Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkost a strach z nemoci

Psychiatrie Marcela 14.6.2018

Dobrý den,
můj dotaz bude trošku delší a budu moc ráda, když na něj odpoví odborník a pokusí se mne trošku uklidnit. Je mi 34 let, mám dvě děti, z toho jedno kojené miminko.
Posledních několik týdnů mne trápí zvláštní obtíže. Začaly mi brnět všechny končetiny, nejvíc chodidla a dlaně. To pociťuju nejvíc v klidu. Večer, když si lehnu, cítím jakoby chvění celého těla. Postupně jsem začala pociťovat další a další potíže, např. dlouhodobé motání hlavy, nevolnost a nechutenství, roztřesenost žaludku, svědění a pálení pokožky na různých místech, pálení a pocit stažení pokožky na hlavě, dlouhodobé brnění špičky jazyka, sem tam mi ťuká ve svalech, ale ne v celých, ale jakoby v jednom bodě svalu, nejčastěji hýždi, stehna, lýtka, citlivost na hluk i světlo, kdy třeba změna polohy očí mi způsobí na sekundu, jako bych nemohla zaostřit, ale zrak je v pořádku. I pokožka mi přijde citlivější, na dotek, na chlad i teplo, vystřelující bolest ve svalech i kloubech nohou. Když se mi něco z toho objeví, mám obrovskou obavu o své zdraví i život. Cítím se jako v mlze a úplně mne zachvátí panika, že umírám, často jsem i plakala. Chovala jsem své miminko a nemohla se utišit, protože ho neuvidím vyrůstat. Cítím velkou nervozitu, když mám např. pocit, že spěchám a nestíhám. Pak nastane klidnější období, třeba 2 dny, než se zase něco objeví. Ale brnění je stálé, to se neztratilo.
Nedávno jsem četla o nemoci ALS a hrozně se jí bojím. Někdy nemůžu ani reálně fungovat. Myslíte, že je možné, že bych tuto nemoc měla? Dále se šíleně obávám RS a za každým bodnutím hned vidím rakovinu.
Přemýšlela jsem, jestli to nemůže být i psychikou. V minulosti jsem prožila rozvod, smrt předčasně narozeného miminka i několik potratů, trpěla jsem poruchou příjmu potravy, jsem také člověk, co si vše moc bere, se vším si dělám velké starosti, obě mé děti jsem odležela v nemocnici a poslední porod byl natolik komplikovaný, že jsem málem přišla o život. Ale to je minulost a já žiju spokojený a klidný život, mám hodného manžela a děti.
Zašla jsem i k obvodnímu lékaři, kde jsem se složila, jaký jsem měla strach o život. Nechal mi udělat odběry krve, vše je úplně v normě. Odeslal mne na neurologii, ale tam je dlouhá čekací lhůta.
Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Marcelo,
děkujeme za Váš dotaz. Velmi Vás chápu a rozumím Vám. Prožíváte nelehké období a podle popisovaných obtíží zažíváte opravdové strachy o své zdraví. Je dobře, že jste navštívila praktického lékaře, který vyloučil možné nálezy v krvi a odeslal Vás k neurologickému dovyšetření. Nicméně za sebe se domnívám, že je potřeba paralelně s tím začít pečovat o vaši duši a psychiku, neboť zde spatřuji největší problém. Máte za sebou mnoho trápení a ta se promítají do současného života i za situace, kdy se nyní máte dobře a vlastně by jste z Vašeho pohledu měla být šťastná.. Nicméně z Vašich popisovaných prožitků přímo sálá strach o Vás, o Váš život, což je pochopitelné, neboť máte děti a cítí zodpovědnost k nim.. Opravdu Vám velmi doporučuji návštěvu u odborného lékaře psychiatra, který už Vám dokáže pomoci v boji proti Vašim obavám a strachům. Věřte, že tím, jak budete léčit duši, odezní i celá řada tělesných obtíží. Přeji hlavně hodně klidu a radosti a brzkou úlevu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den Marcelo,
jak píšete jste zejména úzkostná, je to teď bez ohledu na to, zda nějakou neurologickou nebo jinou poruchou trpíte. Měla by se řešit primárně vaše úzkost. Možná je pravda, že na psychiatrii jsou tak dlouhé objednací lhůty, nevím kam jsou delší. Myslím že asi v této fázi bych zvolil cestu praktického lékaře a základní zklidnění benzodiazepiny (např. neurol, Lexaurin, Rivotril) pak je určitě potřeba udělat nutná vyšetření neurologie apod...
ale když se podíváte na statistiky tak se podívejte kolik je úzkostných poruch a kolik je poruch typu AML nebo RS v populaci. V medicíně je možné vše, ale diagnoza úzkostné poruchy je u vás velmi pravděpodobná až jistá.
zdravím MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Úzkost a strach
Dobrý den, do nedávna jsem si myslela, že je to normální...
Úzkost, strach
Dobrý den, je mi 18 let a od určité doby není něco...
Úzkost
Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Úzkost
Dobrý den, chci se zeptat na syna 15 let, který dlouho...
Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost a palpitace

Dobrý den, můj dotaz budu směřovat na trápení z hlediska srdečního. Nicméně...

Úzkost a panická ataka vs. antidepresiva

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci a pomoc....

Úzkost a panika

Léta se léčím z pocitů úzkosti a paniky. Léky mi už nedodávají potřebný klid....

Úzkost a panika

Dobrý den, prosím o radu. Asi tak před pěti lety se u mě první vyskytla panická...

Uzkost a panika

Dobrý den, ráda bych se zeptala, v pubertě z rodinných důvodu a Astmatu jsem...

Úzkost a podrážděnost

Dobrý den pane doktore, rád bych Vám položil otázku týkající se problému z...

Úzkost a porucha přizpůsobení

Dobrý den Chtěl jsem se zeptat. Už dlouho docházím k jedné paní psychiatričce....

Úzkost a strach

Dobrý den, do nedávna jsem si myslela, že je to normální a v mé povaze a před...

Uzkost a strach

Dobry den. Posledni rok trpim uzkostmi a strachem vychazet z domu. Je mi patnact...

Úzkost a strach po prodělané pytariasis rosea gibert

Dobrý den, v září 2012 mi byla stanovena diagnóza na pytariasis rosea gibert....

Úzkost a užívání Frontinu

Dobry den, uzivam frontin 0,25 mg 3-4 denne 2 mesiace (od 15.11.) kvoli uzkostiam...

Úzkost a užívání Xanaxu

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání Xanaxu 0,25. Mám ho jeden na noc, vyhovuje...

Úzkost a vertigo

Jiz nekolik mesicu mne vzdy ob-nekolik dni obvykle k veceru trapi kombinace...

Úzkost a vyšší krevní tlak

Dobrý den, Je mi 21 let a chtěla bych se zeptat na normální hodnotu krevního...

Uzkost ci zaludecni obtize

Dobrý den. Ráda bych se zeptala zda se můžou užívat léky Apo-Ome 20/omeprazolum/,...

Úzkost nebo štítná žláza ??

Dobrý den, už tak dva měsíce nemůži pořádně usnout. když si lehnu a už usínám...

Úzkost po Klacidu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva Asentra 100 1tbl...

Úzkost po narození miminka

Neustaly stres po narozeni miminka, pocity nestesti, uzkosti z toho ze to nezvladam,...

Úzkost po smrti blízkého člověka

Dobrý den, je mi 14 let a před 13 lety mi tragicky zemřel otec.. Dřív jsem to...

Úzkost po smrti bratra

Dobrý den, v mém životě se stala opravdu nepředstavitelná věc, která mi změnila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Venkovní hemoroid

Dobrý den. Asi od 22.9. jsem zjistil v těsné blízkosti konečníku venkovní hemoroid...

Bolest je zezadu kolene


Obstřik pod CT


Bulka v zadní části temene, pocit bolesti hlavy

Dobrý den, nedávno mi bylo 18 let, pře pár dny jsem zpozoroval v zadní části...

Pálení v krku

Dobrý den, Během neděle mě začalo trápit trochu pálení v krku, během pondělí...

Hrbolek na varleti

Dobrý den , už před měsícem jsem si našel hrbolek na pravém varleti , varle...

Bolest na leve straně podbřišku v těhotenství

Dobry den pane doktore, chtěla jsem se vás zeptat. Jsem ve 14.tt a začalo me...

Náhlý výpadek paměti

Dobrý den, Mám dotaz ohledně náhlého výpadku paměti, dovolte mi abych co nejpřesněji...

Bulka v levé tváři

Dobrý den, asi před dvěma roky jsem si nahmatala bulku v levé tváři asi do...

Antidepresiva generace

Dobrý den paní/pane doktoro/doktore, mám dotaz ohledně antidepresiva Amitriptylin-Slovakofarma...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Obstřik kyčelního kloubu

Dobrý den, chci se zeptat, jaký je Váš názor na obstřik kyčelního kloubu a...

Bulka na sliznici tváře

Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem Vás moc požádat o radu. Náhodou jsem jazykem...

Hypoechogenní ložisko 10x6x8 mm na vyšetření štítné žl.

Dobrý den, chci poprosit o vysvětlení záznamu o vyšetření štítné žl. ze 6.3.2017...

Penis při vzrušení až moc zahli nahoru

Připadami jako bych mel penis při vzrušeni aš moc zohli na horu vadito v něčem?

Kondylomata v oblasti konečníku

Dobrý den jsem gay a mam kondylomata v oblasti konečníku bohužel mě to strašně...

Inkompetence kardie

Dobrý den,zjištěna inkompetence kardie bez zánětu.Nasazena léčba osemeprazol...

Otok po operaci

Dobrý den, chci se zeptat, minulý týden v pondělí mě operovali křížový vaz a...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Pálení v močové trubici

Dobrý den, mám 10 dnů pálení v konečku močové trubice, snad bez výtoku. Byl...

Reklama