Cholesterol

Dobrý den, můj manžel 47 let měl několik let zvýšený cholesterol a začal mu problémy s erekcí. Donutila jsem ho jít k obvodnímu lékaři, který mu dal tabletky na snížení cholesterolu a na vysoký tlak. Na urologii bylo vše v pořádku, kontrolovali mu testosteron, měl ho v normě. Nyní již rok má tlak i hodnoty cholesterolu v pořádku. Dočetla jsem se, že ty problémy s erekcí může způsobovat cholesterol a že by mohl dostat infarkt. Chci se zeptat, jestli nyní, když má hodnoty v normálu už riziko infarktu nehrozí nebo se aspoň minimalizovalo? Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vztah mezi cholesterolem a erekcí není takto jednoduchý. Oni to mysleli tak, že cholesterol způsobuje aterosklerozu a ta způsobuje ucpání tepen. Ucpání tepen k penisu znamená poruchu erekce, uspání tepen k srdci to znamená infarkt nebo angínu pektoris. Když už jsou cévy přiucpány, tak snížení cholesterolu už proces nevrátí zpět. Cholesterol se ale stále má snižovat, protože se zpomalí ucpávání v dalších místech. U poruchy erekce jsou ale cévní příčiny v menšině, nejčastěji je důvod psychogenní. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: