Chlamidie pneumonia

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat v minulosti jsem prodělala chlamidie pneumonia, byla jsem i přeléčena. Nyní jsem byla po cca 8 letech opět na odběrech a vyšly mi opět pozitivní s tím, že test se musí cca po 4 týdnech opakovat. Jsem teď často nemocná a měla jsem od listopadu 5x ATB na záněty nosohltanu. Avšak tyto záněty jsou spojovány s moji neléčenou celiakii, na kterou mi přišly před půl rokem. Mám se tedy obávat této infekce a jsem pro okolí nebezpečná? ptám se hlavně z toho důvodu, že mi lékařka nesdělila žádná opatření (chodím do práce a máme v rodinně novorozence, tak abych nemoc nerozšiřovala...) Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Terezo. Chlamydie obvykle záněty nosohltanu nezpůsobují, tam bývá na vině většinou virová infekce. Pokud máte jít na kontrolní odběr protilátek, pak jde zřejmě jen o ujištění, že nejde o akutní infekci (což si myslím, že ve Vašem případě skutečně nejde). Po prodělané chlamydiové infekci bývají celoživotně pozitivní protilátky třídy IgG bez toho, aniž by šlo o probíhající infekci. Navíc, pokud máte céliakii, pak můžete mít řadu protilátek proti infekčním chorobám falešně zvýšenou. Při céliakii jde o všeobecnou aktivaci imunitního systému, čili se tvoří řada protilátek, aniž by pacient měl projevy jakékoli infekční choroby. Zeptejte se na interpretaci protilátek, až půjdete na kontrolní odběr. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: