Nedostatek krevních destiček

Nedostatek krevních destiček

| Dotaz od: Milada

Mám velký problém s nedostatkem počtu krevních destiček. Docházím už druhým rokem na hematologii, kde mi předepisují v různých dávkách v závislosti na právě zjištěném počtu tyto...

Podle toho, jakou léčbu uvádíte lze předpokládat, že se jedná o určitý typ autoimunitního onemocnění. Postup léčby je svým způsobem pro každý typ onemocnění specifický. V...

 

Nedostatek krevních destiček

| Dotaz od: Jana Zamastilová

Dobrý de,prosím o radu,co bych měla užívat.Docházím už víc jak měsíc na ozařování,jsem dva měsíce po operaci karcinom prsu.Chemoterapii jsem nemusela absolvovat,jen to ozařování...

Tento nález může souviset s vaší chorobou a její terapií, ale možná jste měla destiček málo i předtím a nevěděla jste o tom. Pokud nemáte krvácivé stavy ( např. z nosu), není...

Jsem v 15. týdnu těhotenství, lékař mi dnes sdělil, že mám nedostatek krevních destiček (Trombo 123). Chci se zeptat, jak je to vážné? Mohla bych při porodu vykrvácet? Je to...

O snížení hodnoty destiček by se daly napsat stohy papíru, je třeba posuzovat i další faktory jako jaterní testy, stáří těhotenství apod. Lze odeslat do trombocentra a vyšetřit...


Málo krevních destiček

| Dotaz od: petr

Bylo mi zjištěno při odběru krve,že mám nedostatek krev.destiček(33) a vyšli mi špatně jaterní testy.Chtěl bych se zeptat co to může pro mě znamenat a zda-li pak to spolu nějak...

Může to spolu souviset. Příčin může být více, od nich se odvíjí případná prevence. Domluvte se proto se svým lékařem.

Málo krevních destiček

| Dotaz od: Věra

Docházím na odd.hematologie, kvůli malému počtu krev.destiček. 9.5.t.r. mi byla provedena punkce kostní dřeně a na stejném místě provedena biopsie. Ve zprávě pro p.doktorku je...

Myelodysplastický syndrom (MDS) je onemocnění krvetvorné tkáně. Porucha krvetvorby vede k nedostatku krvinek a k projevům anemie (nedostatek červených krvinek), infekcím a...

Krevní obraz

| Dotaz od: Jana

Paní doktorko, chtěla bych vás poprosit o radu. Nyní jsem byla u mé lékařky na preventivní prohlídce. V krevním obrazu mi bylo zjištěno větší množství neutrofilů, což mi...

JAno. Nejspíš se jedná o červené krvinky, ne o bílé, protože při běžně prováděném vyšetření krevního obrazu se stanovuje veliskot červených krvinek ( erytrocytů ) a krevních...

V těžkých případech je nutná i krevní transfuze

Chudokrevnost, neboli anémie, je soubor příznaků charakterizovaný sníženým počtem červených krvinek a krevního barviva hemoglobinu ve Vaší krvi. Typicky se projevuje bledostí...

 celý článek
Poruchy srážlivosti krve

Krvácivé stavy se projevují spontánním krvácením, které je neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.

 celý článek
Za častým krvácením může stát porucha funkce krevních destiček

Hemofilie patří mezi takzvané krvácivé choroby. Ty svého nositele ohrožují vysokým rizikem krvácení, včetně krvácení do vnitřních orgánů.

 celý článek
Se správnou léčbou pak může být život lidí s krvácivou poruchou dlouhý a plnohodnotný.

Když se zraníme tak, že nám teče krev, netrvá to většinou dlouho. Krev se brzy začne srážet a tím se krvácení zastaví. Existují ale nemoci, při kterých se krev srazit nedokáže...

 celý článek

Modřiny většinou neznamenají vážné poranění a obvykle se samy zahojí. Vyhledejte lékaře, pokud máte rozsáhlejší modřiny v oblasti očí, zvláště máte-li poruchu vidění, máte-li...

 zobrazit článek

Život s chronickým onemocněním krve není jednoduchý. Kromě náročné léčby a nepříjemných projevů nemoci se pacienti musí vypořádávat i s byrokratickými problémy, nedostatkem...

 celý článek

Hemofilie nejčastěji vzniká, když dítě zdědí „vadné“ geny od rodičů. Chlapci jsou přitom klinicky postiženi mnohem častěji než dívky.

 celý článek

Nadměrná tvorba hematomů

| Dotaz od: Jitka

Je mi 41 let a pozoruji,ze občas se mi objeví na kůži (ruka,noha) modrina. Nevím zda se někde bouchnu nebo jen tak? Mám sklon k tromboze a beru léky na redeni krve. Na kontrolu...

Hezký den Jitko, Vaše potíže budou velmi pravděpodobně způsobeny několika faktory současně, především léky na ředění krve. Jaké konkrétně užíváte? Samozřejmě při užívání...

Modřiny

| Dotaz od: Veronika

Již po druhé béhem půl roku se mi stalo, že se mi začaly výhradně na nohou tvořit modřiny bez příčiny. Poprvé jsem byla u doktorky, ta mi vzala krev a dle vyšetření mám méně...

Padání vlasů může souviset s nedostatkem železa v těle. Mělo by se objasnit, je-li tomu skutečně tak (píšete, že ho "prý máte málo", ale nevím ani, jestli Vám hladina železa...

Snížené trombocyty

| Dotaz od: Čestmír

Opakovaně mi byla zjištěna nízká hladina trombocytů. Před rokem a půl to bylo 142 při hmotnosti 97kg, před půl rokem pak 116 při hmotnosti 72kg a dnes pak už pouze 98 při...

Čestmíre. Ano, máte snížené množství krevních destiček (trombocytů) ve Vašich výsledcích. Nemám ale o Vás prakticky žádné informace a každý laboratorní výsledek je nutno...

Modřiny

| Dotaz od: ko21

Jsem 9 měsíců po druhém porodu a jakmile se trošku o něco bouchnu tak mi vyskočí modřiny (i když se mi můj mladší syn postaví na nohy). Také i když trochu zatlačím na stehno...

Můžete mít nedostatek krevních destiček a/nebo nedostatek vitamínu K a/nebo jinou poruchu krevní srážlivosti anebo příliš křehkou stěnu vlásečnic (drobné cévy). Ostatní příčiny...

Krev je vazká červená tekutina složená z tekuté plazmy a buněk (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky) zastává v těle důležité funkce. Tou hlavní je dopravovat živiny...

 celý článek

Cholesterol a trombocyty

| Dotaz od: Marie

V krevních testech mi vyšel cholesterol 9 a nižší hladina trombocitů. Co to může znamenat? JInak jsem velice štíhlá, 170 cm, 55 kg, jím zdravě.

Uvedené výsledky mohou plynout právě z Vaší štíhlosti, neboli nedostatečného množství potravy. Poruchy v krevním obrazu (u Vás snížené množství krevních destiček) a zejména...

Na jedné straně je v naší populaci stále vyšší výskyt nádorových onemocnění, na té druhé se zlepšuje úspěšnost onkologické terapie.

 celý článek

Problémy s páteří l5/s1

| Dotaz od: Pavel

V roce 2005 jsem měl operaci páteře L5/S1 s dekompresí kořene v levo. Před dvěmi roky jsem přestal cítit tři prsty na levé noze a bolest mi šla celou nohou bokem po vnější...

Na svů j věk máte spoustu potíží, ale ne somatických, ale psychických, u Vás se jedná o strach z budoucnosti, jste v chron stresu, proto bych Vám doporučil návštěvu psychologa...

Petechie

| Dotaz od: Michaela

Předem děkuji za zodpovězení dotazu.Asi před půl rokem jsem začala být stále unavená,bolesti kloubů a svalů.V Podpaží a na krku se mi vždy zvětšila uzlina,která byla bolestivá...

Petechie se objevují při řadě nemocí- od krevních destiček až po onemocnění cév. častou příčinou může být i pouhý nedostatek vitamínu C, kdy je zvýšená křehkost malých cév...

Samovolná tvorba modřin

| Dotaz od: Věra

Poslední dobou (asi měsíc) se mi samy od sebe začaly dělat na různých místech těla modřiny, hlavně na stehnech. Mám jistotu, že jsem se nikde nebouchla takže z toho to není...

Milá Věro, tvorba modřin není projevem chudokrevnosti, ale může s ní souviset (když někde krvácím, stanu se chudokrevnou). Může se jednat o nedostatek krevních destiček, jejich...

Hemofilie je geneticky podmíněná porucha srážlivosti krve. Typicky se projevuje nadměrným krvácením do kůže a tkání, které vzniká spontánně nebo následkem působení minimální...

 celý článek

Málo krevních destiček

| Dotaz od: Dejv

Dnes jsem byl podruhé darovat krev a odložili mě protože jsem měl hodně málo krevních destiček (hodnota 105). Když jsem byl poprvé tak mě naměřili 137, dnes mě říkali, že je to...

Vaše hodnoty krevních destiček jsou mírně nižší, ale stále v bezpečném množství. Při infekci může dojít ke snížení počtu krevních destiček, uvidíte jak vyšetření dopadne za 6...

Je mi 26let, byla jsem na odběru krve a řekli mi, že mám zvýšené krevní destičky 542. Co to znamená? Je to nebezpečné? V roce 2007 jsem měla- 451 a v roce 2008- 428 a teď 542...

Evo! Obávám se, že se zvýšeným množstvím krevních destiček si sama neporadíte, léčba patří výhradně do rukou hematologa. Právě hematologa byste měla v každém případě navštívit...

Málo krevních destiček

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat zda vadí, když mám málo krevních destiček a půjdu na tetování... Je u toho nějaké vážné riziko? Předem děkuji za odpověď

Domnívám se, že u tetování na počtu krevních destiček nezáleží.

Je mi 22 let a nedávno mi bylo zjištěno málo krevních destiček ,takže jdu za měsíc na hematologii. Už tak 3 týdny jsem hrozné moc unavená a bolí me svalstvo. K večeru mám...

Abych vám dobře poradila, bylo by nutné znát hodnotu krevních destiček. A lépe celý krevní obraz! Ty malé tečky se jmenují petechie a jsou známkou sníženého počtu destiček...

Vysoké hodnoty trombocytu

| Dotaz od: Anna

U lekaře mi byla odebrama krev a zjistili mi vysoké hodnoty trombocytu 716 kdy meze jsou 150-400 10.9/l Mam problém s uzlinou na krku častěji pobolívá proto jsem byla odeslana...

Při takto zvýšené hladině trombocytů, tj krevních deštiček, bych doporučila provedení hematologického vyšetření, kde by se vyloučilo, jestli se nejedná o nějaké závažnější...

Ateroskleróza je hlavní příčinou řady kardiovaskulárních onemocnění. Jedním z nejdůležitějších faktorů, které její rozvoj urychlují, je zvýšená hladina krevních tuků. Poslední...

 celý článek

Porušené hodnoty krevních tuků jsou velmi zákeřné. Dlouho se nemusí nijak projevovat, ale když o sobě dají vědět, tak pořádně. Mohou vést ke vzniku infarktu nebo třeba mrtvice...

 celý článek

Výsledky krevních testů

| Dotaz od: Lukáš

Byl jsem na preventivním vyšetření, kde mi nechala doktorka udělat krevní obraz. Výsledkem bylo, že mám nedostatek draslíku, mám méně "hodného" cholesterolu a cukr těsně nad...

Milý Lukáši, nerada Vás zklamu, ale není dobré, aby kdokoliv hodnotil izolovaně od pacienta jeho laboratorní nálezy. Vaše registrující paní doktorka, která zná Váš celkový...

Nedostatek bilych krvinek

| Dotaz od: Michaela

Mam 15mesicniho syna. Cca od srpna mel silny prujem, tak jsme nasadili dietu a sli na alergo. Od doby, co mu nedavam mlecne vyrobky, tak se to zlepsilo, ale test byl negativni...

Při opakované patologii /odchylka od normy/ v krevním obraze se vyšetření kostní dřeně běžně provádí. Kostní dřeň je místo, kde probíhá krvetvorba - červených, bílých krvinek a...

Některá onemocnění dlouho nebolí, a přesto jsou velmi nebezpečná. Dyslipidémie je jedním z nich. Nadměrně vysoké či nízké hodnoty tuků v krvi totiž výrazně přispívají ke...

 celý článek

Nedostatek hořčíku?

| Dotaz od: Lucie

Poslední dobou mě trápí stavy úzkosti,deprese. Bušení srdce,sevřený krk,tzv. "předýchání" ,studené ruce a věčná únava... Už jsem měla v plánu navštívit v brzké době psychologa...

Preparát hořčíku Vám pravděpodobně nijak neublíží, ale mnohem vhodnější by bylo podávání protiúzkostných antidepresív- jsou to velmi kvalitní léky, s minimálními nežádoucími...

Chtěla bych požádat o informaci, zda může mít dlouhodobé užívání léku Thromboreductin (cca 8 let) vliv na plodnost u muže, popř. na dítě, které by bylo zplozeno. Tento lék bere...

Mezi nežádoucími účinky léku není mužská neplodnost popisována, pouze v literatuře popsaná, vzácně se vyskytující impotence. Na zplozené dítě, užívání přípravku rozhodně žádný...

Krevní destičky, imunita

| Dotaz od: Nikol

Začátkem září jsem každý den měla velké bolesti hlavy,byla jsem stále unavená a po těle (hlavně oblast krku, výstřihu, zad) se mi začaly dělat petechie ve formě červených teček...

Nikol, je třeba provést kompletní hematologické vyšetření. Příčin snížení destiček je celá řada a přesahuje rámec mojí odpovědi. Pokles krevních destiček neovlivňuje imunitu...

Trpim, krome jineho, problemy, jako napr. v minulosti zaznamenany znacny ubytek vahy (pred lecbou jsem mel 73 kg pri vysce 183 cm) a extremni vycerpanosti, ktera za jistych...

Milý Tomáši, pro komplexní zhodnocení Vašeho zdravotního stavu je potřebné provést hematologické vyšetření. Pokud máte průkaz opravňující k plné zdravotní péči v ČR, měli by vás...

Srůstání kostí

| Dotaz od: Fischka

Jsem 3 měsíce po tříštivé zlomenině bérce s operativním zpevněním titanovým hřebem, bez sádry. Při posledním kontrolním rentgenu se ukázalo, že kost ještě nesrostla, další...

Neužívejte vápník samotný , ale v kombinaci s hořčíkem - existují tablety, kde je již tato kombinace v optimálním poměru. Procvičujte hodně svaly kolem zlomeniny, ale bez zátěže...

Obava z rakoviny je velká. Často tak velká, že dotyčný neodhodlá vyhledat odborníka. Příčina může být přitom podstatně prozaičtější a ve své podstatě neškodná.

 celý článek

Naše tělo okolní teplotu velmi citlivě zaznamenává a na podstatné ochlazení ihned reaguje: kožní cévy se stáhnou, aby omezily únik tělesného tepla, a svaly se nám samy od sebe...

 celý článek

Jídelníček průměrného Čecha se v posledních dvaceti letech výrazně ozdravil. A je to znát i ve statistických tabulkách: od roku 1990 výrazně poklesla úmrtnost na choroby srdce a...

 celý článek

V naší zemi užívá hormonální antikoncepci kolem 40 % žen v reprodukčním věku. Díky tomu se řadíme mezi vyspělé státy s výbornými výsledky v oblasti plánovaného rodičovství...

 celý článek

Pokud jste již někdy byli na masáži, sami nejlépe víte, jak je to příjemné. Masáž člověka uvolní a zbaví ho úzkosti a napětí. Podobné účinky mohou mít určité typy masáží i na...

 celý článek

Součástí mnoha přípravků určených k léčbě a podpoře léčby cévních onemocnění, jako jsou křečové žíly, hemoroidy nebo zvýšená křehkost krevních vlásečnic, je rutin. Používá se i...

 celý článek

Lidské tělo je uzpůsobeno k pohybu. Už sice ne ke šplhání po stromech jako naši opí předkové, k rychlé chůzi a běhu ale ano. To je také důvod, proč naše tělesné orgány potřebují...

 celý článek

Podle statistik trpí každý pátý člověk na světě metabolickou poruchou, která zvyšuje riziko rozvoje cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. O to překvapivějším zjištěním je...

 celý článek

V posledním desetiletí se stále častěji zkoumá pozitivní efekt kakaa a čokolády na lidské zdraví, a to zejména na kardiovaskulární systém. Přestože se všeobecně má za to, že...

 celý článek

Přinášíme další tipy a rady, jak co nejlépe zvládnout vedlejší účinky tohoto způsobu léčení. Tentokrát se zaměříme na problémy vyplývající z útlumu krvetvorby a na estetické...

 celý článek

Trpíte-li tímto dědičným onemocněním, které se projevuje nadměrným krvácením, zvykli jste si být v mnoha směrech mimořádně opatrní. Ovšem co se týká léků, člověk většinou věří...

 celý článek


 celý článek

Pacientů léčených protisrážlivou terapií warfarinem v České republice stále přibývá. Tento lék výrazně pomáhá tzv. ředěním krve při stavech s vyšším rizikem výskytu krevních...

 celý článek

Vlivem spánku na prevenci nemocí moderní civilizace se zabývala už celá řada vědeckých prací. Podařilo se jim prokázat, že nedostatek spánku a narušení denních biorytmů vedou k...

 celý článek

Systémová skleróza, nazývaná také sklerodermie, je autoimunitní onemocnění, které postihuje pojivovou tkáň. Kromě kůže může systémová skleróza postihovat také další orgány, jako...

 celý článek

Aspirin, acylpyrin, nebo nejpřesněji kyselina acetylsalicylová, jsou známy především svými účinky na horečku a bolest. Však také tiše a bezpečně provází dlouhodobě či doživotně...

 celý článek

Hemofilie je dědičná choroba postihující především muže. V jejich krvi je nedostatek srážlivého faktoru, a hemofilici jsou tak mnohem náchylnější ke krvácení a tvorbě modřin.

 celý článek

V posledních letech byla často probírána rizika užívání hormonální substituční terapie (hormone replacement therapy, HRT) v období menopauzy a klimakteria, kdy přirozeně klesá...

 celý článek

Nestojíte o vrásky? Uvažujete o plastice? Pak velmi rychle skoncujte s kouřením. Tenhle zlozvyk se totiž podílí nejen na onemocnění dýchacího systému, srdce a cév. Může stát i...

 celý článek

S klíšťovou encefalitidou je to těžké. Pokud zakousnutého parazita objevíte, můžete svůj zdravotní stav vědomě ohlídat. Jenže v mnoha případech nemocný vůbec nebezpečnou ataku...

 celý článek

Toto sladké exotické ovoce je přímo napěchováno důležitými minerály, vitaminy a dalšími látkami. Ocení jej i jedinci trpící onemocněním žil – ananas totiž obsahuje enzym...

 celý článek

Pro koho jsou vyšetření určena? Jaké genetické mutace se nejčastěji zjišťují? Jaký je rozdíl mezi homozygotem a heterozygotem? Pojďme poodkrýt roušku tajemství genetických testů...

 celý článek

Máte nemocné srdíčko a rádi byste vyzkoušeli nějaké potravinové doplňky? Pak pozor na některé přípravky. Určité látky totiž mohou zeslabovat či zesilovat účinek léků, například...

 celý článek

Co je to lumbální punkce?

 celý článek

V lidském těle dospělého člověka koluje 5,5 až 6 litrů krve. Jaký má vlastně tato tekutina význam? Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenášet kyslík, který je nezbytný...

 celý článek

Krevní destičky

| Dotaz od: akna

Mám hodně krevních destiček.Jak mám jejich počet snížit. ( B-Trombo 463) Děkuji za odpověď.

Doporučoval bych konzultaci s ošetřujícím lékařem. Je totiž třeba zjistit příčinu, proč jsou hodnoty destiček takto vysoké. Hezký den.

Vyšší počet trombocytů

| Dotaz od: fialka

Již přes dva roky čtvrtletně docházím na kontrolní odběry krve z důvodu údajně vyššího počtu trombocytů ( +- 365). Žádanky pro laboratoř mi píše obvodní lékař. Bohužel mi neřekl...

Normální hodnoty krevních destiček jsou 140-440. Příčin zvýšení jejich počtu může být více: primární trombocytémie bez prokazatelné příčiny spojená s poruchou krevní srážlivosti...

Při slově leukémie se člověku často vybaví jen obrázky nemocných dětí, které přišly během chemoterapie o vlasy. Ve skutečnosti má ale zhoubné onemocnění krve mnoho tváří a může...

 celý článek

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce (endokardu). K častým projevům patří zvýšená teplota, srdeční šelest a krvácení do kůže...

 celý článek

Mám 14 letého syna kvůli operaci zubů byl náhodou na odběru krve asi po desetiletech zjistili leukocyty hodnota 3,4 distribuční šíře erytrocytů hodnota 9 střední objem destiček...

Nelze hodnotit hodnoty krevních testů vytržené z kontextu a také jste neudala všechny vyšetřované hodnoty. Každá laboratoř má i jiné rozmezí hodnot, protože používá jiné...

Suchá kůže na prstech

| Dotaz od: Klára

Dcera (14 let) má na prstech rukou úplně suchá a oloupaná bříška. Nevím zda jde o nedostatek nějakého vitamínu,nebo zda to může souviset s jinými problémy. Od deseti let jezdí...

Suchá kůže na prstech může být příznakem nedostatečného promašťování kůže třeba při příliš častém mytí nebo při práci s hodně savými či drsnými materiály (papír, dřevo apod...

Kawasakiho nemoc je horečnatá choroba nejasného původu, která postihuje cévy a typicky se vyskytuje v dětském věku. Bývá řazena mezi revmatická onemocnění, je však možné, že se...

 celý článek

Hematologické vyšetření je laboratorní stanovení vlastností a složení krve. Současná medicína umožňuje provést stovky různých testů krve a krvetvorných orgánů. Mezi základní a...

 celý článek

Vliv a přetrvávání léků

| Dotaz od: Backie

Chtěla bych Vás požádat o informaci ohledně vlivu a přetrvávání antibiotik KLACID SR v těle při plánování těhotenství. V pol. ledna 2011 jsem podstoupila odstranění nosních...

Tyto léky (antibiotika) se vyloučí z těla do několika dnů po ukončení jejich užívání, nebojte se (oba s manželem). Kortikoid Nasonex je místní, nemá celkový vliv v organismu...

Onemocnění virovou hepatitidou C je velmi vážný stav, který vyžaduje poměrně náročnou a nákladnou léčbu. Někdy se ale může stát, že se virová hepatitida C léčit nedá. Kdy tomu...

 celý článek

Myslíte si, že terapie růstovým hormonem se týká jen dětského věku? I po dosažení normální dospělé výšky totiž naše tělo růstový hormon potřebuje.

 celý článek

Před 10 dny jsem prodělala konizaci děložního čípku. Po zákroku jsem krvácela více, než je prý obvyklé, ale po několikeré aplikaci Pamby se krvácení zeslabilo (asi na úroveň...

Zádná časová norma neexistuje, radila bych vám, abyste rozhodně navštívila co nejdříve vašeho gynekologa /při dlouhodobém krvácení dochází k velkým ztrátám krve a druhotně i...

Systémový lupus erythematosus (SLE) je onemocnění imunitního systému. Za normálních okolností imunitní systém chrání tělo před infekcí. U lidí s lupusem však jejich imunitní...

 celý článek

Vysoky tlak

| Dotaz od: milena

,můj manžel/60let/ užívá na tlak tyto léky - tenaxum,vasocardin,piramil,anopirin .. zdá se mi to až moc ,, je to v pořádku ?M,

Pokud nelze méně léky tlak dostat do normálních mezí, je to naprosto v pořádku. Každý z těchto léků působí jiným mechanismem; navíc Vasocardin působí spíše na normalizaci...

Zvýšené krevní destičky

| Dotaz od: Renata Nováková

Obracím se na Vás s dotazem. Teď jsem 3 týdny marodila se zápalem plic. Užívala jsem antibiotika. Během léčby jsem byla po dvou týdnech na odběru krve a hladina krevních...

Je to možné a pokud je tomu skutečně tak, po odeznění zánětu a během rekonvalescence se množství destiček opět normalizuje. Pokud ne, Váš lékař bude hledat jinou příčinu...

Autoimunita

| Dotaz od: Evka

Kvůli problému s očima jsem byla poslána na alerg. Po kožních a krevních testech byla alergie vyloučena IGE S 26 (0-87) IGE/směs-AlaTOP S negativní, Eosinofily abs. počet 0,28...

Evko, ano, chápete to správně. Léky, které se užívají u autoimuntiního zánětu šž mají (zejména zpočátku) za cíl zpomalit postup zánětu, ale hlavně nahradit nedostatek hormonů...

Sezona přípitků právě vrcholí. Příchod nového roku totiž kdekdo oslavuje ještě celý leden... Alkohol může být „dobrým sluhou“, který naše cévy chrání. Ale také zlým pánem.

 celý článek

Kost je z jedné třetiny tvořena organickou základní vrstvou – matrix – a ze dvou třetin kostním minerálem.

 celý článek

Modřiny po warfarinu

| Dotaz od: Iva

Vážený pane Kaláb, děkuji za odpověď, ale ty hematomy se mi tvoří i po perorální medikaci Warfarinem již při malých dávkách.Proto jsem se chtěla zeptat,zda jsou i jiné přípravky...

Do praxe se zavádí dabigatran (Pradaxa), zatím je určena pouze pro pacienty po náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu (těm také hrozí hluboká žilní trombóza). Zeptejte se svého...

Těhotenství a potrat

| Dotaz od: Marcela

Již po 3-tí jsem potratila.Poradíte mi jaká vyšetření bych měla podstoupit?Má gynekoložka mě nikam neposlala a ani neprovedla žádné vyšetření. Už jedno dítě mám a toto...

Měla byste podstoupit rozhodně hematologické vyšetření (někdy se prokáží spec. protilátky, které způsobují potraty) a ev. i imunologickou konzultaci, vhodná by byla i genetika...

Rakovina – slovo, které v každém z nás vyvolá neklid, stres a starosti o zdraví. V těle dochází ke změnám v buňkách, které se začínají nekontrolovatelně a rychle dělit a ničit...

 celý článek

Osteomyelitida?

| Dotaz od: Alena

V červnu 2006 jsem prodělala úraz levého nártu. Po dvou měsících s ortézou a berlemi jsem si všimla deformace nártní kosti, která přetrvává dodnes. Na RTG ze dne úrazu nic...

Aleno! Vyčkejte výsludku hisotlogického vyšetření biopsie. Vyhledejte péči lékaře celostní medicíny, nevhodné stravovací návyky, stres a nedostatek vitaminu D a vápníku mohou...

Warfarin- anopyrin

| Dotaz od: Jarosklava

Vážený pane doktore Je mi 78 let a užívala jsem rok a púl warfarin.Protože jsem měla kolísavé hodnoty "INR" (1-5), předepsal mi nyní lékař anopyrin.Jaké to může mít...

Warfarin snižuje krevní srážlivost (a tím chrání před vznikem krevních sraženin v cévách, ale zároveň poněkud ohrožuje silným krvácením), zatímco anopyrin snižuje vzájemnou...

Celiakie

| Dotaz od: Katka

Chtěla jsem se zeptat, pokud sním pečivo,pizzu,moučníky atd. mám hrozně nafouklé břicho a spíše zácpu, ale na druhou stranu pokud třeba vypiji kávu(s mlékem) nebo sním něco...

Mohlo by jít i o celiakii.

Zlobí pravé koleno

| Dotaz od: Vladimír

V březnu mě doslova přes noc oteklo koleno a přes bolest se na nohu nedalo postavit.Navštívil jsem ortopeda-už 11x, dostal jsem 8 injekcí do kolena a chodím stále hůř. Páté...

Určitě trvale kulhat nemusíte. Sam od sebe stav se nezlepší. Pokud potíže jsou velké je třeba pomýšlet na řešení artroskopií, kdy se popisovaný osteofyt odstraní. Poté je...

Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Godasal a další a další, to vše jsou léky obsahující jako účinnou složku kyselinu acetylsalicylovou. Používají se k tlumení zánětu, teploty...

 celý článek

Léčba "céčka" spočívá v zamezení dalšímu poškozování jaterních buněk a urychlení obnovy jater.

 celý článek

Bursitida

| Dotaz od: Stanislav

Před třemi roky mi odstraňovali bursitidu z levého ramene. Ruka je dodnes v lepším stavu a hlavně pohyblivější než pravá ruka. Můj osobní názor je, že s bursitidou se žít dá...

Asi budete muset jedno po druhém. Vyšetření pateře na ortopedii a rehabilitaci, potřebné cvičení a fyzikální léčba, zkuste i léčbu u moře alespoň 2 týdny. Pokud se týče...

Klíšťovou encefalitidu a lymeskou borreliózu zná patrně každý a každý také ví, že tato dvě onemocnění jsou přenášená klíšťaty. Virus klíšťové encefalitidy a bakterie zvaná...

 celý článek

Jaká vyšetření vás mohou čekat u gynekologa?

 celý článek

Hypertyreóza

| Dotaz od: Dagmar

Od r. 2008 jsem léčena pro autoimunitní hypertyreózu, Thyroxin jsem měla vysazen květen-červenec 2010, v srpnu došlo k relapsu, opět jsem užívala Thyroxin, stav se jen pomalu...

K únavě může v současnosti již přispívat i psychické vyčerpání. Možná by proto pomohla léčba k vyladění psychiky.

Ve 12. týdnu těhotenství jsem potratila. Již několik let chodím jednou za půl roku na hematologii kvůli zvýšené hladině krevních destiček. Dle krevních testů během těhotenství...

Teoreticky mohla zvýšená hladina trombocytů potrat zapříčinit, přesto to ale není příliš pravděpodobné. Hladina trombocytů u těhotné by měla být v normálním rozmezí jako u...

Mnoho z nás občas trpí nespavostí. Naopak nadměrná spavost může být ukazatelem závažnějšího onemocnění. Spánek je nezbytný pro regeneraci nervového systému. Doba, nutná k...

 celý článek

Augmentin duo

| Dotaz od: Martin

Dcera 4 roky mela tyden teploty 39 az 40. Jeji lekarka ji nechtela davat antibiotika protoze mela ve 2 letech trombocytopenii. Pred mesicem jsme byli na kontrole v Olomuci a...

Na tom se musíte domluvit se svou ošetřující lékařkou, jelikož pro rozhodnutí je nutné znát podrobně celkový stav dcerky (zda je z hlediska klinického stavu další podávání ATB...

Cévní mozková příhoda (CMP) je časté onemocnění, postihující mozkovou tkáň. Příčinou je bud nedostatek krve nebo naopak krvácení do mozku či mozkových obalů. V obou případech...

 celý článek

Chtěla bych se zeptat, co vše lze poznat z krevního obrazu, plánujeme miminko a chtěla bych vědět, náš zdravotní stav. Léčím se se štítnou žlázou, respektive, měla jsem ji mírně...

Z krevního obrazu se zjištuje stav krvetvroby - počet a velikost červených krvinek (a druhotně červené barvivo hemoglobin), počet a typ bílých krvinek a počet krevních destiček...

Kost je z jedné třetiny tvořena organickou základní vrstvou – matrix – a ze dvou třetin kostním minerálem.

 celý článek

Bolesť kolien

| Dotaz od: Jakub

! Mám 19 rokov a už približne 2 roky mám problém s kolenami. Mám časté bolesti, stuhlosť kolien. Sú obdobia, keď ma bolia aj týždeň vkuse. Niekedy sa aj budím od bolesti. Bol...

Bylo by přece jen dobře koleno vyšetřit, většinou se jedná o mikrotraumata, která se na běžném rtg nezjistí. Proto možná vyšetření magnetickou resonancí. Takto se projevuje...

Zvýšené trombocyty

| Dotaz od: Petra

Už asi 8 let mám při vyšetření KO stálevětší počet trombocytů. Hodnoty naposledy byli 536,471,470,433 a 490. Jinak mám srážlivost v pořádku, codím na hematologii, sekundární...

Petro! Příčiny zvýšeného počtu krevních destiček jsou mnohé a ze stručné informace, kterou podáváte, nechci soudit na jednu konkrétní. JAK2 je enzym (internac.ozn."Janus...

Neplodnost odpověď.

| Dotaz od: marta

Tohle jste mi poslal jen at vite: a ted vam dole pod vasim textem odpovim: Myslím,že jste se zmýlila v názvech například DNA sonda je jednořetězcový oligo(deoxy)ribonukleotid...

Ano pokud je to specializovaná ordinace která se zabývá asistovanou reprodukcí tak tam toho opravdu dělají lipidologické vyšetření je vyšetření tuků,ultrazvuk 10 dní po menses...

Warfarin- anopyrin

| Dotaz od: Jarosklava

Vážený pane doktore Je mi 78 let a užívala jsem rok a púl warfarin.Protože jsem měla kolísavé hodnoty "INR" (1-5), předepsal mi nyní lékař anopyrin.Jaké to může mít...

Warfarin snižuje krevní srážlivost (a tím chrání před vznikem krevních sraženin v cévách, ale zároveň poněkud ohrožuje silným krvácením), zatímco anopyrin snižuje vzájemnou...

Mám docela velký problém s extrémním vypadáváním vlasů, vím že bych tento dotaz měla psát nejspíš kožní, ale myslím si, že se to děje z důvodu braní a následného vysazení...

To zvýšení v jaterních testech je minimální,bylo by vhodné je zkontrolovat v odstupu tak 3 měsíců,antikoncepce při PCO syndromu je vhodnou volbou, myslím,že v první řadě by bylo...

Modřiny

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat čim to muže byt a jak tomu třeba zabránit,jestli na to něco pomáhá aby se mi netvorili modřiny. Vždy určitou dobu se mi dělají na nohou modřiny a docela...

Tvorba modřin je velmi častá. Nejčastěji vznikají v důsledku nekvalitní cévní stěny - snadné praskání žilek. (stačí se třeba jen opřít o předloktí). Ale dále to může být...

Cukrovka je stále častěji se vyskytující civilizační onemocnění, v současnosti se objevuje nezřídka i u dětí. Děti jsou většinou ohroženy cukrovkou prvního typu, způsobenou...

 celý článek

Hematologie

| Dotaz od: Petra

Na genetických testech (po dvou potratech - oba z IVF) mi byla zjištěna Leidenská mutace G1691A a A1298C a C677T v genu pro MTHFR v heterozyg.stavu. Byla jsem odeslána na...

Jestli plánujete graviditu je dispenzarizace na hematologii žádoucí. Anisocytosa PLT znamená vysokou rozdílnost velikosti trombocytů, destičkový Hct (destičkový hematokrit) je...

Neplodnost

| Dotaz od: marta

Bude mi letos v květnu 23let.Mam doma 3.5letou dceru.Narozena Cisař.řezem. Snažime se s manželem o druhe ditě něco přes rok,a nějak se nám to nedaři.Od těhotenstvi jsem nabrala...

Myslím,že jste se zmýlila v názvech například DNA sonda je jednořetězcový oligo(deoxy)ribonukleotid, který má sekvenci komplementární k úseku řetězce DNA, jehož přítomnost v...

Zhruba před rokem mě začala trápit zácpa. Byla jsem u své lékařky, která usoudila že je to nedostatek pohybu a více se tím nezabývala. Problémy se střídaly. Chvíli bylo vše v...

Vážená paní Marcelo, příčinou patologické příměsi (hlenu, krve, nestrávených zbytků potravy) ke stolici mohou být různá onemocnění zažívacího ústrojí, zejména tlustého střeva a...

Loket

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych poradit. Dřív jsem se léčil s pr. loktem .Měl jsem tenisový loket.Dostal jsem 3 injekce a následně antibiotika, pak jsem měl 2 krát rehabilitaci. Po této léčbě se...

Buď můžete zkusit stejnou léčbu, kterou jste absolvoval, nebo se obrátit na ortopeda a informovat se o použití rázové vlny nebo dokonce aplikaci vlastní plasmy, metoda ACP...

Krevní destičky

| Dotaz od: Lucie

Prosím o radu.Dělají se mi velmi lehce modřiny na nohou( pouhé poškrábání),proto jsem byla u lékaře kde mi dělal dvakrát krevní obraz a vždy ukázalo nizký počet krevních...

Neuvádíte bohužel, jaký počet destiček Vám byl zjištěn (malý pokles by neměl sám o sobě způsobovat potíže s modřinami...). Ze základních testů krevního obrazu není bohužel možné...

Červené tečky

| Dotaz od: Lucie

Mému 2letému synovi se udělaly červené tečky na chodidlech(viz.obrázek). Je chudokrevný, takže se ptám jestli to s tím nemá nějakou souvislost a kdyby ne tak co to je jiného...

Lucie. Ony tečky, co popisujete, sice nejsou úplně z fotografie patrné, nicméně s chudokrevností jistě nesouvisejí. Tvorba drobných tečkovitých krvácení do kůže může souviset s...

Krev z nosu

| Dotaz od: Ivan

Asi před týdnem mi z ničeho nic každý den jen jednou z nosu chvilku a trošku krve teče z nosu, včera začala také téct ale strašně moc a asi po 3 minutách to přestalo jako vždy...

Pane Ivane. V případě, že by se potíže opakovaly nebo se přidaly nějaké další (tvorba modřin, jiné krvácení...), je na místě vyšetření praktickým lékařem (krevní testy hodnotící...

Štípnul mě komár, ze začátku to svědilo poté se objevila dosti velká modřina, takhle se mi to stalo už 3x za poslední dobu děkuji

Hezký den Petro, co se týče zvýšené tvorby modřinek - hematomů po kousnutí hmyzem bych nejprve doporučila místo namazat Fenistilem k zabránění svědění, poté můžete zkusit gel...

Paní doktorko, moc Vás prosím o jakoukoliv radu. Už skoro 3.rokem mám problémy s krvácením. Vše začínalo občasným špiněním po pohlavním styku. Můj bývalý gynekolog mi pokaždé...

Mohlo by se skutečně jednat o internistický problém, k jeho vyloučení nebo potvrzení se musí provést určité testy. Můžete si nechat zkontrolovat i hormony štítné žlázy. Je také...

Bolesti kolen

| Dotaz od: Martin

Je mi 21 let a mám za sebou dvě operace L kolene (2014 a 2015). Při první operaci mi našli totalní rupturu infapatell. pliky a její hypertrofii a přiměřený nález na chrupavce...

K vertikální fisuře chrupavka vnitřní straně pately se musí vyjádřit operatér. Je pravděpodobné, že se jedná o vývoj chondropatie, kdy u mladých lidí dosud ne plně zralá...

Moc prosím o radu, už sem zoufalá. Více než rok trpím krvácením po sexu. Začalo to nejdřív špiněním výhradně po sexu, pár dní. Nyní jsem v tom stadiu, kdy silně krvácím při sexu...

Kvasinky nebudou stát za tímto problémem. Vámi popisované krvácení ale rozhodně není normální a jeho příčinu je nutno vyšetřit. Doplnila bych určitě ultrazvukové vyšetření a ev...

Bolest hlavy v práci

| Dotaz od: Lenka

Hlava mě bolí nejčestěji v práci,v lékárně mi bylo řečeno,že to může být i nedostatkem kyslíku,je pravda,že bývám i hodně unavéná,že nejsem schoná řádně pracovat a zároveň mě...

Nedostatek kyslíku je poměrně vágní vysvětlení. Protože se bolesti hlavy objevují v práci, přes pracovní dobu, doporučuji zvážit - promyslet tyto aspekty: jak spíte (kvalita...

Žiji nyní na Novém Zélandu a celou dobu mě doprovází zdravotní problemy. Prodělala jsem před 4mi mesíci zánět ledvin, byl vyléčen antibiotiky. Před pár dny jsem byla na Fiji...

Postupně k Vašim otázkám. Zánět ledvin se v krvi pozná ze svýšení některých hodnot ( např. urea, kreat ) . pokud Vám je nabrali a byly v normě, pak v tu chvíli o selhání nešlo...

Operace mandlí

| Dotaz od: Martin | z mobilní aplikace

Prosim vas,kdyz mam chronický zanět hrtanu a hltanu delší dobu a možná pujdu na odstranění mandlí,tak nebude mi hrozit po operaci vyšší riziko krvacení jako komplikace? A slisel...

Krvácení se obávat nemusíte. Navíc se v rámci předoperačního vyšetření před plánovaným odstranění mandlí provádí i vyšetření krvácivosti , srážlivosti ,krevních destiček a...

Onemocnění virovou hepatitidou C je velmi vážný stav, který vyžaduje poměrně náročnou a nákladnou léčbu. Někdy se ale může stát, že se virová hepatitida C léčit nedá. Kdy tomu...

 celý článek

Můj tat'ka má velice nízký počet krevních destiček. Zdravý člověk má mít minimálně 150-300 , ale on má pouze 3. Když měl dvě k. destičky byl hospitalizovaný a poté ho pustili se...

Tato tzv. trombocytopénie má řadu možných příčin - nedostatečná tvorba v kostní dřeni či zvýšené ztráty ( ve slezině). Je třeba provést všechna potřebná vyšetření ke zjištění...

Vysoky tlak

| Dotaz od: milena

,můj manžel/60let/ užívá na tlak tyto léky - tenaxum,vasocardin,piramil,anopirin .. zdá se mi to až moc ,, je to v pořádku ?M,

Pokud nelze méně léky tlak dostat do normálních mezí, je to naprosto v pořádku. Každý z těchto léků působí jiným mechanismem; navíc Vasocardin působí spíše na normalizaci...

Před půl rokem jsem byl na artroskopickém odstranění části 30% vnitřního menisku. Po operaci jsem koleno rehabilitoval, užíval donu, posiloval, pak hodně chodil a jezdil na kole...

Zřejmě se jedná o počínající artrozu kolena, což by mělo ujasnit vyšetření při artroskopii, rtg snímek a klinické vyšetření kolena. Bude na místě vyšetření doplnit, léčebně...

Modřiny

| Dotaz od: Pavla | z mobilní aplikace

Poslední dobou cca dva měsíce se mi začaly na nohách hlavně stehnech dělat modřiny a jakoby petechie, aniž bych se uhodila.Nikde jinde na těle nic podobného nepozoruji, posílám...

Milá Pavlo, podle obrázku Vám toho moc říci nemůžu, mohlo by se jednat např. o zánět kožních cév - vaskulitis anebo o poruchu funkce či počtu krevních destiček. Vyšetření u...

Lék na ředění krve

| Dotaz od: Jiří

Moje maminka má 86 let a trpí na srdeční aritmii,doposud 3x během 12roků.Po poslední kardioversi 1/11 2015 ji lékař nasadil lék Pradaxa 110mg 2x denně po 12 hodinách .Zajímalo...

Léky Pradaxa ovlivňuje srážení krve, tím zabraňuje tvorbě sraženin v srdci. Anopyrin zabraňuje srážení krevních destiček a je výhodný po infarktu myokardu, ale neředí krev...

Pavučinec plyšový

| Dotaz od: Kuba

Již přes rok mě trápí silný zápach z úst a nosu spojený se žaludečními a střevními obtížemi (nechutenství, bolesti břicha, hubnutí, zácpy, průjmy, úzká stolice) před víc jak půl...

Odpověď na první otázku ohledně požití hub lišek: lišky jedovaté nejsou a je prakticky nemožné si je v české republice splést s jedovatými druhy hub. Silný zápach z úst není...

Vypadavani vlasu

| Dotaz od: Natty

Uz delsi dobu me trapi velke mnozstvi vypadavani vlasu. V zari 2012 jsem mela velkou anemii(malo krevnich desticek), ale to uz je ted v poradku. Vlasy stale vypadavaji dal. Uz...

Padání vlasů může mít mnoho příčin, přetrvává ještě několik měsíců po odstranění této příčiny. Z poloviny jde o příčiny psychické. Pokud jste po interní stránce již zcela...

Výměna kolenniho kloubu

| Dotaz od: xenie

Asi to nespadá do vaši poradny,ale chtěla bych poradit,spiš podpořit. Je mne 51 let a mam odmladi problemy s koleny,3 x operace menisku a nyni rokama se bolesti zhoršuji.Byla...

Pokud to bude nezbytné je třeba operaci - náhradu kloubu absolvovat. Pokud je vše v pořádku pacienti jsou spokojeni. Zkuste po domluvě s ortopedem ještě některé metody bez...

Zlobí pravé koleno

| Dotaz od: Vladimír

V březnu mě doslova přes noc oteklo koleno a přes bolest se na nohu nedalo postavit.Navštívil jsem ortopeda-už 11x, dostal jsem 8 injekcí do kolena a chodím stále hůř. Páté...

Určitě trvale kulhat nemusíte. Sam od sebe stav se nezlepší. Pokud potíže jsou velké je třeba pomýšlet na řešení artroskopií, kdy se popisovaný osteofyt odstraní. Poté je...

Výsledky mr kolen

| Dotaz od: Terezie

Prosim vas žadam vas o radu byla jsem na vysetreni MR s koleny a rad bych vedela vysledky dekuji za vysvetleni: Drobný defekt chrupavky mediálního kondylu femoru vlevo...

Defekt není upřesněn, možná defekt po poranění kloubní chrupavky¨ , stejně drobný defekt na části kosti pod kloubní chrupavkou s otokem kl. výstelky s výpotkem. Změny jsou...

Vím, že následující popis problému bude vyžadovat vyšetření, a taky nevím, jestli se ptám "na správném místě", nicméně pro můj "klid"... Přítelkyni se...

Samovolný vznik modřin se u žen stává často. Většinou je příčina v křehkých cévách - praskají. Dává se na to Ascorutin (3xdenně 1tbl) - obsahuje vitamin C na podporu stěny cév...

Snižený počet leukocytů

| Dotaz od: Veronika

Je mi 17 let a dnes jsem si byla pro výsledky krevních testů. Paní doktorka mi sdělila, že jsem naprosto zdravá až na to, že mi chybí vitamin B12 a že mám nízký počet leukocytů...

Nedostatek vitamínu B12 může souviset s jeho nedostatečným vstřebáváním v žaludku. Nedomnívám se, že analgetika mohla mít vliv na laboratorní hodnoty.

Krev ve slinách pouze po ránu

| Dotaz od: Martin

Nepravidelne se mi objevuje krev ve slinach po probuzení, tak prvni jedno ci dve odplinuti kdyz vstanu. Behem dne pak uz sliny vporadu, bile. Prodelal sem gastroskopii a...

Milý pane Martine, určitě má smysl vyhledat stomatologa a případně laboratorně vyšetřit krevní parametry krvácivosti, srážlivosti, počtu krevních destiček- i když to...

Modřiny

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat - minulý týden jsem si všimla,že se mi bez příčiny (uhození atp.) udělala modřina na předloktí.Včera jsem si všimla,že mám další dvě modřinky jednu na...

Daný problém by měl být konsultován s Vaším praktickým lékařem, je nepravděpodobné, že by stav byl dán jaterním onemocněním (pokud nemáte žádné jiné potíže), pokud jste ale...

Cévní mozková příhoda (CMP) je časté onemocnění, postihující mozkovou tkáň. Příčinou je bud nedostatek krve nebo naopak krvácení do mozku či mozkových obalů. V obou případech...

 celý článek

Dcera měla angínu, ve středu dohrála Open, ve čtvrtek jsme byly na odběru krve a dnes mi paní doktorka řekla, že má zvýšenou hodnotu krevních destiček.Je možné, že by to mohlo...

Destičky se zvyšují stresem, zánětem, krvácením. Doporučuji zkontrolovat s odstupem 2-4 týdnů. Určitě se znormalizují. Přeji pěkný den a další odběr úspěšný...

Velikost sleziny u dítěte

| Dotaz od: Andrea

Pani doktorko. Tento dotaz jsem již zadavala, ale aby mi bylo zodpovezeno přesněji, dotaz upřesňuji. Syn 21 mesicu mel na ultrazvuku velikost sleziny 65x20 mm (slezina...

Vážená paní Andreo! Na Vaši otázku nelze dát jednoznačnou odpověď. U malých dětí je slezina relativne větší než u starších či u dospělých. Otázka přesné velikostní normy je...

Tenisový loket

| Dotaz od: Martina

Už asi 7 let se léčím s tenisovým koktem.Zruba jednou za rok a půl podstoupím RHB, ultrazvuk, tejpové náplasti.....Vždy to skončí neúspěchem a vyřeší to obstřik.Před rokem mi...

Odpověď není snadná. Stav je třeba pečlivě posoudit ortopedem, provést potřebné vyšetření rtg, případně diagnostickým ultrazvukem. Zvážení kromě klasických postupů, které...

Rakovina – slovo, které v každém z nás vyvolá neklid, stres a starosti o zdraví. V těle dochází ke změnám v buňkách, které se začínají nekontrolovatelně a rychle dělit a ničit...

 celý článek

Artroza

| Dotaz od: Irena

Před 7 lety jsem byla na vyšetření kolene,které mě bolelo a otékalo asi 3 týdny.Byla mi zjištěna artrozo,bylo to i naposledy,co jsem s kolenem byla.Koleno mě už 3 roky bolí...

Myslím, že koleno by se mělo zkontrolovat a to opravdu na ortopedii, kam se můžete zkusit objednat přímo. Dále by bylo potřeba od ortopeda přejít na rehabilitaci, kde by se...

Artroza

| Dotaz od: Jaroslava

Mám artrozu levého kolena 2 a3st. chtěla bych zeptat na léčbu z vlastni krve jestli to ještě pomůže a hlavně kam se obrátit pro informace děkuji za odpověd

V tomto stadiu arthrosy může pomoci , krevní plasma či apliakce krevních destiček se provádí na řadě soukromých pracovišt - v Praze a Kladně např. dr Picek, najdte na internetu...

Hodnota tsh

| Dotaz od: Veronika

Již rok se léčím s hypofunkcí štítné žlázy. Před rokem mi ji odhalily běžné krevní testy u obvodního lékaře, kdy jsem měla hodnotu TSH 5,285. Na základě těchto hodnot mi...

Výsledky jsou takto při léčbě v pořádku. Subklinická hypothyreoza znamená lehkou poruchu funkce štítné žlázy, lehce sníženou funkci, která se ještě neprojevuje výraznými...

Modřiny

| Dotaz od: Jakub

Už asi dva měsíce pozoruji, že na obou stranách žeber, více na boku a pod prsama, se mi udělaly menší modřiny, které na dotek vůbec nebolí. Nejdou moc vidět, ale při pozorném...

Modřiny mohou souviset s křehkou stěnou cév nebo s nedostatkem krevních destiček nebo s poruchou srážlivosti krve. Pokud jste nikdy neměl větší krvácivé potíže (velmi časté...

Hraniční šíře mozkových komor

| Dotaz od: Miroslav S.

Hezký den, chtěl bych se prosím zeptat na výsledek mého vyšetření. Navštívil jsem neurologa s tím, že mne bolí krční páteř a mívám z toho bolesti hlavy a někdy i migrény s aurou...

Nález na CT je, jak vám řekl váš neurolog ještě v normě, nemusíte se ničeho obávat, nic vám nehrozí. Bolesti krční páteře, zvláště pokud máte blokové postavení dle RTG se mohou...

Mnoho z nás občas trpí nespavostí. Naopak nadměrná spavost může být ukazatelem závažnějšího onemocnění. Spánek je nezbytný pro regeneraci nervového systému. Doba, nutná k...

 celý článek

Jsem asi 2 měs. po artroskopii-toileta menisci, resectio residuí LCA.Dg. primární gonoartrosa, degeneratio menisci med. i lat. Hybnost 0-100.Nestabilita , bolest a otok se...

Záleží na rozvoji gonartrosy, na jejím stupni. Samotná plastika, pokud je nestabilita jen nevelká, není na místě, vyjímečně při větší nestabilitě ano, ale změny ve smylu artrosy...

Již od ledna letošního roku podstupuji ruzná vyšetření, začátkem roku jsem nejspíše přechodil nějakou virozu, obvodní mi napsala atb, problémy neustaly, byl jsme stále zahlenený...

Davide já bych ještě doporučila doplnit nasledující laboratorní vyšetření: chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, EB virus ( Epstein Baarove virus - múže způsobit...

Chlamydie

| Dotaz od: .

Chtela bych se zeptat jestli by mohly chlamydie trachomatis ovlivnit vznik protilatek proti hiv(tim myslim, ze by se ty protilatky vytvorily pozdeji). Byla jsem na testech na...

Při testu po 3 měsících si můžete být jistá, že je vše v pořádku. Příjemný den

Srážlivost krve

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat jestli,když má kamarád srážlivost krve může skákat bungee jumping ( skok z mostu) ?? Jestli je to bezpečné děkuji.

Bohužel na váš dotaz se nedá odpovědět. Nepíšete, jestli máte na mysli sníženou, či zvýšenou srážlivost krve. Předpokládám, že zvýšenou, neboť sníženou byste asi nazvala...

Warfarin na ředění krve.

| Dotaz od: Pavel

Četl jsem, že Warfarin (krysí jed) není příliš vhodný pro své devastující účinky. Dotaz: Existují jiné, alternativní metody (léky) jimiž se dá krev ředit na správnou hodnotu? Za...

Existují i alternativní léky k prevenci a léčbě nadměrné srážlivosti krve (tromboembolismus), ale záleží na konkrétním onemocnění, pro které je warfarin podáván. V některých...

Bolesti hlavy

| Dotaz od: veronika

Potřebovala bych radu. Již dlouhodoběji mě trápí bolest hlavy především v oblasti spánku a zadní části hlavy, pokud mě to chytne, cítím jak mi tepe hlava a kolikrát je to...

Určitě se nebojte jít s Vaším problémem k lékaři, není to nic, za co byste se měla stydět nebo kvůli čemu by se Vám měl lékař smát. Vámi popsané bolesti hlavy mohou být migréna...

Krev z nosu

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz ohledně krvácení z nosu. V posledních 2,5 měsících se mi samovolně spouští krev z nosu (z levé nosní dírky). Po necelých dvou měsících jsem byla u lékařky, která mi...

Paní Lenko. Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose - některá z povrchověji uložených cévek se poškodí např. při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má...

Máte při pohledu na své novorozené děťátko pocit, že je žlutější, než by mělo být? Nepropadejte panice.

 celý článek

Bolest holenních kostí

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné aby mě z běhání a přetěžování mohly bolet holenní kosti. Známí mi říkají, že přetáhnout se dají svaly, ale kosti ne. Běhám často...

U mladých lidí se při sportu opravdu objevují potíže z přetížení a protože se svaly upínají na kost tak se bolest projevuje i v okostici, ale hlavně se jedná o úponovou...

Osteomyelitida?

| Dotaz od: Alena

V červnu 2006 jsem prodělala úraz levého nártu. Po dvou měsících s ortézou a berlemi jsem si všimla deformace nártní kosti, která přetrvává dodnes. Na RTG ze dne úrazu nic...

Aleno! Vyčkejte výsludku hisotlogického vyšetření biopsie. Vyhledejte péči lékaře celostní medicíny, nevhodné stravovací návyky, stres a nedostatek vitaminu D a vápníku mohou...

Jaká vyšetření vás mohou čekat u gynekologa?

 celý článek

Modřiny na nohou

| Dotaz od: Lucie

Trápí mě modřiny na nohou (na každé u kolen cca 16) a již asi 2 dny mě nohy pobolívají jako po námaze. Před měsícem jsem byla na krevních testech, z jiné příčiny, ale nic...

Bylo by vhodné doplnit kromě krevního obrazu také krevní testy na koagulaci - běžně provede i praktický lékař. Jinak byste mohla mít zvýšenou křehkost vlásečnic, můžete se s...

Sezona přípitků právě vrcholí. Příchod nového roku totiž kdekdo oslavuje ještě celý leden... Alkohol může být „dobrým sluhou“, který naše cévy chrání. Ale také zlým pánem.

 celý článek

Drásoty pod patelou

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore. Navazuj na Vaši odpověď, kdy jste považoval za vhodné Vám zaslat výsledky MR k lepšímu vyhodnocení stavu mého kolene.Ještě jednou Vám popíši celou situaci znovu...

Nález na magnetické rezonanci není nijak nápadný, ale potíže může vyvoláývat a není vyloučeno, že si může časem podle průběhu vyžádat artroskopický zásah, při kterém se můlže...

Patní ostruha

| Dotaz od: štěpánka

Chtěla jsem se zeptat mám na obou nohou patní struhy vyzkoušela jsem snad všechno naposledy v září jsem měla ozařování ale vubec mi nic nepomáhá a pořád to hodně bolí jestli mi...

Pokud se zmiňujete o tom, že jste vše vyzkoušela bylo by vhodné aplikovat zpočátku jen na jednu stranu metodu ACP, nástřik bolestivého místa vlastní plasmou s obohaceným...

Trombocyty

| Dotaz od: Lucie

Ráda bych se zeptala co znamená zvýšena hodnota trombocytů ( 425), ostatní hodnoty v pořádku, stalo se ji již po druhé a lékař vždy řekne , že je to v pohodě. Je nějaký důvod z...

Zvýšeou hladinou trombocytů (tedy trombocytózou nebo trombocytémií - malé rozdíly mezi termíny nyní pomineme) rozumíme zvýšení počtu krevních destiček (nad 350 až 400 × 109/l...

Krevní obraz

| Dotaz od: Vlastimil

Rád bych se zeptal na následující výsledky krevního testu: Tromb. stř. obj. (MPV) 12,9 fl a Trombocyty (PLT) 142. Na co může poukazovat v těle skutečnost, kdy počet krevních...

Hodnoty by se měli vždy posuzovat i ve vztahu k celkovémiu krevnímu obrazu (příp. další laboratoři) a vaší celkové anamnéze. Může se jednat např. i o vrozenou odchylku.

Změny nálad

| Dotaz od: Lenka

V posledním roce mě trápí změny nálad, deprese (až k pláči), nervozita, stres při každodenní činnostech (který si jakoby vytvářím zbytečně sama), pocit nejistoty z budoucnosti...

Jsem moc ráda za váš dotaz. Problémy, které uvádíte, se mohou týkat možná mnohem více mladých žen, než by se zdálo. Je velice dobře, že dbáte na svoje zdraví- cvičíte, jíte...

Šelest v celém prekordiu

| Dotaz od: Tereza

Dnes jsem šla s nachlazením a kašlem k lékaři. Při poslechu lékařka zjistila, že mám výrazný šelest prakticky v celém prekordiu. Poslala mě na vyšetření na echokardiograf. Je mi...

Paní Terezo. Děkuji za Váš dotaz. Šelesty jsou zvuky, které se při poslechu hrudníku u zdravého dospělého člověka nevyskytují. Vznikají v případě, že se vyskytuje nějaká...

Hematologické vyšetření je laboratorní stanovení vlastností a složení krve. Současná medicína umožňuje provést stovky různých testů krve a krvetvorných orgánů. Mezi základní a...

 celý článek

Pigmentové skvrny

| Dotaz od: Petra

Jsem čtyři roky po porodu druhého syna.V těhotenství se mi objevilo na obličeji spoustu pigmentových skvrn a to dost velkých.Po porodu nezmizely.Kojila jsem syna do tří let a...

Skvrny mohou souviset s hormonálními změnami, které proběhly v těhotenství a během kojení a ještě doznívají. Padání vlasů, řas, lámavost nehtů mohou souviset i s nedostatkem...

Četné modřiny

| Dotaz od: Tereza

Delaji se mi hodne moc modriny, staci se lehce poskrabat a mam krev pod kuzi.... Byla jsem na testech a vse je v norme... P. doktorka mi rekla, ze pokud se to nezlepsi do...

Tvorba modřin je velmi častá. Nejčastěji vznikají v důsledku nekvalitní cévní stěny - snadné praskání žilek. (stačí se třeba jen opřít o předloktí). Ale dále to může být...

Nadmerne vypadavani vlasu

| Dotaz od: Naty

Je mi 18 let a uz pres rok mi vypadavaji vlasy. Chvili jsem uzivala hormonalni antikoncepci, ale tu jsem musela vysadit kvuli hospitalizaci v nemocnici z duvodu maleho poctu...

O hormonální potíž se jednat může - na prvním místě bych vyloučila poruchu štítné žlázy, s ohledem na ochlupení na prsou a poruchy menstruace se může jednat i o abnormální...

Bolest v kotníku.

| Dotaz od: ALEXANDER

Již delší dobu mne trápí silná bolest v kotníku - artroza kloubů. Zhubl jsem 20 kg a beru léky na bolest. Nemohu na jakýkoliv lékařský zákrok - starám se o nezletilého syna a...

Léků je v podstatě nepřeberné množství a proto je nejvhodněji, abyste se poradil s ortopedem s přihlédnutím k přidruženým chorobám, potížím a rtg nálezu. Nicméně jsou jen...

Artroza

| Dotaz od: Jaroslava

Zjištěna artroza 2 a 3 stupně před koleno bolelo po námaze léčba 3 injekcemi sinovialu poslední 12.11.2015 po měsíci odstraněno 40ml vody jantarové barvy ptala jsem se na to zda...

Artroskopický zákrok je možno absolvovat za předpkladu, že nález opravňuje k provedení takového postupu. Proto by snad bylo vhodné ještě vyšetření magnetickou rezonancí, pokud...

Artroskopie kolene

| Dotaz od: Martina

Je to už měsíc a půl, kdy jsem byla na artroskopii kolene a po operaci mi sdělili, že v koleni už nemám žádnou chrupavku. Noha se mi skoro nelepší. Došlápnout na ni vůbec...

Většinou je určitá vrstva přítomna vždy, patrně interpretace, nemáte tam žádnou chrupavku, nebyla zcela přesná. V tom směru otázku u operatéra upřesněte. O kloubní chrupavku...

Menstruace

| Dotaz od: Anna

Je mi 15, menstruaci už mám druhým rokem, poslední měsíce byla menstruace slabá i silná a různě posunutý cyklus,ale minulý měsíc jsem ji nedostala. Na krevních testech jsem byla...

Pokud jste neměla intimní styk můžete měsíc počkat,pokud ano a uvažujete o eventuelním těhotenství,udělejte si test.

Odběry

| Dotaz od: Martin

Při náročnějších závodech mě berou křeče do nohou. Začalo to lýtkami, když jsem začal používat kompresní podkolenky, křeče přešly do třísel, tak jsem začal používat kompresní...

Jednak máte na mysli asi kompletní vyšetření krve, to je vyšetření množství hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, tedy prvků, jednak se dá vyšetřit množství bílkovin v těle a...

Chtěla jsem se zeptat, po 3 operacích břicha(nezastavitelné krvácení-rozpad krevních destiček), umělý spánek a UPV: rodině tvrdili, že se obávají, že mi zakrvácí mozek a že se...

Těžko soudit na postup někoho druhého, rozhodně, pokud se cítíte v pořádku a normálně fungujete, krvácení v hlavě jistě nebylo. To jsou jen negativní myšlenky lékařů, kteří jsou...

Chtela bych se zeptat. Byla jsem loni na podzim hospitalizovana v nemocnici kvuli malemu poctu krevnich desticek. Nyni mam hodnoty v poradku, ale chodim na kontroly. V krvi mam...

Hodnota hCG je negativní, těhotná nejste. Protilátky proti krevním destičkám neovlivňují hodnoty hCG.

Krevní obraz

| Dotaz od: Radka

Jsem žena 39 let. Mám leidenskou mutaci (heterozygot). Chtěla jsem se zeptat co může být příčinou snížené distribuční křivky krevních destiček (pdw - 10,7). Ostatní hodnoty jsou...

Oba dva hematologické výsledky, které jsou mírně odchylné, mohou být důsledkem Leidenské mutace. U osob s heterozygotní (neúplnou) formou sice zpravidla není nutné trvale...

Kawasakiho nemoc je horečnatá choroba nejasného původu, která postihuje cévy a typicky se vyskytuje v dětském věku. Bývá řazena mezi revmatická onemocnění, je však možné, že se...

 celý článek

Hodnoty krevního obrazu

| Dotaz od: ALENA

15-letý syn se léčí už asi 5.rokem se sníženou imunitou, naposledy bral Bronchovaxon, vždy jet hlavně před zimním obdobím, před chřipkama.....ted měl přes léto klid, na zimu...

Aleno, jedná se zřejmě pouze o kontrolní krevní obraz, jelikož počet krevních destiček je o trošku nižší než odpovídá normě a hodnota hemoglobinu je na hraně. Ve většině...

Leukémie č něco jiného?

| Dotaz od: Petr

Na nohách se mi po námaze( stačí hraní pinpongu) udělají červené flíčky. Byl jsem na kožní, a ta mě poslala na hetalogii, že fleky nejsou kožního původu,ale modřinky čili krev...

Může se např. jednat o křehčí cévní stěnu, snížené množství krevních destiček apod.

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce (endokardu). K častým projevům patří zvýšená teplota, srdeční šelest a krvácení do kůže...

 celý článek

Trombinový čas

| Dotaz od: Barbora

Byla jsem na odběrech na kardiologii. Z výsledků nejsem moc moudrá. Mám tak několik zvýraznění. Hlavně mě zajímá Trombínový čas, který mám 13 - je tam psáno že test byl měřen...

Hodnota trombinového času je 11-19 s, Váš čas je v normě. Většinou se opakuje a uvede se průměr, který vyjde. Je dost proměnlivý, jedná se o kontrolu srážlivosti krve. Hodnota...

Mám 14 letého syna kvůli operaci zubů byl náhodou na odběru krve asi po desetiletech zjistili leukocyty hodnota 3,4 distribuční šíře erytrocytů hodnota 9 střední objem destiček...

Nelze hodnotit hodnoty krevních testů vytržené z kontextu a také jste neudala všechny vyšetřované hodnoty. Každá laboratoř má i jiné rozmezí hodnot, protože používá jiné...

Před 10 dny jsem prodělala konizaci děložního čípku. Po zákroku jsem krvácela více, než je prý obvyklé, ale po několikeré aplikaci Pamby se krvácení zeslabilo (asi na úroveň...

Zádná časová norma neexistuje, radila bych vám, abyste rozhodně navštívila co nejdříve vašeho gynekologa /při dlouhodobém krvácení dochází k velkým ztrátám krve a druhotně i...

Vliv a přetrvávání léků

| Dotaz od: Backie

Chtěla bych Vás požádat o informaci ohledně vlivu a přetrvávání antibiotik KLACID SR v těle při plánování těhotenství. V pol. ledna 2011 jsem podstoupila odstranění nosních...

Tyto léky (antibiotika) se vyloučí z těla do několika dnů po ukončení jejich užívání, nebojte se (oba s manželem). Kortikoid Nasonex je místní, nemá celkový vliv v organismu...

Hořká čokoláda může pomoci zlepšit elasticitu cév kuřáků. Tento objev učinili vědci ze švýcarského Curychu pod vedením doktora Roberta Cortiho a uveřejnili jej v časopisu Heart.

 celý článek

Krevní obraz

| Dotaz od: Hana

Pane doktore, prosím o radu - mám nižší počet trombocytů - viz níže s daty odběru: 21.5.....144 - MPV 6,9 28.5.....158 - MPV 7,0 13.6.....136 - MPV 7,3. Norma je 150...

Parametrem MPV bych se nezabýval, nemá prakticky žádný význam. Snížení destiček (trombocytů) je u Vás jen velmi lehké. Je-li počet destiček nad 100 000/ul, hovoříme o lehké...

Již dlouhou dobu mě bolí kosti a svaly na dotek. Začalo to přibližně, když mi bylo 15let s pravou kyčlí. Ta tedy nebolela jen na dotek ale i při jakémkoli déle trvajícím stání...

Stav vyžaduje pečlivé revmatologické vyšetření a vyšetření krevních testů na reznmatoidní artritis a další možné onemocnění pojivové tkáně. Obratte se na nejbliýší...

Chci Vás požádat, zda byste mi mohla poradit s mým problémem. Často se mi dělají modřiny na dolních končetinách, nejvíce v době, kdy např. sedím tzv. "na bobku". Můžete mi říci...

Určitě byste měla absolvovat vyšetření srážlivosti a počtu krevních destiček - provádí se z krve i u obvodního lékaře. Dále mohou být modřiny dané vrozeným oslabením cévní stěny...

Krev v ústech

| Dotaz od: Taťána

Všechno to začalo před rokem. Přítelovi tekla krev z nosu téměř každý den, po půl roce jsem ho konečně dostala k doktorovi. Na ORL paní doktorka žádnou špatnou žilku nenašla...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl nyní ke mě přesunut. Problém popsaný ve Vašem dotazu si jistě žádá podrobnější vyšetření. V dotazu neuvádíte, jaká všechna vyšetření...

Lék enelbin 100 retard

| Dotaz od: Kamila

Ptám se za svého tatínka. Je mu 68 let. Prodělal mrtvici a po ní dostal tyto léky. Anopyrin, sortis a enelbin. Kardiolog otci řekl, že pokud bere první dva léky, enelbin je...

Podle mého osobního názoru Enelbin není sice životně úplně nezbytný, ale jelikož je velmi šetrný a zároveň několika cestami zároveň zlepšuje prokrvení mozku (a ostatních částí...

Klíšťovou encefalitidu a lymeskou borreliózu zná patrně každý a každý také ví, že tato dvě onemocnění jsou přenášená klíšťaty. Virus klíšťové encefalitidy a bakterie zvaná...

 celý článek

Krevní obraz

| Dotaz od: Michael

Chci se zeptat na moje výsledky krevního obrazu : Urea 7,3 ,Kreat 97, Na142, K4,8, CI102,3 , Bilir 11,8, ALT 0,49, AST 0,41, GMT 1,17/tučně zvýrazněno/, Glu 5,8, TPI méně...

Hodnoty minerálů máte v normě, mírně zvýšený máte jaterní enzym GMT - může to být ovlivěnno dietní chybou / alkohol v posledních 2 dnech/, obstrukcí ve žlučových cestách. V...

Vysvětlení krevního rozboru

| Dotaz od: Veronika

Psala jsem sem zde dotaz v týdnu. Ohledně odeslání na krevní rozbor kvůli náhlému z vyšetření krevního tlaku ( spodního) stálá hladina je 90-95. ( Celý život jsem ho měla okolo...

Hodnotu sérového cholesterolu máte mírně zvýšenou, norma je cca do 5 mmol/l, záleží na konkrétní laboratoři, ve které byl vzorek zpracován. LDL a nonHDL jsou "druhy...

Krevní obraz

| Dotaz od: Tereza

Jsem ve 28.tt a byl mi dělán krevní obraz. Chtěla bych se zeptat, zda je normální v tomto případě hodnota PDW 51,4? Děkuji

PDW podává přehled o variabilitě ve velikosti krevních destiček, Hodnotit ale význam jednotlivých parametrů krevního obrazu vytržených z kontextu celého laboratorního vyšetření...

Vyšší počet trombocytů

| Dotaz od: fialka

Již přes dva roky čtvrtletně docházím na kontrolní odběry krve z důvodu údajně vyššího počtu trombocytů ( +- 365). Žádanky pro laboratoř mi píše obvodní lékař. Bohužel mi neřekl...

Normální hodnoty krevních destiček jsou 140-440. Příčin zvýšení jejich počtu může být více: primární trombocytémie bez prokazatelné příčiny spojená s poruchou krevní srážlivosti...

Dotaz na mozne tehotenstvi

| Dotaz od: Natalie

Mam dotaz. Pred mesicem jsme s pritelem meli pokus o 1.pohlavni styk(s kondomem). Mela jsem menstruacni bolesti jeste pred tim pokusem, takze se mi hned den nato dostavila...

Nedívejte se na problém tak černě,zopakujte si za týden gravitest a pokud by byl positivní- to je 5-6 den po koncepci lékařka vám udělá krevní test,který je kvantitativní a...

Celiakie

| Dotaz od: Katka

Chtěla jsem se zeptat, pokud sním pečivo,pizzu,moučníky atd. mám hrozně nafouklé břicho a spíše zácpu, ale na druhou stranu pokud třeba vypiji kávu(s mlékem) nebo sním něco...

Mohlo by jít i o celiakii.

Jsem 22letá mat...

| Dotaz od: Jitka P.

Jsem 22letá matka 8,5měsíční holčičky.Adélka se narodila o tři týdny dřív s porodní váhou 2.60kg a 46cm,o dva dny později zjistili infekci,o co přesně šlo jsem se pořádně...

Jitko! Zvětšená játra a slezina jsou v tomto případě nepochybně reakcí na virovou infekci. CMV je naprosto běžnou infekcí, která v drtivé většině případů probíhá nepozorovaně...

Antikoncepce a trombocyty

| Dotaz od: Eva

Chtěla jsem se zeptat - beru 3 měsíce antikoncepci Lindynette, četla jsem v příbalovém letáku, že může mít vliv na výsledky laboratorních testů u krevních destiček. Pokud jsem...

Nikde jsem se nedočetla, že antikoncepce /ani ta vaše/ zvyšuje hladiny trombocytů, spíše velmi vzácně jejich hladiny snižuje (takže by vám antikoncepce hladinu spíše ještě...

Ve 12. týdnu těhotenství jsem potratila. Již několik let chodím jednou za půl roku na hematologii kvůli zvýšené hladině krevních destiček. Dle krevních testů během těhotenství...

Teoreticky mohla zvýšená hladina trombocytů potrat zapříčinit, přesto to ale není příliš pravděpodobné. Hladina trombocytů u těhotné by měla být v normálním rozmezí jako u...

Markery, mám se obávat?

| Dotaz od: Vladimir

Mám následující dotaz. Dnes mi byly sděleny tyto výsledky vyšetření krve: Trombocytemie, leukocytosa dále vysoké CEAQ a CA 19-9 onkomerker. Mám strach CT kolonoskopie mě čeká...

Je škoda, že jste neuvedl hodnoty bílých krvinek a destiček (tromocytemie a leukocytoza), ani výši onkomarkerů... To by mohlo také něco napovědět. Obecně se u Vás jedná o...

Svědění míst modřin

| Dotaz od: Šárka

Uz druhý týden se mi dělají modřiny po těle, aniž bych se zranila. Napadlo mě, že by to také mohlo být kvůli Crohnově nemoci, kterou mi diagnostikovali před pár měsíci. Co mě...

Šárko. Sklon k tvorbě modřin může mít různé příčiny, takto po internetu bez možnosti dalších vyšetření konkrétní příčinu odhalit nelze. Souvislost s Crohnovou chorobou být může...

Krevní obraz

| Dotaz od: Marcela

Byla jsem na vyšetření u svého internisty. Závěr je paroxysm.supraventr.tachykardie. V krevním obrazu, který přikládám, mám snížený obsah trombocytů a leukocytů. Před vyšetřením...

Vitamín K je důležitý vitamín pro lidský organismus, ale při jeho nedostatku nedojde k poklesu krevních destiček. Bílé krvinky jsou sníženy opravdu minimálně. Mírný pokles...

Dárcovství krve

| Dotaz od: Anna

Když bych chtěla kromě krve dávat i destičky, jaká pravidla platí? jak často se může dávat? Co to obnáší? Jak povzbudit znovu hubnutí, když se tělo brání a jsou pocity velké...

Pokud jste již darovala plnou krev, budete velmi pravděpodobně také vhodným dárcem krevních destiček. Obecná (zákonem stanovená) kriteria jsou: věk 18 – 60 let., minimální...

Artroza kyčelního kloubu

| Dotaz od: Josef

Chtěla jsem se zeptat, jak by jste postupoval při léčbě artrozy kyčelního kloubu II. stupně? A v čem spočívá obstřik s upravenou vlastní krví? Doporučil by jste ho pro toho...

U nástřiku kloubu, který lze doporučit se jedná o stimulační efekt krevních destiček na látkovou výměnu kloubní chrupavky, kde se drobné její defekty mohou upravit´Metoda...

Pred 2 lety jsem byla v nemocnici hospitalizovana s idiopatickou trombocytopenickou purpurou. Mela jsem velmi maly pocet krevnich desticek a me telo si zacalo vytvaret...

Ty onemocnění spolu až tak nesouvisí, myslím, že můžete být naprosto klidná co se týče infekce HIV.

Byla jsem u Dr., ciste prevence a v KO mi vyslo WBC 18,5 (4-10) PLT 408 (150-400), Neutrof. tyc 0,11 (0-0,4) a lymfocyt 0,15 (0,20-0,45). Ostatni vse v norme. Pri porovnani s...

Zvýšení hladiny leukocytů i krevních destiček může mít mnoho příčin. Nejčastější příčina může být přítomnost infekce/zánětu/ v těle. Záleží zda-li jste v době odběru nebyla...

Artroza kolena

| Dotaz od: Biba

Bola som na artro kolena s diagnozou -Gonarthrosis 1.sin.gr.III,chondropathia CMF et CFF genus 1.sin,Laesion men.med.et fibul.genus 1.sin.inveter.Laesio LCA genus 1.sin...

Nastupující artrosa kolena. III. stupeň je velmi častý, IV. stupeň je vlastně již nepohyblivé koleno. III. st. jak píši má mnoho pacientů, ne každý má ale bolesti a omezenou...

Bolest ramene

| Dotaz od: Černíková

Artografie ramenního kloubu: Mírná artroza v ramenním i AC kloubu, SA prostor zúžen na 4 mm. Normální nález na hlavici a jamce. Degenerativní změny na labru, drobná trhlina při...

Nálezy jsou na měkkých částech nevelké, ale četnější, drobné trhlinky jsou bolestivé. Zúžený prostor kloubu hybnost zhoršuje. Artroskopista bude váhat nad provedením...

Suchá kůže na prstech

| Dotaz od: Klára

Dcera (14 let) má na prstech rukou úplně suchá a oloupaná bříška. Nevím zda jde o nedostatek nějakého vitamínu,nebo zda to může souviset s jinými problémy. Od deseti let jezdí...

Suchá kůže na prstech může být příznakem nedostatečného promašťování kůže třeba při příliš častém mytí nebo při práci s hodně savými či drsnými materiály (papír, dřevo apod...

Augmentin duo

| Dotaz od: Martin

Dcera 4 roky mela tyden teploty 39 az 40. Jeji lekarka ji nechtela davat antibiotika protoze mela ve 2 letech trombocytopenii. Pred mesicem jsme byli na kontrole v Olomuci a...

Na tom se musíte domluvit se svou ošetřující lékařkou, jelikož pro rozhodnutí je nutné znát podrobně celkový stav dcerky (zda je z hlediska klinického stavu další podávání ATB...

Výsledky - biochemie

| Dotaz od: Věra

Mohu zeptat, co mohou znamenat následující výsledky biochemie: K-KO/WBC 10.3 x 10´9/1, k-KO/PLT 481x10´9/l, K-KO/PCT 0,470%, GMT 0,85 ukat/l, S-CRP-HS 5,3 mg/l. Můj praktický...

Pouze z hodnot biochemických výsledků se nedá nic moc vyčíst, pokud k tomu nesdělíte, jaké máte potíže, proč se odběry dělaly atd... navíc každá laboratoř má svoje limitní...

Málo zinku v těle může způsobit špatné hojení ran a sníženou obranyschopnost organismu. Jeho dostatečný příjem si proto raději pečlivě hlídejte. V lidském těle je zinek...

 celý článek

Bolestivé a rozedřené ústní koutky jsou vždy nepříjemné. Většinou tento problém ustoupí samovolně, v některých případech je ale nutné hojení podpořit adekvátní terapií. Ta se...

 celý článek

Jezte vápník a budete mít zdravé kosti – to slýcháváme už od dětství. Ovšem na důležitého „pomocníka“, vitamin D, se často zapomíná. Přitom bez vitaminu D by byl samotný...

 celý článek

Večer dobře usínat a ráno se probouzet odpočatí a svěží. Pro někoho každodenní skutečnost, pro jiného nedostižný sen. Patříte do té druhé skupiny?

 celý článek

Když si moderní ženy vymohly možnost chodit do zaměstnání, nejspíš ještě netušily, o jak dvojsečný výdobytek se ve skutečnosti jedná. Na straně jedné prostor pro seberealizaci...

 celý článek

Lidé s deficitem růstového hormonu jsou kvůli své tělesné výšce často považováni okolím za outsidery. Přesto to ale nemusí být pravda.

 celý článek

Nedostatek adrenalinu?

| Dotaz od: Darina

Již pár let zaznamenávám tento problém, ale rozhodla jsem se jej řešit až teď a na internetu jsem o tomto problému dosud nic nenašla. Vždy, když jdu na nějakou "adrenalinovou...

Pokud byste měla mít nějak zásadní nedostatek stresových hormonů, jakými jsou adrenalin, noradrenalin, kortizol a další, měla byste mnohem víc potíží i v běžném životě. Problémy...

Už více než rok má můj syn 20 měsíců nedostatek železa v krvi. Máme nasazený Maltofer 10 kapek. Včera nám odebrali krev, dnešní výsledek opět nedostatek železa v krvi a to jen 4...

Nejlepší bude navštívit se synem specializovanou hematologickou ambulanci - lékaře zabývajícího se nemocemi krve, ten Vašemu synovi udělá náležitá vyšetření...nejspíše bude...

Nedostatek železa a cukrovka

| Dotaz od: Božena

Dcera má cukrovku a naposledy měla 10. Taky jí chybí železo. Ráda bych věděla co by měla jíst aby se jí zvýšilo. A co má dělat aby se jí snížila cukrovka. Mockrát děkuji za...

Pokud při léčbě cukrovky nestačí dodržování přísné diety a ev. snížení hmotnosti, je třeba nasadit léky. Jestilže vaše dcera už léky má a nestačí, je nutné upravit jejich...

Nedostatek spánku

| Dotaz od: Lucie

Je mi necelých 17 let a hodně dlouho nemůžu spát.usínám třeba i po půl čtvrté hodině ráno,nemůžu prostě usnout,nevíte co by mi mohlo pomoct?jsem už dost zoufalá...

Milá Lucie. Když jsem byl stejně starý jako Vy, nemohl jsem usnout. Zprvu jsem váhal,zda vzbudit nebo nevzbudit mámu. Máma to pak vyřešila za mě. Uslyšela vrzání postele...

Syndrom lepivých destiček

| Dotaz od: Lenka



Nedostatek železa

| Dotaz od: Pavel

Je možné mít normální hodnotu červených krvinek (příp. hemoglobinu) a zároveň nedostatek železa? Děkuji za odpověď. Pavel

Metabolismus železa v lidském organismu je složitý. Zjednodušeně řečeno se dá říci, že jako prvek (resp. iont) životně důležitý je železo vstřebáváno, skladováno a...

Nedostatek hořčíku

| Dotaz od: snowmole

Je mi 21 let a už dva roky mám neustále problémy s hořčíkem, což mi docela komplikuje studium. Hořčík jsem nejprve brala v tabletách a později účinnější formu magnofit direkt...

Píšete, že uvedené problémy Vám způsobuje nedostatek hořčíku. Takto to bylo definitivně diagnostikováno? Popsané obtíže mohou vznikat jako projev migrény, jako projev poruchy...

Poslední dobou mám problémy s menstruací ,která se mi už 4 měsíce nedostavila,také mi začaly padat vlasy.Během cca půl roku jsem zhubla 10 kg pravidelnou a vyváženou stravou a...

Významnější změna tělesné hmotnosti ( což je i Váš případ ) může dojít k nepravidelnosti menstruačního cyklu. Doporučoval bych se poradit s Vaším gynekologem, stanovit hladinu...

Nedostatek vápníku (?)

| Dotaz od: M.

Posledních pár měsíců na sobě pociťuji určité problémy: Chodím darovat plazmu a při každém odběru mi velmi silně a nepříjemně brní konečky prstů (na posledy i celá dlaň), vždy...

Paní/slečno M. Může se jednat spíše o příznaky nedostatku horčíku, doporučuji tedy vyzkoušet užívání magnesia - dá se volně koupit, užívejte plnou dávku podle typu doplňku...

Výsledky krevních testů

| Dotaz od: Jana

Chcm sa lekarka mi z krvi zistila hodnoty TSH 0,34 a hodnoty T4 14,0 cp je normal len koli trohu nizsiemu TSH norma 0,35-4,94 ma poslala na endokrinologiu jak vazne to moze byt...

TSH je v těhotěnství nižší vlivem hormonů, které se v té době tvoří. Uvidíte jak dopadne vyšetření na endokrinologii- sonografie a protilátky. Zdravím

Nedostatek hořčíku?

| Dotaz od: PALUNA

Prosím Vás o radu s mým problémem. Mám 3měsíční holčičku. Na začátku těhotenství se mi stalo, že mě začala prudce bolet hlava, měla jsem problém vnímat, co říkají ostatní a co...

Obávám se, že takto výrazné obtíže nedostatkem hořčíku způsobeny nejsou, můžete však zkusit zvýšit jehoi příjem v tabletách či minerálních vodách- např. Magnesia. Doporučovala...

Je mi 24 a začalajsem brát lindaxu,po asi 22 dnech užívání mi začalo bušit srdce strašně rychle a nemohla jsem dýchat a když jsme volali na pohotovost tak mi řekli že mám vélký...

Prostý nedostatek hořčíku ve spojení se strachem o sebe skutečně může způsobit takové obtíže. Ukazuje na to i to, že se Vám po podané léčbě téměř okamžitě ulevilo. Dbejte na...

Je mi 23 let a ráda bych se Vás zeptala na jeden problém. Když jdu rychlejší chůzí do kopce, mám pocit, že mi nestačí dech, že mám problémy s dýcháním. Když jdu takto s přítelem...

Primárně se nabízí plicní vyšetření (příp. alespoň vyšetření plicních funkcí) a kardiologické vyšetření.

Chtěla bych Vás požádat o zhodnocení následujících výsledků krevních testů: fTSH - 0,847 sT4 - 12,9 cukr - 4,79 cholesterol - 4,90 CRP - 1,00 HB - 1,49 LEU - 4,8...

Vámi uváděné hodnoty jsou všechny v rámci normy. TSH 0,847 je rovněž v normálním rozmezí, i když spíše na jeho dolní hranici. Je možné, že by pacientovi mohla ke kompenzaci...

Nedostatek kyslíku

| Dotaz od: Jan

Zajímalo by mě, jaké nebezpečí představuje pro mozek porouchaná klimatizace ve vlaku, ve kterém nelze otevřit okna. Po určité době je totiž znát nedostatek kyslíku (únava...

K trvalému poškození mozku, ev. i úmrtí na přehřátí, dehydrataci nebo udušení by dojít mohlo, pokud by byl přístup vzduchu úplně znemožněn. V současném počasí jsou celkem...

Nedostatek dechu

| Dotaz od: nikola

Ráda bych se zeptala na přenos kyslíku k plodu. Ráno jsem se vzbudila a cítila jsem že se nemohu nadechnout, že se mi nedostává kyslíku. V ložnici bylo velké teplo.Trvalo to jen...

Určitě takováto jednorázová příhoda nemůže negativně ovlivnit plod. Tělo má dostatek kompenzačních mechanismů, aby byl ochráněn především plod. Dítě by mělo nedostatek kyslíku...

Prosím o konzultaci výsledků u mého syna, nyní je mu 15 let.před 2 Lety se dělaly imunitní testy, má ji oslabenou:IG A:0,40, IGG-6´,27,IGM 0,48....CD3-69,4,CD3abs.972,CD4 -41,3...

Paní Aleno. Stav Vašeho syna a vhodný další postup musí posoudit jeho příslušný ošetřující lékař - kromě jeho praktického pediatra tedy také imunolog, u kterého (předpokládám...

Nedostatek chuti na sex

| Dotaz od: Ondřej

Moc prosim o radu.Je mi 21 let a uz rok nemam chut na sex.:-( mam slabou erekci.nepoznavam se...byl jsem na prvnim odberu a hladina testosteronu 2.2 a hranice 2.8.nevim jake...

Ondřeji, ano, zvýšená hladina prolaktinu může uvedené problémy způsobit. Je to u mužů jeden z prvních a hlavních příznaků hyperprolaktinemie. Bohužel je to také důvod, proč se...

Nedostatek ušního mazu

| Dotaz od: Bezuchová Anna

Mám pocit,že se mi téměř netvoří ušní maz.Vatové tyčinky používám hodně málo a když tak jsou skoro čisté.I když mám rýmu tak ji mám jakoby nasucho.Pálí mě nosohltan, ale hlen se...

Tvorba ušního mazu je individuální.Považovala bych to za normu.

Potřeboval bych radu ohledně mé babičky (70 let). Před 6 lety byla na operaci baypassu. Má srdeční aritmii a angínu pectoris a také vysoký tlak. Je léčená a často navštěvuje...

Pravidelný pohyb nikdy neuškodí. Nedoporučuje se překonávat dušnost (špatné dýchání), bolesti na hrudi nebo únavu. Pokud se tyto obtíže objeví, je potřeba se zastavit a počkat...

Pane Texl, jsem v 14 tt a byly mi zjištěny tyto výsledky: Erytrocyty 3,36; hemoglobin 105; hematokrit 0,31. Mohou tyto hodnoty negativně ovlivnit vývoj plodu? Sestra mi...

Paní Boženo, tyto výsledky svědčí o anémii (chudokrevnosti). Vzhledem k tomu, že byly zjištěny na začátku gravidity, je nějaký jiný důvod těchto hodnot. Asi jste mívala silnou...

Nedostatek bílých krvinek

| Dotaz od: Zuzana

Mému manželovi je 55 let a při dárcovství krve mu byl opakovaně (2x) zjištěn nedostatek bílých krvinek(hodnoty neznám,ale prý spodní hranice)a odběry se nekonaly.Co může být...

Příčinou snížení bílých krvinek bývají nejčastěji předchozí infekce, i běžná chřipka či jiná viroza může být následována poklesem počtu. Další častá příčina je poléková - např...

Venostáza krevních kapilár

| Dotaz od: František

Měl bych následující dotaz, dělali mi biopsii kůže kvůli tomu že mám každou chvíli zarudlé nohy (při dalším pobytu v pokojové teplotě temně rudá barva) a našli tam akorát nějaké...

Měl bste projít vyšetřením na kožní ambulanci a revmatologii, kde nejen že budete vyšetřen, ale budou vám odebrány krevní testy a zhodnoceny možné alergisující látky, které se...

Jsem ve 35.týdnu těhotenství. Lékař mi při poslední poradně sdělil, že mám nedostatek hemoglobinu- 97mmol/l.Dal mi maltofer a mám jíst červené maso. Chtěla bych se optat zda ten...

Na vývoj plodu by nepříliš výrazně snížená hladina hemoglobinu neměla mít vliv ,myslím že se nemusíte obávat. Příjemný den

Nedostatek kreatininu

| Dotaz od: Franz

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli může mít dlouhodobě nízká hladina kreatinu u dospělého člověka nějaké negativní projevy na lidském organismu, případně jaké. Děkuji...

Předpokládám, že jste myslel "kreatinin" - jelikož to je látka, která se běžně stanovuje z krve a vypovídá o funkci ledvin. Kreatinin může vypovídat také o svalovém objemu...

Výsledky krevních testů

| Dotaz od: Gabriela

Vážený pane doktore,prosím Vás o názor na tyto výsledky krevních testů. GLU=4.5,UREA=3.8,KRE=63.8,KM=352,TBIL=10.2,ALT=2.86,AST=1.15,GMT=4.83,CK=1.13,ALP=1.33,CHOL=6.7,TG=2.23...

Jaterní testy jsou samozřejmě vysoké, doporučuji provést ultrazvukové vyšetření jater, sérologii infekčních hepatitid, absolutní abstinenci!!!, ev. snížení tělesné hmotnosti...

Nedostatek mléka

| Dotaz od: dana

Potřebuji poradit ohledně tříměsíčního syna. Poslední dobou se mi zdá že méně močí. Všude čtu 6-8 pomočených plen denně. Znamená to jedna plena, jedno vymočení ? Malý má přes...

Nemusíte mít strach. Pokud pomočí 6 středně těžkých plen, mělo by vše být pořádku. Přesto bych ale doporučoval konzultaci u ošetřujícího dětského lékaře. Hezký den.

Nedostatek hormonů?

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se s Vámi poradit,zda je můj problém oprávněný,nebo jen v mé hlavě. Jedná se o to ,že nemám vůbec žádná prsa a to bez nadsázky.Když budu objektivní, myslím,že nebudu...

Vývoj prsou je součástí pubertálního vývoje a je podmíněno dostatkem ženských pohlavních hormonů. Je důležité, jestli máte spontánní menstruační cyklus a jestli máte vyvinuté...

Nedostatek železa

| Dotaz od: Jana

Mám dotaz ohledně 4leté dcery. Je léčena na pneumologii pro často se opakující dráždivý laryngotracheální kašel. Ten je doprovázen vysokými horečkami cca 40 stupňů trvajícími 4...

Je nutno si uvědomit, že nízká hladina železa a z toho plynoucí anémie je častou příčinou opakujících se infekcí horních cest dýchacích (co je asi problém u vaší dcerky, když má...

Nedostatek mucinu

| Dotaz od: Ondřej

Loni v červnu jsem šel k lékaři kvůli problémům s očima. Ukázalo se že mám celkový nedostatek tuků kvůli špatné dietě a vitamínů rozpustných v tucích (hlavně A). Takže řešení...

Pane Ondřeji. Musím říci, že Vašemu dotazu příliš nerozumím - není mi jasné, na základě čeho lékař došel k diagnose " systémový nedostatek hlenu." Místní nedostatek tvorby hlenu...

Nedostatek mědi

| Dotaz od: Martin

Lékař mi na zdravotní obtíže doporučil brát 25mg zinku. (suché sliznice, neurologické obtíže, bílé fleky na nehtech atd.) Za týden jsem měl sucho v puse (poprvé v životě) a do...

Nedostatek mědi, pokud je způsoben nadměrným množstvím zinku, se řeší podáváním doplňků stravy obsahujících měď a vysazením zinku. Je možné, že měď chyběla už dříve, a je otázka...

Posledního asi půl roku mám problém, nemám chuť k jídlu neustále si připadám unavený, fyzicky slabý a nesoustřeďený, téměř nemám chuť na sex. Kdesi jsem se dočetl že podobné...

Hladinu testosteronu může vyšetřit každý lékař z krve. Při jeho nedostatku je možné podávat substituční léčbu.

Nedostatek železa

| Dotaz od: Věra Kubešová

Mé dceři bude brzy 8měs. a stále jí kojim, jen v poledne jí dávám dětské polévky(vařená a mixovaná zelenina s masem) a nebo ovoce. Na váze přibývá a vše je v pořádku až na to že...

Domnívám se, že dcera to nedělá kvůli nedostatku železa, ale protože jí chutná ta nasládlá chuť kovu. Ale pro jistotu, pokud kojíte, měla byste užívat potravinové doplňky pro...

Výsledky krevních testů

| Dotaz od: Hanka

Již půl roku mě trápí neustále se opakující angíny, únava, zvýšené teploty. K tomu asi 3 roky problémy s klouby, které si ani lékař neumí vysvětlit. Před 2 měsíci mi byl dělán...

Hanko! Nejste-li spokojena se stávající léčbou, doporučuji Vám konsultaci na vyšším pracovišti, nejlépe na imunologii. Pokud u klinických lékařů nepochodíte, najděte si...

Mám na vás tentokrát spoustu dotazů. V neděli 22.3 mě k večeru pobolívalo břicho, následně jsem měla celé pondělí průjmy, 3x za den jsem si vzala Imodium, ale po něm jsem už na...

Lacidofily ke každým antibiotikům vhodné. Po vyléčení nechutenství vymizí samo, netřeba Nutridring. Klidový režim, nechodit ven, bez fyzické aktivity. Amoksiklav je výborné ATB...

Nedostatek zubní skloviny

| Dotaz od: Jana

Je mi 18 let a mám velký problém s kažením zubů. Paní zubařka mi řekla, že hlavně u krčků mi chybí zubní sklovina. Mohla bych se zeptat, čím to je způsobeno? Jak tomu předcházet...

Krčky mohou být buď zkažené nebo mít na sobě tzv. klínovité defekty, což jsou nekazivé defekty u krčku. Příčin může být řada, je třeba vyšetřit skus, stravovací návyky a zejména...

Nedostatek železa

| Dotaz od: Jakub

V poslední době jsem se cítil celkem zesláblý, proto jsem nedávno šel na odběr krve, kde mi zjistili nedostatek železa, což byl jediný problém. Vše ostatní bylo v normě včetně...

Vaše otázka neobsahuje žádná čísla (např. hladina železa, hodnoty hemoglobinu - píšete, že vše v normě). Proto jen obecná odpověď. Aktuální hladina železa záleží na aktuální...

Je mi 15 let a nedávno jsem bylo nemocná, měla jsem horečky, rýmu a dráždivý kašel. Doktorka mi napsala stoptussin a kalciový sirup. Už předtím jsem brala prášky na imunitu...

Snížený počet bílých krvinek může být po některých infekcích, ale v celkovém kontextu by Vás měl vidět v pravé řadě specialista, hematolog. Prozatím by Vám na zhojení jistě...

Nedostatek hořčíku?

| Dotaz od: Marta

Asi před měsícem mě i několikrát denně brněly prsty na rukou. U lékaře mi byl zjištěn nedostatek vápníku a horčíku. Od té doby užívám třikrát denně tablety. Pár týdnu to bylo v...

Bylo by třeba vyloučit ještě sníženou funkci štítné žlázy, cévní, neurolgické a vertebrogenní důvody vašich potíží.

Zeptam se, zda nedostatek zeleza v krvi, muze zpusobovat zavrate?? Popripade jake vysetreni zadat? Byla jsem na odberu krve,ale lekar na zadanku nezaskrtal odber na zelezo. Mam...

Závratě nezpůsobuje nedostatek železa, v úvahu připadá závažný nedostatek krvinek - těžká anémie. Většinou jsou příčinou závratí jiné choroby - např. onemocnění krční páteře...

Nedostatek gestagenu, provera

| Dotaz od: Jaroslava

Netvoří se mi dostatečné množství hormonu gestagen a proto mi byla předepsána Provera.Lze stav nějak upravit i bez léků například stravou nabo dietou?Je mi 37 let a mám nadváhu...

Jaroslavo. Deficit gestagenu nelze upravit životosprávou. Může Vám však lépe pomoci zvládnou nadváhu, o její redukci byste se měla pokusit v každém případě. Šance na úpravu...

Nedostatek bílých krvinek

| Dotaz od: Michaela

Byl mi dělán odběr krve kvůli štítné žláze, která mi vyšla tsh 4,8. Po měsíci odběr znova a tsh 1,8. Jak je možné, že se to takhle změnilo? Akorát lékařka mi sdělila, že mám...

Hormony štítné žlázy se v rámci týdnů mění, záleží na stresu, námaze, na době odběru (ráno, odpoledne...) - laboratorně máte štítnou žlázu v pořádku. Nenapsala jste jak moc...

Chtěla bys se zeptat, zda-li je možné nechat se tetovat, pokud mám nedostatek červených krvinek. Vadí to něčemu? jedná se o malé tetování (1,5cmx1,5cm) Děkuji za odpověď

Riziko by zde nemělo být, může se samozřejmě stát, že budete déle krvácet, po zákroku je nutná komprese neboli stlačení rány, aby se krvácení zastavilo, LRJ

Poznat už v porodnici, že vaše děťátko má nedostatek růstového hormonu (RH), není vůbec jednoduché. Někdy se opravdu narodí miminko s nízkou porodní délkou i hmotností.

 celý článek

Nedostatek vitamínů?

| Dotaz od: Míša

Chtěla bych se zeptat jestli je dobré užívat multivitamíny, nebo třeba jen vitamín C nebo B-komplex? Poslední dobou se cítím hodně unavená, i když spím minimálně 7 hodin denně...

Míšo. Nejprve bych zkusila zpestřit a vyvážit jídelníček, abyste nedostatku vitaminů předcházela dlouhodobě. Sestavit si vyvážený jídelníček můžete pomocí potravinové pyramidy...

Chtěla bych se Vás zeptat na názor na můj problém. Mám téměř 21 let. Před skoro dvěma lety mi diagnostikovali na gastro duodenotitídu + chronický zánět žaludku + mívám pálení...

Vážená slečno Janko, bez kontrolního endoskopického a bioptického vyšetření horní části zažívací trubice nelze spolehlivě určit příčinu Vašich obtíží. Doporučuji Vám domluvit se...

Nedostatek hořčíku

| Dotaz od: Iveta

Chtěla jsem se zeptat, zda při běžném odběru krve při preventivní prohlídce je součástí i zjištění hladiny hořčíku a vápníku v těle, případně jak se označuje. Pokud ne, tak...

Vyšetření hladiny hořčíku (magnesemie) se standardně neprovádí, protože se obvykle izolovaná porucha nevyskytuje. Pokud se racionálně stravujete, nemáte zažívací potíže...

Nedostatek testosteronu

| Dotaz od: michal

Je mi 14 let a můj penis a varlata stále zásadněji nezměnili velikost. Kde myslíte že je pčíčina? V nedostatku testosterou? Děkuji

Ono to není tak, že by jste se jednou ráno probudil a bylo to tam. Ve 14 letech není pohlavní vývoj u muže zdaleka ukončen. Pokud se objevují další známky dospělosti, jako jsou...

Dobrý den, asi tak před rokem mi v noci začaly mokvat zvukovody (nejedná se o maz, ale o vlhkost připomínající vodu, prostě mokré, bezbarvé, bez zápachu), plus to trochu...

Podle vašeho popisu jde pravděpodobně o ekzém v zevním zkukovodu. Doporučuji stěry k vyloučení bakteriální a kvasinkové infekce a následnou léčbu na kožním oddělení.

Muzete mi prosim odpovedet, zda je spravne doporuceni laktacni poradkyne kojit plne do ukonceneho 8. mesice ditete v pripade, ze se u matky ci otce vyskytuje nejaka alergie...

Plně kojit bez příkrmů až do ukončení osmého měsíce lze, ale je to takové hraniční - už skutečně hrozí nedostatek železa (ne nijak děsivý, ale nedostatek ano), ale zase se ještě...

Dva roky docházím na hematologii kvůli nedostatku železa a problémům s tím spojeným (únava, dušnost). Užívala jsem pravidelně Sorbifer a na poslední kontrole, přestože mi...

Myslím,že při poklesu HB by byla další léčba vhodná,konsultujte znovu hematologa,ten má k dispozici kompletní krevní obraz a nejlépe vám poradí. Příjemný den

Nedostatek kyslíku

| Dotaz od: Lucie

Občas se mi stává,že se nemohu pořádně nadechnout,trvá to třeba 2 až 3 dny. Někdo mi řekl,že mi pomůže kyslík. Dívala jsem se na něj na internetu, je to láhev o obsahu cca 8...

- bez vyšetření příčiny Vašich dechových obtíží by samoléčba kyslíkem nebyla vhodná..vyhledejte svého praktického lékaře, pomůže najít příčinu Vašich obtíží a dle ní pak zvolit...

U mého 12-ti letého syna bylo zjištěn pokles bílých krvinek. KO byl dělán třikrát, z toho jednou měl hodnotu 2,5 a podruhé 2,6. Znám minimální i maximální hodnotu. Budu ho...

Pavlíno! Neznám další podrobnosti, ale pokles krevního obrazu je typický také po spoustě prodělaných virových infekcí včetně chřipky. Viry trochu rozhodí imunitní systém a může...

V patnácti letech jsem byla na operaci s vaječníkama, zůstala mi jen čtvtka jednoho a přestala jsem se vyvíjet po fyzické stránce a pozoruji na sobě časté změny nálad a nechuť k...

Hormony nejsou zcela jistě volně v prodeji, je třeba vyšetření na gynekologii se stanovením hormonálních hladin a podle výsledku pod kontrolou lékaře nasadit adekvátní léčbu...

Výsledky krevních testů

| Dotaz od: radka

Při laboratorních testech mi byly zjištěny tyto hodnoty: Hb 141, HK 0,42, ery 4,9, LE 10,4, Tr 30, Sn 66, LY 26,4, mo 6,7, E 0,7, BA 2, quick 107%, INR 0,99, fbg 2,05...ukazují...

Omlouvám se, ale pouhé výsledky krevního obrazu s příp. odchylkami ke stanovení diagnózy nestačí, protože jsou pouhým fragmentem komplexního vyšetření.

Výsledky krevních odběrů

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych věděla zda jsou hodnoty odběrů krve v pořádku: -Imunologie: anti transglutamináza IgA (kU/I) -> 1,20 anti transglutamináza IgG (kU/I) -> 0, 70 - Infekční imunita...

Bohužel u výsledků nejsou uvedená fyziolgická rozmezí, každá laboratoř může vyšetřovat jinou metodou a závěr se pak nedá udělat. Proto pouze orientačně ,dle laborarorních...

Vysledky krevnich testu

| Dotaz od: monika

Mela bych dotaz ke svym zdravotnim problemu.Mam v krvi zvyseny alfa feto protein hodnota je 16 byla i vice.ted se k tomu pridalo alt hodnota 69 a ast hodnota 60......bilkoviny...

Předpokládám, že jste z hlediska řádu uvedla chybně hodnotu ALT a AST, jejichž hodnoty tedy jsou 0,690 a 0,60 µkat/l, což ještě nejsou odchylky od normy. Alfa fetoprotein je...

Nedostatek estrogenů?

| Dotaz od: Nicol

Je možné mít při užívání HA (Belara cca 6 let) nedostatek estrogenů? ...Nebo to může nějakým způsobem ovlivnit krátkodobé užívání Oxazepamu? Děkuji za odpověď.

Není to možné,protože estrogeny v dostatečné dávce jsou obsaženy v antikoncepci. Příjemný den

Jedna moje příbuzná chtěla darovat vajíčka a tak prošla vstupním vyšetřením. Dnes jí volali z kliniky, že dárce být nemůže, neboť má nedostatek ovariálních hormonů a tak se má...

V prvé řadě by bylo dobré nechat si vše vysvětlit od lékařů,kteří prováděli vyšetření,aby věděla,na co se zaměřit.minimálně by bylo dobré vyžádat si zprávu pro obvodní...

Nedostatek spánku

| Dotaz od: Renata

Od mala trpím náměsíčností,postupně se objevili,živé sny,předtuchy,to co mě se zdá každý den,je už na sepsání knihy,mám několik snů za noc,takže jsem ráno vyčerpaná a jestli...

Milá paní Renato, prosím, neváhejte a vydejte se k praktickému lékaři. Dostanete žádanku do neurologické ambulance, kde lékař provede základní vyšetření, v případě potřeby Vám...

Je mi 17 let, asi od května mě trápí extrémní vypadávání vlasů. Štítnou žlázu mám v pořádku,stres taktéž žádný nemám, jen mi přišli na nedostatek železa v krvi. Užívám ho tedy...

Doporučoval bych kontrolu přímo ve specializované poradně. Nedostatek železa samozřejmě může vypadávání vlasů způsobit, je to však poměrně vzácné. Doporučoval bych proto znovu...

Nedostatek hořčíku

| Dotaz od: Štěpánka

Už dva týdny mě trápí bolest hlavy,malátnost,bolest zad,nevolnost,trochu špatně vidím, někdy i "brnění" v ruce někdy i jakoby v obličeji necitlivost........ Byla jsem u doktorky...

Nepíšete sílu ani typ dioptrické vady a tak nemohu posoudit, zda je to důsledek nekorigované vady. Ale po přečtení Vašeho dotazu se mi spíše zdá, že Vaše problémy můžou být...

Prosím Vás, chtěla bych se zeptat, zda by můj lékař z běžného vyšetření krve zjistil přítomnost HIV infekce (díky bílým krvinkám - nějakým odchylkám)... Mám již 2 roky stálého...

HIV se dá stanovit jen speciálním odběrem , který se neprovádí bez souhlasu pacienta. Proto pokud jste vy nebo Váš partner měli rizikový pohlavní styk, musíte si domluvit odběr...

Pane, dne jsem byl poprvé darovat krev. Bohužel mně ale bylo známéno, že nejsem pro darcovství vhodný. Je to z důvodu malého počtu červených krvinek. Pro sebe mám prý dost, ale...

Martine, jste chudokrevný, jmenuje se to anemie. Navštivte obvodního lékaře a ten zjistí, jakým druhem anemie trpíte a poléčí vás. Až bude váš krevní obraz plně v pořádku, jistě...

Spolehlivost krevních testů

| Dotaz od: Věra

Pokud mi z krevních testů vyjde, že nemám alegii například na lískové ořechy, jaká je praděpodobnost, že výsledek je falešně negativní a že po snězení ořechů budu mít problém...

Věro! Jsou různé krevní testy... Vaše reakce na obvklé alergeny se obvykle testuje tzv. prick testem, při němž se do kůže miniaturním vpichem vpraví minimální množství...

Nedostatek hemoglobinu

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz ohledně nedostatku hemoglobinu v krvi. Jsem 5 let lakto-ovo-vegetariánka a 4 roky dárce krve. Krev chodím darovat každého půl roku, naposledy však před rokem. Před...

Lenko! Užívání Chlorelly chudokrevnost nezpůsobuje. Naopak pro vysoký obsah železa je při jeho nedostatku vhodným výživovým doplňkem. Příčin snížené hladiny hemoglobinu je celá...

Nedostatek hořčíku

| Dotaz od: Dalibor

Mám dotaz ohledně nedostatku hořčíku. Cítím tlakovou bolest v hlavě, slabost, migrénozní příznaky, vnitřní napětí, strach. Byl jsem na vyšetření u neurologa a ten mi zjistil...

Substituce hořčíku může ve Vašem případě pomoci Magnosolv je velmi dobrý,dobře tolerovaný,jedna dávka pouze zlepší stav,pokud budete cítit zlepšení,v terapii pokračujte je...

Nedostatek sexualni touhy

| Dotaz od: Isabella

Je mi 31 let. Jeste pred 2 lety jsem byla docela eroticky zalozena, plna sexualni touhy. Ale bohuzel jsem nemela nijak stesti na spravneho milence, a casto jsem se i zklamala v...

Isabello! Míra libida, sexuální touhy, se s věkem zpravidla zmenšuje. není moc pravděpodobné, že by u Vás během dvou let poklesla z "bodu varu" až kamsi k nule. Za tímto...

Jsem v ne zcela jednoduché situaci, žiji pod permanentním velkým tlakem, absolutne nic nestiham, málo spim, jsem stále ve stresu, často v obavách, nemam prakticky žádné přátele...

Nino, mrzí mě, že to máte v životě momentálně tak těžké. Píšete, že jste v extrémním stresu, lidé na Vás tlačí, nestíháte, bojíte se budoucnosti, cítíte se sama a asi jste na...

Moc Vás prosím o odpověď. Zhruba rok a půl užívám Euthyrox. Začínala jsem na dávce 50 mg, pak 75 mg a nyní užívám 100 mg. Nyní jsem v 9. ttýdnu těhotenství a vitamíny, které...

V těhotesntví je určitě důležité kontrolovat funkci štítné žlázy, která se zjistí pomocí vyšetření hormonů, které štítná žláza produje a hormonů z mozku, které její funkci...

Nedostatek červených krvinek

| Dotaz od: Jana v.

Chtěla jsem se zeptat,maminka měla jít na operaci kyčle a při předoperačním vyšetření zjistili nedostatek červ. krvinek.Paní doktorka jí předepsala Maltofer.Chtěla jsem se...

Zkuste za 3-4 týdny, podle toho, jak byla anemie těžká. Vstřebávání železa může maminka podpořit zdravou stravou s větším obsahem vitamínu C, plus ovocné a zeleninové štávy, C...

Dna v krevních buňkách

| Dotaz od: zuzana



 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: