Plastika lca

Dobrý den pane doktore, již před 8 měsíci (v březnu) jsem podstoupila plastiku LCA - BTB, operace proběhla bez problému, následná rekonvalescence a rehabilitace též, plavala jsem, jezdila na rotopedu a kole a dodržovala rhb postupy, dokud jsem v září nezačala zase pomalu a postupně běhat. V říjnu jsem už běhala skoro každý den. V koleni mi začalo křupat, bolet a natékat a jakoby se po zátěži zablokuje. Vždy jsem si dala volno a nic nedělala, přibližně tak za 1-2 týdny to bylo zase lepší, ale vždy když jsem šla běhat a přidávala sprinty, tak se mi s kolenem stalo to samé, natéká, hřeje, bolí a zablokuje se mi - nemůžu ho pořádně pokrčit ani propnout. Teď už i při delší chůzi, chůzi do schodů bolí a někdy bolí i v klidu. Jezdím i na koních, které mám od doktora povolené, a po ježdění od té doby co jsem začala běhat mě to koleno také zlobí. Chtěla bych se zeptat, zda je bolest a otok stále normální, vzhledem k náročnosti operace, nebo mám navštívit lékaře. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Návštěva lékaře ke kontrole je na místě. Plastika LCA bude patrně v pořádku, ale při traumatuu, při kterém se poškodí přední zkřížený vaz jsou porušeny mnohdy i další struktury, menisky, ale také chrupavčitá výstelka, ta patrně především nebude v pořádku. Je třeba s operatérem stav zhodnotit, probrat operační protokol, co lékař v koleni viděl. Patrně zatížení po 6 měsících bude ještě předčasné, ale záleží na zjištěných pathologických změnách. Vhodné pokračovat v pohybové a fyzikální léčba na rehabilitaci. Není vyloučeno, že bude potřeba provést kontrolní magnetickou rezonanci k upřesnění nálezu, na dosud na příklad ne zcela patrném poškození menisku se změna mohla manifestovat až nyní.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: