#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rýma - kdy je třeba ji léčit a kdy přejde sama?

20.1.2019

Rýma je zánět nosní sliznice. Typicky se projevuje pocitem plného nosu, kýcháním a vodnatým nebo hnisavým výtokem. Zánět nosní sliznice vyvolává hned několik různých příčin. Nejčastějším původcem jsou viry patřící do skupiny tzv. rhinovirů. Je jich více než 200 a jsou velmi rozšířené.

Rýma
Od ucpaného nosu Vám pomohou nosní kapky

Co jste možná netušili...

Rýma je vůbec nejčastější lidské onemocnění. „Zdomácněla“ natolik, že si jí už málokdo z nás všimne. Tedy, dokud jí sám netrpí. Rýma na sebe dokáže nepříjemně upozornit. Mezi hlavní obtíže patří výtok z nosu. S rýmou je proto neodmyslitelně spjato užívání většího množství kapesníků.

Kapesníky používali už ve starověkém Římě. Tehdy to však spíše než praktická pomůcka byl módní doplněk a znak urozeného původu. Ve středověku byly v oblibě vyšívané kapesníky, které dámy věnovaly svým rytířům jako známku náklonnosti. Kapesníky podobné těm dnešním vznikly v Itálii. Většího rozšíření a širšího použití se dočkaly až v 18. století. Podle některých se na tom významně podílelo oblíbené používání šňupacího tabáku. Z viditelných míst na oblečení se kapesník zároveň z pochopitelných důvodů přesunul do kapes. Z původních vznosných označení sudarium nebo facalit se tak ustálil dnešní „kapesník“.

Původní kapesníky jako módní doplňky měly rozmanité tvary. Byly kulaté, oválné, obdélníkové nebo měly tvar trojúhelníku. O prosazení dnešního čtvercového tvaru se prý zasloužil francouzský král Ludvík XVI. Původní hedvábí, bavlnu a další materiály používané k výrobě kapesníků nahradil dnes nejčastěji používaný papír. I když podání takového kapesníku už jistě ztratilo nádech někdejší romantiky, jeho užití je příjemnější a hygieničtější.

Jak vzniká rýma

Zánět nosní sliznice vyvolává hned několik různých příčin. Nejčastějším původcem jsou viry patřící do skupiny tzv. rhinovirů. Je jich více než 200 a jsou velmi rozšířené. Při nádechu pronikají do Vašeho nosu a usazují se na jeho sliznici. Množí se a vyvolávají místní zánět. Vydatně k tomu přispívá oslabení organismu při prochlazení.

Kromě infekce může být příčinou drážděni sliznice a zánětu i alergická reakce. Tu spouští alergeny z vnějšího prostředí. Známým rozšířeným alergenem jsou pyly a traviny (senná rýma). Kromě nich se na vzniku rýmy mohou podílet i další látky, se kterými přicházíte denně do styku (peří, prach, zvířecí srst nebo roztoči). Tzv. alergické rýmy se dělí na sezónní nebo celoroční podle doby, ve které přicházíte do styku s alergenem.

Jak se projevuje...

Sliznice se překrvuje, natéká a omezuje průchodnost nosu. Její buňky vytvářejí větší množství sekretu, který může vytékat z nosu. Plný nos znesnadňuje dýchání a dráždí ke kýchání. Díky sekretu pokrývajícímu Vaši nosní sliznici částečně ztrácíte čich. Vůně a pachy z okolí se totiž nemohou dostat k receptorovým buňkám v nose. K častým doprovodným projevům rýmy patří i mírná bolest hlavy, pálení očí nebo světloplachost.

Rýmu může provázet i zvýšená teplota. Ta je nápadnější u malých dětí, u kterých může dosahovat až hodnot odpovídajících horečce.

Příznaky rýmy postupně slábnou a asi po týdnu úplně vymizí.

Jak se potvrdí...

V případě rýmy není žádné větší vyšetřování potřeba. Obvykle není ani třeba vyhledat lékaře. V případě komplikací se Vám lékař podívá do krku a poslechne si Vaše dýchání, aby vyloučil onemocnění dýchacích cest. Při déletrvajících obtížích nebo chronické rýmě je vhodná prohlídka u otorhinolaryngologa, který rhinoskopií přehlédne a zhodnotí stav Vaši nosní sliznice.

Příčinou Vaší alergické rýmy může být celá řada alergenů. K pátrání po nich slouží alergologické vyšetření.

Jak se léčí rýma

Určitě jste už slyšeli, že neléčená rýma trvá sedm dní, léčená týden. Je na tom kus pravdy. Rýma je virové onemocnění a proto při ní nepomáhají žádná antibiotika, jak si někdo může myslet. Proti původci onemocnění léky nejsou. Vaše tělo se s ním musí vypořádat samo. Některé přípravky však dokáží zmírnit příznaky rýmy.

Při rýmě se často doporučuje zvýšený příjem vitamínů (vitamín C). Pomáhají posílit Váš imunitní systém. Přirozeným a nejlepším zdrojem vitamínů je čerstvé ovoce. V případě potřeby je možné zvolit i některý z vitaminových doplňků výživy. Kromě vitamínů byste si měli zajistit i dostatek tekutin.

Od ucpaného nosu Vám pomohou nosní kapky. Na trhu je jich celá řada. Většina z nich je volně dostupná i bez lékařského předpisu. Působí na nosní sliznici, zmírňují její otok a tlumí tvorbu sekretu. Častým smrkáním podrážděnou a bolestivou kůži v okolí nosu můžete ošetřovat speciálními uklidňujícími krémy na obličej.

Odlišná situace nastává při alergické rýmě. Základem léčby v takovém případě je vyhnout se styku s alergenem. Ne vždy je to možné. U některých nemocných se na vyvolávající příčinu rýmy nepřijde. Lékař Vám může předepsat léky tlumící alergickou reakci Vašeho organismu (antihistaminika). Při sezónní alergii je vhodné požádat před nástupem největších obtíží o tzv. senzibilizaci. O možnostech léčby a tlumení příznaků Vaší alergické rýmy se poraďte se svým lékařem.

Rýma trvající déle než 2 měsíce se již označuje jako chronická. Přetrvává při ní pocit plného nosu způsobený zduřením nosní sliznice. K novým způsobům její léčby patří odpaření sliznice laserem. Není však vhodné pro všechny chronické rýmy. O použití laseru rozhoduje lékař.

Co dál...

Rýma má většinou nekomplikovaný průběh. Obvykle netrvá déle než 7 dnů. Na virovou infekci může nasednout infekce bakteriální. To znamená, že na sliznici poškozené a oslabené přítomností virů dojde k pomnožení bakterií, se kterými se jinak dokáže Váš nos snadno vypořádat. Projeví se to změnou charakteru výtoku z nosu. Místo světlého vodnatého výtoku můžete pozorovat husté, do zelena zbarvené hleny. Přidává se kašel a stoupá i tělesná teplota. Kromě rýmy můžete trpět i zánětem nosohltanu nebo nosních dutin. To už vyžaduje návštěvu u lékaře a antibiotickou léčbu.

U velmi malých dětí může být rýma i nebezpečná. Ucpaný nos jim brání v dostatečném dýchání. Kojenci tak nemohou v klidu sát mateřské mléko a strádají. V takových případech je nutná razantnější léčba včetně odsávání hlenů z ucpaných nosíků.

Dlouhodobé užívání nosních kapek může v extrémních případech nenávratně poškodit Vaši nosní sliznici. Proto se při jejich užívání řiďte radami v příbalovém letáku. Léčbu Vaší chronické rýmy konzultujte se svým lékařem.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Jednoduchá rada, jak se vyhnout rýmě, neexistuje. Několikrát do roka jí onemocní téměř každý z nás. Prostředkem jak její výskyt snížit může být podpora imunitního systému. Zvyšte příjem vitamínů a tekutin. V případě, že nemůžete zajistit příjem vitamínů potravou, obstarejte si některý z multivitamínových přípravků. Kromě vitamínu C by měl obsahovat i zinek a selen.

V chladném počasí se teple se oblékejte. Na podzim a v zimě nezapomínejte na čepici, šálu a rukavice. Na druhou stranu může být účinné i otužování. Nemusíte ale hned vyrazit v plavkách k zamrzlé řece. Začněte třeba tím, že budete při sprchování střídat teplou a studenou vodu. Myjte si často ruce, používejte jen své vlastní ručníky a pomůcky denní hygieny.

Doporučujeme

Čtěte více

Ryby, ryby, rybičky, z kterépak jste vodičky?

Konzumace ryb má být údajně způsobem, jak se zbavit roztroušené sklerózy. Jsou...

Rychlá a spolehlivá úleva při rýmě: Vsaďte na Sinex Vicks Aloe a Eukalyptus

Rýma dokáže znepříjemnit život nejen v zimě. Stačí ucpaný nos a cítíme se pod...

Rychlá reakce okolí může alergikovi zachránit život

Anafylaktický šok představuje nejzávažnější život ohrožující formu alergické...

Rychle zahojená rána? Jedině za pomoci vlhka

Vlhké hojení za přispění tzv. hydrokoloidního gelu prožívá ve světě boom. Proč...

Rychlejší diagnostika chřipky

Vědci Coloradské univerzity ve spolupráci s Centrem pro kontrolu a prevenci...

Rychlejšímu hojení rány pomůže psychická pohoda

Zběsilé životní tempo a uspěchaná doba nenahrávají procesu rychlého hojení....

Rychlost růstu a odpověď na růstový hormon se během roku liší

Rychlost růstu se podle mnoha pozorování i klinických studií liší během jednotlivých...

Rychlý jako blesk... aneb K problému předčasné ejakulace

Lidem jde při sexu málokdy o početí, a většinou naopak o rozkoš, radost, něhu...

Rychlý průvodce rakovinou prostaty aneb Co je dobré o této nemoci vědět

Prostata je mužská pohlavní žláza velikosti vlašského ořechu, která se nachází...

Rychlý test na detekci chřipky – přínosný u dětí?

Míra prevalence chřipky v dané lokalitě ovlivňuje, jak přínosný bude rychlý...

Rýma u nejmenších: běžná potíž, nebo vážnější onemocnění?

Když se miminku tvoří u nosu bubliny nebo při dýchání chrápe, zřejmě má rýmu....

Rýma v těhotenství? Místo léků sáhněte po soli

Výčet obtíží spojených s těhotenstvím je poměrně dlouhý, nic to ale nemění na...

Rýma, astma nebo atopický ekzém? Jak správně poznat alergii

Alergická reakce se může projevovat různě, a právě proto může být těžké příznaky...

Rýmu u žen mohou způsobit i hormony

Hormonální změny během dospívání, menstruačního cyklu, těhotenství a během...

Rýže by už brzy mohla odstraňovat alergii

Japonští vědci vyvinuli geneticky upravenou rýži, která pomáhá při pylových...

Rýže jako lék budoucnosti proti alergii?

Představte si, že možná existuje způsob, jak by se dalo sezónním alergiím předejít....

Řádila letos klíšťová encefalitida?

Počty případů klíšťové encefalitidy enormně narůstají. Tak zní obvykle titulek...

Řasy a sinice: zdraví prospěšné i životu nebezpečné

V období letních veder se nezelenají pouze travnaté plochy, ale bohužel také...

Řepku včely milují, alergici už méně

V polovině dubna zaplavují žluté květy řepky rozsáhlá pole v nížinách, později...

Řešení bércových vředů: od gelů po operaci

Bércové vředy patří mezi poměrně časté chronické rány. Jejich vznik není zatím...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#