#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

S vařečkou kolem světa – Itálie

Střevní záněty 15.10.2012

Italská kuchyně je známá po celém světě. Jednoduchá, ale chutná jídla, hodně ryb, zeleniny a ovoce. Tak by se dala shrnout strava především jižních částí Itálie.

špagety a italská kuchyně
špagety a italská kuchyně

Temperamentní povaha, ale zároveň pohodovější přístup k životu, slunce a také moře. To je další možný náhled na Itálii. Pacienti s IBD se tak mohou inspirovat nejen italskou kuchyní, ale i tamní pohodou. Možná jejich stylem života můžeme vysvětlit fakt, že v Itálii je mírně nižší incidence obou střevních zánětlivých chorob než v ČR nebo západní Evropě. Samozřejmě nelze jednoznačně stanovit, je-li nižší incidence způsobena životním stylem, stravou, nebo jen geografickým umístěním.

Italskou kuchyni si spojujeme především s pizzou a těstovinami. Těstovin najdete v Itálii prý i více než 400 druhů. Mimo jiné například špagety, tortellini, ravioli, tagliatelle, farfalle, lasagne, manate, fusilli a mnoho dalších. Oblíbenou pochoutkou je zmrzlina a z moučníků tiramisu.

Polévky bývají často rybí nebo zeleninové a jejich konzumace se samozřejmě snižuje s teplejším podnebím od severu k jihu. Příkladem může být polévka acquacotta, která pochází z Toskánska. V překladu znamená „vařená voda“ a často se recepty na ni odlišují podle sezóny a oblasti. Obvykle je acquacotta jednoduchá polévka ze zeleniny a sušených hub. Pro ozdobu i chuť se na ni závěrem často pokládá pošírované (tj. ztracené) vejce.

Z mas se často používá maso telecí a kuřecí, výborné jsou různé ryby nebo plody moře. Z oblíbených pokrmů nesmí chybět pizza, která se připravuje z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Mezi nejtypičtější suroviny pokládané na pizzu patří rajčata, mozzarella a často bazalka. Obvykle bývá pizza mnohem jednodušší v Itálii než v Čechách, kde máme tendenci přidávat velké množství surovin. Přitom původně byla pizza jídlo chudých. Například pizza Margherita, jejímž základem jsou jen rajčata, mozzarella a bazalka, pochází z původně chudého kraje Neapole a okolí.

Dalším chutným a rychlým jídlem je rizoto, převládající především na severu Itálie, kde se také rýže pěstuje. Protože si všichni spojují Itálii především s pizzou a těstovinami a rýže zůstává v pozadí, je vhodné uvést, že rýže je vynikající jídlo i z dietetického hlediska nejen pro pacienty se střevními záněty. Rizoto se připravuje z krátké kulaté rýže, nejlépe z rýže Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano.

O tom, že Itálie může být, či spíše je rájem pro gurmány, nikdo nepochybuje. Mezi další kvalitní a chutné potraviny patří sušené šunky prosciutto, parmská šunka nebo mortadela a sýry, jako je parmazán, gorgonzola, fontina nebo mozzarella. Výborné jsou různé saláty ochucené olivovým olejem nebo balzamikovým octem.

Dezert tiramisu má celkem pestrou historii. Pochází z Toskánska, ale velmi oblíbenou pochoutkou se stal až ve Florencii v 19. stol. Odsud se jeho sláva šířila dále do Evropy i Ameriky. Tiramisu je jedním z nejúžasnějších, ale také nejtučnějších moučníků na světě. Jeho název se může přeložit jako „povzbuď mě, vzchop mě“. Kalorická hodnota a přídavek kávy dokážou totiž dodat energii a povzbudit. Tiramisu si dle legend dávaly k svačině i proslulé benátské kurtizány.

Celé menu skládající se z polévky, hlavního jídla v podobě rizota a dezertu tiramisu můžete završit kvalitní kávou nebo dobrým vínem, samozřejmě podle individuální snášenlivosti. Italská vína patří mezi jedna z nejlepších a také nejvíce exportovaných vín na světě. Známé značky jsou například Sangiovese, Lambrusco, Barbera, Chianti, Montepulciano, Trebbiano Toscano. Káva se v Itálii pije velmi silná a obvykle ve velmi malém šálku, takže záleží na chuťových preferencích, zvolíte-li italské piccolo, nebo větší espreso. Zajímavostí ale je, že v malé kávě (20–30 ml kávy známé jako piccolo) se vyluhuje jen 10 % kofeinu. Čím je delší průtok vody, a tedy větší káva, tím více obsahuje kofeinu. Proto Italové, přestože pijí třeba i 10 káv denně, jsou méně zvyklí na kofein než Češi, kteří mají raději kávu s větším objemem vody.

Doporučujeme

Čtěte více

S příchodem teplého počasí zvolte raději zrychlené očkovací schéma

Možná jste očkování proti klíšťové encefalitidě u sebe nebo u svých dětí pořád...

S rakovinou prostaty vsaďte na protony

Ozařování je jednou z nejčastěji používaných metod léčby nádorových onemocnění...

S roztroušenou sklerózou se nebojte vyrazit na cesty. Nepodceňte však přípravu

Díky kvalitní léčbě a síti odborníků není dnes cestování s roztroušenou sklerózou...

S udičkou do zahraničí? Jen po pečlivé přípravě!

Do ciziny každý rok vyjede rybařit několik tisícovek Čechů. Nejpopulárnější...

S úhradou očkování vám pomůže pojišťovna

Zdravotní pojišťovny vědí, že očkování proti klíšťové encefalitidě je podstatně...

S úmyslem použít znecitlivující krém nedělejte tajnosti!

Bojí se vaše dítě odběrů krve a hledáte řešení, jak mu tento nepříjemný zážitek...

S usínáním pomůže "bílý hluk"

Zažili jsme to asi všichni. Snažíme se usnout, nám to ale prostě nedovolí....

S vaginální mykózou do bazénu? Jde to, když znáte pravidla

Plavání a koupání patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Mnoho žen se však...

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto...

S vařečkou kolem světa – Tichomoří

Tichomořská kuchyně zahrnuje stravu a výživu z celé škály ostrovů, jež se nachází...

S vypadáváním vlasů se nemusíte smířit

Dříve či později to čeká většinu mužů. Ráno se podívají do zrcadla a zaznamenají,...

S vysokou hladinou prolaktinu nemusíte hned do nemocnice

Léčba hyperprolaktinemie závisí na příčině, která zvýšenou hladinu prolaktinu...

Sádlo je (opět) zdravé

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám...

Sádlo, máslo, oleje?

Tělová másla a oleje na obličej se v posledních letech staly základní kosmetickou...

Salmonelóza - jak se léčí a možnosti prevence

Obzvláště v období letních měsíců se lékaři setkávají ve svých ordinacích s...

Sama na dovolené? Deset pravidel, jak si to bezpečně užít!

Toužíte zažít atmosféru cestování o samotě bez partnera či kamarádek? Směle...

Samoléčba očí nemusí být vždy bezpečná

„Mám něco s okem!“ zvolá občas každý z nás a toto zjištění bývá většinou hodně...

Samoošetřování bércových vředů – může zdravotnictví ušetřit?

Některá léčebná zařízení se domnívají, že vyškolením samotných pacientů v péči...

Samoregenerační „inteligentní“ hydrogel je na světě!

O tom, že tyto látky mají nezastupitelnou roli v léčbě akutních a chronických...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#