#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rakovina plic – screening může pomoci, základem však zůstává nekouřit

Zdravé plíce MUDr. Markéta Hadrabová 2.2.2021
S časným odhalením rakoviny plic u nejrizikovější skupiny obyvatel může pomoci screening

Rakovinou plic u nás každoročně onemocní zhruba 60 lidí na 100 tisíc obyvatel. Drtivá většina z nich, celých 85 %, zemře. Ročně tak jde o více než 5 000 pacientů. Pětiletého přežití jich dosáhne méně než pětina. Počet nově diagnostikovaných rok od roku mírně narůstá. S časným odhalením rakoviny plic u nejrizikovější skupiny obyvatel má pomoci screening, ale ani ten nepředstavuje jistotu, že nádor bude odhalen včas, může se totiž kvůli dědičné zátěži zkombinované s kouřením projevit dříve. Základem je tedy prevence kouření, podpora při jeho odvykání a ochrana před pasivním kouřením.

Ačkoliv je onemocnění částečně ovlivněno dědičností, jeho hlavním viníkem zůstává bezesporu kouření. To je důvodem, proč je rakovina plic stále častěji zjišťována i u žen a mladších pacientů. Právě dědičný předpoklad onemocnění je důvodem, proč může rakovina vzniknout i v mladším věku. Jako tomu bylo i v případě Lin.

Nádor nemusí odhalit ani opakovaný rentgen

Lin přijela s rodiči z Vietnamu do České republiky, když jí bylo osm let. Studovala v ČR vysokou školu, při které pracovala v kavárně, občas pomáhala rodičům v obchodě. Od 15 let kouřila asi 10 cigaret denně. O pár let později jí byla diagnostikována rakovina plic.

Dívka sedí na posteli na jednotce intenzivní péče, v nose má hadičky kyslíkových brýlí a její ošetřující lékařku čeká nelehký úkol – sdělit jí diagnózu rakoviny plic.

Lin nebyla nikdy vážněji nemocná. V říjnu se u ní objevilo nachlazení. Nebylo to nic vážného, rýma, kašel, nemocní byli skoro všichni v jejím okolí, tak tomu nevěnovala zvláštní pozornost. Kašel však ani po několika týdnech neustupoval, proto v listopadu navštívila svou praktickou lékařku, která jí předepsala antibiotika a léky usnadňující vykašlávání. Potíže sice začaly ustupovat, ale po několika týdnech se kašel vrátil. Praktická lékařka ji proto odeslala na rentgen plic, který byl v pořádku, a po Novém roce ji objednala na plicní vyšetření.

V lednu odjela Lin na hory s přáteli, kde se jí však přitížilo. Ve vykašlávaných hlenech se objevila krev a Lin se hůř dýchalo. Kamarádi proto zavolali rychlou záchrannou službu, která ji odvezla do nemocnice. Zde jí byl znovu proveden rentgen hrudníku, který nic neobvyklého neukázal. To však bylo v kontrastu s těžkou dušností, proto bylo doplněno CT vyšetření. To odhalilo přítomnost nádoru, který nebyl na rentgenu vidět, protože byl schovaný za srdcem. Biopsie bohužel prokázala přítomnost tzv. bronchogenního karcinomu, který už nebylo možné kvůli rozsahu operovat, a proto i přes kombinovanou léčbu tato mladá žena nemoci o několik měsíců později podlehla.

Kouření skutečně zabíjí

Řada pacientů má ve svém okolí někoho, kdo kouřil celý život a zemřel v devadesáti letech, takže se často mylně domnívají, že kouření a rakovina plic spolu zásadně nesouvisí. Opak je však pravdou. Nedá se říci, jaké množství cigaret je nebezpečné, obecně však platí, že s dobou a počtem vykouřených cigaret se riziko rakoviny výrazně zvyšuje. Dobrou zprávou je, že pokud se pacientovi podaří přestat kouřit, riziko rakoviny plic se postupem času pomalu sníží až na úroveň nekuřáka.

Pro lékaře není zjištění rakoviny plic vůbec jednoduché. Její příznaky jsou často plíživé, nenápadné. Jak je vidět na příkladu Lin, ani rentgen hrudníku nemusí nádor odhalit. Až čtvrtina nádorů zůstává v počátečních stadiích nezachycena. Nádor je pak u většiny pacientů odhalen až v pokročilejších fázích, kdy ho už není možné kvůli rozsahu nebo přítomnosti jeho vzdálených ložisek (metastáz) odstranit.

S časným záchytem rakoviny plic může pomoci screening

Nadějí na včasné odhalení nádoru představuje screening metodou nízkodávkového CT. Má řadu výhod – toto vyšetření trvá do 10 minut a podle typu přístroje zatěžuje pacienta o 75–90 % nižší dávkou ionizujícího záření oproti klasickému CT.

Navíc při něm není nutné použití žádné kontrastní látky a přitom je mnohem podrobnější než klasický rentgenový snímek.

Zavedení screeningového nízkodávkového CT je zvažováno pro nejrizikovější pacienty. Za ně jsou, na základě statistických dat, považováni pacienti mezi 55 a 75 lety, kteří kouří/kouřili alespoň 20 balíčkoroků (balíčkorok = krabička cigaret denně po dobu jednoho roku). Takových osob je v ČR více než půl milionu. Jedním z nich byl i čerstvý šedesátník Petr.

Na nádor se přišlo náhodou

Petr je podnikatel, aktivní člověk, sportovec. Kouřit začal na vojně a nějak mu to už zůstalo. Dosud neměl žádné potíže, jen kašel po ránu, ale ten ho provází už 10 let. Kvůli potížím s kolenem ho čeká artroskopie v celkové anestezii. Rentgen plic u něj však v rámci předoperačního vyšetření odhalil podezřelý nález a další následná vyšetření potvrdila přítomnost karcinomu. Díky v podstatě náhodnému nálezu byl nádor zjištěn v časném stadiu, a tak mohl být odoperován.

Rakovina plic nebolí, ale zabíjí

Příklady z praxe ilustrují důležitá fakta – rakovina plic dlouho nebolí a její příznaky jsou často nenápadné. Schovává se za kašel, opakující se nezávažné infekce, zkrátka potíže, které si zpočátku nespojujeme s tímto závažným onemocněním. Rakovina plic přitom představuje čtvrté nejčastější nádorové onemocnění a patří k nejnebezpečnějším z nich.

Screening umožní zachytit nádory dříve a tím zvýší naději na vyléčení. Na druhou stranu však nepředstavuje 100% jistotu. Někteří pacienti mohou totiž onemocnět v mladším věku a některé nádory jsou natolik agresivní, že se mohou objevit v období mezi screeningovými vyšetřeními. Kromě toho nesmíme zapomínat ani na to, že rakovina plic se může objevit také u osob vystavených pasivnímu kouření či u nekuřáků.

Naší hlavní snahou by proto měla být důsledná prevence kouření, podpora odvykání a ochrana před pasivním kouřením. Snahou lékařů je pak boj na dvou frontách – jednou je již zmíněná podpora nekuřáctví a druhou je zlepšení diagnostiky a včasné odhalení přítomnosti nádoru u rizikových pacientů.

Více informací na: https://www.lecba-rakoviny.cz/

(maha)

Zdroje:

Nanavaty P., Alvarez M. S., Alberts W. M. Lung cancer screening: advantages, controversies, and applications. Cancer Control 2014 Jan; 21 (1): 9–14.

Kol. autorů. Zhoubné nádory průdušnice, průdušky a plíce: výzva pro prevenci, screening a organizaci léčebné péče. Národní screeningové centrum. 24. 10. 2019. Dostupné na https://nsc.uzis.cz/index.php?pg=aktuality&aid=76#:~:text=Dle%20dat%20%C3%9AZIS%20%C4%8CR%20se,52%20osob%20na%20100%20tis%C3%ADc.

Kol. autorů. Výskyt nádorů plic a průdušek v ČR. Linkos. Dostupné na https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/zhoubne-nadory-prudusek-plic-a-pohrudnice-c33-34/vyskyt-nadoru-plic-a-prudusek-v-cr/.

Hoffman R. M., Sanchez R. Lung Cancer Screening. Med Clin North Am 2017 Jul; 101 (4): 769–785.

O'Connor G. T., Hatabu H. Lung cancer screening, radiation, risks, benefits, and uncertainty. JAMA 2012 Jun 13; 307 (22): 2434–5.

Walter J. E., Heuvelmans M. A., de Jong P. A., Vliegenthart R., van Ooijen P. M. A., Peters R. B., Ten Haaf K., Yousaf-Khan U., van der Aalst C. M., de Bock G. H., Mali W., Groen H. J. M., de Koning H. J., Oudkerk M. Occurrence and lung cancer probability of new solid nodules at incidence screening with low-dose CT: analysis of data from the randomised, controlled NELSON trial. Lancet Oncol 2016 Jul; 17 (7): 907–916.

Autor článku: MUDr. Markéta Hadrabová
Líbil se vám článek?
+4
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Rakovina plic zůstává dlouho nepoznaná

Rakovina plic je velmi záludné onemocnění, její příznaky totiž mohou být dlouho...

Obáváte se rakoviny plic? V počátečních stadiích ji sami poznáte jen stěží

Přestože jste kuřák, máte strach z rakoviny plic a sledujete pečlivě svůj zdravotní...

Zastavte rakovinu včas – nebojte se screeningu!

Když vám lékař navrhne některý z testů screeningu rakoviny, neznamená to, že...

Screening kolorektálního karcinomu v otázkách a odpovědích

<p>Karcinom tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorem u nás....

Příznaky rakoviny plic a kam s nimi zamířit

Rakovina plic o sobě nedává zpočátku znát, proto se na ni bohužel často přichází...

Screening na vrozenou kataraktu

Screening na vrozenou kataraktu je jednouché vyšetření, které má odhalit známky...

Učme studenty nekouřit!

Statistiky týkající se kouření často přinášejí šokující informace. Mezi ně patří...

Příští rok pravděpodobně začne testování silných kuřáků na rakovinu plic

Rakovina plic patří mezi onkologická onemocnění s nejhorší prognózou – 85 %...

Cílená léčba pomáhá zdolávat nádory plic

Rakovina plic stále zůstává ve světě nejčastější příčinou úmrtí na nádorová...

Jste nekuřáci? I tak může rakovina plic zaútočit

Kuřáci vědí, že si svým zlozvykem zvyšují riziko onemocnění rakovinou plic....

Doporučujeme

Čtěte více

Rakovina ledvin: tichý nepřítel

Téměř všechny nádory tohoto párového orgánu vznikají z buněk, které vystýlají...

Rakovina mladých mužů. Proč vzniká a jak se léčí?

Nádory varlat postihují nejčastěji muže ve věkové skupině 15–35 let. Dobrou...

Rakovina může postihnout i oči

Oko se skládá z mnoha částí a zhoubné bujení neboli rakovina může teoreticky...

Rakovina může působit poruchy spánku. Víte, jak je řešit?

Samotné nádorové onemocnění, ale také chemoterapie nebo radioterapie mohou způsobovat...

Rakovina na červeném koberci: celebrity, které vyhrály boj se zákeřnou nemocí

<p>Rakovina si své oběti nevybírá podle stavu finančního konta, dosažených úspěchů...

Rakovina nemusí vytěsnit milostný život, stačí pár věcí změnit

Diagnóza zhoubného nádorového bujení neznamená automatickou stopku milování....

Rakovina není jen pro staré

Je vám méně než čtyřicet a myslíte si, že rakovina se vás netýká. Nebo si to...

Rakovina ohrožuje život stejně jako podvýživa

Náhlá a na první pohled neodůvodněná ztráta na váze obvykle nesignalizuje nic...

Rakovina ovlivní skladbu jídelníčku. Víte, jak by měl vypadat ten ideální?

Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i výživy – zvýšená...

Rakovina plic - za 80–90 % nádorů stojí kouření

Rakovina plic je v dnešní době zdaleka nejčastější zhoubné onemocnění na světě....

Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky

Plicní nádory jsou smutným a poměrně častým důsledkem kouření. Existuje ale...

Rakovina plic a sport? Rozhodně ano!

Dokáže pohyb a cvičení ovlivnit průběh rakoviny plic? Může rozhodovat o přežití,...

Rakovina plic zůstává dlouho nepoznaná

Rakovina plic je velmi záludné onemocnění, její příznaky totiž mohou být dlouho...

Rakovina prostaty ohrožuje plešaté muže. Ale jen některé

Nádorů prostaty by se měli více bát muži, kteří začnou ztrácet vlasy. Tato hrozba...

Rakovina prostaty se dá léčit

Myslíte si, že diagnóza rakoviny prostaty je konec? Naopak, je to začátek. Začátek...

Rakovina prostaty v kostech? Mohou za to metastázy

V roce 2011 byla rakovina prostaty diagnostikována u téměř 7 000 mužů. Přesto...

Rakovina prostaty: 5 mýtů uvedených na pravou míru

O existenci své prostaty se většina pánů nestará, dokud se sama neozve. Diagnóza...

Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů

Rakovina prostaty, plic a tlustého střeva tvoří trojici nejčastějších zhoubných...

Rakovina prostaty: řešení počátečního stadia má více podob

O včas objevené rakovině této žlázy hovoříme tehdy, pokud se nádorové buňky...

Rakovina prsu

Rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorová onemocnění prsních žláz. Typicky...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#