Plicní chlamydie

Již více než dva měsíce se cítím velmi špatně. Nejdříve jsem asi týden měla příznaky chřipky - velká bolest hlavy, zvýšené teploty, bolest rukou, nohou, noční pocení třas v rukou, brnění rukou i nohou. Po asi 10 dnech těchto příznaků jsem dostala anginu. Předepsán OSPEN 1500 mg 3x denně. Ustoupila bolest v krku, ostatní výše popsané obtíže však přetrvávaly. Jinak mám sníženou imunitu a často se u mě objevuje kašel, anginy, záněty močového měchýře ( již asi 10 let od prodělané mononukleosy ). Lékař nyní zjistil reinfekci ( chronickou infekci ) plicních chlamydií - hodnota IgA 3,5, hodnota IgG 2,9. Nasazen byl Klacid 500 mg 2x denně, který jsem již dobrala, ale o moc lépe se necítím. Jinak se už asi 2,5 roku potýkám s padáním vlasů, což se nyní výrazně zhoršilo. Na kožním na žádnou zjevnou příčinu nepřišli - všechna vyšetření ( krevní obraz, štítná žláza ) v pořádku. Je možné, že toto padání vlasů souvisí s chlamidiemi? Jaké pokračování léčby byste doporučili? Kontrolní obdběr u mě zatím nebyl, na kontrolu bych měla jít až za měsíc. Dočetla jsem se ale, že u chlamidií je vhodná dlouhodobá lečba. Předem moc děkuji za vaši odpověď. Eva

Odpověď odborníka:

Pro dostatečné posouzení příčin všech popsaných potíží by bylo nutné znát celou řadu dalších detailů, které se týkají Vašeho zdravotního stavu, životosprávy a dosud proběhlých vyšetření. Proto si dovolím odpovědět opravdu jen na konkrétní body z konce Vašeho dotazu. Souvislost dlouhodobého padání vlasů s chlamydiovou infekcí považuji za velmi nepravděpodobnou. Ohledně pokračování léčby - nutno zdůraznit, že z jednorázového výsledku sérologie plicních chlamydií nelze v žádném případě vyvozovat, že trpíte chronickou chlamydiovou infekcí. Je možné, že Vámi popsané nedávné onemocnění bylo způsobeno chlamydiemi (jedná se o běžného původce infekcí dýchacích cest a infekce bývá spojena s popisovanými celkovými příznaky) a to by uváděný laboratorní výsledek vysvětlovalo, stejně tak ale nutno říci, že zvýšené hodnoty IgA a IgG mohou po prodělané infekci plicní chlamydií (kterou někdy měla většina z nás) přetrvávat velmi dlouho i u osob, které se cítí zcela dobře. Léčba akutní infekce plicními chlamydiemi by měla trvat 2-3 týdny (po tuto dobu jste tedy měla užívat Klacid, pokud bylo usuzováno na chlamydiovou infekci), pokud léčba nemá žádný efekt, je třeba se hlavně zamyslet nad tím, zda potíže nemají nějakou jinou příčinu. Prodlužování ATB léčby nedoporučuji - na toto téma se setkáte s pestrou škálou názorů, je ale fakt, že nebylo nikdy jasně prokázáno, že by dlouhodobá léčba antibiotiky (i v kombinaci) byla nějak přínosná a je spojena s celou řadou rizik souvisejících (nejen) s nežádoucími účinky antibiotik. Celou věc musí ale samozřejmě posoudit především Váš ošetřující lékař, který má k dispozici potřebné další informace o Vašem stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: