Cholesterol

Chci se zeptat jak to vlastně je.Mám vysoký cholesterol, teď již tak kolem 5,5, ale měla jsem i 7,5.HOdně jsem změnila životospávu,nechtěla jsem léky,už tak jich mám dost. Celkový je tedy 5,77, z toho LDL-3,3, HDL 2,4.Jeden lékař řekne, že je sice celkový i "špatný zvýšení, že je "hodný je dost vysoký, takže tím se to vyváží aje to v pořádku a druhý mi řekne,že se musí LDL lékama snížit, že to v pořádku není. Jak totedy je opravdu.Ještě bych se chtěla zeptat co to znamená, když jem na holtru měla víc než 200 tepových variací v noci? do 42-124 tepů.Děkuji Odpověď odborníka: Moc se nedivím, že Vám každý lékař řekne něco trochu jiného. Odborníci na cholesterol totiž ostatním lékařům zatím neposkytli jasný a jednoduchý návod, jak tyto otázky řešit. V zásadě je zřejmě pravda, že ten dobrý cholesterol to vyrovnává a Vy ho máte opravdu dosti vysoký. Souhlasil bych tedy s tím, že to na prášky není. Trochu pak ale taky záleží, co máte jiného - kdybyste měla opravdu hodně rizik, tak je úvaha o lécích na cholesterol aktuálnější. Podle statistických údajů riziko zdvojnásobuje - změna celkového cholesterolu o 4 (zvyšuje, pozn. - takto velká změna je však nepravděpodobná), HDL o 1 (snižuje), systolického tlaku o 40 (zvyšuje) a kouření (zvyšuje). Přítomnost cukrovky riziko zvyšuje 2-3x u mužů, 4-5x u žen. Již prodělané infarkty a mozkové příhody posouvají riziko automaticky do vysokého pásma. Tepové variace neznamenají nic jiného, než že se změnila rychlost tepu. Musí se pak říct o jaké šlo změny a teprve potom usoudit, zda to bylo závažné. To Vám však zřejmě uvedli v další části hodnocení (že to nic nebylo). Se srdečným pozdravem V.V. Ano,měl jsem zvýšený cukr a byly mi nasazeny léky,ale opět jsem i tohle vyřešila změnou životosprávy.Chodím pravidelně na kontroly, mám na lačno od 4 do 5, po jídle od 5 do 7.Tlak mám většinou 90-135/70-90, někdy mi vyjede diastolický vyjede na 160,ale to je ojediněle.Co se týká tepových variací tak lékařka nevěděla čím to může být,takže v hodnocení nic nebylo.Nemůže to být třeba psychikou?, mám dost starostí , v noci se mi zdají různé špatné sny. Ten tep mi kolísá a během dne, někdy jen něco málo nad 45 a někdy klidně i 95 a to počítám vždy ve stejné situaci, tedy v sedě v klidu. Na tu tachykardii by mi lékařka mohla něco dát,aleříkala, že vzhledem k tomu,že tam je někdy bradykardie tak by mně tím mohla přizabít-přesně cituji. Ono mi vlastně kolísá i ten tlak.Prý má být rozdíl mezi diastolickým a systolických 40-50, je moc špatné když mám 95-80?, to je rozdíl jen 15, to mám hlavně brzo ráno,nebo večer,během dne jde diastolický nahoru. Při zátěžovém testu jsem měla i 210/95. Děkuji

Odpověď odborníka:

Matematický model o který se opírám při hodnocení kardiovaskulárního rizika nerozlišuje jestli je cukrovka kompenzovaná nebo ne. Opět je to ale z nedostatku informací a že ji máte kompenzovanou je velmi důležité. Kolísání srdeční frekvence někteří lidé mají - mají více vzrušivý tzv. vegetativní systém. Že by to bylo přímo psychikou, to bych neřekl, ta se tam jen lehčeji může promítnout. To samé asi platí o krevním tlaku. Kolísavá frekvence z zdravotního hlediska asi nic zásadního neznamená, u tlaku by vadilo, kdyby dlouhodobě zůstával na vysokých hodnotách. Velký rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem se vyskytuje při nedostatečnosti aortální chlopně. To se vyšetřuje echokardiografií. Vysoký systolický tlak při zátěži je normální, je přímo úměrný srdeční frekvenci i úsilí (například wattům nebo rychlosti pohybu) - to lidé nevědí, protože si v těchto situacích tlak normálně neměří. Jestli je tato reakce nadměrná, to se dá přesně říci až podle wattů a hmotnosti. Od oka bych ale řekl, že nikoliv. Asi jste mi to vše líčila také kvůli cholesterolu - stále platí, že bych na to prášky nedával. Na měnící se frekvenci a tlak zapomeňte, přestaňte se pozorovat. Skoro vše se dá léčit nebo zlepšit pohybem - zlepšuje cukrovku, snižuje krevní tlak, ve Vašem případě by se organizmus mohl dostat na klidnější stranu, a mnoho dalšího. Znamená to cvičení se zrychlením pulzu po většinu dní v týdnu. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Články: Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Lidé trpící křečovými...
Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Články: Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Možná jste o nich zatím moc...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Články: Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Lékař odebere krev, do...
Mikrobiologické vyšetření
Články: Mikrobiologické vyšetření
Mikrobiologické vyšetření...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: