Příušnice nebo chřipka

Radeji bych zacala tim ze asi pred mesicem jsem brala antibiotika na zanet nosohltanu a nechala si udelat vytery kvuli streptokokovi. Po vysledcich jsem zjistila, ze streptokoka tedy mam, ale dal jsem nic nelecila, doktor mi řekl, že je na mne jak se citim. Chtela jsem to jen zminit, kdyby to melo se situaci neco spolecneho. Hlavni dotaz se tyka toho, ze jsem prisla tak pred tydnem do styku s lidmi (3-4), u kterych se projevila nakaza priusnic (otekla tvar, bolest a horecka), pote co se to v nedeli objevilo kamaradce, tak jsem hned v pondeli lehla take, akorat s uplne jinymi priznaky. Tak ted tretim dnem doma lezim s neprijemnym kaslem, navaly horka a zvysenou teplotou (37-38), pripomina to spise chripku a dnes se mi do toho spustila ryma. Do toho ma muj mladsi bratr (10let) take neprijemny kasel, ale uz tak 8mym dnem. Tak jsem se chtela zeptat zda je mozne, ze se nakaza priusnic objevila i u mne od ostatnich jen v jine podobe (chripky), tudiz mohu byt infekcni nebo je to jen nejaka mensi virova nemoc. Nebo take jestli je mozne ze se priusnice jeste objevi do 14ti dnu. Mam akorat před maturitou, jinak by mi prodelat priusnice nedelalo takovy problem, v detstvi jsem je nemela. Děkuji předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Barboro, Vaše příznaky nyní vypadají spíše na infekci horních cest dýchacích než příušnice. Tato nemoc se přenáší z člověka na člověka kapénkovou infekcí a první příznaky se objevují 2-3 týdny od nakažení, nemocný je však infekční už týden před projevem prvního příznaku a ještě dva týdny po jejich odeznění. Příušnice jsou charakterizovány zduřením jedné nebo obou příušních slinných žláz (otok před uchem a podél dolní čelisti.) a vzestupem teploty až ke 40°C. Při mírné formě může být tento příznak nahrazen pouhými nepříjemnými pocity v těchto místech. Příušnice jsou vysoce nakažlivé, proto je možné, že jste se nakazila. Hezký večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: