Změna medikace

Dobrý den,prodělal jsem 2 krát trombozu dolní končetiny byl mi nasazen warfarin 3mg který jsem užíval asi 5 let a to půl tablety denně a jeden den jsem vynechával hodnota INR se pohybovala v rozmezí 2,5-3 což bylo v pořádku jenže poslední rok se tato hodnota začla pohybovat od 2,8-4,5 a nemohla se ustálit.Nyní mi pan doktor předepsal trobex chci se zeptat zda jsem dostatečně chráněn proti tromboze,infarktu,mozkové mrtvici a zda tento lék je lepší než warfarin který má spoustu vedlejších učinků. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odpověd na Vaši otázku není snadná. Po dvou trombozách je většinou warfarin již na doživotí. Ale záleží na okolnostech, které k trombozám vedli, a zda byly v obě v jedné dolní končetině nebo každá v jiné končetině. Dále na riziku krvácení, na celkovém zdravotním stavu apodobně (velmi komplikované tedy odpovědět...) Trombex vás chrání před infarktem a před mrtvicí velmi dobře. Ale nechrání před mrtvicí u rizikových pacientů s fibrilací síní (arytmie srdce). A nyní se několik let říkalo, že léky typu Anopyrin a Trombex nechrání před trombozou. Nyní se podle několika velkých mezinárodních studiích ukazuje, že je lepší užívat něco (Anopyrin, Trombex) než nic. Tyto léky mají sice nižší účinnost než warfarin, ale také méně krvácivých rizik. Pokud jste pacient, který by měl mít warfarin nastálo, pak bych u vás spíše hledala příčinu toho, proč máte nevyrovnané INR (kolísavé množství zeleniny, více a nepravidelně alkoholu - alkohol zvyšuje INR). Ale asi by mě úplně nevykolejilo kolísání INR 2,0-4,0. Takže bych u vás spíše volila warfarfin s častější monitorací INR (á 2-3 týdny do ustálení - INR do 3,5 je zcela v pořádku). Pokud byste měl ale 2 trombozy vyvolané např. operací a delší dobu od sebe, tak bych vás ponechala na Anopyrinu nebo Trombexu. Také záleží na Vašich dalších chorobách (angina pectoris, cukrovka....) Přeji hodně zdraví S pozdravem MUDr. Veronika Kaššovicová

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: