Rakovina kůže

Našli jste na kůži vřed nebo mateřské znaménko neobvyklého vzhledu? Zbystřete, může se jednat o nádor kůže. 

Popis nemoci:

  • Mezi zhoubné nádory kůže řadíme především maligní melanom, který může na začátku vypadat jako nové mateřské znaménko, je však tvarově i barevně nepravidelný, zvětšuje se a může i krvácet. Je třeba na něj myslet, protože je velmi zhoubný.
  • Nejčastějším nádorem je bazaliom, který mívá vzhled vředu, téměř nikdy se nešíří, a proto není zdaleka tak nebezpečný.
  • Dalším častým nádorem je spinaliom, který v závažnosti stojí mezi bazaliomem a melanomem. Na začátku mívá nejčastěji vzhled uzlu, který později zvředovatí.

Obvyklá léčba:

  • Základní léčbou je úplně odstranění nádoru s dostatečným lemem zdravé tkáně.
  • U melanomu jsou předmětem výzkumu i další možnosti, především biologická a imunologická léčba.

Rizika neléčení nemoci:

  • Zejména u maligního melanomu platí, že váhání může znamenat promeškání doby, kdy je ještě možná radikální léčba, a tedy i záchrana života.
  • U bazaliomu hrozí lokální šíření a obtížnější léčba s horším kosmetickým výsledkem. Totéž platí i u spinaliomu, kde navíc nelze vyloučit šíření.

Přečtěte si více


Pokud léčíte lupénku fototerapií, nevystavujte se slunci

Lupénka zatěžuje pacienty nejen nepříjemným vzhledem kůže, ale i dalšími komplikacemi, například depresemi. Jednou z méně častých komplikací této nemoci je i vyšší riziko...

 celý článek
 
I obyčejná piha v sobě může skrývat nebezpečí

Ačkoli je téměř vždy možné kožní nádory odhalit a začít léčit včas, vyžádají si každý rok řadu lidských životů – a to často úplně zbytečně. I zde platí, že nejlepší léčbou je...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Když se řekne hemofilus typu b, většina lidí si nepředstaví vůbec nic a neví, proč by se proti němu mělo očkovat. Přitom právě tato bakterie je hlavně pro děti velmi nebezpečná.

 celý článek
Samovyšetření znamének je významným pomocníkem ve včasné detekci zhoubných útvarů.

I když se zodpovědně chráníte před sluncem, neustále vnímejte všechny změny na své kůži. Nezáleží na tom, jestli je léto, nebo zima − maligní melanom se může objevit kdykoli...

 celý článek

Cílená léčba dokáže přinést pacientům i roky života navíc

Nejobávanějším typem rakoviny kůže je zhoubný melanom. Pokud se tento nádor nezachytí včas, je jeho léčba velmi obtížná a naprostá většina pacientů svému onemocnění brzy podlehne.

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Když se hovoří o pneumokokové infekci, možná máte pocit, že se vás to netýká. Opak ale může být pravdou. Víte, jaká jsou rizika a jak se účinně chránit?

 celý článek
Varovným signálem je nové znaménko

Nejčastějším varovným signálem rakoviny kůže je nové znaménko či změna již existujícího mateřského znaménka.

 celý článek
Sluneční paprsky můžou být příčinou rakoviny

Sluneční paprsky mohou být příčinou prekancerózních (aktinokeratóza) a kancerózních (karcinom z bazálních buněk, dlaždicobuněčný karcinom a melanom) kožních změn. Tyto změny...

 celý článek
Jednou z možností je chirurgická léčba

Léčba rakoviny kůže záleží na typu, rozsahu a umístění nádoru.

 celý článek
Biologická léčba maligního melanomu

Terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu až o čtyři roky, což je úžasný pokrok v případě nádoru, který pro mnoho lidí znamená...

 celý článek

Rakovina kůže

| Dotaz od: Michaela

Mám takový dotaz.Mohla bych se zeptat jak se projevuje rakovina kůže,co je spouštěčem a v kolika bývá letech.Dá se nějakým způsobem vyvolat nebo co je spouštěčem.Mám obavy...

Rakovina kůže se může projevovat tolika způsoby, že to nejde jen zjednodušeně popsat. V zásadě hlavním rizikovým faktorem je UV záření a opalování. Pokud dojde ke změně...

Enzym v kůži některých zvířat dokáže opravit chyby v genetické informaci, způsobené sluncem

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou slunečním zářením. Australští a rakouští vědci se snaží porozumět tomu, jak přesně některá...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Školní rok utekl jako voda a než se nadějeme, bude tu opět týden předávání vysvědčení. Pro mnohé školáky ale i jejich rodiče je to silně stresující období. Jak vše zvládnout v...

 celý článek

Spálená kůže není jedinou nepříjemností, která nám hrozí, pokud to přeženeme se sluněním. Napovíme, jaká další nebezpečí pro nás mohou sluneční paprsky znamenat.

 celý článek

Rakovina kůže je souhrnné označení pro nádorová onemocnění postihující kožní kryt těla. Typicky se projevují charakteristickými, různě zbarvenými výrůstky na kůži. Nádorová...

 celý článek

Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen. Zatím jen ve Velké...

 celý článek

Zhoubný melanom kůže je jeden z nejnebezpečnějších nádorů vůbec. Boj proti němu se příliš nedaří, a co víc, jeho výskyt stále stoupá. Americké úřady nedávno zveřejnily čísla...

 celý článek

Rakovina kuze

| Dotaz od: Martina

Muzete se podivat na cerveny flicek ktery mam na prave strane od rtu?lehce tece vodicka kdyz to mackam muze to byt jen rozskrabana kuze mam problematickou plet. Ale bojim se...

Martino, s ohledme na Vaši problematickou pleť opravdu půjde spíše o projev akne. Zkuste flíček nijak nemačkat, neošetřovat, pokud se zahojí, máte jistotu, že opravdu nejde o...

Vědci z britského střediska Cancer Research, kteří jsou součástí mezinárodního týmu lékařů, oznámili, že se jim podařilo objevit na chromozomu 1 gen zodpovědný za vznik rakoviny...

 celý článek

Rakovina kůže-melalom

| Dotaz od: Josef

Mám na Vás velikou prosbu-dotaz, v magazínu jsem četl článek o rakovině kůže, mám hodně pih a doposud jsem se bohužel nikdy nesledoval takže nevím zda jsem měl dříve znaménko...

Znaménko nevypadá na fotografii dobře , proto navštivte dermatologa , k vyšetření dermatoskopem a budete vědět více a spolu se dohodnete na sledování nebo vyříznutí.. s pozdravem

Mohu dostat rakovinu kůže?

| Dotaz od: Vojta

Ahoj píšu si poslední dobou po rukou propiskou každej říká že dostanu rakovinu kůže je to pravda nějaké riziko měl bych přestat? Díky za odpověď Vojta ;)

Nebojte se, rakovinu kůže nedostanete.

Chtěla jsem se zeptat ohledně jakýchsi (mamča to kdysi nazvala) lézí na hrudníku, ale především na obličeji. Chodila jsem od puberty cca 10 let po různých kožařích, kteří mě...

Zanedbaná rakovina kůže

| Dotaz od: Tímea

Mojej mamine sa takmer pred 15-timi rokmi zacal menit tvar, velkost aj farba materskeho znamienka na lytku pravej nohy...kedze nepocuvala moje rady ani rady ostatnych clenov...

Zkuste najít ještě jiného onkologa, aby jste měla spoň ještě jeden nezávislý názor. Jak maminku motivovat, musíte vymyslet sama, hlavně jí dávejte najevo, že v tom není sama, má...

Galvanická žehlička a rakovina kůže

| Dotaz od: Zuzana Rybářová

V současné době se na českém trhu objevila tzv. galvanická žehlička na pleť Galvanic Spa II, kterou používá mimojiné i moje maminka pracující v kosmetickém průmyslu. Mohu sice...

Údaj o tom, že by galvanický proud způsobil rakovinu kůže, jsem nikde nenašla, ale teoreticky to vyloučit úplně nelze. Máte-li obavy, je vhodné nechat si prohlédnout kůži (a...

Rakovina kůže

| Dotaz od: luckypeggy

K spotu který byl právě odvysílán, můžete prosém sdělit zhruba jak dlouho probíhá léčba rakoviny, zda lék je dostupný, je hrazen z pojištění nebo se nechá koupit, případně jaká...

Léčba, kterou asi máte na mysli, je zatím ve fázi klinického zkoušení, takže není pro běžného pacienta dostupná. žádné podrobné informace o této léčbě zatím njsou k dispozici...

Existují dva typy rakoviny ohrožující pacienty s lupénkou více než ostatní. Je to karcinom kůže a lymfom, který je rakovinou mízních neboli lymfatických uzlin. Je však příčinou...

 celý článek

Lidé, kteří podstoupili výše uvedenou operaci, mají zvýšené riziko rakoviny ve srovnání s ostatní populací. Vědci se domnívali, že je to dáno léky, které pacienti po tomto...

 celý článek

Počet lidí s melanomem stoupl v ČR za posledních 30 let čtyřikrát. Každý rok zemře na tento zhoubný nádor kůže asi 450 Čechů. Teď se rýsuje šance, že lidstvo v souboji s...

 celý článek

Pálení kůže

| Dotaz od: Hanka

Paní doktorko/pane doktore, nezlobte se, že se na Vás obracím zřejmě s blbostí. Několik dnů mě bolí a svědí kousek kůže za krkem. Je to asi 1,5*1,5 centimetru.Nemám tam...

Chápu vás - ale nebojte se, rakovina kůže musí být nějak na kůži vidět. S e svěděním si dojděte k obvodnímu lékaři, který zjistí příčinu a hlavně - místo si může, na rozdíl ode...

Alergie může mít i svá pozitiva. Trpíte-li tzv. kontaktní alergií neboli objevuje-li se u vás reakce na kůži po kontaktu například s niklem nebo jinými kovy, může vás alergie...

 celý článek

Rakovina penisu

| Dotaz od: Pavel

Mam na žaludu červeny maly vystouply flicek kdyz na nej sahnu tak neboli ale chci se zeptat nemuze to byt priznak rakoviny penisu?

Obrázek je sice dost nekvalitní, ale vypadá to jako zduření močové trubice, které je normální.

Strach z rakoviny penisu

| Dotaz od: Jan

Pane doktore, je možné, že ve věku 15 let bych mohl mít rakovinu penisu? Na špičce žaludu už se mi skoro měsíc nezmizel malý otok špičky žaludu, dokonce se tam objevila i bulka...

V takto nízkém věku by šlo o raritu

Nádorová onemocnění jsou většinou zmiňována v souvislosti s prsem, plícemi nebo tlustým střevem. Rakovina slinivky není tak častá, o to je ale její průběh závažnější.

 celý článek

Rakovina penisu

| Dotaz od: andrej

Na zaludi mam uz asi 4 roky nieco ako znamienko. Chcel by som sa spytat ci sa nejedna o rakovinu pripadne nieco ine. dlhsiu dobu nepozorujem zmenu tvaru a ani to nijako neboli...

Vypadá to spíš jako pigmentová skvrna. Není to příznak rakoviny. Odborně toto posoudí kožní lékař

Rakovina penisu

| Dotaz od: Jirka

Byl jsem s touto vyrážkou u urologa a na kožním a byly mi odebrány vzorky krve na pohlavní choroby včetně syfilis. Zároveň mi byly také provedeny stěry. Všechny testy...

Jestliže ložisko nemizí a naopak se zvětšuje, nezabírá na léčbu a nikdo neví co to je, tak se asi nevyhnete odběru vzorečku z postiženého místa

Strach z rakoviny penisu

| Dotaz od: Pavel

Je mi 16 let.Mam na špičce Penisu minimalne 2 roky neco ruzove je to primo na špičce je to zbarveno do růžová je to vystouplé a kdyz na to sahnu tak to neboli.Mam hrozny strach...

Jedná se o ústí močové trubice, nejde o rakovinu

Rakovina penisu

| Dotaz od: Lukáš | z mobilní aplikace

Mám silné podezření na rakovinu penisu. Tenhle výrůstek (nevím jak jinak to pojmenovat) se mi objevil zhruba již před 4 týdny. Myslel jsem si, že se jen hojí žalud nebo nějakým...

Spíš to bude genitální bradavice. Ale co nejdřív si to nechte odstranit

Slovo rakovina může řadu lidí doslova paralyzovat. Místo velkého hloubání je však nutné včas myslet především na prevenci. A právě ženy mohou udělat hodně pro to, aby některým...

 celý článek

Označení „léčba šitá na míru“ je trochu nadnesený pojem, avšak cílem takzvané personalizované léčby je skutečně vyvinout lék, který bude velmi dobře účinkovat pouze u...

 celý článek

Znamének má většina lidí na svém těle hned několik. Většinou jde o neškodné útvary, někdy se ale z nevinné tečky na kůži může vyklubat maligní melanom.

 celý článek

Snad každý z nás se už někdy spálil na sluníčku. Podcenění síly slunečních paprsků dokáže pořádně znepříjemnit celý zbytek dovolené. Člověk se cítí jako v ohni a každé sebemenší...

 celý článek

I když v dnešní době již existuje řada novějších možností, jak léčit psoriázu, fotoléčba je stále používaná u mnoha pacientů.

 celý článek

Na jaře ještě lačně lapáme sluneční paprsky, po kterých se nám tak stýskalo v zimě. Avšak slunce postupně připaluje a v létě bychom měli myslet spíš na to, jak se před...

 celý článek

K tomu, abychom předešli závažným a neléčitelným stadiím rakoviny kůže, nemusíme být odborníky ani nepotřebujeme žádné speciální přístroje. Postačí nám jen vlastní oči a zrcadlo...

 celý článek

Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba.

 celý článek

Kouření cigaret a obecně užívání tabákových výrobků je příjemné, alespoň pro jejich konzumenty. Tím ovšem pozitiva končí. Tabákové výrobky jsou drahé, takže škodí naší peněžence.

 celý článek

Spáleniny od slunce v dětství znamenají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti. Přesto se najde dost rodičů, kteří podobná varování ignorují a své počínání...

 celý článek

Podle studie zveřejněné v časopise Journal of American Academy of Dermatology přibližně 20 procent z žen mezi 18 až 29 roky věku navštěvuje solária. Dermatologové na Loyola...

 celý článek

Melanom je zhoubné nádorové onemocnění kůže. Jeho výskyt v posledních letech trvale narůstá. Rozvine se u 20 případů na 100.000 obyvatel, což je pro srovnání asi polovina výskytu v oblastech jako je Kalifornie anebo Austrálie, říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.


O bezpečném opalování toho bylo řečeno a napsáno už mnoho – nosit klobouk, brýle s UV filtrem, používat opalovací krém s ochranným faktorem. Přesto se například ve Velké...

 celý článek

Mohla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi pihou a mateřským znaménkem? a mohla bych se ještě zeptat.Četla jsem,že se rakovina kůže může projevovat tvrdou suchou skvrnou,která se...

Piha je pouze barevná skvrna - nahromadění pigmentu. Znaménko je tvořeno speciálními tzv. névovými buňkami, může být s pigmentem a nemusí. Rakovina kůže má mnoho podob, nedá se...

Rakovina je jedním z největších strašáků ze škály nemocí vůbec. A je jedno, zda se jedná o rakovinu ledvin, prsu, nebo kůže. Právě pro lidi trpící rakovinou kůže ale svitla...

 celý článek

Určitě víte, že na rozdíl od toho, co tvrdily ještě naše babičky, opalování kůži nesvědčí. UV záření obsažené ve slunečních paprscích naši kůži sice obarví do krásného hnědého...

 celý článek

Fialová skvrna na penisu

| Dotaz od: Jan

Dlouhou dobu (asi 4 roky) jsem nepečoval o hygienu pohlavního orgánu. Žalud jsem měl poté zarudlý, ale po asi měsíci užívaní tea tree oil se barva žaludu zlepšila, až na to, že...

O rakovinu se zcela jistě nejedná, může jít o následek vleklého zánětu kůže, v případě zhoršování navštivte kožního lékaře.

Zánět zvukovodu

| Dotaz od: Anna

Již asi 2 roky se léčím s uchem. Cosi se mi tam dělalo a tak jsem si to různě mazala nebo kapala. Vzhledem k neúspěšné léčbě mi byl odebrán vzorek tkáně. V nálezu mám uvedeno...

Vážena paní Anno, Bowenova choroba je jiné pojmenování určité formy kožního nádoru, který většinou zůstává dobře ohraničen. Vzhldem k tomu, že nelze vyloučit jeho pozdější vývoj...

Jen samotné to slovo dokáže řadu lidí paralyzovat a vyvolat v nich pocit naprosté bezmoci. Ve skutečnosti by tomu mělo být právě naopak: v dnešní době je rakovina často docela...

 celý článek

Rakovina si své oběti nevybírá podle stavu finančního konta, dosažených úspěchů či společenské oblíbenosti. Mezi nemocnými se tak nezřídka objevují i slavní herci, sportovci či...

 celý článek

Milujete slunce a opalování? Už se nemůžete dočkat zlatavého odstínu pokožky? Ačkoliv jasné dny svádí k tomu, opálit se co nejrychleji, rozhodně se vyplatí nespěchat. Hlavní je...

 celý článek

Oko se skládá z mnoha částí a zhoubné bujení neboli rakovina může teoreticky postihnout kteroukoli z nich. V praxi se však s některými typy rakoviny, které postihují oko...

 celý článek

Jenom v Evropě se každý rok objeví více než tři milióny nových případů rakoviny, nejčastěji rakoviny prsu, tlustého střeva a plic. Léčba i diagnostika nádorových onemocnění se...

 celý článek

Karcinom prsu je hned po kožních nádorech, kromě melanomu, nejčastějším zhoubným onemocněním žen ve vyspělých zemích světa. Česká republika není výjimkou. Výskyt karcinomu prsu...

 celý článek

Signály toho, že s tělem není něco v pořádku, mnoho lidí ignoruje. Napadlo by vás vyhledat lékaře kvůli stálým či náhlým bolestem zad nebo kašli s tím, že máte podezření na...

 celý článek

Že jsou kvasinky důležité pro výrobu kynutého pečiva nebo třeba piva, to všichni víme. Ale že by se jimi dala léčit i rakovina? S touto myšlenkou si již dlouho pohrává americký...

 celý článek

Pokud jste již někdy byli na masáži, sami nejlépe víte, jak je to příjemné. Masáž člověka uvolní a zbaví ho úzkosti a napětí. Podobné účinky mohou mít určité typy masáží i na...

 celý článek

Je vám méně než čtyřicet a myslíte si, že rakovina se vás netýká. Nebo si to ani nemyslíte, protože vás ještě nikdy nenapadlo o něčem takovém přemýšlet. Přesto mnozí z vašich...

 celý článek

Vitamín D hraje důležitou roli nejen v prevenci vzniku osteoporózy, ale také astmatu, rakoviny, deprese, srdečních nemocí a cukrovky. Dost důvodů, proč zahrnout tento prvek do...

 celý článek

Špičkové technologie zachraňují životy. Z obrovského pokroku těží především lidé bojující s některým ze zhoubných onemocnění. Záření, elektrický proud, mráz a další veličiny...

 celý článek

Věda nezůstala stát ani tento rok a může se na poli onkologického výzkumu pochlubit novými poznatky. Jde o tak praktické a vlastně velmi jednoduché věci, že je do svého života...

 celý článek

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že máte rakovinu prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto svoje tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas. Víte, jaké to jsou?

 celý článek

Objevilo se vám cosi na kůži a říkáte si, že jde jen o štípnutí nebo neškodnou vyrážku. Jistě to tak být může, někdy se ale přece jen vyplatí věnovat své pokožce větší pozornost...

 celý článek

Různé typy rakoviny mívají různé příčiny. Zhoubné nádory ledvin nejsou výjimkou. Většinou není jasné, co všechno přispělo k jejich vzniku u konkrétního člověka. Některé dědičné...

 celý článek

Před opalováním bychom měli zkontrolovat stav kůže, především mateřská znaménka.


Přemíra slunečních paprsků může kůži ublížit. Jenže jak odhadnout, kdy už jich máme opravdu dost, ještě před tím, než dojde ke spálení? Může pomoci speciální inkoust.

 celý článek

I když zhoubné nádory oka naštěstí nepatří k těm příliš častým, čas od času se s nimi lékaři setkávají. Rakovina může postihnout buď přímo některou z částí oční koule, nebo také...

 celý článek

Sluneční paprsky jsou blahodárné a potřebné, jejich přemíra ale může snadno ublížit. U lidí, kteří trpí nespecifickými střevními záněty, to platí dvojnásob.

 celý článek

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto průběžně své tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas.

 celý článek

Ozařování je léčba, při které se za pomoci vysokých dávek ionizujícího záření zabíjejí rakovinné buňky nebo se jim brání v růstu a množení. Cílem léčby je také co nejméně...

 celý článek

Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.

 celý článek

Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.

 celý článek

Léto je oblíbeným obdobím roku pro mnoho z nás. Teplé počasí nás láká trávit více času venku, plánujeme více společenských aktivit, stejně jako potřebnou dovolenou. Letní čas je...

 celý článek

Odborníci se shodují v tom, že existuje mnoho rizikových faktorů, které určují, koho rakovina postihne. S některými z nich, jako například s rodinnou zátěží, nic dělat...

 celý článek

Nádory prsu jsou nejčastější příčinou nádorové úmrtnosti u českých žen, a proto představují závažný zdravotní problém. Nádory prsu se nemusí vyskytovat jen u žen, u mužů jsou...

 celý článek

Svědění kůže

| Dotaz od: Pavla

Už asi 4 měsíce mě trápí svědění kůže po celém těle. Jednou se mi udělala vyrážka, která mi však po nějakém čase zmizela, nicméně svědění zůstalo. Na alergologii jsem byla již...

Vážená slečno Pavlo, svědění kůže a zvětšení mízních uzlin mohou být příznakem různých nemocí, jak zhoubných, tak i nezhoubných. Standardní gynekologické vyšetření nemusí...

Rakovina hlasivky

| Dotaz od: Eva

Můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika. Léčba nezabrala tak šel na ORL a tam mu zjistili nárůstek na hlasivce, který následně vyoperovali...

Evo! Obecně je léčba rakoviny dnes nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. V drtivé většině typů rakoviny je plná úzdrava nejen možná, ale i velmi pravděpodobná. Záleží...

Rakovina je nepříjemná nemoc a její souběh s citlivým obdobím těhotenství může mít až tragický nádech. Jak je to tedy s rakovinou u těhotných žen? Jak velký je to strašák...

 celý článek

Málokdo by na alergii našel něco pozitivního. Vždyť co může být dobré na věčném kýchání, pálení očí, smrkání a svědění. Někdo jedno pozitivum přece jen našel. Je to profesor...

 celý článek

Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je možní nějaké vyšetření bez doporučení lékaře, kde by se dalo zjistit jak jsem na tom se zdravím plic. Je mi 20 let a kouřím od 15 let...

Slečno Lucie. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. A omlouvám se ještě jednou, protože v odpovědi budu trochu přísný. Je samozřejmě dobře, že Vám fakt, že...

