Účinnost při dlouhodobých zažívacích obtížích

Dobrý den, mám dlouhodobé střevní obtíže. Jde o to, že třeba dva dny nejdu na záchod a pak jdu tři dny po sobě 3-5x, ale většinou se do těch 4 stolic denně vejdu. Každopádně stolici mívám s počtem řidčí, jakoby průjmovou. Antikoncepci beru v 10 hodin večer pravidelně a na velkou chodím většinou během dne. Jen jednou se mi stalo, že jsem šla 2 hodiny po vzetí prášku. Pro jistotu však s přítelem praktikuji i přerušovanou soulož. Je možnost otěhotnění? Případně jak se chránit?Přijde mi hloupé jíst prášky, když k tomu musím používat i jinou doplňkovou metodu. Momentálně beru antikoncepci Belara druhý měsíc. První byl bez problémů, ale teď opravdu lehce špiním a měla jsem i lehce naoranžovělý výtok (výtok mám normálně a "zdravý") a občas mám citlivější prsa a sem tam mě bolí v podbřišku. Menstruaci jsem měla, i když slabší. Předtím jsem brala 3 měsíce antikoncepci Minesse a ta mi těžce nevyhovovala a po třech měsících jsem jí musela změnit. Hodně jsem špinila a ke konci už i slabě krvácela (vždy od půlky platíček). Druhý měsíc té Minesse jsem si dělala i TT a vyšel negativní, ale pořád se velmi bojím otěhotnění kvůli mému rozhozenému zažívání (už s tím bojuji 3/4 roku), na vině je pravděpodobně stres, ale plánuji se objednat v září na gastroenterologii. Předtím jsem měla 4,5 roku atk Chloe a ta mi seděla dobře. Jsem z toho taková celá vyplašená. Věčně odmítám přítele ze strachu z těhotenství. Menstruaci sice mám, i když slabší (přitom předtím jsem jí mívala slabou už normálně), ale slyšela jsem, že se může vyskytnout i v těhotenství. Navíc moje doktorka má momentálně dovolenou a sama nevím, co bych jí měla případně říct. Moc děkuji za reakci, doufám, že jsem nic nevynechala a vy se v mém dotazu vyznáte.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zažívací obtíže mohou být důvodem nespolehlivost antikoncepce, vzhledem k obtížím se vstřebáváním tablet. Problém můžete elegantně vyřešit přejitím na antikoncepční náplasti nebo antikoncepční kroužek. Zde problémy s vstřebáváním nehrozí.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x