Účinost antikoncepce

Dobrý den, vidím, že na této diskusi se opakuje téma účinosti HA při vynechání prášku. Můžete příp. shrnout, kdy může dojít k otěhotnění v případě opomenutí prášku: od kolika hodin začíná být zpoždění v příjmu prášku "nebezpečné" (12, 24 hodin, příp. 48 hodin). Má smysl, když prášek zapomenu, spolknout druhý den oba dva (zapomenutý a nový), nebo stačí jen jeden? Hraje roli v jaké fázi cyklu žena opomene vzít prášek? Když zapomenu dva prášky uprostřed cyklu ohrožuji tím celý cyklus nebo se to např. do dvou dnů srovná? Jak je to s posunováním cyklu? Může těhotenství zpsůobit, když žena nevezme 21 ale třeba jen 18 tabletek, příp. když si prodlouží pauzu místo 7 např. na 9 dní? Děkuji LH

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko! Omlouvám se, ale podobný návod Vám neposkytnu. Hormonální kontrocepce přebírá hormonální řízení části Vašeho těla a je proto rozumné co možno dodržovat návod k použití. Že se výjimečně vloudí chybička a k opomenutí dojde, je lidské. Odmítám Vám ale dávat přesné návody, co ještě únosné je a co již není. Účinek je individuální. Zpoždění prášku do 12ti hodin : požijte zapomenutou tabletku. Je-li to déle než 12 hodin, již zapomenutou tabletku neberte, pokračujte dál a po celý zbytek dotyčného cyklu používejte ještě další antikoncepční metodu. JAkékoli experimenty s dávkováním, časováním hormonů a délkou cyklu mohou vést ke snížení účinnosti kontracepce, vyloučeno není ani poškození zdraví.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: