Těhotenství- sport a dieta

Dobrý den, udivuje mě, že i v dnešní době není na internetu dostatek ověřených informací, které by psali lékaři, nebo se k nim alespoň vyjádřili. Existuje tak spousty článků o těhotenství, ale obsah se různí, dokonce někdy navzájem vyvrací. Z toho důvodu se obracím přímo na Vás jako na odborníky. Jsem aktivní člověk, v zimě velmi sportovně lyžuji (dělám instruktorku) a v létě lehce běhám. Nyní jsem kvůli antibiotikům a rekonvalescenci zhruba 2 měsíce neběhala a ráda bych zase začla, i přesto že jsem na počátku těhotenství (cca 2. týden). Ještě jsem nebyla na gynekologii a objednaná jsem tam až v 6. týdnu - samozřejmě pokud vše klapne. 1) Mohu chodit 3x týdně běhat na cca 40 minut, když si budu hlídat tep do 140 úderů/min.? Běhám velmi pomalu, sice se zadýchám, lehce potím, ale nepřepínám se. Ráda bych takto chodila běhat dokud to půjde. Do kdy to doporučujete? Existuje nějaké omezení? Jak jsem psala, přes měsíc jsem se teď moc nehýbala, ale kvůli psovi chodím denně cca na 4km procházky, takže bez pohybu jsem nebyla. Pokud je to možné, prosím o informace, proč to lze/nelze. Co konrétně může při běhu plodu ublížit, jak to funguje apod. Stejně tak na lyžování (když budu brát, že nedojde k úrazu). Omlouvám se, že jsem náročná a nestačí mi odpověď ano nebo ne. Chtěla bych tomu rozumět. 2) Mám sklony k tloustnutí, protože jako správná holka z hospodářství jídlo miluju. Už teď jsem holka krev a mlíko (174 cm, 85 kg) a bojím se, aby ze mě nebyla velryba. Pokusím se samozřejmě začít stravu hlídat, ale moc nevím jak. Existuje něco jako „dieta“ pro těhotné? Není problém, když žena na začátku těhotenství třeba ještě lehce shodí par kil? Děkuji a přeji Vám hezký den (a mnoho trpělivosti s mými otázkami :-)). Emma

Odpověď odborníka:

Není to to jednotná odpověď mohou se v podstatě provozovat rekreačně všechny sporty při kterých nedochází k úderům nebo zvýšenému tlaku na břicho, záleží na trénovanosti každého přepínání rozhodně není vhodné stejně jako diety vhodná je vyvážená strava připadně přidat kyselinu listovou. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: