Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

S vařečkou kolem světa – Itálie

Střevní záněty 15.10.2012 redakce uLékaře

Italská kuchyně je známá po celém světě. Jednoduchá, ale chutná jídla, hodně ryb, zeleniny a ovoce. Tak by se dala shrnout strava především jižních částí Itálie.

Reklama
špagety a italská kuchyně
špagety a italská kuchyně

Temperamentní povaha, ale zároveň pohodovější přístup k životu, slunce a také moře. To je další možný náhled na Itálii. Pacienti s IBD se tak mohou inspirovat nejen italskou kuchyní, ale i tamní pohodou. Možná jejich stylem života můžeme vysvětlit fakt, že v Itálii je mírně nižší incidence obou střevních zánětlivých chorob než v ČR nebo západní Evropě. Samozřejmě nelze jednoznačně stanovit, je-li nižší incidence způsobena životním stylem, stravou, nebo jen geografickým umístěním.

Italskou kuchyni si spojujeme především s pizzou a těstovinami. Těstovin najdete v Itálii prý i více než 400 druhů. Mimo jiné například špagety, tortellini, ravioli, tagliatelle, farfalle, lasagne, manate, fusilli a mnoho dalších. Oblíbenou pochoutkou je zmrzlina a z moučníků tiramisu.

Polévky bývají často rybí nebo zeleninové a jejich konzumace se samozřejmě snižuje s teplejším podnebím od severu k jihu. Příkladem může být polévka acquacotta, která pochází z Toskánska. V překladu znamená „vařená voda“ a často se recepty na ni odlišují podle sezóny a oblasti. Obvykle je acquacotta jednoduchá polévka ze zeleniny a sušených hub. Pro ozdobu i chuť se na ni závěrem často pokládá pošírované (tj. ztracené) vejce.

Z mas se často používá maso telecí a kuřecí, výborné jsou různé ryby nebo plody moře. Z oblíbených pokrmů nesmí chybět pizza, která se připravuje z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Mezi nejtypičtější suroviny pokládané na pizzu patří rajčata, mozzarella a často bazalka. Obvykle bývá pizza mnohem jednodušší v Itálii než v Čechách, kde máme tendenci přidávat velké množství surovin. Přitom původně byla pizza jídlo chudých. Například pizza Margherita, jejímž základem jsou jen rajčata, mozzarella a bazalka, pochází z původně chudého kraje Neapole a okolí.

Dalším chutným a rychlým jídlem je rizoto, převládající především na severu Itálie, kde se také rýže pěstuje. Protože si všichni spojují Itálii především s pizzou a těstovinami a rýže zůstává v pozadí, je vhodné uvést, že rýže je vynikající jídlo i z dietetického hlediska nejen pro pacienty se střevními záněty. Rizoto se připravuje z krátké kulaté rýže, nejlépe z rýže Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano.

O tom, že Itálie může být, či spíše je rájem pro gurmány, nikdo nepochybuje. Mezi další kvalitní a chutné potraviny patří sušené šunky prosciutto, parmská šunka nebo mortadela a sýry, jako je parmazán, gorgonzola, fontina nebo mozzarella. Výborné jsou různé saláty ochucené olivovým olejem nebo balzamikovým octem.

Dezert tiramisu má celkem pestrou historii. Pochází z Toskánska, ale velmi oblíbenou pochoutkou se stal až ve Florencii v 19. stol. Odsud se jeho sláva šířila dále do Evropy i Ameriky. Tiramisu je jedním z nejúžasnějších, ale také nejtučnějších moučníků na světě. Jeho název se může přeložit jako „povzbuď mě, vzchop mě“. Kalorická hodnota a přídavek kávy dokážou totiž dodat energii a povzbudit. Tiramisu si dle legend dávaly k svačině i proslulé benátské kurtizány.

Celé menu skládající se z polévky, hlavního jídla v podobě rizota a dezertu tiramisu můžete završit kvalitní kávou nebo dobrým vínem, samozřejmě podle individuální snášenlivosti. Italská vína patří mezi jedna z nejlepších a také nejvíce exportovaných vín na světě. Známé značky jsou například Sangiovese, Lambrusco, Barbera, Chianti, Montepulciano, Trebbiano Toscano. Káva se v Itálii pije velmi silná a obvykle ve velmi malém šálku, takže záleží na chuťových preferencích, zvolíte-li italské piccolo, nebo větší espreso. Zajímavostí ale je, že v malé kávě (20–30 ml kávy známé jako piccolo) se vyluhuje jen 10 % kofeinu. Čím je delší průtok vody, a tedy větší káva, tím více obsahuje kofeinu. Proto Italové, přestože pijí třeba i 10 káv denně, jsou méně zvyklí na kofein než Češi, kteří mají raději kávu s větším objemem vody.

Doporučujeme

Čtěte více

S poruchami spánku jděte za praktickým lékařem

I poslední ovečka přešla už přes lávku, a vy pořád ne a ne "zabrat"? Pokud máte...

S pozitivním myšlením zvládnete menopauzu lépe

Hormonálním změnám přicházejícím ve středním věku se žena jen stěží vyhne. Dobrou...

S příchodem teplého počasí zvolte raději zrychlené očkovací schéma

Možná jste očkování proti klíšťové encefalitidě u sebe nebo u svých dětí pořád...

S rakovinou prostaty vsaďte na protony

Ozařování je jednou z nejčastěji používaných metod léčby nádorových onemocnění...

S udičkou do zahraničí? Jen po pečlivé přípravě!

Do ciziny každý rok vyjede rybařit několik tisícovek Čechů. Nejpopulárnější...

S úhradou očkování vám pomůže pojišťovna

Zdravotní pojišťovny vědí, že očkování proti klíšťové encefalitidě je podstatně...

S úmyslem použít znecitlivující krém nedělejte tajnosti!

Bojí se vaše dítě odběrů krve a hledáte řešení, jak mu tento nepříjemný zážitek...

S usínáním pomůže "bílý hluk"

Zažili jsme to asi všichni. Snažíme se usnout, nám to ale prostě nedovolí....

S vaginální mykózou do bazénu? Jde to, když znáte pravidla

Plavání a koupání patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Mnoho žen se však...

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto...

S vařečkou kolem světa – Tichomoří

Tichomořská kuchyně zahrnuje stravu a výživu z celé škály ostrovů, jež se nachází...

S vypadáváním vlasů se nemusíte smířit

Dříve či později to čeká většinu mužů. Ráno se podívají do zrcadla a zaznamenají,...

S vysokou hladinou prolaktinu nemusíte hned do nemocnice

Léčba hyperprolaktinemie závisí na příčině, která zvýšenou hladinu prolaktinu...

Sádlo je (opět) zdravé

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám...

Sádlo, máslo, oleje?

Tělová másla a oleje na obličej se v posledních letech staly základní kosmetickou...

Salmonelóza - jak se léčí a možnosti prevence

Obzvláště v období letních měsíců se lékaři setkávají ve svých ordinacích s...

Sama na dovolené? Deset pravidel, jak si to bezpečně užít!

Toužíte zažít atmosféru cestování o samotě bez partnera či kamarádek? Směle...

Samoléčba očí nemusí být vždy bezpečná

„Mám něco s okem!“ zvolá občas každý z nás a toto zjištění bývá většinou hodně...

Samoošetřování bércových vředů – může zdravotnictví ušetřit?

Některá léčebná zařízení se domnívají, že vyškolením samotných pacientů v péči...

Samoregenerační „inteligentní“ hydrogel je na světě!

O tom, že tyto látky mají nezastupitelnou roli v léčbě akutních a chronických...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Candivac a Mycosyst při mykóze

Dobrý den, velmi často trpím na mykózy. Od doktora jsem dostala 3 tablety Mycosystu,které...

Spondylotické změny

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení toho názvu v lekařství. " Počínající spondylot....

Výrustky na konečníku

Dobry den, nahmatala jsem si u konecniku takove kozni vyrustky, neboli me a...

Chronický zánět žaludku a nedomykavost jícnu

Dobrý den pane doktore...prosím Vás o radu..moje maminka(57)se léčí již řadu...

NAdměrná plynatost

Dobry den, ve stredu 6.3. me na vecer z niceho nic chytla akutni bolest bricha....

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst

Dobrý den se chci zeptat na něco ohledně zubů, jsem byl v pátek u Zubaře na...

Výrustky kolem konečníku

Dobrý den, Na konečníku mám několik výrustků (viz. foto). Chci se zeptat,...

Bulka v pupíku

Dobrý den, cca před 2 měsíci se mi objevila bulka v pupíku. Je tmavě fialově...

Bolest jícnu

Dobrý den, několik dní mě trápí šílená bolest, pálení, tlak v jícnu. Když...

Skřípnutí nervu

Dobrý den, přede dvěmi lety mě postihl náhlá bolest na levé žeberní straně...

Zmenšení penisu

Dobrý den můj přítel má nadměrně velký penis takže nemůžeme mít spolu sex ani...

Hrudní kost

Dobry den, prosim o radu... pred par dny jsem si vsimla, ze mi mirne vystoupla...

Skřípnutý nerv

Dobry den, uz asi tyden mam priskriply nerv. Bolest zacina u uprave lopatky...

Bulka v pupíku

dobry den zjistil sem ze mam primo v pupiku zarudnutou bulku ale neboli co mam...

Motání hlavy a opuchání obličeje po jídle

Dobrý den, mám prolém s tím, že po jídlech ,které obsahují sacharidy se mi tvoří...

Bulka v pupíku

Dobrý den, v pupíku (ne v hloubce, spíš na jeho okraji, ale už uvnitř) mám již...

Bulka v místě jizvy

Dobrý den před třemi lety jsem se sekl sekerou do levé nohy po roce se mi na...

Nevolnost a motání hlavy po jídle

Dobrý den. Už pár dnů mi není dobře. Zejména po jídle je mi nevolno, cítím nepříjemný...

Zánět dutin

Dobry den chtela bych se zeptat trapi mne hrozna bolest dutin byla jsem ted...

Přípravky na zvětšení prsů

Dobrý den, zvažuji koupi přípravku Nadrain nebo Decolen na zpevnění prsou.Před...

Reklama
Zavřít