#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 9.2.2021
Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami a nezřídka i kašlem

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami a nezřídka i kašlem, což pochopitelně přináší starosti i rodičům. Jak dokážou pomoct homeopatika?

Kašel je ve své podstatě ochranný reflex dýchacích cest, kdy po určitém podráždění sliznice dojde k prudkému vypuzení vzduchu z průdušek a průdušnice, což má onen dráždivý faktor odstranit. Dráždivé podněty mohou být různé, nicméně projevy, tedy kašel, jsou obdobné.

Příčiny kašle

  • Infekce dýchacích cest – jde o příčinu zdaleka nejčastější, typicky kašel v těchto případech doprovází i rýma a zvýšená teplota v různé míře. Vývoj nemocí horních cest dýchacích bývá často typický. Nejprve se objeví rýma, která se přesune na průdušky a vznikne zánět průdušnice a průdušek s kašlem. 
  • Žaludeční reflux – kašel vzniká podrážděním hrtanu žaludeční šťávou, která uniká ze žaludku, většinou se tato příčina odhalí až u chronických případů.
  • Alergie – chronický dráždivý kašel může být v některých případech jediným příznakem alergie či astmatu.
  • Jiné příčiny – u akutního kašle se může například jednat o vdechnutí jídla či nějakého předmětu, kašlem se mohou projevovat nádory dýchacích cest či srdeční onemocnění a mnohé další choroby. Kašel také může mít příčiny ryze psychologické či psychosomatické.

Lékařské vyšetření je nezbytné, pokud kašel trvá i přes veškerou léčbu déle než týden, je doprovázen velmi vysokou horečkou, případně pokud je spojen s pocity dušení nebo dítě není schopno mluvit, jíst či pít. Návštěva lékaře je taktéž nezbytná u dětí mladších tří měsíců.

Pro volbu homeopatického léku je nejdůležitější, zejména u akutních onemocnění, rozpoznat, co stálo na počátku potíží. Šlo o prochladnutí suchým či vlhkým chladem? Nebo setkání s jiným nemocným? Pak je důležité změřit teplotu a rozpoznat, jestli jde o kašel suchý, či vlhký. Pro suchý kašel je typické, že pacienta sice trápí, i velmi intenzivně, ale prakticky žádný hlen nevykašle. Naopak při vlhkém kašli se v průduškách tvoří různě velké množství sekretu, který nemocný buď vykašle a vyplivne, nebo spolkne. U vlhkého kašle je často i na dálku slyšet „rachocení“ na průduškách.

Homeopatika na suchý kašel

  • Aconitum napellus – je homeopatickým lékem na kašel, který se objeví po silném prochladnutí či profouknutí studeným větrem. Kašel a horečka typicky prudce nastoupí kolem půlnoci. Kašel je většinou drsný, doprovázený pocitem dušnosti, zároveň u nemocného vystoupí teplota třeba až ke 40 °C. Dítě se přitom vůbec nepotí. Pokud se tento lék podá včas, může zabránit přechodu do závažnější formy onemocnění.
  • Belladonna – zabírá opět na potíže po prochladnutí. Kašel je vyvolaný suchostí sliznic v časné fázi zánětu s překrvením. Homeopatikem lze často dobře navázat na užívání přípravku Aconitum, poté co se dítě s vysokou teplotou začne potit. Kašel je opět suchý, štěkavý, sliznice v krku je zarudlá, stejně jako kůže, ze které přímo sálá teplo. Dítě se hodně potí, nesnáší zvuky a světlo.
  • Bryonia alba – přípravek se hodí na nachlazení s rýmou, které „přechází do hrudníku“ na průdušky a přináší bolestivý kašel. Nástup nemoci není tak prudký jako u předchozích dvou popsaných případů. Homeopatikum pomáhá hlavně tehdy, když se kašel horší každým pohybem, a dokonce i pokusem o hlubší nádech. Úlevu přináší pobyt na lůžku a sevření hrudníku rukama. Kašel může opět doprovázet vysoká horečka a veliká žízeň. Pacientovi se uleví po vypocení.
  • Phosphorus – homeopatický lék pro děti, jejichž nachlazení se snadno přesune na průdušky. Může to být vhodný přípravek po promoknutí. Děti mají pocit lechtání a dráždění na průduškách, což vyvolává suchý kašel, ale v pozdějších fázích může přecházet do vlhkého. Kašel zhoršuje mluvení, smích, pohyb či změna teploty v místnostech, tedy i přechod z tepla do chladu či naopak. Zlepšuje se v teplé posteli. I při nemoci si dítě žádá studené nápoje.
  • Ferrum phosphoricum – hodí se na suchý kašel, který doprovází teploty do 38 °C. Mezi další příznaky patří bolesti uší, případně krvácení z nosu. 
  • Drosera – jde o přípravek na stavy s prudkými záchvaty drsného kašle, který dokonce může vyprovokovat zvracení. Záchvaty se objevují typicky po ulehnutí do postele, vyvolá je ale i mluvení, jídlo nebo studené nápoje. Dítě je při nemoci velmi zimomřivé a v noci se hodně potí.

Homeopatika na vlhký kašel

  • Hepar sulfur – zabírá na kašel, který se objeví po prochladnutí u zimomřivých dětí, které snadno nastydnou a jejichž veškeré sekrece na sliznicích mají hnisavý charakter. Často trpí na rýmy, sinusitidy či laryngitidy. Zlepšení přináší nejlépe vlhké teplo, jakékoliv ochlazení (stačí například malé odkrytí pacienta v posteli) vyvolává kašel a zimnici.
  • Kalium bichromicum – je homeopatikem spíše na pozdější stadia kašle, kdy jsou celkově postiženy sliznice dýchacích cest, počínaje rýmou, chrapotem až po zánět průdušek. Nemoc doprovází tvorba žlutého sekretu, který se provazcovitě táhne a v nose může zasychat do krust.
  • Pulsatilla – tento homeopatický lék pomáhá při proměnlivém kašli. Nemocný přes den vykašlává množství žlutého hlenu, kdežto v noci je kašel suchý a dráždivý. Potíže se zhoršují v teple, v teplé místnosti, po ulehnutí a v noci. Úlevu přináší čerstvý vzduch.

V některých případech je možno použít jen jeden homeopatický lék, ale pokud příznaky na potíže nemocného úplně „nesedí“, je možné kombinovat dva či tři přípravky. U přípravků na vlhký kašel je nejlepším postupem začít podávat preparát dva až tři dny v ředění 9 C a potom přejít na ředění 15 C. U suchého a dráždivého kašle můžeme ředění 15 C podávat hned od začátku léčby. Případně je léky na kašel a léky na horečku možné kombinovat podle individuálních potíží pacienta.

Nepodceňujte doléčení

Zánět sliznic dýchacích cest může po prodělaném akutním onemocnění přetrvávat různě dlouhou dobu i po odeznění fáze vysokých teplot a akutních příznaků. K projevům přetrvávajícího zánětu patří lehce zvýšená teplota, občasné pocity horkosti či nastupující horečky a stálá lehká rýma či kašel s produkcí většinou žlutavého sekretu. V těchto případech je vhodné zánět doléčit pomocí kombinace homeopatik Sulfur iodatum 9 C Pulsatilla 15 C, obojí v dávkách dvakrát denně pět granulí. K těmto preparátům je možné přidat i Oscillococcinum jedenkrát denně jednu tubu po dobu 14 dnů.

Aby tělo mělo sílu bojovat   

K homeopatikům je možné přidat i některé další přípravky, které pomohou zvládnout zánět sliznic a infekci.

  • Vitamin C prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to významný prvek protivirové imunity a silný antioxidant. U dětí do jednoho roku se doporučuje podávat dvakrát denně 100 mg, u větších dětí dvakrát denně 250 mg.
  • Probiotika jsou důležitá – téměř 80 % buněk lidské imunity se nachází ve stěně střeva. Proto je přínosné je podávat v rámci podpory obranyschopnosti.
  • Extrakt či čaj z černého bezu má velký protivirový a protibakteriální účinek. Ve studiích bylo prokázáno, že významně zkracuje dobu trvání chřipky.
  • Tymiánový extrakt je dalším tradičním prostředkem, který optimalizuje činnost imunitního systému.
  • Horká voda s citronem, medem a skořicí kromě hydratace zklidňuje podrážděné sliznice hrdla a dýchacích cest a podporuje pocení čili eliminaci toxinů.
  • Zásadní je také v domácnosti s nemocným dítětem nekouřit. Cigaretový kouř ochromuje řasinkový epitel průdušek a zhoršuje tak možnosti samovolné očisty sliznice.

Samozřejmostí, jako u všech akutních nemocí horních cest dýchacích, je nechat dítě v posteli a dbát na jeho dostatečnou hydrataci, která je nezbytná pro snadnější vykašlávání hlenů. Dalším způsobem, jak přispět k lepšímu vykašlávání hlenů, je zvlhčování vzduchu v místnosti či inhalace teplé páry. Do inhalací je dobré přidat pár kapek eukalyptové esence, která zklidní překrvení průdušek a tím ulevuje od bolestí při dýchání.

MUDr. Jaroslav Čupera

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
-1
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Kašel pomůžou zkrotit homeopatika

Kašel patří mezi jednu z nejčastějších příčin, kdy pacienti vyhledávají radu...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Deprese seniorů zmírní homeopatika

Deprese v seniorském věku má řadu specifik, a proto bývá často přehlížena nebo...

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Dovolená v klidu aneb homeopatika na loď i do hotelu

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem,...

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Doporučujeme

Čtěte více

Kardiostimulátor oslaví půl století existence

První kardiostimulátor byl v Čechách zaveden v roce 1962 a během následujících...

Kardiotokografie

Kardiotokografie, CTG, slangově „pásy“ je vyšetření zaznamenávající srdeční...

Karel Čapek a jeho boj s Bechtěrevovou nemocí – I. část

Bechtěrevova nemoc znatelně ovlivnila nejen život, ale i celé dílo Karla Čapka....

Karel Čapek a jeho boj s Bechtěrevovou nemocí – II. část

Po třicátém roce života se Čapkův stav opět zhoršil, bojoval i s jakousi vnitřní...

Karetní hazard by měl být pro nemocné srdce tabu

Kanasta, žolíky, prší – známé názvy oblíbených karetních her. Pro někoho nuda,...

Kariéra? Ani s artritidou se jí nemusíte vzdát

Práce je často pro lidi s revmatoidní artritidou místem, kde alespoň na čas...

Kašel i nachlazení stopnou homeopatika

Spolu s podzimem opět nadchází sezóna nejrůznějších nachlazení, kašle, zvýšených...

Kašel je zcela přirozený reflex těla

Kašel je přirozený reflex těla, který má obranný charakter a tělu pomáhá. Jde...

Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!

Refluxní choroba jícnu se nejčastěji projevuje jako pálení žáhy a návratem potravy...

Kašel pomůžou zkrotit homeopatika

Kašel patří mezi jednu z nejčastějších příčin, kdy pacienti vyhledávají radu...

Kašel: komplikace alergických onemocnění, nebo ochranný reflex?

Kašel je jedním z nejčastějších příznaků, se kterým pacienti přicházejí k lékaři.

Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?

Pokud jste silný kuřák, pravděpodobně vás občas trápí kašel. Ne vždy je však...

Kašlete? Možná je to alergie na domácího mazlíčka

Kterékoli domácí zvířátko může vyvolat alergickou reakci. Ta může mít mírný...

Káva a cigareta – nerozlučná dvojice?

Také si nedokážete představit posezení s kamarádkou bez kávičky a cigaretky?...

Kawasakiho choroba

Kawasakiho nemoc je horečnatá choroba nejasného původu, která postihuje cévy...

Každá pokožka je jiná. O jaký typ pečujete vy?

Zima je pro kůži jednoznačně zátěžovým obdobím. Přechody z vytopených interiérů...

Každá žena, které vstoupí do života rakovina prsu, si může říct: Nejsi na to sama

Jedinečnou podporu pro všechny ženy a jejich blízké, jimž životní plány zkřížilo...

Každé zarudnutí kůže nemusí být alergickou reakcí

Lidský organizmus se každodenně musí bránit mnoha nepříznivým vlivům. Slouží...

Každodenní relaxace pro nohy

Bolest nohou může být varováním těla, že se přeceňujeme, děláme něco nad své...

Každodenní rizika: inline bruslení

Jízda na inlinech – požitek, nebo skryté nebezpečí? Bruslení na inlinech se...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#