Antidepresiva a triptany

Dobrý den, prosím o radu.Začínám užívat antidepresiva Brintellix a na migrény beru Relpax. Neurolog tvrdí, že mám triptany při migréně vzít i přesto že beru antidepresiva. Mám opravdu velký strach ze serotoninového syndromu, v příbalovém letáku je též varování, je opravdu bezpečná kombinace Brintellix a nárazově Relpax?? Děkuji za pomoc. Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kombinace serotoninergně působícího Brintelixu (vortioxetin) s triptany bezpečná není. Je to podobná situace, jako kombinace více antidepresiv s podobným mechanismem účinku. Serotoninový syndrom vzniknout může, ale pravděpodobnost není vysoká. Jak pravděpodobný je, to je silně individuální. V naší populaci se vyskytují odlišné metabolické typy. Bez znalosti vás se k tomu nelze přesněji vyjádřit. Zároveň vždy platí, že výběr je dán poměrem riziko/přínos. Pokud je potřeba k takové kombinaci dospět, s opatrností bych se do ní pustil. Pokud se jí lze vyhnout, je to výhodnější. Zdraví Luboš Janů

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x