Spálená kůže mezi ňadry

| Dotaz od: DenisaK

Ve středu jsem se ošklivě spálila (poprvé v životě) na sluníčku. Kůži jsem opečovávala aby se co nejrychleji uzdravila (chladila, mazala speciálníma prostředkama). V Pondělí (5...

Nelze předvídat, jak moc je kůže poškozena, rozhodně vám opalování nemohu schvalovat - je to kůži nebezpečné a každé opálení a spálení si kůže pamatuje a hrozí vyšší riziko...

Chronický zánět jater je stav, kdy v játrech probíhá dlouhodobý zánět. Nejznámější příčinou takového zánětu je infekce některým virem hepatitidy. Existují ale i další důvody...

 celý článek

Je to sice jen odpudivý a krev sající parazit, ale přitom toto obyčejné brazilské klíště může být zdrojem budoucího léku na rakovinu kůže, jater nebo slinivky. Alespoň to tvrdí...

 celý článek

Rakovina delozniho cipku

| Dotaz od: misa

Je mi 30 let mam po prvnim porodu deti do budoucna mit asi jeste budu ,ale na gynekologii me bylo uz drive zjisteno leze na cipku a po porodu jeste vetsi ne vsak rakovinove (az...

Očkování bych spíše nedoporučoval, v tomto věku už bohužel nemá takový efekt. Doporučoval bych spíše pravidelné kontroly a případně např.konizaci. Hezký den.

Na levé vnitřní části prsu mám tak 3-4 měsíce /myslím,že tak od stejné doby, co jsem přestala kojit/ dvě růžové skvrnky velikosti cca 5mm, tak 1 cm od sebe (viz foto...

Foto nedorazilo, ev. je pošlete znovu. O rakovinu zcela jistě nejde, může jít např. o kvasinkovou infekci - pityriasu, asi by bylo vhodné navštívit kožního lékaře, abyste měla...

Imunita alergiků je podle definice alergie v určitém směru přehnaná, což vede ke spekulaci, že alergie by mohla být ochranným faktorem před rozvojem nádorů. Bylo publikováno...

 celý článek

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění žen. Předejít jejímu rozvoji nebo neblahým důsledkům můžete samovyšetřováním prsů a také důkladnou informovaností o tomto...

 celý článek

Kůže ve vagině

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat jestli je normální když si sáhnu prsty do vaginy tak hned na začátku uvnitř spíše u stěn mám jakoby srostlou kůži, hlavně na levé straně. Je tak 2 cm velká...

To co si hmatáte je pravděpodobně přechod kůže ve sliznici,je to naprosto normální,kdyby tam něco bylo jistě by si toho gynekolog při vyšetření všiml. Příjemný den

Rakovina

| Dotaz od: mika

Mám dotaz.Moje známá má rakovinu prsu,byla na první chemo a už ji vypadali vlasy.budou následovat další chema.Proto si celou hlavu oholila strojkem a koupila paruku.Ted ji ale...

To svědění a bolest je způsobeno jednak postupným dorůstání vlasů, dále pokožka samozřejmě není zvyklá na tento stav bez "vlasové ochrany" a jistě se také může uplatňovat...

Zahrádkáři, zemědělci, vinaři, ale třeba i zaměstnanci květinových plantáží, ti všichni mají jedno společné. Své rostliny se snaží chránit proti škůdcům. Nevědomě si tím ale...

 celý článek

Mám několik měsíců bolest právého podžebří až pod lopatku, nyní žlutě zbarvenou kůži, občasné průjmy s předchozími křečemi, hlen ve stolici. Jsem objednána na kolonoskopii, za...

Váš popis je poněkud stručný. Závažné onemocnění žlučníku by ze sona mělo být poznatelné, slinivka pro sonografii méně přehledná. Na Vašem místě bych absolvoval navrženou...

Současná medicína již dokáže léčit i nádory, které se ještě před pár lety jevily jako beznadějné. Pokud ale vyšetření odhalí u pacienta nádor o velikosti dětské hlavy, nezmůže...

 celý článek

Chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost že mám rakovinu tlustého střeva a/nebo konečníku. Na stolici chodím denně, ale velmi obtížně a vždy to jde těžce, má stolice je...

Pravděpodobnost, že máte rakovinu tlustého střeva nebo konečníku je velmi malá. Ve Vašem věku je toto onemocnění opravdu dpíše ojedinělé. V rodině sice máte u několika...

Rakovina penisu

| Dotaz od: Patrik

Chtěl bych se zeptat, za jak dlouho se projeví rakovina na penisu? Třeba v tlustém střevě se prý může projevit až za 8-10 let, je to tak i u rakoviny penisu, nebo se projeví...

Patriku. Rakovina penisu se stanovuje jednodušeji než rakovian střev, a to z jednoduchého důvodu - penis je dobře vyšetřitelný samotným pohledem, což u střev nelze. Rakovina...

Chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost že mám rakovinu tlustého střeva a/nebo konečníku. Na stolici chodím denně, ale velmi obtížně a vždy to jde těžce, má stolice je...

Pravděpodobnost, že máte rakovinu tlustého střeva nebo konečníku je velmi malá. Ve Vašem věku je toto onemocnění opravdu dpíše ojedinělé. V rodině sice máte u několika...

Rakovina

| Dotaz od: mika

Mám dotaz.Moje známá má rakovinu prsu,byla na první chemo a už ji vypadali vlasy.budou následovat další chema.Proto si celou hlavu oholila strojkem a koupila paruku.Ted ji ale...

To svědění a bolest je způsobeno jednak postupným dorůstání vlasů, dále pokožka samozřejmě není zvyklá na tento stav bez "vlasové ochrany" a jistě se také může uplatňovat...

Rakovina mozku

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se zeptat nedávno se mi vzadu na temeni hlavy udělala malá boulička, chci se zeptat jestli to nemůže být nádor nebo něco podobného? Od té doby se každý den strašně...

Bude se jednat nejspíš o aterom (pokud je to bezbarvé, případně slabě začervenalé), což je útvar naplněný zbytky kůže, hnisem atd... Může to být ale také jakýkoli jiný útvar...

Rakovina varlat

| Dotaz od: Mirek | z mobilní aplikace

Asi pred pul rokem jsem si všiml že mam na pravem varlati takovou bulku nebo kulicku a pod varlatem mam taky nejaky trubice jako zily to vypada a taky mi na penisu a varleti...

Škoda, že není přiložené foto. Nicméně nemyslím si, že to bude rakovina. Spíše to dle popisu vypadá na varikokélu- výrazné, vinuté žíly, viditelné na šourku. Záležitost se...

Dnes jsem objevila na stehne vyrazku. Neni to nijak citlive (neboli, nesvedi, nepali - ani na dotek). Neni to nijak vystouple, na dotek absolutne nic nelze poznat - jen...

Paní Ivano, ohledně vyrážky na stehně, nejeví se mi to jako nějaká akutní záležitost, bude se jednat nejspíše o velmi mírnou kontaktní dermatitidu, lehké podráždění kůže. Můžete...

Rakovina penisu

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se Vás zeptat. Je mi 20 let a před třemi lety jsem prodělal obřízku z důvodů zúžené předkožky ( měl jsem zánět předkožky). Když jsem měl zánět tak jsem jsem pálivou...

Petře, kůže na penisu je velmi tenká a citlivá a je možné, že zánět který jste v minulosti prodělal zanechal na jeho povrchu chronické změny, které se zdůraznují při zvýšení...

Kůže ve vagině

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat jestli je normální když si sáhnu prsty do vaginy tak hned na začátku uvnitř spíše u stěn mám jakoby srostlou kůži, hlavně na levé straně. Je tak 2 cm velká...

To co si hmatáte je pravděpodobně přechod kůže ve sliznici,je to naprosto normální,kdyby tam něco bylo jistě by si toho gynekolog při vyšetření všiml. Příjemný den

Vrásčitá kůže na žaludu

| Dotaz od: Marek

Mám takový problém. Již delší dobu cca 3/4 roku mám na prostředku žaludu takovou vrásčitou kůži nebo jinak řečeno kůže která vypadá jako by na ní byly šupinky. Byl jsem s tím...

Pokud nemáte nějaké jiné obtíže, bolesti, neznepokojovala bych se tím. Začervenání nebo zvýrazněná žilní kresba jsou běžné. Hezký večer, dr. Šimjáková

Již delší dobu mne pobolívá na pravá straně boku, lékař mi řekl, že to nic není, že to je mou nadváhou (přestala jsem kouřit a nabrala jsem 15kg). Nebolí to pravidelně, ale...

Ludmilo. Rakovina žlučníku je poměrně vzácná nemoc a určitě by ji doprovázely i jiné příznaky, jako je rychlé nevysvětlitelné hubnutí, zežloutnutí kůže apod... rakoviny se tedy...

Kůže ve vagině

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat jestli je normální když si sáhnu prsty do vaginy tak hned na začátku uvnitř spíše u stěn mám jakoby srostlou kůži, hlavně na levé straně. Je tak 2 cm velká...

Milá Lucie, nemyslím si, že jde o rakovinu, ale bez vyšetření nelze jasně říct, co je příčinou Vašich obtíží. Navštivte se Vaším problémem svého gynekologa.

Od svého uvedení do metalurgického průmyslu a při stále širším použití si nikl brzy vydobyl jednu z prvních pozic v pořadí alergizujících kovů.

 celý článek

Rakovina

| Dotaz od: tomas

Na levém varleti jsem si nahmatal jakousi nerovnost asi 1 cm velkou, není nijak vysoká,ale když přejedu po povrchu varlete, jde rozpoznat. V žádném případě nejde rozpoznat...

Tomáši. V běžně prováděných odběrech krve, jako je krevní obraz a biochemie, nelze přímo zjistit, zda trpíte rakovinou varlete. K tomu slouží tzv. onkologické markery, které...

Kůže ve vagině

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat jestli je normální když si sáhnu prsty do vaginy tak hned na začátku uvnitř spíše u stěn mám jakoby srostlou kůži, hlavně na levé straně. Je tak 2 cm velká...

V pochvě je sliznice, která je nařasená, aby se nepotrhala při porodu a díky nařasení je i elastická. Pokud se Vám něco nezdá, navštivte gynekologa a on Vám vše vysvětlí.

"vtáhnutá" kůže na prsu

| Dotaz od: Veronika

Občas se mi na levém prsu těsně u bradavky jakoby "vtáhne" kůže. Za chvili to zmizí, ale v danou chvíli je to vyditelné, nebolí to, ale to vtáhnutí mě na to upozorní. Stalo se...

Určitě navštivte gynekologa, bylo by vhodné UZ vyšetření prsou. Nemyslím si, že by to měla měla být rakovina.

Melanom kůže

| Dotaz od: Jakub | z mobilní aplikace

Mám podezření na melanom kuze. Po celem tele mam vyrážku, na kterou nezabira ani mistička na mykozu ani na atopický exem. Je mi 16 nebojím se toho ze mam rakovinu jestli ano...

Pokud to, co je na fotografii, je kus nehtu, pak může jít o zbytek krevního výronu nebo plíseň, rozhodně o melanom nejde. Podle toho, co popisujete na kůži, také nic nesvědčí...

Vyšetření kůže - melanom

| Dotaz od: Katarína

Chtěla bych se zeptat, nikdy jsem nebyla na kontrole znamének. Nemám žádné netypické znaménka, ani jich nemám hodně, ani nemám světlou kůži, ani jsem neměli rakovinu kůže v...

Kontrola kůže je důležitá. Na vyšetření se můžete objednat do kožní ambulance sama, ale některá pracoviště vyžadují doporučení od praktického lékaře. Při objednávání se proto...

Kůže ve vagině

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat jestli je normální když si sáhnu prsty do vaginy tak hned na začátku uvnitř spíše u stěn mám jakoby srostlou kůži, hlavně na levé straně. Je tak 2 cm velká...

Vážená Lucie, záhadu rozluští jen gynekologické vyšetření. Při pohlavním styku můžete použít lubrikační gel. S pozdravem

Zahrádkáři, zemědělci, vinaři, ale třeba i zaměstnanci květinových plantáží, ti všichni mají jedno společné. Své rostliny se snaží chránit proti škůdcům. Nevědomě si tím ale...

 celý článek

5 týdnů po porodu jsem si všimla ztmavnutí kůže okolo pochvy a vnitřní strany stydkých pysků. Na kraji pochvy pak jakýsi červený výrůstek. Zeptám se na rovinu. Může se jednat o...

Vážená paní, nemějte obavy je ti zcela normální pigmentace a slizniční výrůstek rozhodně se o rakovinu nejedná. Příjemný den

Léčba rakoviny je obtížným procesem. K nechtěným účinkům chemoterapie nejčastěji patří nevolnosti a ztráta vlasů. Většinou se ale problémů objeví víc. Ovšem ne u každého...

 celý článek

Proti nevolnosti a zvracení po chemoterapii užívají pacienti speciální léky k tomu určené, tzv. antiemetika. Kromě této běžné praxe se nemocným nabízejí také alternativní řešení...

 celý článek

Rakovina prsu je u žen nejčastějším typem rakoviny. Nevyhýbá se však ani mužům. V jejím odhalování se v současné době uplatňují různé postupy – od základního klinického...

 celý článek

Svědění, neustálé škrábání a případný vznik jizev. I tak mohou vypadat projevy a následky reakcí na kůži. A často bohužel nevíme, co je způsobilo. Častým viníkem, nebo alespoň...

 celý článek

Popáleniny od slunce vznikají v průběhu několika hodin po vystavení kůže nadměrnému slunečnímu záření. Jsou za ně odpovědné ultrafialové paprsky slunečního záření a snadno...

 zobrazit článek

Kryoterapie neboli léčba mrazem. Další z možností, jak zakročit proti nádorům žlázy předstojné. Pomocí velmi nízkých teplot se odstraňuje změněná tkáň bez většího poškození...

 celý článek

Pokud patříte k milovníkům solária, pak byste měli zbystřit – podle nejnovějších vědeckých poznatků se ukazuje, že uživatelé solárií jsou vystavováni až 6× vyšší úrovni UV...

 celý článek

Přinášíme další tipy a rady, jak co nejlépe zvládnout vedlejší účinky tohoto způsobu léčení. Tentokrát se zaměříme na problémy vyplývající z útlumu krvetvorby a na estetické...

 celý článek

Slunečné počasí obvykle lidem s lupénkou prospívá, přesto by sluneční terapie měla mít svá předem daná pravidla.

 celý článek

Jakákoliv dlouho se hojící rána na těle je pro dotyčného fyzickou, psychickou, ale i sociální zátěží. Pokud se navíc jedná o ránu spojenou s nádorovým procesem a navíc...

 celý článek

Cigaretový kouř působí na naše tělo v mnoha negativních ohledech. Zvyšuje riziko rakoviny, poškozuje plíce a kardiovaskulární systém a zároveň způsobuje předčasné stárnutí pleti.

 celý článek

Samovyšetření prsu má nezastupitelné místo v diagnostice nádorů prsu. Mělo by se proto stát součástí osobní hygieny každé ženy. Opakovaným vyšetřováním žena pozná dokonale své...

 celý článek

Každý znepokojivý útvar či nečekaný výsev pupínků na pokožce by měl dermatolog vidět co nejdříve. V převážné většině nejde o nic vážného, ale někdy taková včasná návštěva...

 celý článek

Mnoho situací a zážitků má člověk spojených s různými vůněmi, které si dokáže vybavit kdykoliv – s vůní jara, vůní lesa, vůní babiččiny kuchyně.

 celý článek

Většina lidí miluje krásné počasí a navíc bylo vědecky prokázáno, že sluneční svit zlepšuje náladu. Na druhou stranu však vystavení se slunečnímu záření způsobuje vrásky...

 celý článek

Tmavé zimní měsíce nám dokážou vzít energii, náladu, ale i bronzový odstín pleti. Nedostatek slunečního svitu přímo vybízí k pobytu v soláriu či užití horského sluníčka. Obojí...

 celý článek

Zavedení plošného mamografického vyšetření před 14 lety už v České republice pravděpodobně zachránilo stovky až tisíce životů. Nicméně 40 % žen v rizikové věkové skupině na...

 celý článek

Už jste slyšeli o "strašáku" jménem žloutenka C? Neexistuje proti ní žádné očkování na rozdíl od žloutenek typu A a B.

 celý článek

Na jedné straně je v naší populaci stále vyšší výskyt nádorových onemocnění, na té druhé se zlepšuje úspěšnost onkologické terapie.

 celý článek

Praskliny na žaludu

| Dotaz od: Honza

Již asi před rokem se mi na penisu začali objevovat červený tečky, urolog mi na to dal hypermangan, že si to mam vyplachovat. Tak sem si to vyplachoval a zmizeli, ale po nějaký...

Jako rakovina to rozhodně nevypadá. Ani mi to nepřijde jako prasklinky, ale spíše jen takové zvrásnění, ale závisí na kvalitě obrázku. Pokud jsou to opravdu prasklinky, tak bych...

Solária a opalování

| Dotaz od: Martina

Jsem typ zelené oči, hnědé vlasy, světlá pokožka, když se opaluji, tak se většinou nespálím - pouze obličej pokud si ho nenamažu (ale ne na českém sluníčku). Teď je hrozné haló...

Martino! Opalování prostě není zdravé. Všeho moc škodí. Sluníčko potřebujeme ke zdraví i dobré pohodě, opékání prostě ale kůži poškozuje. Její hnědnutí je obrana před...

Cílem specifické imunoterapie je léčit alergické onemocnění postupným „navykáním“ organismu na alergen, který stojí za vznikem alergických příznaků. Podle některých...

 celý článek

Jako ve všech orgánech i v prsu se může kterákoli buňka zvrhnout a odstartovat vývoj nádoru. Není však nádor jako nádor. Některé jsou agresivní a zhoubné, jiné neškodné.

 celý článek

Nedávno jsem prodělal kvasinkovou infekci, na začátku prosince mne dermatovenerolog prohlásil za zdravého. Od té doby mi na okraji žaludu zůstává zarudlé místo, veliké asi 1x2...

Po proběhlém zánětu může zůstat kůže trvale citlivější nebo zarudlejší než okolí. Pokud se stav nebode zhoršovat, není asi třeba tomu věnovat pozornost.

Viry infekční hepatitidy bohužel nedělají žádné výjimky. Nakazit se proto mohou i těhotné ženy, nemluvě o těch, které infekční hepatitidou stihly onemocnět již před početím...

 celý článek

Pane doktore v cera se mi udelal cervenej flek na zeludu u mocovy trubice okolo je to cervenej flek nejedna se o rakovinu ? mam strach

Rozhodně se nejedná o příznak rakoviny. Dodržujte zásady hygieny a počkejte, jak se to dále vyvine

Lidé podstupující radioterapii kvůli léčbě zhoubného nádoru by v budoucnu mohli před počátkem ozařování v čekárně usrkávat ze sklenky červeného vína. Ukazuje se totiž, že...

 celý článek

Kolonoskopické vyšetření není nikdy nic příjemného. Pocit strachu, studu a také bolest pociťovaná při tomto výkonu ale bývají u každého člověka individuální. Někteří absolvují...

 celý článek

Mam cervenou predkozku i trochu zalud muze to bejt rakovina penisu mam strach :( a je mi 17

Je to zcela normální barva kůže

Vyříznuté znaménko na noze

| Dotaz od: Barbora

Před týden mi bylo vyříznuto mateřské znaménko na noze. Bylo velké asi 5mm, červené a uprostřed černá (tmavá) tečka. P.Doktorka to poslala na histologii, kde jí bylo sděleno, že...

Rozhodující je výsledek histologického vyšetření, který neuvádíte, takže nemohu přesně určit závažnost stavu a další prognosu. Některé typy znamének mohou zasahovat dosti...

Boule na penisu

| Dotaz od: Jan

Mám dotaz, už docela dlouhou dobu mám na penisu tuto bouli. Nebolí a ani ji necítím jen pohmatem je trochu cítit. Nicméně se bojím aby to nebyla třeba rakovina. Chci se zeptat...

Pravděpodobně to bude kožní žláza, která může být zanícená.

Výrustek na uzdičce.

| Dotaz od: david

Chtěl bych se zeptat na kožní výrustek na uzdičce.Výrustek se zvěčí když mám erekci a zase se výrustek zmenší když je penis ochablý.Výrustek nebolý je měkký a naplněn krví...

Jde o to, jakého původu výrustek je, nejčastěji jsou virového původu a tam by opravdu třeba dlouhodobým drážděním mohlo dojít k nějakému zvratu /ne třeba hned rakovinnému, ale...

Biologická léčba a chemoterapie pomáhají pacientům s nádorovým onemocněním. Některé preparáty mohou při léčení vyvolávat také nežádoucí účinky. Řadu z nich lze však úspěšně...

 celý článek

Problém s předkožkou

| Dotaz od: Daniel

Je mi 17 a již delší dobu mám na předkožce takovou trchu větší tvrdou bílou bouličku..Bojím se jestli to nemůže být rakovinový nádor

Ve Vašem věku to není moc pravděpodobné. Ani bílá barva tomu moc neodpovídá. Bez obrázku Vám však více nepomohu

Má tchýně (věk 50) se mi ztrácí před očima. Zdá se mi, že hubne ale co vím tak dietu nedrží a na sport rozhodně není. Mám o ni strach. Když jsem se jí ptala jestli v poslední...

V našich podmínkách mají lidé problémy spíše s přibýváním na váze než s jejím úbytkem. Alarmující je samovolný úbytek vyšší než 2 kg za měsíc, ale i půl kilogramu může znamenat...

Výčet jaterních onemocnění se často omezuje jen na cirhózu jater u alkoholiků nebo virové záněty – hepatitidy. Nemocí, kterými mohou játra onemocnět, je však daleko více.

 celý článek

Kouření cigaret neblaze ovlivňuje funkci mnoha orgánů v lidském těle. Řeč je o změnách na kůži, ke kterým po mnohaletém kouření dochází.

 celý článek

Opakovaný flek pod okem...

| Dotaz od: jana

Chtěla bych se zeptat-v listopadu lonského roku se mi pod pravým okem udělal takový nevinný malý flíček, který se za 4 dny rozrostl v ošklivý flek pod okem.. byla jsem u své...

Jano! Podle popisu si bohužel neumím udělat dostatečně prokreslený obraz toho, co Vás trápí. S očkování Vaše potíže souviset mohou, osobně tipuji, že spíš ale nesouvisí...

Jsem žena je mi 48 let a rada piju víno. Uz asi pul roku mám průjem. Dříve kdyz jsem v práci sedela takk me jako tlacili játra. Ted uz 2 dny me vzdy vecer rozbolí jatra. Uz 2...

Bez vyšetření si můžu pouze "hrát na jasnovidkyni", určitě to ale není tím, že vám chybí víno. Pokud máte problémy s játry - měla byste potlačit svoje chutě a v rámci zdraví...

Pupínek u uzdičky

| Dotaz od: Kryštof

Moje přítelkyně má polypy a tak si myslíme, že to jsou příznaky rakoviny děložního čípku, k doktorovi teprve půjde, ale mě se na penisu udělal takový pupínek a po sexu je cítit...

Nejsem si podle toho obrázku jistý. Určitě vynechte sex do výsledků u přítelkyně a uvidíte, jak se to bude vyvíjet u Vás. Při zhoršení zajděte na kožní

Nos

| Dotaz od: Jirka

P. doktorko. Je nějak nebezpečné vytrhování nosních chloupků nebo vymačkávání uhrů z nosu? Slyšel jsem, že nos je na tyto věci nebezpečný a můžou pak vznikat problémy, v krajním...

Pokud se na kůži nosu a jeho okolí objeví větší zánět, je teoreticky možný přestup zánětu a infekce žilními splavy až do oblasti mozkových obalů a vznik meningoencefalitidy. Ale...

Dnes jsem při koupání své dcery u ní nahmatala bulku v prsu.Já jsem prodělala před těhotenstvím rakovinu prsu,tak mám teď strach aby ji dcerka neměla taky.Hodně mě to vyděsilo...

Paní Heleno! Chápu Vaše znepokojení po zkušenostech s rakovinou prsu. Nicméně toto onemocnění je u dětí v tomto věku extrémně vzácné. Záleží na velikosti a charakteru zduření...

Beta-karoten, známý především pro svou vlastnost žluto-červeného zbarvení rostlin, patří do skupiny látek nazývaných karotenoidy. Těch je v přírodě několik stovek druhů. Díky...

 celý článek

Otok stehna pod zadkem...?

| Dotaz od: Marie

Pokusím se popsat mou složitou situaci. Již od začátku února mě trápí otok na pravé noze, na vnější straně stehna, mírně vzadu (jakoby pod zadkem (vznikl po delší cestě vlakem...

Paní Marie. Je mi velice líto, ale s Vaším problémem Vám takto přes poradnu bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti všech detailů nemohu pomoci. Z Vašeho dotazu není zjevná celá...

Zarudnuty zalud

| Dotaz od: Radek | z mobilní aplikace

Dobry ten pane doktore mam cervenej. Flek u mocovy trubice a i zalud je trochu cervenej predkozka je trochu taky cervena nejedna se o rakovinu mam strach a co by mohlo pomoct...

Vypadá to jako slabé podráždění kůže. Důsledně dodržujte hygienu a vynechte sexuální aktivity. Při zhoršení nebo trvaní potíží vyhledejte kožního lékaře

Pretahnuti predkozky

| Dotaz od: Tomas

Je mi 23 a predkozka mi stale nejde pretahnout, nemam ani nemel jsem vubec zadne problemy pri sexu nebo pri necem jinem, vubec mi to nevadi ze to nejde ale chci se zeptat jestli...

Vážený Tomáši, předkožka musí jít přetáhnout. Vyhledejte určitě lékaře. Pokud to necháte ve stavu, kdy část žaludu zůstává zahalená, tak riskujete vznik rakoviny penisu

Chtěl bych vám popsat změny, které na sobě pozoruji a které si nedovedu spojit dohrmady..Je mi 31 let, v mládí (do 25ti) jsem dost cestoval (prevážně Asie - Indie, kde jsem i...

Vaše příznaky jsou dost obecné a bez vyšetření nelze poradit, jaké pomocné vyšetření doplnit (co by bylo přínosné pro diagnostiku). navíc Vaše obtíže spolu vůbec nemusejí...

Bulka na penisu

| Dotaz od: Daniel

Je mi 16 let a objevila se mi na penisu bila bulka kterou tam mam už asi no možná i rok a je dost velká ted se mi tam začala dělat další je menší ale o něco vice bila.Nedávno...

Bíle tečky se vytváří, jsou to tzv. Fordyce's spots. nic ale nepropichujte a nemačkejte. Rakovina je nepravděpodobná

Pane doktore us 14 dni mam to cerveny u mocovy trubice takovej flek nejedna se o rakovinu a co by mohlo pomoct aby to zmizelo a nesvedi to ani nepali je to proste jen cervenej flek

Spíš jde o nějaké podráždění. O rakovině bych určitě neuvažoval. Pravděpodobně se to samo zhojí

Pálení prsu a bulka

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 30 let a jsem 9 měsíců po porodu, stále kojím. Asi před 14 dny se mi v prsu udělala malá bulka a kolem té bulky je na dotek pálení i to trochu bolí, zasahuje to i do...

Kateřino! U kojících žen jsou typické retence (zadržení) mléka a z něj pocházející záněty. Z prsu nekojte, ale pečlivě a co nejčastěji odstříkávejte veškeré mléko. Snažte se...

Červený flek na penisu

| Dotaz od: michal

Mám problém s červeným flekem na špičce údu mám ho cca 4 roky , byl jsem na urologii , krevních testech , na odštípnutí vzorku jsem zatím nebyl. Jinak žádné reakce spojené s tím...

Domnívám se, že nejde o žádnou chorobu. Ale pokud se obáváte rakoviny, jediný způsob průkazu je skutečně jen histologické vyšetření vzorku kůže.

Mastektomie je zákrok, při kterém je ženám odebrán jeden nebo oba prsy. Většinou k této operaci dochází ve chvíli, kdy je ženě rakovina prsu diagnostikována a je nutné...

 celý článek

Každý z nás si za svůj život způsobil mnoho různých kožních poranění. Bývají bolestivá, často nevzhledná a mohou nás i omezovat v běžném životě. Na správném zahojení se podílí...

 celý článek

Každé mateřské znaménko se může toreticky zvrhnout v rakovinu kůže. Zvláště je-li vystavováno slunci, nebo je na místě častého dráždění (lem spodního prádla, zapínání od...

 přehrát video

Poškození kůže sluncem zvyšuje riziko rakoviny kůže a urychluje se také přirozený proces stárnutí pleti. Expozice UV záření pak může poškodit také vaše oči. To může vést k...

 celý článek

Chtěl bych Vás poprosit o zodpovězení pár dotazů který mezi sebou velmi souvisejí, a věřím že jste odborníci na svým místě. Mezi lidmi je rozšířeno dost mýtu ohledně poranění...

1) Pokud se strhne projev, který primárně rakovinou ani předrakovinným stadiem není, pak se z něj rakovina neudělá. Pokud v okamžiku zatržení je již rakovinné bujení přítomno...

Zápal

| Dotaz od: Tomas | z mobilní aplikace

Bol som na urologii.. Lekár mi predpísal antibiotiká na zápal.. Cez ultrazvuk mi našiel zápal asi 1,5cm.. Pijem urologický čaj pravidelne dávam si hrejivý vankúš na brucho a...

Zřejmě jde o absces. Doporučil bych co nejdříve navštívit lékaře. V této fázi se to musí léčit chirurgicky

Mam cervenou predkozku i trochu zalud muze to bejt rakovina penisu mam strach :( a je mi 17

Taková diagnóza není ve Vašem věku pravděpodobná. Spíš jde pouze o zánět, který by se měl v klidu a čistotě zhojit

Pihy a ipl

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat, zda ošetření IPL (epilace) je nějak ohrožující z hlediska rakoviny kůže. Může toto světlo rakovinu způsobit? Bojím se ošetření podstoupit, protože mám na...

Pokud by bylo IPL použito v místě rizikových znamének, nebylo by to příliš vhodné. taková znaménka by se měla před depilací odstranit. Jinak riziko rakoviny nehrozí.

Tvar a velikost našich ňader citlivě reaguje na vše, co se s naším ženským organismem právě děje. V průběhu života se ňadra neustále mění a popravdě řečeno jsou tak neustálým...

 celý článek

Forma léčby, při které je využíváno ultrafialové záření, se nazývá fototerapie. Předepisuje ji lékař a ten také dohlíží na její průběh. Prozradíme, jak celý proces probíhá a...

 celý článek

Vitamín D je důležitý pro silné kosti. Jeho nedostatek však hraje velkou roli i při vzniku dalších onemocnění. Při nedostatku těchto látek se kosti stávají křehkými a náchylnými...

 celý článek

To, co už kdysi dávno věděli moudří tradiční léčitelé z Jižní Ameriky, začíná dnes odhalovat také západní medicína. Látka zvaná papain může hrát velmi důležitou roli v...

 celý článek

Polovina kuřáků umírá na důsledky své závislosti. Umírají v mladším věku než nekuřáci, kouření zkracuje život v průměru o 12 let u mužů a o 11 let u žen. Nestojí ale jen za...

 celý článek

Znaménka v podobě pigmentových nebo červených útvarů či plošek na kůži zřídkakdy vyžadují léčbu. Patřičnou pozornost bychom jim ale věnovat měli. Není vzácností, že některé typy...

 celý článek

Addisonova nemoc je životu nebezpečný stav, který je způsoben částečným nebo kompletním selháním kůry nadledvin.

 celý článek

Přichází léto a s ním také úleva pro tisíce českých psoriatiků. Teplo a přijatelná vlhkost vzduchu většinou poněkud zmírní obtíže související s lupénkou. Přesto existují jisté...

 celý článek

Pokud toužíte po miminku, vyrazte s partnerem co nejdříve na dovolenou za teplem! Nejenže si užijete společnou romantiku, ale zároveň pobytem na slunci zvýšíte svoji plodnost.

 celý článek

Hemofilici jsou náchylnější ke krvácení do kloubů i měkkých tkání. Následkem bývá otok, bolest a v případě dlouhodobého krvácení i poškození kloubů. S tím pomáhají různobarevné...

 celý článek

Průměrný věk, ve kterém se dostavuje menopauza, je 51 let. Některé ženy ale tento jev překvapí už před čtyřicátým rokem – takovou menopauzu nazýváme předčasnou. Co je...

 celý článek

Dbejte o své zdraví! I sluníčko může být nepřítel! Přijďte si nechat zdarma vyšetřit svá znaménka. Kampaň pod názvem Dny slunce je připravena pro preventivní vyšetření před...

 celý článek

Z dovolené chceme vytěžit maximum, a tak většinou trávíme na sluníčku celý den. Nikdy bychom však neměli zapomínat na správnou ochranu před slunečními paprsky. Vyhneme se tak...

 celý článek

Virová hepatitida C (VHC) je závažné virové onemocnění, které postihuje játra a může vést až ke vzniku jaterní cirhózy nebo rakoviny jater.

 celý článek

Konopí pro léčebné účely je v Česku opravdu legální. Celý proces od pěstování až po jeho užití je však omezen vyhláškou. Shrnuli jsme to nejpodstatnější, co byste o konopí v...

 celý článek

Při cestování hrozí nákaza celou řadou infekčních onemocnění. Významnou skupinu v nich tvoří viry hepatitidy, především A a B, ale také C. Jak se účinně chránit?

 celý článek

Biologická léčba a chemoterapie pomáhají pacientům s nádorovým onemocněním. Některé preparáty mohou při léčení rakoviny vyvolávat také nežádoucí účinky. Patří mezi ně i tzv...

 celý článek

Jizva, i když zhojená, představuje změněnou tkáň, která se bude od normální kůže navždy lišit. A jako taková potřebuje i zvýšenou ochranu před slunečními paprsky. I když kůže...

 celý článek

O biologické léčbě a o jejím využití v léčbě mnoha obtížně léčitelných nemocí v poslední době slýcháme velmi často. Řada lékařů a pacientů nešetří superlativy a mluví o...

 celý článek

Negativní vliv kouření se promítá i do tzv. biologického stáří organismu. To na rozdíl od kalendářního stáří ukazuje na opravdovou míru opotřebení našeho těla a potažmo i duše.

 celý článek

Vzplanutí střevních zánětů vás může zastihnout kdykoli. Důvody jsou různé: vysazení léků, mimořádný stres nebo třeba výskyt další nemoci. A v některých případech se vysvětlení...

 celý článek

Horké dny představují pro skupinu pacientů s kardiovaskulárním onemocněním výrazně větší zátěž ve srovnání s běžnou populací. Kolapsové stavy, dehydratace a zvýšené riziko...

 celý článek

Kouření našemu zdraví nikterak neprospívá. To, že může vést k rakovině plic, srdečnímu infarktu nebo dýchacím obtížím, dnes už pro nikoho není žádnou novinkou.

 celý článek

U mnoha lidí s lupénkou lokální léčba neboli natírání postižené pokožky různými přípravky zkrátka nezabírá. Jindy může být kožní postižení tak rozsáhlé, že se nedají žádné...

 celý článek

Léčba zimou zní možná poněkud zvláštně, ale je účinná. Kryoterapie neboli polarium je metoda založená na chladové terapii. Léčí se tak různé bolesti, neurologické problémy...

 celý článek

Sluneční brýle jsou bezpochyby jedinečným módním doplňkem, který dotváří náš osobní styl. Vybírat si můžeme z nesčetného množství tvarů, barev, typů obrouček i cenových relací...

 celý článek

Zvětšující se díry v ozónové vrstvě a z toho vyplývající zhoršená kvalita slunečního záření nám způsobují neustále více problémů.

 celý článek

Ať už vyrážíte do českých hor, nebo ke vzdáleným mořím, možnost, že se po zdravotní stránce něco zvrtne, vždy existuje. Je proto více než důležité být na tuto eventualitu...

 celý článek

Milujete práci na zahradě? Pak jistě víte, že o drobná a občas též větší poranění nebývá nouze. Proto přinášíme pro začínající, ale i pro zkušené zahradníky několik rad a...

 celý článek

Dehet se používá v medicíně už odpradávna. Jenže zapáchá, je mazlavý a zanechává skvrny na oblečení. Navzdory tomu by ho psoriatici měli rozhodně vyzkoušet. Proč? Protože...

 celý článek

Vystoupat po schodech několik pater je pro vás takřka nadlidský výkon a jakákoli jiná fyzická aktivita způsobí, že stěží lapáte po dechu. Pokud jste dlouholetým kuřákem, pak je...

 celý článek

Už to nepotrvá dlouho a začne sezóna letních dovolených. Rádi byste jeli k moři za sluníčkem, ale nevíte, zda je to pro vaši atopickou pokožku to pravé? Právě tuto otázku...

 celý článek

Maligní melanom se rozvíjí následkem nadměrného vystavení kůže slunečnímu záření. To proniká pokožkou a ničí genetický kód buněk. Pokud je poškození výraznější než možnosti...

 celý článek

Začalo léto a čekárny pohotovostí se začínají plnit. Abyste letos nemuseli nečekaně k lékaři také vy, přečtěte si, odkud vám v horkých letních dnech hrozí největší zdravotní...

 celý článek

Nemoc špinavých rukou, nemoc cestovatelů, nemoc narkomanů a homosexuálů - všechna tato expresivní označení odkazují k jednomu vážnému onemocnění, infekčnímu zánětu jater...

 celý článek

Selen hraje v těle důležitou úlohu v boji proti volným radikálům, což jsou sloučeniny obsahující vysoce aktivní kyslík. Tato aktivita je způsobena "přebytečnými"...

 celý článek

Melanotan

| Dotaz od: Karel

Asi před 2 měsici jsem použil 9 x aplikaci Melanotan 2 a to po 100mcg. Byl jsem varovan na vyskočení pih. Po 9 dnech mi začly vyskakovat a já ho vysadil. Jenže už jse to asi 1,5...

Pokud je upozornění na tvorbu pih, může u disponovaných osob docházet po užívání Melanotanu k jejich tvoření. V tomto období se pihy objevují, v zimním období zase mizí. Zda jde...

Velká bolest varlat

| Dotaz od: Tomáš

Je mi 15 let.Už asi 10 dní mě hodně píchají a bolí varlata,ale myslím si ,že to jsou nadvarlata,ale nevím odborník nejsem.Když si sáhnu na konec varlete je tam taková měkká...

Pokud máte popsané bolesti stále, vyhledejte lékaře. Daleko spíš než rakovinu varlat (ta obvykle nebolí, je jen hmatný útvar v šourku) byste mohl mít zánět (varlat či nadvarlat...

Migréna

| Dotaz od: Štěpánka

Už několik roků trpím migrénama. P.doktorka mi předepsala Sumatriptan Actavis. Když jsem si tento lék vzala,když mě začla bolet hlava okamžitě mě strnulo celé tělo a zvednul se...

Informujte pani doktorku o techto projevech a ona vam muze vybrat lek jiny ze skaly antimigrenosnich leku.Solarium by generovat migreny nemelo,ale pozor,jiz pri tretim ozareni v...

Akné na pokožce hlavy

| Dotaz od: Michaela

Je mi 19 let a již delší dobu se mi dělá hodně akné na hlavě (na kůži hlavy). Bolí to a ne vždy to jde vymáčknout. Také trpím na lupy a poslední dobou si ve vlasech nacházím...

Vaše problémy určitě vyžadují léčbu a konsultaci u dermatologa, než se tam dostanete zkuste Kertyol PSO šampon . S pozdravem

Nalez na cipku

| Dotaz od: z.

Je mi 24, pri preventivni prohlidce mi bylo z odebraneho vzorku diagnostikovano "cyto asc-h/nelze vyloucit h-sil/.doktor mi rekl, ze se mi tam abnormalne mnozi bunky a ze...

Popsané nálezy znamenají podezřelý nález na čípku (abnormální dlaždicové buňky nebo i cylindrické buňky, které ale nyní ještě nesignalizují jednoznačně nádor, ale časem být...

Černý pruh pod nehtem

| Dotaz od: Hana

Uz nekolik let (ted si uplne nemuzu vzpomenout kdy jsem to zaregistrovala, ale urcite jsou to vice jak 2 roky) mam pod nehtem na prave strane praveho palce u ruky cerny pruh, je...

Hano, máte pravdu, pod nehtem se může objevit melanom, který se projeví černým, neodrůstajícím pruhem. Pruh máte sice velmi slabý, i tak bych ale doporučovala návštěvu u kožního...

Hepatitida, někdy nesprávně označovaná jako „žloutenka“, je zánětlivé onemocnění jater. Podle vyvolávající příčiny existuje několik různých druhů hepatitid. Mezi jejich...

 celý článek

Germicidní světlo

| Dotaz od: Michaela

Chtěla jsem se zeptat co přesně může způsobit germicidní světlo,když se mu vystavíme? Bojím se rakoviny kůže atd.Pracuji ve zdravotnictví,kde máme v některých místnostech tyto...

Nevím jestli je dotaz správně směřován pro dermatologa. Zkusím Vám odpovědět aspoň takto. Germicidiní lampy vyzařují škodlivou část UV spektra - UVC. Krátkodobé ozáření by...

Piha a odstranění laserem

| Dotaz od: martina

Mám ještě jeden dotaz, nad rtem jsem měla od dětství vystouplou pihu, nechtěli mi to doktoři odstranit a poslali mě na leaser do trutnova a tak jsem šla tam a nechala si pihu...

Rozhodně se nemusíte obávat. Nicméně stává se, že po laserovém odstranění znaménko dorůstá či kůže znovu pigmentuje, je to dané tím, že při tomto zákroku nedojde k odstranění...

Lék cordarone

| Dotaz od: Marie

Začala jsem užívat lék na arytmie Cordarone a v letáčku jsem si přečetla, že se nesmí na sluníčko. Znamená to, že se již nesmím vůbec opalovat a v případě že budu, jaké jsou...

Slunce může zvyšovat negativní efekt léku na kůži, mohla byste mít vyrážky nebo jiné poškození kůže. Určitě ale použijte při pobytu u moře ochranný faktor na opalování s vysokým...

Antibiotikum

| Dotaz od: tomáš

Mám dost specifický dotaz který mi zatím žádný lékař nedokázal odpovědět. musím vše nejdřív uvést na pravou míru aby nedošlo k nedorozumění . osobní info : Jsem mladý muž...

Jako antibiotika první volby se užívají např. Amoksilav (Augmentin) či Fromilid (Klacid), příp. Biseptol a Deoxymykoin. Crohnova choroba není kontraindikací jejich podání.

Strach z nemoci

| Dotaz od: Barbora

Je mi 16 let a pořád se bojím, že mám nějakou nemoc. Mám spoustu takových podivných příznaků, stále mě někde něco jen tak z ničeho nic bolí a hlavně jsem o hrozně víc nemocná...

Milá Báro. Je mi moc líto, že žijete ve strachu. Mladá šikovná slečna jako Vy by si zasloužila prožívat radostné období, kdy je svět otevřený, zajímavý. Nevím, kde se ztratila...

Krevní obraz

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat jestli se dá zjistit vážné onemocnění i z krevního obrazu? Vím že leukemie ano, ale zajímá mě jestli i jiné rakoviny, např. kůže a ostatní. Mám takový...

Vaše důvěra by měla těšit,ale jako kolegyni Vaší praktické lékařky mě vlastně trápí.Vaše paní doktorka je plně kompetentní lékařka,zná Vás,s Vaší zdravotní minulostí,současností...

K čemu nám slouží žlučník?

 celý článek

Mateřské známenko

| Dotaz od: Michaela

Mám takový dotaz.Je mi 17 let a cca před 3 měsíci jsem si na hlavě strhla nějaký stroupek.Někde jsem přečetla,že by se mateřské znaménko mohlo změnit ve stroupek.Už byl napůl...

Nemějte obavu, pokud řekl dermatolog , že to je v pořádku. Melanom ze strženého znaménka nevzniká ,jedině že by to už byl melanom...A to asi není Váš případ. Sledujte své...

Na mezinárodní výstavě zdraví a krásy v Paříži v roce 1939 byla poprvé představena nová metoda ošetření – tzv. lymfatická masáž. Jde o zdraví velmi prospěšnou jemnou masáž...

 celý článek

Strhnutí znaménka

| Dotaz od: Michaela

Je mi 17 let a mám takový problém.Před týdnem jsem si strhla teda ono už to napůl strhlé bylo něco na hlavě a bojím se,aby to nebylo znaménko.Mám hrozný strach z rakoviny kůže...

Pokud bylo to znaménko vystouplé nebo mělo drsný povrch, s největší pravděpodobností nejde o nic závažného. Pokud máte pochybnosti, nechte si jizvičku vyšetřit dermatoskopicky...

Co můžeme udělat, abychom z příchodu vlídného ročního období vytěžili pro své fyzické i duševní zdraví co nejvíc?

 celý článek

Na zádech se mi v létě objevily světlé skvrny a kožní lékař diagnostikoval plíseň. Předepsal mi sprej a šampon. Ale ani po několika měsících skvrny nemizí. Chtěla bych se proto...

Pokud šlo o plísen, je možné, že skvrny časem vymizí, ale spíše je pravděpodobné, že zůstanou, protože onemocnění poškodilo kožní barvivo-pigment. Vyčkejte do léta, ale moc se...

Depilace okolí bradavek

| Dotaz od: Maruška

Kolem bradavek mi rostou černé chloupky a když dorostou jsou asi 3 cm dlouhé. Minimálně jich vždy 10 napočítám. Stříhám je nůžkami protože mě přivádí k hroznému šílenství a...

Maruško, to co popisujete bývá normální reakce kůže na depilaci, zejména pokud je to poprvé a ještě v tak citlivé oblasti jako je okolí bradavek, kde se holení a depilace vůbec...

Hráz

| Dotaz od: Lenka

Již několik let mě trápí velké bolesti hráze,byla jsem vyšetřena a ve zprávě je napsáno : spec:pochva volná,čípek cyl,hladkýnesusp.,nekrvácí,bez desc. stěn. palp.:AVF uteri...

Výše uvedené vyšetření je úplně normální nález, vulvoskopie je vizualizace kůže v oblasti,kde máte bolesti pod velkým zvětšením. Pokud se bude zdát, že je tam nějaká neplecha...

Útvar na patě

| Dotaz od: Adéla

Na patě mám tento flek, viz přiložená fotka. Vypadá to jako puchýř, ale neboli to a měsíc a půl zpátky to vypadalo jako bradavice... Bylo to nažloutlé a bylo to jako by v kůži...

Milá Adélo, podle fotografie máte zcela určitě kožní plíseň, kterou je nutné intenzivně léčit. Pokud se jedná o "flek" na patě, pravděpodobně půjde v tomto terénu o bradavice, v...

Piha

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla bych se zeptat ohledně dcery 9 let.Na noze má jakoby pihu.Má asi 2-3mm a teď při koupaní jsme si všimla,že má skoro uprostřed té pihy jakoby hodně tmavě hnědou tečku...

Nemusíte se obávat, v tomto věku je normální, že se pigmentové névy mění, domnívám se, že to bude zcela v pořádku.

Stěry z děložního čípku

| Dotaz od: Mariella

Dočetla jsem se o HP virech a o jeho souvislosti s rakovinou děložního čípku. Také jsem se dozvěděla, že tyto viry se nejen přenáší pohlavním stykem ale také dotyky ne přímo...

Mariello! K přenosu HPV je třeba těsného kontaktu postižené kůže a zdravé kůže a také určitého mechanického dráždění s porušením celistvosti pokožky. Je sice myslitelný...

Gelové nehty

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat, zda nošení gelových nehtů může způsobit rakovinu kůže, jak jsem se dozvěděla v jednom článku. Děkuji za odpověď.

Gelové nehty nemohou způsobit rakovinu, ale velmi častý je výskyt plísně po nehty.

Mam dotaz ohledne me jako osoby. Mam zvlastni pripad ktery me potkava uz od malicka a to ze se mi nekdy stava priblizne jednou,dvakrat rocne ze potkam cloveka je to vecsinou muz...

Lauro. Děkuji za Vaši projevenou důvěru. Ve Vašem vzkazu jsem si všimla 3 rovin. První rovinou je Vaše zvýšená úzkost z lidí kolem sebe, druhou rovinou je strach z nemocných...

Na teplé sluneční paprsky po dlouhé zimě čeká většina z nás. V horkých letních dnech pak ale jejich přemíra může tělu i ublížit.

 celý článek

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Lucie

Mojí mamince (52let) začaly v jednom místě na hlavě (nad čelem) mírně vypadávat vlasy. Kůže na tom místě je velice jemná a jakoby bílá. Kožní lékařka provedla biopsii s tím, že...

Příčin změny barvy kůže je více, poměrně časté je např. vitiligo, což je nezhoubné onemocnění kůže spojené se sníženým obsahem pigmentu v daném okrsku kůže. Na základě vašeho...

Poraněný malý névus

| Dotaz od: Petra

Mám velký dotaz...je mi 37 let, 1 dítě, chceme druhé. Můj otec zemřel ve věku necelých 40 let na rakovinu kůže (bohužel nevím přesně....ale dle mé matky došlo k poškození...

Paní Petro! Jak uvedeno už v mojí předchozí odpovědi na dané téma, není myslím důvod se obávat, že by takto drobný névus byl zhoubný, je to velmi málo pravděpodobné. Je mi líto...

Znaménko

| Dotaz od: Lenka

Před 5 měsíci se mi na pravém rameni udělal pupínek. Z pupínku se mi začalo tvořit znaménko. Nyní má průměr asi 4mm, je nepravidelného tvaru, černé barvy a jakoby mírně rozpité...

Nemusíte mít strach, pravděpodobnost je poměrně malá. Pravděpodobně se jedná pouze o malé pigmentové změny.

Pupínky na penisu

| Dotaz od: Matyáš | z mobilní aplikace

Zdravím, mám takový problém, je mi 14 let a před nějakou dobou jsem objevil na svém penisu v oblasti kořene a u žaludu malé pupínky, které mají barvu kůže a pak jeden o něco...

Musíte poslat foto. Jinak nemohu hodnotit.S pozdravem

Znaménko

| Dotaz od: H.

Chtěla bych se zeptat na diagnostiku útvaru v genitální oblasti (viz. foto), tento výrustek (nevím, jestli se jedná o znaménko či ne) mám v tomto místě už asi 10 let, je mi 21...

Ne , jedná se o fibromek- tedy vazivový nádorek zcela nezhoubný. Děkuji za dotaz a krásnou fotografii

Vysoký tlak

| Dotaz od: hypertenze

Před 2 měsíci mi byl zjišten vyšší krevní tlak 145/90. Byl mi předepsán lék Atenolol 25 1xdenně. Chtěla bych se zeptat, zda s tímto "onemocněním" můžu odcestovat na dovolenou k...

Vysoký krevní tlak s operací přímo nesouvisí, předpokládám ale, že máte odstraněny i vaječníky a máte zavedenu substituční hormonální léčbu. Pokud ne - měla byste se na toto...

Menopauza čeká dříve nebo později každou ženu. Je přirozené, že mezi 45–55 lety dojde v ženském těle ke změnám hladin hormonů, které způsobí ztrátu menstruace a možnosti...

 celý článek

Bolest prsu u muže

| Dotaz od: Michala

Můj přítel má min. 2 měsíce neustálé bolesti v levém prsu pod bradavkou. V prsu se vytvořila bulka či jak to popsat (tvrdé místo), na dotyk citlivé a bolestivé. Na vyšetření...

Každá bulka v prsu, i u muže, by se měla vyšetřit. Může jít o nezávažný fibromek (nahloučení vazivové tkáně) ,ale rakovina prsu se, i když velmi vzácně, bohužel vyskytuje i u...

Bulka pod kůží

| Dotaz od: Michaela

Objevila jsem bulku pod kůží na pravé straně kůže mezi tříslem a stydkým pyskem. Je tvrdá, asi 1 cm veliká, kulatá, nebolí, žádné zarudnutí, hnis, nic, nikdo z rodiny na...

O rakovinu se téměř jistě jednat nebude může to být uzlina, fibromek, či drobný tukový uzlík ,zajděte na vyšetření k přesnému stanovená diagnozy. Příjemný den

Cca před 4 lety jsem si nechala odstranit pihu z obličeje. Resp. kousek od nosu, neboť mě někdy svědila a kolem mi to zčervenalo. Lékař mi pihu prohlédl a doporučil mi...

Jestliže jsme neměla histologické vyšetření , je rakovina kůže možná, pošlete prosím alespoň foto, s pozdravem

Přestože škodlivý vliv kouření i opalování na lidské zdraví dnes již nikdo nepopírá, solária i tabákové firmy se ze všech sil snaží přesvědčit potencionální zákazníky, aby...

 celý článek

Znaménko na bradavce

| Dotaz od: Andrea

Paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Dostala jsem strach, zda nemám rakovinu kůže. Před rokem jsem se hodně spálila na sluníčku na Kanárských ostrovech a teď mne...

Podle vašeho popisu asi nejde o nic závažného, ale kvůli tomu spálení by bylo vhodné čas od času nechat zkontrolovat všechna znaménka.

Podmínky k odstranění znamének

| Dotaz od: Michaela

Na obličeji mám již od narození pár znamének. Nejsou malé, ale nedorůstají ani extrémních velikostí. Už delší dobu však uvažuji o jejich odstranění, jelikož hraji beach volejbal...

Především navštivte dermatologa a taky bych upozornila, že melanom vzniká ze znamének jen ve 20% , zbytek všech melanomů vzniká z volné kůže, proto pokud si odstraníte znaménka...

Solárium a léky

| Dotaz od: Daniela

Prosím mám dotaz.. můžu jítdo solária jen tak na 10 minut když užívám léky Isame300,medoram H a medoram 5mg.. děkuji

Obecně není návštěva solária vhodná, především z důvodu zvýšení rizika rakoviny kůže. Užívání těchto léčiv však nepředstavuje překážku slunění v soláriu.

Kámen žlučníku

| Dotaz od: Johana

Již jsem měla jednu otázku a děkuji za rychlou odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Přesně před rokem na sonu mi byly zjištěny žluč.kamínky, přesný závěr : "Žlučník prostornější...

Vážená paní Johano, žlučové kameny jsou rizikovým faktorem rakoviny žlučníku. Žlučník není životně důležitým orgánem, a proto jeho preventivní odstranění i s kameny definitivně...

Moje maminka měla nádor štítné žlázy - nezhoubný a byla jí odebrána, moje sestra nyní jde na operaci s nádorem děložního čípku a moje babička měla rakovinu žaludku a kůže, já...

Hladina TSH je opravu jen velmi lehce zvýšená a mohla by svědčit o počínající poruše funkce štítné žlázy. Skutečně to není nic vážného. Stran vašich ostatních problémů vám...

Boule na varlatech

| Dotaz od: Markéta

Mám takovou choulostivou otázku. Ptám se spíše za přítele, protože on se stydí a nikam stim nikdy nepůjde. Přítel má na varlatech asi 12 boulí. Jedna je největší asi hlavní a...

Dobrý slečno Markéto! Nemístný stud před vyšetřením stál už hodně lidí opravdu hodně, včetně řady životů! I když podle popisu se u Vašeho přítele nejspíš nejedná o nic...

O biologické léčbě a o jejím využití v léčbě mnoha obtížně léčitelných nemocí v poslední době slýcháme velmi často. Řada lékařů a pacientů nešetří superlativy a mluví o...

 celý článek

Svědivé znaménko vedle brady

| Dotaz od: Matěj

Mám problém s malým znaménkum o průměru asi 1-2 mm, znaménko není vystouplé má normální barvu a nekrvácí, ale svědí mě. Začalo to dnes a radši píšu hned. Nemůžeš to být rakovina...

S největší pravděpodobností o nic nepůjde, nicméně svědící znaménko by bylo vhodné podrobněji vyšetřit např. dermatoskopem, takže raději výhledově navštivte kožního lékaře.

Moc děkuji za ...

| Dotaz od: Monika

Moc děkuji za odpověď, zda mohou znaménka bolet nebo brnět. Můj kožní lékař mi řek, že znaménka nebrní. Ukazovala jsem kde zhruba to brnívá ale je to někde mezi znamínkama...

Riziko se posuzuje podle velikosti - nad 5 mm jsou horší, dále dle barvy - tmavá, nepravidelně pigmentovaná, okrajů - neostré, rozpité a celkového tvaru - jestli je to...

Solární keratom

| Dotaz od: Hana

Na obličeji mi byl tekutým dusíkem odstraněn solární keratom. Paní doktorka říkala, že jde o důsledek slunečního záření, že se jedná o nezhoubný nádorek, který by se v malém...

Solární keratosy jsou důsledkem nadměrné expozice UV záření ( i v dětství), nebo někdy stačí i malá expozice u citlivé či světlé pleti. Je třeba kůži pravidelně kontrolovat...

Znaménko na noze

| Dotaz od: Josef

Prosím o radu manželka má na noze asi znaménko dle foto. Místo je na dotek bolestivé, o co se asi jedná a jak spěchat k lékaři. Díky za odpověď

Josefe, pokud se jedná o nově vzniklý útvar nebo o rychle se měnící útvar a zejména pokud je léze větší než 6mm, mohlo by se jednat o melanom (rakovina kůže). Doporučuji Vám...

Poraněný malý névus

| Dotaz od: Petra

Mám velký dotaz...je mi 37 let, 1 dítě, chceme druhé. Můj otec zemřel ve věku necelých 40 let na rakovinu kůže (bohužel nevím přesně....ale dle mé matky došlo k poškození...

Vážená paní Petro, rozhodujícím nálezem bude výsledek histologického vyšetření. Doporučuji Vám postupovat podle aktuální domluvy s dermatoložkou. S pozdravem, MH.

Chtel bych vam popsat zmeny, ktere na sobe pozoruji a ktere si nedovedu spojit dohromady.Je mi 31 let,v mladi (do 25ti) jsem dost cestoval (prevazne Asie-Indie,kde jsem i cosi...

1) Projevy v obličeji budou atopický ekzém, doporučuji používat v době obtíží Protopic O,O3% mast 2xdenně, po zhojení pokračovat 2x týdně dlouhodobě. 2) Ekzém v oblasti...

Křeče hlavy, dezorientace.

| Dotaz od: Denisa

Měla bych na Vás dotaz ohledně svého tatínka.Tátovi je 40,prodělal rakovinu penisu a lymfatických uzlin.Většinou si stěžuje na křeče v nohách, v břiše, u srdce. Včera ráno se...

Milá Denisona,Vámi popisovaný stav byl nepochybně mozkové ho původu,může se jednat i o epileptický záchvat.Opravdu Vám doporučuji prostřednictvím obvodního lékaře objednat...

Kožní problém kolem análu

| Dotaz od: Lenni

Už asi od 11 let mám kolem análu nehezké výrůstky a svědění. Strašně to bolí, svědí, krvácí někdy si nemohu dojít ani na stolici. Nevím co s tím ani lékaři. Chtěla jsem to...

Může jít o zevní hemorhoidy, nevidím důvod, proč by to nešlo operovat - ať už klasicky či laserem. Může se ošetřit jen povrchová část a nemusí se zasahovat do oblasti svěračů...

Odstránenie znamienka

| Dotaz od: Alica

Chcela by som si nechať odstrániť znamienko na tvári.. Ostanú mi potom nejaké viditeľné jazvy? A ak si ho dám odstrániť nehrozí mi potom rakovina alebo niečo podobné? Budem môcť...

Znaménka v obličeji ve většině případů jdou odstranit laserem či elektrokauterem, zůstává cca týden malý stroupek, který většinou není nutné nijak přelepovat, jizva nebývá žádná...

Chtěl bych se zeptat na kožní výrustek na uzdičce.Výrustek se zvěčí když mám erekci a zase se výrustek zmenší když je penis ochablý.Výrustek nebolý je měkký a naplněn krví...

Z fotografie je to špatně vidět, ale může se jednat jak o přirozenou část uzdičky, tak i o např. pohlavní zánět. Doporučoval bych proto konzultaci přímo u kožního lékaře. Hezký...

P. doktore. Celý život mám po těle spousty mateřských znamének, které celou dobu zástala stejná, tj. nezvětšovali se, ani neměnili tvar. Za poslední dva týdny se mne ale...

Vznik nových névů během života není neobvyklý, bylo by však vhodné vyšetření a případná excize k histologickému vyšetření. Více bych Vám napsal na Váš mail.

Bolest v okolí penisu 2

| Dotaz od: Ivo

Vážená Paní MUDr. Magdalena Žáková, Děkuji Vám za Váši odpověd´na můj problém.Je to po dlohé delší době odpověd,která něco naznačila. Na urologii,kam docházímmě totiš řekli...

Ivo! Ureterocystoskopie (UCSK) rozhodně není příjemné vyšetření, ale nemělo by bolet. Máte-li strach, nechte si před vyšetřením píchnout zklidňující analgosedativní injekci...

Tetování

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych si nechat vytetovat na zadní stranu krku krásnou kytku. Může se stát, že časem kerka nebo její opalování zejména v létě mi může vyvolat rakovinu nebo jiné zdravotní...

Komplikace tetování jsou spíše v riziku kontaktní alergie, s jinými jsem se nesetkala. Riziko rakoviny kůže tu není. nebylo by však vhodné provádět tetování v místě mateřských...

Mojí mámě (57 let) se zhruba před rokem objevila jakási pigmentová skvrna na noze, není asi přesně ohraničená, není ani symetrická, vypadá, že se skládá z menších "puntíků...

Bez fotografie se nemohu ani přibližně vyjádřit. nejlepší bude navštívit kožního lékaře, který ložisko dermatoskopem vyšetří a v případě pochybností vyřízne a histologicky vyšetří.

Červenohnede fleky

| Dotaz od: Zdenek

Chtel bych se zeptat. Objevily se mi cervenohnede fleky v oblasti hrudniku na prave strane zeber nekdy jsou skoro nepatrne a nekdy jsou hodne vydet mam strach jestli nemuze jit...

Podle fotografie může jít o kvasinkovou infekci pityriasis versicolor, zkuste některý volně prodejný přípravek proti kvasinkám .

Pěkný den, chtěla bych se optat na toto: synovec 6let-zdravý, občasné nachlazení,občasné záněty spojivek,chodí do školky,si dnes ráno stěžoval na velkou bolest nohou a rukou...

Bolest rukou a nohou je obecným průvodním jevem u různých nemocí, u dětí hlavně infekcí a ortopedických obtíží. Nádory včetně leukemie ("rakovina krve", zatímco anaplastický...

Vitamin D je velmi důležitým prvkem v prevenci osteoporózy. Naše tělo si ho umí vyrobit samo, ale potřebuje k tomu dostatek UV záření. Sluneční paprsky jsou totiž zodpovědné...

 celý článek

Je mi 15 a mám dědičně problémy s tmavými chlupy na zádech a břichu, které řeším odbarvováním odbarvovačem na vlasy. Je to zdravé? Nemůžu mít rakovinu kůže nebo poškozené...

Asi vhodnější než pravidelné odbarvování by bylo laserové ošetření, aby chloupky nerostly vůbec a ev. bych doporučovala vyšetření endokrinologické ke zjištění ev. příčiny tohoto...

V mnoha případech je neštěstí bezdětných párů způsobeno životním stylem. Existuje tisíc a jeden faktor v našem životním prostředí, které poškozují plodnost.

 celý článek

Vyšší d-dimery

| Dotaz od: aaa

Je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní...

Ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?). Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete...

"ozařování" akné

| Dotaz od: Petr

Slyšel jsem o velmi kladných výsledcích při léčbě akné ozařováním tzv. horským sluníčkem. Na druhou stranu je zde vyzařováno i UV záření - z čehož plyne riziko vzniku rakoviny...

1) Působením UV záření dochází k nadměrnému rohovění v ústí mazových žlazek a tak i ke zhoršování akné. 2) Použití " horského slunce" má stejná rizika jako přirozené UV světlo...

Popálení sluncem

| Dotaz od: Jana

Pane doktore, před více než týdnem jsem si ošklivě spálila od sluníčka paže a ruce. Ty jsem si poté poctivě mazala kokosovým olejem a panthenolem na uklidnění. Až po několika...

Milá Jano, udělala jste velkou chybu, že jste šla za tak velmi krátkou dobu po spálení znovu na slunce. Měla jste minimálně 1 měsíc vydržet,(kůže se v plném rozsahu obnovuje až...

Jazyk

| Dotaz od: Markéta

Zdravím. Mám problém, předem se omlouvám možná je to hloupost, ale raději se chci poradit. Je to asi půl roku co jsem prodělala žlučníkový záchvat a museli mi vyoperovat...

Bolestivé a krvácející mapy na jazyku mohou znamenat infekci nebo nedostatek některých vitamínů nebo poruchu krevního obrazu z různých důvodů, apod. Pokud máte takové obtíže...

Lék na prostatu

| Dotaz od: Jiří

Pane doktore- co by jste mě poradil jako náhradní lék místo bicalutanormu na léčení prostaty! Mírně zvětšenou prostatu ohraničený nádor GS 3 -žádné pozorovatelné potíže- mimo...

Bohužel hormonální terapie navodí prakticky stav podobný přechodu, tedy tyto obtíže jí běžně doprovázejí,. Pokud Vám nevyhovuje, zvažte doporučenou léčbu, ve Vašem věku nejspíše...

Atypický nevus

| Dotaz od: Dara

Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu, navštívila jsem kožního lékaře, jelikož mám mnoho pih. Všechny pihy jsou prý v pořádku, ale jedna piha na plosce nohy byla v...

Nic takového, nebojte se, atypický nevus je prostě jen označení znaménka, které by MOHLO být nebezpečné, ale není. Navrhuji vám konzultaci na pracovišti, kde mají přístroj tzv...

Pane doktore. Už několik let pozoruji na malíčku ruky trochu zvětšený prostřední kloubek, který byl občas citlivější např. při nárazu. Nebylo to nijak markantní, takže jsem...

Bude s jednat o příznaky patrně revmatické artritidy s defomacemi kolem kloubu. Vhodný rtg snímek jistě, vyšetření v revmatologické ambulanci a podle všech výsledků potřebná...

Imunita po operaci žlučníku

| Dotaz od: Tomáš

Je mi 19 let, jsem po operaci žlučníku asi 3 týdny a držím dietu, ale i tak mám někdy raní průjem a mám zvýšené jaterní testy, které jsou zvýšené protože mám pooperační...

Pooperačně může dojít ke zvýšení hodnota jaterních testů a Bilirubinu , který vyvolává žluté zabarvení kůže - proto název onemocnění žloutenka. Vzhledem k tomu, že jste po...

Ošetření pleti světlem

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat na Váš názor na kosmetické ošetření pleti intenzivním pulzním světlem v obličeji. Mělo by se jednat o omlazení pleti a vyhlazení vrásek. U mé matky byl...

Paní Hano, žádné nebezpečí zvýšeného vzniku rakoviny kůže či kožních obtíží mi podobných zákroků není znám. Jsou to ale metody poměrně nové, není tedy solidní výzkum co se týče...

Melanom

| Dotaz od: Květa

Moc prosím o odpověd na muj dotaz.Před 16lety jsem měla melanom na ruce byl odstraněn chirurgicky,docházím na pravidelné roční kontroly vše je v pořádku.Byla jsem na kontrole a...

Takto dlouho po odstranění primárního melanomu je riziko minimální.

Nasnadě je odpověď, že žádnou. Nejlepší je prostě vyhnout se jakékoli hepatitidě, potažmo nemocem vůbec.

 celý článek

Fotofinder

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat jaký máte názor na vyšetření všech pih a i zároven kůže tzv.skenováním těla (FOTOFINDER).Slyšela jsme o tom a chtěla bych se zeptat kolik to stojí a jaké...

Preventivní vyšetření pigmentových névů je důležitou screeningovou metódou, v prevenci rakoviny kůže, zejména maligního melanomu. Ideální doba je mimo letní sezónu, kdy kůže...

Bouličky

| Dotaz od: Lucie

Dnes jsem si nahmatala u levého ucha spíše jakoby na čelistním pantu jakoby bouličku větší je malinko pohyblivá ale jen nepatrně velká asi jako nehet malíčku. Na dotek trochu...

K zodpovězení Vašeho dotazu bych potřebovala znát ještě další okolnosti případu - máte teploty? je kůže v popisovaných místech červená? jsou přítomny nějaké celkové příznaky...

Mykóza v oblasti třísel

| Dotaz od: Denis

Po mykóze v meziprstí na pravé noze, kdy zasažená oblast hodně svěděla a kdy se při vyléčení po čase vracela, se cca po roce podobné příznaky objevily u levého třísla v malém...

Zřejmě se jedná o kvasinkovou infekci ze zapaření. Canesten je vhodný používat i do okolí poškozené kůže, aplikuje se 2x denně a dlouhodobě, cca 5-6 týdnů. Nežádoucí účinky ve...

Přeposílám dotaz a přikládám fotografii, ale bohužel toho na ni není moc vidět. Pupínky kolem místa bývalé pihy Dotaz od: Radka, Publikováno: 11.11.2015, uLékaře.cz...

Milá Radko, fotografie nedorazila, bohužel, proto se budu vyjadřovat k Vašemu popisu. Protože jste si nechala "pihu" odstranit laserem ( což zrovna rozumné nebylo), tak...

 
Naposledy čtené: