#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ani těžká forma lupénky nemusí znamenat finanční nejistotu a konec pracovních snů

Péče o pokožku 22.4.2023
Pracovní neschopnost může lékař předepsat až na 380 dnů

Lupénka je chronické onemocnění s těžko předvídatelným průběhem. Období zlepšení stavu pokožky neboli remisí se střídají s fázemi akutního vzplanutí nemoci, která přicházejí v důsledku zvýšené zátěže, změny ročního období a mnoha dalších spouštěčů. Zejména u lidí se středně těžkou a těžkou formou psoriázy vyvolá každé zhoršení nemoci obavy: Zvládnu se věnovat svým každodenním povinnostem? A co když mi lupénka znemožní pracovat? O tom, jak řešit situace, kdy psoriáza významně zasáhne do pracovního života, jsme si povídali se spoluzakladatelkou spolku Revenium Hanou Potměšilovou, která se věnuje otázkám zaměstnávání osob se zdravotním omezením.

Lidem s lupénkou se věnujete téměř dvě desítky let. S jakými potížemi se nejvíce potýkají, ať už v osobní, nebo pracovní rovině? Co je trápí, frustruje nebo čeho se obávají?

V době, kdy jsem se problematikou lupénky začala zabývat, byla celková informovanost o nemoci nízká. Okolí pacienta si ji často spojovalo s nedostatečnou hygienou nebo se obávalo možné nákazy, dospívající čelili šikaně. Setkala jsem se proto i s případy, kdy se lidé vlivem reakcí okolí dokonce pokusili skončit se životem.

Přestože dnes je povědomí o lupénce a jejím vzniku mnohem vyšší, vnímá ji řada pacientů jako stigmatizující. Rodiče se například ostýchají zapojit do sportovních aktivit s dětmi, ať už kvůli viditelným lézím, nebo zbytkům kůže na oblečení. I z toho je zřejmé, že osvěta ohledně lupénky je stále potřeba.

Co se týká pracovní oblasti, setkávám se naopak s řadou pozitivních zpráv, kdy zaměstnavatelé i díky dobře nastavené legislativě vychází pacientům vstříc, aby se mohli kvalitně a dobře léčit, a ti tak mohou tuto péči vracet nejen firmě, ale i celé společnosti.

Jak mají lidé s lupénkou postupovat v případě náhlého zhoršení stavu, které jim brání vykonávat každodenní povinnosti v plném rozsahu? Kam se mohou obrátit pro radu nebo pomoc?

Prvním krokem je zahájení pracovní neschopnosti, kterou může lékař předepsat až na 380 dnů. Pokud se ani do jejího ukončení zdravotní stav dostatečně nezlepší, může lékař na základě odborné zprávy podpůrčí dobu pro výplatu nemocenské dávky prodloužit, nejvíce však o dalších 350 dnů.

Často se bohužel stává, že ani s ukončením prodloužené podpůrčí doby nemá pacient dokončená všechna vyšetření u specialistů. Nemocní často situaci řeší ukončením pracovního poměru a evidují se na úřadě práce. Z práce odcházejí mnohdy na základě dohody, což se negativně podepisuje na výši podpory v nezaměstnanosti, a následně kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím hůře hledají uplatnění.

Souběžně s pracovní neschopností proto doporučuji zvážit podání žádosti o získání statusu osoby se zdravotním znevýhodněním (OZZ) nebo zdravotním postižením (OZP), díky němuž vzniká nárok na další způsoby podpory.

Jaký je mezi oběma statusy rozdíl?

Co se týká OZZ, nevážou se na tento status žádné nárokové dávky. Představuje ale velkou pomoc při hledání vhodného pracovního uplatnění. Podle české legislativy má každý zaměstnavatel s více než 25 zaměstnanci povinnost zaměstnávat 4 % osob se statusem OZZ nebo OZP z celkového počtu pracovníků. S místy vyhrazenými pro zaměstnance s OZZ nebo OZP jsou zároveň spojené nižší odvody, což pro firmy a organizace představuje nemalé úspory. Systém je tedy nastavený tak, aby poskytoval výhody oběma stranám. Na status OZP se navíc váže možnost vyplácení invalidního důchodu.

Co všechno je potřeba podniknout k vyřízení OZZ nebo OZZ a kdo může pacientům pomoci?

O příslušný status lze zažádat u České správy sociálního zabezpečení. V případě OZZ stačí obstarat si výtah ze zdravotní dokumentace od praktického lékaře a specialistů. Na stránkách ČSSZ je dostupný formulář, který je třeba vyplnit a zaslat do místní pobočky úřadu. Pokud budou jeho pracovníci potřebovat další informace, kontaktují přímo lékaře.

Žádost o status OZP je o poznání složitější. Je k němu třeba výtah z dokumentací, přehledy o veškerém dosaženém vzdělání včetně vysvědčení z jednotlivých ročníků a doklady o pracovní praxi v podobě pracovních smluv nebo daňových přiznání. Žádost společně s dokumentací je třeba podat v místě mého trvalého bydliště a na místních formulářích.

Poté se sejdete s referentem úřadu, který podklady zpracuje pro posudkovou komisi, složenou z referentů a posudkového lékaře. Ti rozhodnou o přiznání statusu a určí stupeň invalidity, podle kterého se vypočítává výše invalidního důchodu. Důležité je vědět, že přiznání invalidního důchodu nijak neomezuje výši případných výdělků, jak tomu bylo dříve. Pacienti se tak mohou pracovně realizovat do té míry, do jaké jim to zdravotní stav dovolí.

Vybavujete si příběh, kdy psoriáza vedla k natolik závažným zdravotním potížím, že pacientovi znemožnila dlouhodobě vykonávat jakoukoli práci?

Dobrá zpráva je, že v naprosté většině případů ani těžký průběh lupénky nemusí znamenat ztrátu příjmů a uplatnění. Díky moderním technologiím, které umožňují pracovat i na dálku, lze například přepisovat texty, vést účetnictví, překládat, skenovat dokumenty nebo vykonávat další administrativní práce přímo z domova. Nezřídka se stává, že pacienti objeví dosud skryté vlohy a nové oblasti zájmu. Možnost uplatnění představuje navíc vzpruhu pro psychiku, která je pro léčbu psoriázy velmi důležitá.

Skvělým příkladem podpory je v tomto ohledu program Handicap, pořádaný Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, do kterého se může přihlásit každý, kdo je osobou se zdravotním znevýhodněním nebo postižením. Zda se na danou pozici hodí, si zájemce o zaměstnání může vyzkoušet prostřednictvím stáží. Těší mě, že společností, které aktivně nabízí uplatnění lidem se zdravotním omezením, postupně přibývá. Patří mezi ně třeba IKEA, Tesco nebo společnost Vodafone. A čím dál více i české rodinné firmy, které začínaly například s pěti zaměstnanci a nyní jich zaměstnávají desítky, stovky. Jednou z nich je Plastia z Nového Veselí.

Jaké další způsoby podpory jsou lidem se zdravotním omezením dostupné?

Ve chvíli, kdy se lidé se zdravotními obtížemi rozhodnou pro jakoukoli profesní změnu, mohou využít speciálního poradenství, které zdarma poskytuje úřad práce. Poradci pro OZP, kterých je v současnosti 98 a dalších 14 jich brzy přibude, zastávají roli prostředníka mezi zájemcem o práci nebo změnu kariéry a zaměstnavateli, ale také ergoterapeuty, psychology a psychoterapeuty. Těchto služeb může využít každý, kdo se potýká se zdravotními obtížemi, status OZZ nebo OZP není podmínkou.

V některých ohledech, například při podávání žádosti o status OZP, je současný systém příliš komplikovaný a těžkopádný. Funguje někde v zahraničí tato oblast sociální politiky lépe? Kde bychom se mohli inspirovat?

Český sociální systém je i přes své nedostatky pro mnoho evropských zemí vzorem. Stále se ale vypořádáme s pozůstatky komunistického režimu, kdy se předstíralo, že lidé se zdravotním omezením neexistují, a jejich šance na uplatnění byly mizivé.

Pokud mluvíme o inspiraci, spíše než v zahraničí ji vidím ve sféře komerčního připojištění, kde se při výpočtech zohledňuje celkový zdravotní stav včetně přidružených onemocnění, která jsou právě u psoriázy častá. V případě určení stupně invalidity se dnes vychází pouze z jedné diagnózy, přestože v součtu s dalšími obtížemi může být skutečné omezení mnohem závažnější. Současná vyhláška o posuzování invalidity byla schválena v roce 2009 a neodráží současnou úroveň poznání ani potřeby jednotlivců a společnosti.

Jaká změna by zlepšila úroveň posuzování zdravotního stavu u osob s lupénkou?

Pro posudkového lékaře je na prvním místě znění prováděcí vyhlášky. Velmi by pomohlo, kdyby se do ní zahrnulo takzvané PASI skóre, které vypovídá o závažnosti postižení kůže. Dále je to již zmiňované přihlížení ke komorbiditám. Je proto třeba, aby odborné i neziskové organizace na nedostatky současného znění vyhlášky upozornily. Lupénka je závažné komplexní onemocnění a je třeba ho vnímat v celé jeho šíři.

Hana Potměšilová je jednou z největších odbornic na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a sociální podnikání v České republice. Zdravotně-sociální problematice se věnuje více než dvacet let. Aktivně se podílí na legislativních změnách v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením, neziskového sektoru a zdravotnictví, je zapojena do řady neziskových a osvětových projektů.

O Reveniu

Spolek Revenium pomáhá každému, kdo má nějaké zdravotní omezení a chce změnit svůj život. Najít si práci, někde pomáhat, zkrátka být aktivní a potřebný. Pracuje se zaměstnavateli, kteří hledají nové kolegy a chtějí dát příležitost lidem s postižením. Je napojen také na vysoké školy a studenty se specifickým zdravotním postižením. Lidé se zdravotním postižením tvoří většinu týmu Revenia, celou redakční radu jeho online magazínu Inspirante a najdeme je i v poradnách Sester v akci. Revenium rovněž provozuje sociální podnik Naturpark 12, který je pražírnou výběrové kávy.

CZ-N-DA-PSO-2300004

Líbil se vám článek?
+49
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Fototerapie a laserová terapie lupénky během těhotenství a kojení

Těhotenství a kojení často vyžaduje úpravu léčby lupénky. Cílem je nejen snížení...

Obáváte se komplikací lupénky? Zabrání jim včasná léčba

Myslíte si, že než se vydáte k lékaři, je lepší vyzkoušet nějakou tu dietku,...

Není lupénka jako lupénka. Těžká forma vás může ohrozit i na životě

Závažné formy lupénky, ačkoliv nejsou příliš časté, dokážou postiženým značně...

Léčba lupénky pomocí laseru – moderní, rychlá a bezpečná

Nabídka léčebných metod lupénky se stále rozšiřuje. Vedle těch tradičních se...

8 věcí, které pomohou předejít vzplanutí lupénky

Vedle užívání předepsaných léků a dodržování doporučení, kterými vás váš lékař...

Boj s lupénkou – kdo to zvládá nejlépe?

To se pokusili zjistit němečtí vědci. Konkrétně zkoumali, které faktory nejvíce...

Průzkum genů znamená naději v léčbě lupénky

Představte si situaci, kdy se ve vašem těle odehrává krutý boj. Podrážděný imunitní...

Co víte o lupénce?

Lupénka neboli psoriáza postihuje především kůži, avšak zhruba u 10–20 % pacientů...

Skončí léčba lupénky u Mrtvého moře?

Mrtvé moře. Destinace, která se vybaví téměř každému nemocnému s lupénkou jako...

Mateřství s lupénkou nemusí být plné nejistoty a obav. My jich vás zbavíme

Máte lupénku a toužíte po miminku? Rozumíme vám. Lupénka postihuje především...

Doporučujeme

Čtěte více

Ani po infarktu se nemusíte vzdávat sexu

Léto, slunečné počasí, volno, vytoužená dovolená a pobyt v novém prostředí přejí...

Ani po protidrogové terapii nemá narkoman vyhráno

Ačkoliv by se mohlo zdát, že v případě dokončené drogové odvykací léčby půjde...

Ani po vyléčení rakoviny prostaty odborný dohled nekončí

Těšíte se, že po zdárném završení terapie rakoviny žlázy předstojné dáte „bílým...

Ani při umělém oplodnění si nelze vybrat pohlaví dítěte

Nebylo by hezké mít možnost si při umělém oplodnění zvolit pohlaví miminka?...

Ani při vaření nemusí klouby bolet

Artritida aneb zánět kloubů může i jednoduché úkony při vaření hodně znepříjemnit,...

Ani s Crohnovou chorobou se nemusíte vzdát intimních chvil s partnerem

Diagnóza Crohnovy choroby dokáže naprosto změnit dosavadní způsob života. Ovlivňuje...

Ani s IBD se nemusíte omezovat při sportu

Pohybem ku zdraví. Obecně známá věc, ale že by to platilo i o střevech? Je to...

Ani s RS nezapomínejte na prevenci

Roztroušená skleróza (RS) je nemoc, která ovlivňuje mnoho aspektů lidského života....

Ani speciální vysavače neochrání před alergeny

Lidem trpícím alergiemi na roztoče se často doporučuje pravidelně vysávat. Panuje...

Ani sportovci nemusí mít zcela zdravé srdce

Říká se, že pravidelný pohyb a přiměřené sportování prospívá srdci. To je bezpochyby...

Ani v novém roce nezapomeňte na prevenci úrazů

Říká se, že nic není bez rizika. Úraz nám hrozí i při běžných zimních aktivitách,...

Animovaná chřipka

Co je chřipka? Jak přesně vzniká a co ji způsobuje? Jak se chová chřipkový virus...

Ankylozující spondylitida – prožijte dny bez bolesti

Ankylozující spondylitida je chronické zánětlivé onemocnění ovlivňující každý...

Ano, pánové, inkontinence se může týkat i vás. A pozor, na věk rozhodně nehledí!

Téma inkontinence je spojeno s řadou nepřesných informací a mýtů, které mohou...

Anorexie a osteoporóza

Osteoporóza je sama o sobě závažné onemocnění. Tělo pacienta se potýká s řídnutím...

Anorexie: když touha po dokonalém těle zabíjí

Kdo z nás někdy nechtěl být jako modelky procházející se po pařížských módních...

Antialergika bez předpisu – zorientujte se!

Alergie sama o sobě je nepříjemná, ovšem návštěva lékárny a výběr léků bývá...

Antibiotika astma nevyléčí

Astmatický záchvat může mít leckdy dramatický průběh. Nedávná studie napříč...

Antibiotika dají tělu zabrat. Dopřejte mu dostatek enzymů!

Antibiotika někdy v životě užíval každý z nás, nejspíš už jako dítě. Jejich...

Antibiotika po svém lékaři nežádejte, v jejich užívání se řiďte jeho doporučeními

Jak z pohledu laika nakládat s antibiotiky, aby skutečně pomáhala, kde mají?...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#