Zlatý stafylokok

Dobry den, prosim Vas o radu. Zistili pri vytere z hrdla a nosa zlateho stafylokoka. Ziadne ine problemy ani priznaky nemam. Liecba by nebola nasadena. Mam 1 rocnu dceru, chcela by som vediet, ci ju nemozem nejakym sposobom nakazit. Dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Bieliková. Přítomnost bakterie "zlatý stafylokok" v nose je běžná a v hrdle (a na kůži i jinde...) častá a pokud sama nepociťujete nějaké potíže nebo netrpíte nějakou chorobou silně oslabující imunitu, není důvod se uvedeným nálezem znepokojovat. Pro Vaší dceru, je-li zdráva, daná věc rovněž nepředstavuje žádný problém. "Nakazit" jí sice můžete, ale jak již uvedeno, přítomnost této bakterie v nose a horních dýchacích cestách neznamená automaticky, že jde o nemoc (proto Vám také nebyla doporučena žádná léčba...), ani u malého dítěte. Doporučuji se na jakékoliv případné nejasnosti vyptat toho lékaře, který Vám nechal výtěry provést a zná další informace, které se Vašeho a dceřina zdravotního stavu týkají (proč Vám vlastně byl výtěr proveden?). Přeji hodně zdraví.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: