Trombóza

Dobrý den, byla mi v říjnu 2013 po zlomenině kotníku zjištěna trombóza v noze, ve stehně mi zůstal 15 cm kus ucpaný i po půl roce. Ultrazvuk po 3 měsících od vzniku trombózy: VFC a VPF jsou průchodné, došlo k rekanalizaci VP a dist. VFS, přetrvává chron. trombóza střední 1/3 VFS v délce cca 15 cm. Ultrazvuk po dalších 3 měsících: VFC a VPF a VP jsou průchodné, přetrvává chron. trombóza střední 1/3 VFS v délce cca 15 cm. Může se jednat v uvedeném úseku o částečné ucpání cévy nebo že se třeba vytvořila přídatná žíla - tzv. kolaterála, která ucpaný úsek přemosťuje. Je to můj případ? Po tomto ultrazvuku mi Xarelto vysadili, zjistili že mám krev v pořádku a tak beru jen Detralex a nosím komp. punčochy. Myslíte, že už není potřeba se dál ředit, nebo brát něco jiného aby se moje žíla lépe zprůchodnila? Dočetla jsem se, že zlepšení průchodnosti žíly a její funkce může nastat i po dalších 6 měsících. Po 1-1,5 roce pak už se stav obvykle příliš nemění. Je tedy moje léčba dostatečná, nebo mám vyhledat nějaké cévní oddělení, léčil mě pouze obvodní lékař (hematolog). Pravda je, že se již 1,5 měsíce neředím a noha mě někdy bolí o trošku méně. Ještě se chci zeptat, saunu a vířivku navštěvuji 1x týdně a pouze 1x po 15 minutách (30 min.) je to tak možné, nemůže mi to ublížit? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě až nyní přesunut. Nicméně musím dodat, že Vám k věci asi oproti předchozím odpovědím nic nového neřeknu - identický nález trvající chronické trombózy i po 6 měsících léčby hovoří spíše proti tomu, že by další "ředění" stav nějak dále zlepšilo, takže to byl asi hlavní důvod, proč se Váš ošetřující lékař rozhodl pro daný postup. Opakuji, že nejasnosti je třeba řešit v první řadě s ním. Užívání Detralexu je adekvátní, vířivka a sauna už Vám po této době při stabilizovanosti stavu neuškodí.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Hormonální antikoncepce: opravdu hrozí rakovina?
Články: Hormonální antikoncepce: opravdu hrozí rakovina?
Jako u všech léků, také u...
Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Články: Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Stále častěji se v naší...
Když moře léčí rány
Články: Když moře léčí rány
Již staří Egypťané...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Konec boomu elektronických cigaret?
Články: Konec boomu elektronických cigaret?
E-cigarety se staly v...
Objevili jste podivnou vyrážku? Může jít o kožní lymfom!
Články: Objevili jste podivnou vyrážku? Může jít o kožní lymfom!
Každý znepokojivý útvar či...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x