Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychika a léky

Psychiatrie Miroslav 24.7.2018

Dobrý den,

asi 2 roky jsem bral Citalec na slabší úzkostné stavy. Poté jsem jej kvůli nepříjemným vedlejší účinkům v intimním životě vyměnil za Trittico AC 75 mg. To beru cca půl roku.

Dvakrát nebo třikrát jsem se pozvolna pokoušel už Citalec vysadit, ale po asi měsíci až dvou jsem na sobě buď pocítil zvýšený pocit zbytečné nervozity, tlukot srdce, který mi bránil usnout nebo slabší OCD, kdy mám potřebu si být vším 100% jistý. Úplně naposledy jsem vynechal, když jsem přecházel na Trittico, a to se mi tyto pocity nevrátily, ale zato po asi tom měsíci či dvou jsem pocítil a hlavně okolí, že jsem nepřiměřeně podrážděný, vztahovačný a lehce se nechám rozčílit. S tím jsem tak nějak zápasil vlastně celý život bez úspěchu. Citalec jsem začal brát jako poslední možnost, kvůli úzkostem, které jsem nechal vyeskalovat, ale souběžně jsem objevil, že vyřešil i mou náladovost.

Tak nějak jsem se tedy smířil s tím, že budu Citalec brát celý život, protože nevidím reálně, že bych toto mohl ovlivnit vůlí a serotoninové vychytávače vlastně nejsou ani lék, jen tyto stavy potlačují, dokud je budu brát. Teď mě ale napadlo, zda je skutečně možné tyto léky užívat dlouhodobě 10, 20, 30 let a déle. Chápu, že Trittico se tou dobou, už možná nebude ani vyrábět. Ale teď mi jde konkrétně právě o Trittico, které má navíc v řádu hodin po užití tlumící účinky a proto jej musím brát na noc. Dokud ale beru SSRI, usínám okamžitě, než vůbec stačí tlumící účinek nastoupit. Citalec toto neměl, v tom byl lepší. A právě i kvůli tomuto by mě zajímalo, jestli může mít velmi dlouhodobé užívání nějaké nechtěné trvalé či nevratné následky.

Něco jsem se dočetl na internetu a neznělo to vůbec dobře, ale to musím brát s rezervou, protože asi pravděpodobnost, že se mi po letech rozvine nevratný tik ve svalech, je předpokládám jen velmi nepravděpodobná situace za hraničních okolností, nebo není? Co se hodně skloňuje je alkohol. Ale ten skoro nepiju. Obvykle tak 2 až 3 piva za měsíc, někdy ani to ne, ale jsou situace, kdy si dám jeden týden třeba dvě ob den, ale pak zas třeba měsíc nic. Nebo ve větším množství nárazově jen párkrát do roka při společenských akcích. To je celoživotně udržitelný stav, který předpokládám nemůže natolik interferovat s Tritticem, aby mě nějak reálně ohrozil na zdraví. Takže mě zajímá spíše ten negativní vliv léku samotného.

Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, lék Trittico je lék, kde antidepresivní účinek se objeví až při vyšších dávkách. Dávkování vyšších dávek je ale třeba zkonzultovat s lékařem, který Vám lék nasadil, neboť ne každému tato léčba vyhovuje. Doporučovala bych spíše problémy s podrážděností a vztahovačností řešit cestou jógy, meditacemi, konzultací s psychologem apod. Všechny léky mají nějaký vedlejší účinek, nejčastěji toxické působení na játra. Můžete to ovlivnit pitím jaterních čajů, odstraněním potravin a tekutin, které také škodí. Dotaz na alkohol je opodstatněný, ale občasné konzumování malých dávek piva není zas takový problém. Máte také vždy možnost volby - užívání léků, kdy je rychlejší nástup úlevy od potíží nebo práce na sobě a odstranění skutečné příčiny problému, což může být zdlouhavé.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, tak popořadě: 1) Lék není úzdrava. Tedy neodstraní potíže, ale kompenzuje je. Inzulín neodstraní "cukrovku", léky "na tlak" jej snižují, jen pokud se užívají. To je všude stejné. Ani operace - "uříznutím žlučníku" vyřeším bolest, ale není to odstranění všech potíží bez rizik a následků. 2) Dlouhodobé "následky" užívání SSRI nikdy nebyly ověřeny, jsou hlavně tématem internetových diskuzí, kde účastníci popisují zejména psychické potíže, které ale přičítají lékům, přestože jeho užívání předcházely nebo se vyskytují stejně často, jako bez léku. Nicméně vždy je třeba hodnotit riziko/přínos užívání - pokud mi pomáhá a nemám/neznám problematické účinky. 3) Trittico 75mg má nižší efekt než Citalec 20mg. Lze zvážit navýšení s cílem úplné kompenzace nebo změnu na jiné SSRI (nebo zcela jiné antidepresivum, je jich řada) v účinné dávce bez dopadu na sexuální život. Při úplné kompenzaci je snáze vysazují, bez ohledu na dávku. 4) Psychoterapeutická cesta řešení potíží je také možná, v úvahu krom systematické psychoterapie připadá také nácvik relaxačních technik. Pro nás je přirozenější než původní joga nebo meditace, ať už je tím míněno cokoli. Konzultace s psychologem není míněna jednorázová, ale systematická s psychoterapeutem, který je v psychoterapii vzdělán/atestován - to není každý psycholog. Brzké zlepšení přeje Luboš Janů

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Léky a psychika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dostala jsem léky...
Psychika a léky
Dobrý den. Moc Vás prosím o radu a nazor na mojí situaci....
Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Ptám se jako matka dcery,dcera byla na vyšetření nadledvinek.Bere...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika a bolest zad

Dobrý den, mám vleklé problémy se zády. Moje zaměstnání je sedavé jen nárazově,...

Psychika a bolest žaludku

Dobrý den. Už delší dobu mě trápí stejné obtíže tupá a následně křečovitá bolest...

Psychika a bolesti zad

Dobrý den deset let se potýkám se svalovou disbalancí v oblasti zad pracovala...

Psychika a brnění

Dobrý den, včera jsem psala dotaz na paní rentgenoložku, a ráda bych se obrátila...

Psychika a HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s negativním vlivem antikoncepce...

Psychika a imunita

Dobrý den, mohu poprosit o konzultaci? Poslední rok prožívám hodně stresové...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, chci se zeptat zda můžu mít něco se slinivkou, už 2 měsíce trpím...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, potřebnoval bychj se zeptat na jednu věc. V úterý jsem prodělal velký...

Psychika a jiné potíže

Dobrý den, minulý rok cca v dubnu mi byl diagnistikovan syndrom dráždivého tračníku....

Psychika a léky

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu a nazor na mojí situaci. Od dvanácti let jsem...

Psychika a nebo?

Dobrý den,ráda bych znala Váš názor-ale je to složité-pokusím se být stručná.V...

Psychika a nebo?

Paní doktorko Hlavačková-děkuji za rychlou odpověď.Je mi jasné,že lumbální punkci...

Psychika a nespavos

Dobrý den, prosím o radu. Manžel se podle mě zbytečně psychicky trápí. Chodí...

Psychika a pocení

Dobrý den, už od mala jsem měl problém s nadměrným pocením, částečně to mám...

Psychika a potíže se žaludkem

Dobrý nem moje dcere 14 let má stálé bolesti žaludku i na zvracení trvá to už...

Psychika a trhání zubu

dobrý den lečim se na PA pro fobicke úzkostne stavy které mají příčinu v zubařskem...

Psychika a únava

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně mého zdravotního stavu. Jsem pořád...

Psychika a zdravotní problémy

Dobry den, prosim o radu. Je mi 24 let a uz priblizne rok mam problem se svym...

Psychika ci vazna nemoc?

Dobry den, v listopadu se mi prihodila neprijemna situace na exkurzi se skolou,...

Psychika či nemoc?

Dobry den, pred 18 dny jsem zasilala dotaz, doposud mi neprisla odpoved, tak...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

V sedmi letech ještě nepadají zuby

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální nebo v pořádku že dceři...

Mám bolest bederní páteře


Brnění rukou

Zdravím, mám takový dotaz ohledně problému s kterým nechci hned chodit za obvodním...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám podezření, že bych mohl...

Fraktura krycí destičky obratle Th 12

Dobrý den. Pane doktore, před 14 dny jsem si po pádu ze žebříku (cca 3 m) způsobil...

Roup dětský

nevím jestli to jsou roupy jsou 1,5cm dlouhé vylezají a zůstavají na spodním...

Zalehlé uši při infekci

Dobrý den, trápí mě už asi týden zalehlo v obou uších, mudr. mi předepsala...

Zimnice, která se později přetavila v horečku a bolavý zub

Dobrý den, minuly týden ve čtvrtek jsem se vzbudil se zemnici která se později...

Purpura pigmentosa

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, před čtyřmi lety se mi na lýtkách...

Bolest kloubů v celém těle

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás, mám takový dotaz/problém. Čas od času...

Zlomená ruka

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se s Vámi poradila. Devítiletá dcera spadla...

Condrosulf


Zvětšená slinivka

Dobrý den,mám na Vás dotaz dne 19.3.2010 jsem podstoupila laparoskopické odstranění...

Zakalená moč

Dobrý den, mám problém, ze někdy mám zakalenou moc zpravidla když si dám čaj...

Natékání rukou

Dobrý den,manželce po prodělání boreliozy cca4-5 měsíců,stále natéká pravá ruka,chodí...

Bolest kolene po padu

Dobry den asi pred mesicem jsem spadla na koleno a porad me to boli rengen byl...

Boelsti ramene při menstruaci

Dobrý den, v posledních několika měsících mě trápí bolest pravého ramene, která...

Naražená záda


Opožděná menstruace-kvasinky

Dobrý den,mám dotaz ohledně zatím 3 dny zpožděné menstruace,kterou jsem poslední...

Bronchopneumonie

Dobrý den, paní doktorko, pracuji s dětmi, tedy v prostředí bohatém na kapénkovou...