Očkování - klíštata

dobrý den pane doktore, mám takový dotaz. mám 18 měsíčního snya kterého jsem nechala naočkovat proti klíštatům. teeď se na o tom na internetu rozjela diskuze že tj brzo a že to doporučují až od 3 let jinak že to , muže nabourat imunitu a nervovou soustavu dítěte. chtěla jsem se zpetat co je na tom pravdy jelikož lékařka s tím problém neměla ale znepokojuje mě to. moc ěkuju za vaši odpověd a čas

Odpověď odborníka:

Dobrý den, především - nemusíte se bát, používané vakcíny jsou velmi bezpečné a nežádoucí účinky jsou zcela výjimečné. Vakcína sama o sobě nemůže nijak přímo "zaútočit" na nervový systém dítěte a zdravému dítěti imunitu "nenabourá". Vakcíny je dle výrobce možno použít u dětí od 1 roku věku. Ovšem u každého očkování (stejně jako u jakéhokoliv jiného použití léčivého přípravku nebo léčby) je na místě zvážit jeho vhodnost a nutnost - a prevence klíšťové encefalitidy spočívá v prvé řadě ve snaze vyhnout se zákusu klíštěte (vhodné oblečení, repelent) nebo alespoň již přisáté klíště co nejrychleji odstranit (kontrola po pobytu v přírodě) - obojí lze u takto malého dítěte myslím celkem dobře zajistit. Očkování proti klíšťové encefalitidě bych tedy u 18-měsíčního dítěte (zde uvádím svůj osobní názor) řadil v pořadí důležitosti až ke konci řady jiných "nepovinných" vakcín, které jsou k dispozici (meningokok aj...), větší smysl má pro větší děti (které i vzhledem k pohyblivosti mají větší šanci "chytit" klíště) a dospělé, a to i proto, že průběh tohoto onemocnění bývá těžší u dospělých než u dětí (jste očkovaná Vy?). Pokud již očkování syna bylo zahájeno, pokračujte v něm, je škoda ho nedokončit, svůj smysl i přes výše uvedené jistě má - Česká republika je spolu s okolními středoevropskými zeměmi oblastí s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy a každoročně dochází ke stovkám případů onemocnění. Nezapomeňte pak na nutnost pravidelného přeočkování.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Štítná žláza v nepohodě? Trpí také vaše srdce, kosti i oči
Artróza versus artritida
Články: Artróza versus artritida
Pacienti s bolestmi kloubů...
Bolesti zad (1. díl) - příčiny
Články: Bolesti zad (1. díl) - příčiny
Kdo by je neznal, vždyť...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: