Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Sádlo je (opět) zdravé

Léčba cholesterolu Hana Horáková 3.3.2017
redakce uLékaře

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?

Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.

 Jak poznat zdravý tuk

  • Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Mají tvořit až třetinu denního energetického příjmu.
  • Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokážou snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.
  • Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí. Jídelníček by proto neměl žádné transtuky obsahovat.

 V čem sádlo poráží konkurenty

Odborníci na výživu oproti dřívějšku doporučují také sádlo. Mezi jeho hlavní výhody patří:

  • při běžné pokojové teplotě se velmi dobře roztírá,
  • nejsou v něm žádné škodlivé transmastné kyseliny,
  • máslo obsahuje 45 % zdravých tuků, sádlo 60 %,
  • většina zdravého tuku v sádle je kyselina olejová (stejně jako v olivovém oleji),
  • v sádle je přibližně stejné množství cholesterolu jako v másle (95 mg cholesterolu na 100 g, přičemž bychom museli sníst 210 g sádla, abychom dosáhli povoleného množství tuku při nízkocholesterolové dietě).

Kvalita vepřového sádla závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě, která se mohou živit i myšmi, nebývá tak chutné.

Pozor na kalorie

Samozřejmě se nelze živit jen sádlem. Má totiž i stinné stránky:

  1. podporuje obezitu,
  2. přispívá k rozvoji zánětu v těle,
  3. podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků),
  4. pokud není uchováváno v chladničce, může se kazit.

Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se neměli bát, ale s jejich konzumací to raději nepřehánějte.

(hah)

Zdroje:

www.steadyhealth.com/articles/butter-margarine-or-lard-which-is-best

health.clevelandclinic.org/2014/01/margarine-or-butter-the-heart-healthiest-spreads-infographic/

www.steadyhealth.com/articles/is-butter-healthier-than-margarine

www.washingtonpost.com/national/health-science/lard-may-not-be-as-bad-for-your-health-as-the-fats-detractors-say/2013/04/15/874490a0-9bb5-11e2-9bda-edd1a7fb557d_story.html?utm_term=.4a0761864e2e

 

Autor článku: Hana Horáková
Líbil se vám článek? +19 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Hemofilikovo vaření aneb Jídlo pro zdraví i potěšení

Jezte zdravě – to se snadno řekne, ale mnohem hůře dodržuje. Je to obtížné pro...

Tuky jako prospěšní pomocníci i zabijáci zdraví

Slovo „tuk“ jsme si zvykli vnímat jen v negativních souvislostech. Přitom to...

Udržte své klouby zdravé

Nevíte jak na to? Právě zde najdete důležité informace a tipy pro zdravé klouby.

Zdravé kouření neexistuje

Cigarety bez dehtu, zdravé kouření nebo tabák bez kouře. S takovými nebo podobnými...

Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!

I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat...

Jak si udržet zdravé klouby v každém věku

Zdravé klouby nejsou samozřejmostí ani v mladém a středním věku. Je třeba zvolit...

Zhubněte zdravě!

Nejzdravější způsob, jak zhubnout, není ani v drastických dietách, ani v přehnaném...

Zdravé jídlo prodlužuje život

Během historie se u lidí změnila hlavní příčina smrti. Kdysi nejvíce umírali...

Deset potravin pro zdravé oči

Hlídejte si složeního svého jídelníčku a pomůžete tělu dobře fungovat. Přinášíme...

Hemofilik o Vánocích: jak mlsat zdravě a bez výčitek

Hlídat si tělesnou váhu uprostřed vánočního hodování je zvlášť důležité pro...

Doporučujeme