Trombóza

Pane dochtore Ducháčku. Moc děkuji za velmi rozsáhlou odpověď ohledně mé trombózy v noze ze dne 28.4. Chtěla bych se zeptat jestli mám navštívit nějakou cevní ambulanci, kde o těch cévách určitě vědí víc. Můj obvodní lékař je hemetolog a říkal mi, že mám momentálně krev čistou jako on. Ale co s tou ucpanou cévou? Jestli tomu dobře rozumím, tak bych se ještě měla ředit, aby se ta sraženina mohla rozpustit? Co by jste mi doporučil. Už se 14 dní neředím a mám pocit, že můj lékař to asi nijak řešit nebude. Říkal mi, že problémy co mám po trombóze jsou normální a že si musím zvyknout, že to už je napořád, ale já se s tím nechci smířit a nic pro to nedělat, je mi 48 let a chtěla bych být ještě zdravá. Taky mi říkal, že si ta žíla poradí a najde si cestu jinudy. Nevím co to znamená, můžete mi to nějak vysvětlit? Moc děkuji a těším se na odpověď. Ivana

Odpověď odborníka:

V některých případech se po trombóze vyvine posttrombotický syndrom. Noha je více oteklá, bolí při větší námaze, nic se s tím nedá dělat. Je dobré nosit kompresní punčochy, v některých případech po zaléčení akutní trombózy užívat některé venotonikum, např. Detralex. Všechny žíly se nezprůchodní, ale to opravdu nevadí, protože žilní řečiště je "předimenzované" a krev odteče jinou cestou. Po terapii léky na ředění krve se většina cév zprůchodní. Nyní bych nedělal závěry, protože léčba trvá ještě krátkou dobu. Do cévní ambulance je dobré mít doporučení od praktického lékaře.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: