Antikoncepce-akné a únava

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat... 4 roky jsem užívala Minervu, poté jsem antikoncepci přestala na dva roky užívat úplně. Před 3 měsíci jsem Minervu znovu začala užívat, ale bylo mi špatně atd.. Proto jsem navštívila svou doktorku a ta mi předepsala Artizia. Tu beru první měsíc, vše je v pořádku až na to, že jsem stále unavená (denní režim mám stále stejný) a zhoršila se mi pleť. Mám v užívání další měsíc pokračovat nebo přejít na jinou? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoncepce nezhoršuje stav pleti, naopak, určité typy antikoncepce antiandrogenním působením vylepšují stav akné. Některé články popisují únavu jako nežádoucí efekt antikoncepce, prakticky se ale únava u uživatelek hormonální antikoncepce neobjevuje ve zvýšené míře než v ostatní populaci. Únavu musíte brát jako obecný příznak, který se vyskytuje u mnoha onemocnění, také při nedostatku vitamínů, minerálů, nebo třeba při nedostatečném spánku či dehydrataci.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když se řekne srdeční infarkt
Články: Když se řekne srdeční infarkt
Srdeční infarkt je běžně...
Opakované bolesti hlavy? Nechte si zkontrolovat krční páteř!
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x