Antidepresiva a ztráta orgasmu

Dobrý den, můj přítel (27let) bere zhruba 5 let antidepresiva na OCD. Nejprve bral Seroxat, nyní užívá Apo-parox, dávkování se v průběhu léčby měnilo (20mg/10mg/úplné vysazení). Od listopadu 2014 mu psychiatr zvýšil dávkování z 10mg na 20mg z důvodu zhoršení somatizace OCD (funkční dyspeptický syndrom, nadměrné vypadávání vlasů, tvorba aft v ústech atd.). Po navýšení dávky příznaky vymizely. Bohužel se u něj ale projevuje jeden z častých nežádoucích účinků – ztráta orgasmu. Erekce dosáhne bez problémů, ale při sexuálním styku dojde postupně k ochabnutí erekce, třeba už po pár minutách a orgasmu se mu nepodařilo dosáhnout ani po hodině pohlavního styku. Sám masturbuje cca 1x týdně a orgasmu dosáhne až po hodně dlouhé době. Myslíte, že tento stav časem vymizí? Nepomohla by změna antidepresiva (ve smyslu zachování lékové skupiny SSRI a výměny paroxetinu za jiného zástupce s méně negativními dopady na sex. život)? Nebo zahájení kognitivně-behaviorální terapie a potom při zlepšení stavu případné snížení dávky SSRI? (Psychiatr mu KBT několikrát navrhoval, ale nemá pro něj volný termín). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ano, existují i antidepresíva bez nežádoucího vlivu na sexualitu (např. Wellbutrin, Trittico, Aurorix). Jejich vhodnost musí posoudit psychiatr a je důležité, aby se mu Váš patrner s tímto problémem sám svěřil. Psychoterapie je vhodná v každém případě, v případě jejího úspěchu bude možné třeba antidepresíva i vysadit.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: