Trombóza

Dobrý den, bolelo mě lýtko a byla jsem na vyšetření ultrazvukem... trombóza byla vyloučena... chtěla jsem se zeptat jestli je vyšetření sonem dostačující nebo existuje i jiné vyšetření? Teď mě začala bolet druhá noha na stejném místě a je to stejná bolest jako v druhé noze.. myslíte, že mám jít znovu na vyšetření když před třemi dny viděl obě nohy lékař a bylo provedeno sono, ale pouze jedné nohy. Otoky žádné nemám. Bolí mě to v místě tricepsového svalu. Pfrosím i o uvedení příznaku trombózy, čeho bych si měla všímat. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bolest lýtkového svalu může může v případě nevelké trombózy umístěné jen v žilách lýtka být jediným příznakem (jinak k trombóze patří i otok, pocit napětí nebo i "zesílení" povrchových žil na noze kvůli zvýšenému průtoku - vyjádřenější příznaky bývají ale hlavně při trombóze v oblasti stehna nebo výše). Při Vámi popisovaných potížích je tedy určitě dobré stav nepodceňovat a zajít k lékaři znovu, zvláště pokud jste třeba uživatelkou antikoncepce nebo navíc i kuřačkou. V oblasti menších žil na lýtku je trombus někdy ultrazvukem hůře zachytitelný. Máte-li potíže 3 dny, bylo by nejvhodnější provést krevní test zvaný D-dimery - pokud by byl negativní, lze trombózu prakticky vyloučit, pokud pozitivní, bude to znamenat nutnost podrobnějšího dalšího vyšetření. Doufám, že vše dopadne dobře! S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+32 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: