A přece trpí srdečními chorobami třikrát méně než Američané. Záhada má ale své vysvětlení.
Ve víně je zdraví 
Tajemství spočívá v každodenní konzumaci vína a ryb spolu se stravou bohatou na vitaminy. Podobně jako země galského kohouta je na tom v Evropě ještě Itálie. 
Každá sklenice vína obsahuje totiž až dvě stě různých fenolických látek. Nejdůležitější z nich – resveratrol – má velmi příznivé účinky na lidský organismus, a to především v oblasti srážení krve.
Ochrana pro srdce a cévy 
Dosavadní výzkumy prokázaly, že resveratrol účinně chrání srdce a celý cévní systém tím, že snižuje napětí cév, ovlivňuje kladně metabolismus lipidů a hlavně brání nadměrné srážlivosti krve. Tím zmenšuje riziko vzniku trombů a jiných komplikací křečových žil. 
Neméně významný je účinek resveratrolu proti řadě typů zhoubných nádorových onemocnění. Resveratrol má totiž silný antioxidační vliv a umí blokovat procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinnou.
Zdroje resveratrolu jsou tyto:
- 	slupky a jadérka modré révy vinné 
 - 	arašídy
 - 	slupky a jadérka černého rybízu
 - 	moruše
 - 	kořen křídlatky (rdesno) kopinaté (Polygonum cuspidatum); extrakt z této rostliny se označuje jako cholikan 
 - 	slupky grapefruitu  
 - 	červené víno
 
Poslední výzkumy prokazují, že resveratrol je i ve víně bílem. Není jej v něm ale tolik jako v jeho červeném kolegovi. 
Nechte víno přezrát
Resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin, a je zajímavé, že rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu. Například když jsou napadeny plísní nebo vystaveny nízkým teplotám. Tato látka jim slouží jako obrana pro přežití. Pokud jde o modrou vinnou révu, bylo zjištěno, že obsahuje více resveratrolu, když jsou hrozny nedozrálé, nebo naopak přezrálé.
Přezrálé hrozny jsou totiž náchylnější k infekci plísní Botrytis cinerea, která prorůstá do hroznů, a rostlina se brání produkcí právě resveratrolu. Ten přechází do vína a může pozitivně ovlivňovat zdraví člověka. 
Botrytické víno prospívá 
Pokud chceme mít ve víně přítomnost resveratrolu nejvyšší, hledejme ve vinotékách víno s označením „botrytické“.
Návštěva vinného sklípku tedy nemusí znamenat jen gurmánský zážitek, ale také zdravotní exkurzi za prevencí žilních zánětů a embolie. 
Japonské přísloví říká: Víno je králem léků. Umírněné pití červeného vína může tedy dokonce léčit a prodloužit život.
(jnl)
Zdroje: 
http://cs.wikipedia.org
http://www.vesmir.cz
p>
 
Dále čtěte: 
Džusy pomáhají při potížích s křečovými žilami 
Přírodní cesty ke zdravým žilám