pak...

Schmorlovy uzly

Dobrý den, chtěla jsem se optat kolik schmorlových uzlů člověk musí mít na páteři,...

Mnohočetné obtíže


Časté nucení na močení po prodělané hysterektomii

Děkuji moc za odpověď! Ještě se prosím chci zeptat, jak dlouho mohou tyto potíže...

Bolestivá menstruace

Dobrý den. Je mi 15 let a mám menstruaci čtvrtým rokem. Vždy bylo krvácení silnější,...

Kýla v jizvě po císařském řezu?

Dobry den, jsem 16 mesicu po cisarskem rezu a ted se mi nad jizvou objevila...

Mám pod paži bulku

Dobry den, mam pod paži bulku,neni vubec bolestiva je hned pod kuži ma asi 1cm...

Zpoždění menstruace už skoro půl roku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat..je mi skoro 18..Mám přítele, se kterým jsme...

Tlukot srdce

Dobrý den, mám problémy s pravidelným tlukotem srdce. Když se dívám na televizi...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Tlak v pravém podžebří, nafouklé břicho

Hezký den. Již asi měsíc mívám pocit tlaku v oblasti pravého podžebří až do...

Zarostlý nehet

Zdravím, už od nějakých 16 let mi zarustaly nehty na palcích u nohy. Byl jsem...

Úraz kolene

Dobrý den , před třemi dny jsem si při cvičení způsobila úraz kokene....diagnoza...

Bile pupínky na stydkych pyscich

Dobry den, uz asi rok mám na vnitrni strane stydkych pysků bíle pupinky(nejdou...

"krupička" na těle

Dobrý den,chtěla bych se zeptat..včera se mi na čele a trochu v oblasti tvaří...

OTOK VÍČEK

Dobrý den, už 2 týdny mám problém ohledně víček. 1 týden, když jsem si nalíčila...

Bolestivá bulka v třísle

Dobrý den, Před dvěma dny se mi objevila bolestivá bulka presne na kraji třísla....

Reklama