Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak pečovat o atopickou pokožku? Jezte zdravě a promazávejte ji!

Péče o pokožku 11.5.2015
redakce uLékaře

Zánět, na kůži silně svědivá ložiska s šupinkami nebo s puchýřky naplněnými tekutinou, změna barvy a struktury postižené kůže. To jsou viditelné známky atopické dermatitidy (atopického ekzému). Tuto nemoc sice není v současnosti stále možné úplně vyléčit, lze ji ale dostat pod kontrolu. Kromě dostatečné a zároveň šetrné osobní hygieny je velmi důležité vyhýbat se faktorům, které onemocnění spouštějí nebo zhoršují. Jedním z nich může být i nevhodná strava.

I atopici by měli jíst zdravě

Zdravá strava je jedním ze základních předpokladů pro zdraví celého organismu. Proto vám nabízíme pár tipů pro váš jídelníček:

  • Omezte konzumaci tučného masa (např. uzeniny) a místo něj zařaďte do jídelníčku ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny (losos, tuňák, sleď nebo sardinky).
  • Zařazujte do jídelníčku více celozrnného pečiva z žitné mouky.
  • Omezte konzumaci sladkostí a celkově méně slaďte – cukr na vás číhá i v potravinách, ve kterých byste to nečekali, proto sledujte složení potravin, které kupujete.

Jste alergičtí na některé potraviny? Vyhněte se jim!

Pro atopiky neexistuje specifická potravina, které by se měli vyhýbat. Výjimkou jsou ale potraviny, na které jsou alergičtí, potravinové náhražky a barviva.

Ne každá potravinová alergie prokázaná v krevních testech ale spustí nebo zhorší atopický ekzém. Nejjednodušším způsobem, jak zjistit, jestli daná potravina onemocnění opravdu vyvolává či zhoršuje, je test. Potravinu na určitou dobu (přibližně na 6 týdnů) z jídelníčku úplně vyřaďte a pak ji zase začněte po malých troškách do něj vracet. Během toho sledujte, zda se projevy nemoci nějak mění, nebo ne. Pokud se u vás potvrdí, že daná potravina symptomy zhoršuje, vyhněte se jí. Uleví se vám.

V případě potravinových náhražek a barviv je situace poměrně jednoznačná. Klinické výzkumy prokázaly, že při vyloučení těchto látek z jídelníčku se lidem s atopickou dermatitidou ulevilo. Při nákupech proto sledujte složení potravin, které kupujete, a vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem těchto látek (např. tartrazin nebo kyselina sorbová).

Pomoci vám mohou i doplňky stravy

Pozitivní efekt na atopickou dermatitidu mohou mít i doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami, vitamíny D a E, rybím a pupalkovým olejem.

Atopická pokožka ale potřebuje i přímé místní ošetření

Pokožka atopiků je velmi vysušená a zranitelná. Potřebuje proto dodat potřebné živiny, hydrataci a ochranu před infekcemi. Přípravkem, který má všechny tyto vlastnosti, je Belcura. Obsahuje mikrostříbro, které má protizánětlivé a antibakteriální účinky, dále kyselinu mléčnou, která zvyšuje produkci ceramidů v rohové vrstvě pokožky, laktát sodný, zvyšující její schopnost vázat vodu, ceramidy III, obnovující ochrannou vrstvu a zajišťující dlouhodobou hydrataci pokožky, a glycerin, který ji zvláčňuje a zjemňuje. To vše vaše atopická pokožka bezesporu ocení.

Zdroje:

MOHAJERI, Sarah a Sabrina A. NEWMAN. Review of Evidence for Dietary Influences on Atopic Dermatitis. Dostupné z: http://www.medscape.com

ASTHMA AND ALLERGY FOUNDATION OF AMERICA. Atopic dermatitis (eczema). Dostupné z: https://www.aafa.org/display.cfm?id=9&sub=23&cont=325

MCLAUGHLIN. Foods to Avoid When You Have Atopic Dermatitis. Dostupné z: http://www.livestrong.com/

Belcura: informace z příbalového letáku

Doporučujeme