Těhotenství po prednisonu a po/se salazopyrinem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Do letošní poloviny září jsem brala dva měsíce Prednison 20mg 1tabl.denně (ke konci již jen jednu ob den), z důvodu zjištěné diagnózy Erythema Nodosum (reakce na infekci) a otoky, bolesti a zánět v nohách (kotníky a nárty). Od července beru stále Salazopyrin EN 500mg dvě tablety denně. Chceme s přítelem otěhotnět, chci se zeptat po jak dlouhé době vysazení Prednisonu, a pak také po jak dlouhé době vysazení Salazopyrinu, je vhodné otěhotnět, aby bylo miminko v pořádku, popřípadě zda je vůbec možné otěhotnět i s užíváním Salazopyrinu, pokud to pro mou léčbu bude dále nutné.. Zda je tam nějaké riziko pro miminko v případě, že Salazopyrin budu muset na zánět stále užívat. A pak ještě další dotaz..již 16,5 roku beru antikoncepci. (od šestnácti) Nejdříve Cilest, pak Chloe. Chci se zeptat zda je vhodné v mém věku (32let) zkusit otěhotnět (podotýkám poprvé) ihned po vysazení antikoncepce, nebo nějaký měsíc anti nebrat a teprve pak otěhotnět. Můj doktor je názoru, že zkusit ihned po vysazení anti, že je tam zvýšená pravděpodobnost otěhotnění až o 30%, ale chci znát více názorů..vím, že každý lékař je názoru jiného.. Za Vaše odpovědi předem děkuji..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Salazopyrin je možno užívat v těhotenství, musí pro to být ale závažný důvod. Po užívání Prednisonu se nemusíte bát otěhotnět. Stejně tak po vysazení antikoncepce není třeba dělat žádnou pauzu před otěhotněním. Není však s jistotou, že v prvním měsící otěhotníte snáze, některé ženy naopak ještě nějaký čas po vysazení antikoncepce nemají ovulační cykly.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: