#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dovolená v klidu aneb homeopatika na loď i do hotelu

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 17.6.2016

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem, a ne noční můrou, přibalte s sebou i homeopatika. Vyhnete se hledání lékárny i dnům proleženým v hotelovém pokoji.

Je tu léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem, a ne noční můrou, přibalte s sebou i homeopatika. Vyhnete se hledání lékárny i dnům proleženým v hotelovém pokoji.

Zdravotních problémů, které mohou zkazit zahraniční pobyt, je opravdu mnoho. Přečtěte si o možnostech homeopatické léčby některých velmi častých situací, které souvisí s cestováním či zájezdy mimo domácí prostředí.

Rychlá pomoc od horečky

Ať už souvisí s akutním onemocněním, či klimatickými změnami během cesty, dokáže vysoká teplota zkazit i velkou část dovolené. Dobře vybraný homeopatický lék ale umí nemocného dostat velmi rychle do pohody. K hlavním preparátům patří následující: 

  • Aconitum napellus 15CH je přípravek na vysokou horečku provázenou suchou kůží a intenzivní žízní.
  • Belladonna 9CH pomáhá při vysoké teplotě spojené s horkostí, zarudlou kůží a intenzivním pocením.

S ohledem na cestování, zejména do teplých krajin, je vhodné myslet i na další typ léků.

  • Dulcamara 9CH je vhodná nejen na potíže z vlhka, ale je to i důležitý lék při prudkém ochlazení propoceného těla. To může nastat například po vstupu z horka do chlazených prostor, v přespříliš klimatizovaných dopravních prostředcích či při jízdě v autě se staženými okénky.
  • Rhus toxicodendron 9CH se ordinuje tehdy, kdy jsou vysoké horečky spojené s bolestmi svalů. Nemocný sebou neustále hází a převaluje se v posteli, protože kvůli bolestem nemůže najít správnou polohu. Má chuť na studené nápoje, nicméně jakmile se napije, hned se rozkašle.
  • China rubra 9CH není přípravek určený přímo na horečku, ale napomáhá obnově tělesných sil a iontové rovnováhy po horečkách a intenzivním pocení. To je v horkých letních destinacích velmi důležité. Dávkování je 3× denně 5 granulí.

Léky na horečku podáváme v množství 5 granulí po hodině, se zlepšením stavu interval mezi aplikací prodlužujeme.

Na nevolnost lze vyzrát 

Dlouhé sezení v pohybujícím se autě či autobusu, ubíhající obrazy okolní krajiny a kopcovitý terén – to vše dokáže u některých osob pořádně podráždit smysly a následně i žaludek. Pak je potřeba mít po ruce některý z následujících léků a podávat 5 granulí třeba po půl hodině až do zlepšení.

  • Cocculus indicus 9CH je určen na nevolnost s ospalostí a malátností. Typicky potíže začnou náhlým opakovaným zíváním a vyústí ve zvracení. Sledování okolí vše jen zhoršuje, stejně jako například pach jídla. Stav se lepší teplem.
  • Tabacum 9CH je lékem na náhlou nevolnost se zblednutím, slabostí, studenou a opocenou kůží, zvýšeným sliněním a bušením srdce. Zlepšení přichází při zavření očí nebo s čerstvým vzduchem.
  • Ipecacuanha 9CH je přípravek, který lze aplikovat v případě nevolností s intenzivním sliněním, které se nezlepší ani po vyzvracení. Postižení netrpí pocitem žízně a mají navzdory intenzivnímu zvracení čistý jazyk.
  • Borax 5CH je lék na potíže, které vyvolává prudký pohyb shora dolů. S tím se můžeme setkat při jízdě z kopce, při propadání letadla nebo také během cestování po moři. Kromě toho bývá dotyčný velice citlivý na náhlé zvuky.

Likvidace mořské nemoci

Tento problém je způsoben intenzivním podrážděním vegetativního nervového systému, konkrétně statoakustického aparátu vnitřního ucha. Děje se tak vinou pohybů lodi. Potíže se mohou jako určitá forma cestovní horečky objevit už před cestou. Občas přetrvávají v průběhu výletu, ale u citlivých jedinců se s nimi lze setkat i po skončení plavby.

  • Preventivně se hodí Ignatia amara 9CH, kterou je dobře začít podávat několik hodin před vyplutím. Je to vlastně lék obav z neznáma, které jsou provázeny pocitem knedlíku v krku.
  • V průběhu cesty pak bývají nejčastěji potřeba již popsané léky Cocculus indicus 9CH či Tabacum 9CH. Tyto dva přípravky se případně mohou střídat každou hodinu.

V případě mořské nemoci, která se dostaví na velmi neklidném moři, je samozřejmě možné předchozí dva preparáty doplnit Boraxem 5CH.

S toaletou v dosahu 

Průjmy jsou definovány jako častá a vodnatá stolice. Příčiny vzniku těchto potíží v souvislosti s dovolenou mohou být různé – otrava jídlem, přejídání, nezvyklé bakterie či viry, případně stres.

1. Otrava jídlem. S mikrobiálně závadnou stravou se lze setkat kdekoliv. V některých destinacích je ale tento problém velmi častý. Vždy platí pravidlo důkladného mytí a případně i dezinfekce rukou. Jezte pouze ovoce a zeleninu, které se dají loupat, vodu pijte jen balenou. Když už se průjem objeví, je pravděpodobně způsoben hygienicky závažnou potravinou. Pomoci mohou některé z následujících léků:

  • Arsenicum album 9CH účinkuje na infekční gastroenteritidy způsobené kontaminovaným či zkaženým jídlem a vodou, mořskými plody, ale i nadměrnou konzumací vodnatého ovoce. Zvracení či průjem doprovázejí pálivé bolesti, zvratky i stolice velmi nepříjemně páchnou. Celkově je patrná bledost, slabost a žízeň na malé množství tekutin. Nemocným se uleví teplem.
  • China rubra 9CH zabírá při akutním průjmu po požití ovoce, který je doprovázen nadýmáním, ale není bolestivý. Následuje po něm únava, bledost a hypotenze. Tento lék je důležitý i během rekonvalescence po průjmovém onemocnění.
  • Podophyllum 9CH je lékem vodnatých, vyčerpávajících průjmů s křečovitými bolestmi. Objevují se po nadměrné konzumaci ovoce, zejména v teplých krajích. Potíže provází intenzivní škroukání, stolice je žlutá a šplíchavá. Potíže se zmírňují vleže na břiše.
  • Veratrum album 9CH se hodí v situacích, kdy už je vyhledání lékaře nezbytné. Jedná se o závažný průjem se zvracením, postižený často kolabuje. Kůži mívá bledou a pokrytou studeným potem.

2. Průjmy z přejídání. Na tyto situace, kdy o dovolené sníme lidově řečeno „páté přes deváté“ a v nezřízeném množství, je hlavním lékem Antimonium crudum 9CH. Pomáhá při bolestech břicha s říháním s pachutí požitých jídel. Průjem může obsahovat nestrávené jídlo.

Zažívání bez elánu

Někdy se lze na cestách setkat s opačným problémem, než jsou průjmy. Příčinou cestovatelské zácpy je narušení denního rytmu, změna stravovacích návyků a v neposlední řadě i dehydratace – tedy omezené pití během cesty.

  • Ignatia amara 9CH je lékem na zácpu po prochlazení nebo po jízdě v autě. Postižený si stěžuje na bodavé bolesti v konečníku a na objemnou stolici, které se obtížně zbavuje, i když je měkká.
  • Nux vomica 9CH ulevuje při zácpě z nečinnosti střev. K vyprázdnění potřebuje dotyčný stimulanty, jako jsou projímadla, ale i káva či alkohol. Charakteristické je neustálé nucení, ale bez efektu, společně s plynatostí v horní části břicha.
  • Platinum metallicum 9CH je potřebné obvykle u žen, které mají v běžném životě stolici „regulovanou“. Na cestách trpí zácpou s častým nucením, ale i přes velké úsilí se vyprázdní jen málo. Stolice přitom lepí jako jíl.

Řešení pro „těžké nohy“

Cestování na dovolenou, dlouhé stání či sezení, pěší túry. To vše může vyprovokovat či zhoršit žilní nedostatečnost na dolních končetinách. Zprvu se jedná čistě o funkční problém, ale ten může přerůst do skutečného onemocnění – tím jsou křečové žíly. Potíže zahrnují pocit těžkých nohou, pálení, otoky zejména kolem kotníků a samozřejmě i rozšířené žíly či přímo varixy. Potíže vyvolává nebo zhoršuje teplo, delší nehybnost, obezita, těsná obuv či oblečení. Významným faktorem je pak i hormonální antikoncepce. Ta zvyšuje riziko vzniku žilní trombózy a následné plicní embolie, což už jsou velmi závažná onemocnění. Která homeopatika pomohou?

  • Hamamelis virginiana 5CH je lék na rozšířené žíly citlivé na dotek, kdy se i po malém dotyku snadno tvoří modřiny. Potíže zhoršuje teplo a zlepšuje odpočinek. Účinek tohoto preparátu dobře doplňuje Pulsatilla 9CH. Hodí se při pocitech těžkých nohou, které jsou jako mramorované a chladné. Potíže se horší v teple a chůzí. Pokud je tvorba modřin velmi výrazná, může pomoci Arnica montana 9CH, která má také ochranný vliv na cévní stěny.
  • Aesculus hippocastanum 5CH lze nasadit při výraznějším pocitu městnání, kdy si pacient stěžuje na pocit bolestivého napnutí žil. Stav se zhoršuje při stání a v teple, lepší se studenou sprchou.
  • Vipera redi 9CH je vhodná pro osoby, které mají pocit, že by napjaté žíly mohly prasknout. Nohy mívají oteklé a potížím ulevují zvedáním končetin do vyvýšené pozice.

Nepříjemný jet lag

Pásmová nemoc se objevuje tehdy, když při cestování překonáme pět a více časových pásem během jednoho dne. Tím dojde k narušení normálního denního biorytmu. Častěji se s tímto jevem setkáváme při putování směrem na východ, opačnou trasu snášejí cestovatelé většinou lépe. Potíže zahrnují neschopnost usnout, noční či předčasné probouzení a ospalost během dne. Následně se mohou dostavit i výkyvy nálad, jako jsou podrážděnost, úzkostnost a deprese, a snížená fyzická i duševní výkonnost. Nejlepší léčbou bývá prevence. S jet lagem lze bojovat tím, že se přizpůsobíte již před odletem. Posunete si hodinky směrem k času obvyklému v dovolenkové destinaci a zabezpečíte vhodný režim světlo–tma. Po příletu je dobré vyhnout se delšímu spánku během dne, vynechat na několik dní kávu a alkohol. Přizpůsobit se lze i stravou – je lépe jíst proteinová jídla ráno a sacharidová večer.

  • Cocculus indicus 15CH je nejčastěji indikovaný lék při těchto potížích. Řeší ospalost s podrážděností i určitou nevolnost. Je vhodné jej začít užívat již během letu. Pokud potíže přetrvávají, pak užívat 3–4× denně.
Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+3
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Dovolená na jachtě? Jen pro zodpovědnou posádku!

Únik od všedních starostí a dny plné dobrodružství, vzrušení a romantiky. Přesně...

Dovolená bez úrazů: 4 věci, na které je dobré myslet

Letní prázdniny jsou dobou lenošení, ale i rekreačního sportování. To s sebou...

Blížící se svátky pomohou zvládnout homeopatika

Vánoce nejsou jen o klidu, radosti, lásce a vzájemném porozumění. Pro mnoho...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Dovolená na motorce aneb Co před startem nezanedbat

Staré přísloví praví, že není hezčí pohled na svět než z koňského hřbetu. A...

Na průjmy a nevolnost platí i homeopatika

Zkažený žaludek, nevolnost, průjem. Zdravotní potíže, které dokážou zkomplikovat...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Do cestovní lékárničky přibalte i homeopatika

Dovolená v běžných, ale také v exotických destinacích s sebou může přinést celou...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Dovolená mimo hlavní sezónu prospěje vašemu zdraví

Chystáte se na letní dovolenou a uvažujete o pozdějším datu? Máte tak možnost...

Doporučujeme

Čtěte více

Dostupnost léků pro alergiky v zahraničí

V čase prázdnin a dovolených jsou naše starosti upřeny hlavně na to, kam vůbec...

Dotazník "Jak jste na tom s alergií?"

Trápí vás alergická rýma, astma nebo potravinová alergie? Odpovězte na několik...

Doufám, že zase budu moct nosit podpatky, říká pacientka s roztroušenou sklerózou

Petře Cermanové (42) lékaři diagnostikovali autoimunitní neurologické onemocnění...

Doutníky a dýmka jako zdravější varianta cigaret? Nesmysl

Kuřáci doutníků a dýmek často tvrdí, že jejich návyk je méně zdraví škodlivý...

Dovedete určit, který odborník je ten pravý na bolest zad, svalů a kloubů?

Jen málokomu z nás se dlouhodobě vyhýbají potíže s pohybovým aparátem. V průběhu...

Dovezte si z dovolené jen příjemné "suvenýry"

Chcete utéct civilizaci do divočiny nebo si vychutnat všechna lákadla exotické...

Dovolená bez úrazů: 4 věci, na které je dobré myslet

Letní prázdniny jsou dobou lenošení, ale i rekreačního sportování. To s sebou...

Dovolená mimo hlavní sezónu prospěje vašemu zdraví

Chystáte se na letní dovolenou a uvažujete o pozdějším datu? Máte tak možnost...

Dovolená na jachtě? Jen pro zodpovědnou posádku!

Únik od všedních starostí a dny plné dobrodružství, vzrušení a romantiky. Přesně...

Dovolená na motorce aneb Co před startem nezanedbat

Staré přísloví praví, že není hezčí pohled na svět než z koňského hřbetu. A...

Dovolená v pohodě aneb Jak zatočit s cestovatelským průjmem

Konečně nastal čas odpočinku, jenže nedlouho po příjezdu do cílové destinace...

Dovolenou plánujte s ohledem na nemocné srdce

Prodělat srdeční infarkt neznamená, že se stanete poustevníky, kteří nikam nemohou....

Dovolenou si plánujte do zemí bez "vašich" alergenů

Alergik či astmatik by si měl před každou plánovanou dovolenou dobře promyslet,...

Dovolte malému hemofilikovi mazlíčka

Děti s hemofilií jsou až na svoji nemoc stejné jako jejich vrstevníci. Jen jim...

Dovolte svým plicím se zase nadechnout – bez kouře!

Kouření škodí vaším plicím – to je informace, kterou zřejmě každý kuřák slyšel...

Dozor nad stravováním je nutný! Obědy ve škole zdravé jídlo nezaručí

Někteří dospělí si myslí, že s nástupem dítěte do školy jim odpadne většina...

Dožene moje dítě v růstu ostatní?

Mnoho rodičů dětí s nízkou porodní hmotností si klade otázku, jak jejich dítě...

Drastické hubnutí? Nikdy to nepřinese nic dobrého

Někteří lidé hladoví proto, aby shodili nějaké to kilo. Jiní se snaží detoxikovat...

Dražší léky na spaní nejsou luxus

Hitem na trhu s hypnotiky se stal melatonin. Je běžně dostupný v lékárnách...

Drift a shift: spojenci chřipkového viru

Každý zdravý člověk je šťastným vlastníkem imunitního systému, který ho chrání...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#