Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Sádlo je (opět) zdravé

Léčba cholesterolu Hana Horáková 3.3.2017
redakce uLékaře

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?

Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.

 Jak poznat zdravý tuk

  • Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Mají tvořit až třetinu denního energetického příjmu.
  • Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokážou snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.
  • Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí. Jídelníček by proto neměl žádné transtuky obsahovat.

 V čem sádlo poráží konkurenty

Odborníci na výživu oproti dřívějšku doporučují také sádlo. Mezi jeho hlavní výhody patří:

  • při běžné pokojové teplotě se velmi dobře roztírá,
  • nejsou v něm žádné škodlivé transmastné kyseliny,
  • máslo obsahuje 45 % zdravých tuků, sádlo 60 %,
  • většina zdravého tuku v sádle je kyselina olejová (stejně jako v olivovém oleji),
  • v sádle je přibližně stejné množství cholesterolu jako v másle (95 mg cholesterolu na 100 g, přičemž bychom museli sníst 210 g sádla, abychom dosáhli povoleného množství tuku při nízkocholesterolové dietě).

Kvalita vepřového sádla závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě, která se mohou živit i myšmi, nebývá tak chutné.

Pozor na kalorie

Samozřejmě se nelze živit jen sádlem. Má totiž i stinné stránky:

  1. podporuje obezitu,
  2. přispívá k rozvoji zánětu v těle,
  3. podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků),
  4. pokud není uchováváno v chladničce, může se kazit.

Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se neměli bát, ale s jejich konzumací to raději nepřehánějte.

(hah)

Zdroje:

www.steadyhealth.com/articles/butter-margarine-or-lard-which-is-best

health.clevelandclinic.org/2014/01/margarine-or-butter-the-heart-healthiest-spreads-infographic/

www.steadyhealth.com/articles/is-butter-healthier-than-margarine

www.washingtonpost.com/national/health-science/lard-may-not-be-as-bad-for-your-health-as-the-fats-detractors-say/2013/04/15/874490a0-9bb5-11e2-9bda-edd1a7fb557d_story.html?utm_term=.4a0761864e2e

 

Autor článku: Hana Horáková
Líbil se vám článek?
+20
ANO NE
Reklama

Související články

Hemofilikovo vaření aneb Jídlo pro zdraví i potěšení

Jezte zdravě – to se snadno řekne, ale mnohem hůře dodržuje. Je to obtížné pro...

Tuky jako prospěšní pomocníci i zabijáci zdraví

Slovo „tuk“ jsme si zvykli vnímat jen v negativních souvislostech. Přitom to...

Udržte své klouby zdravé

Nevíte jak na to? Právě zde najdete důležité informace a tipy pro zdravé klouby.

Zdravé kouření neexistuje

Cigarety bez dehtu, zdravé kouření nebo tabák bez kouře. S takovými nebo podobnými...

Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!

I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat...

Jak si udržet zdravé klouby v každém věku

Zdravé klouby nejsou samozřejmostí ani v mladém a středním věku. Je třeba zvolit...

Zhubněte zdravě!

Nejzdravější způsob, jak zhubnout, není ani v drastických dietách, ani v přehnaném...

Zdravé jídlo prodlužuje život

Během historie se u lidí změnila hlavní příčina smrti. Kdysi nejvíce umírali...

Deset potravin pro zdravé oči

Hlídejte si složeního svého jídelníčku a pomůžete tělu dobře fungovat. Přinášíme...

Hemofilik o Vánocích: jak mlsat zdravě a bez výčitek

Hlídat si tělesnou váhu uprostřed vánočního hodování je zvlášť důležité pro...

Doporučujeme

Čtěte více

S udičkou do zahraničí? Jen po pečlivé přípravě!

Do ciziny každý rok vyjede rybařit několik tisícovek Čechů. Nejpopulárnější...

S úhradou očkování vám pomůže pojišťovna

Zdravotní pojišťovny vědí, že očkování proti klíšťové encefalitidě je podstatně...

S úmyslem použít znecitlivující krém nedělejte tajnosti!

Bojí se vaše dítě odběrů krve a hledáte řešení, jak mu tento nepříjemný zážitek...

S usínáním pomůže "bílý hluk"

Zažili jsme to asi všichni. Snažíme se usnout, nám to ale prostě nedovolí....

S vaginální mykózou do bazénu? Jde to, když znáte pravidla

Plavání a koupání patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Mnoho žen se však...

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto...

S vařečkou kolem světa – Itálie

Italská kuchyně je známá po celém světě. Jednoduchá, ale chutná jídla, hodně...

S vařečkou kolem světa – Tichomoří

Tichomořská kuchyně zahrnuje stravu a výživu z celé škály ostrovů, jež se nachází...

S vypadáváním vlasů se nemusíte smířit

Dříve či později to čeká většinu mužů. Ráno se podívají do zrcadla a zaznamenají,...

S vysokou hladinou prolaktinu nemusíte hned do nemocnice

Léčba hyperprolaktinemie závisí na příčině, která zvýšenou hladinu prolaktinu...

Salmonelóza - jak se léčí a možnosti prevence

Salmonelóza je infekční střevní onemocnění vyvolané bakteriemi rodu Salmonella....

Sama na dovolené? Deset pravidel, jak si to bezpečně užít!

Toužíte zažít atmosféru cestování o samotě bez partnera či kamarádek? Směle...

Samoléčba očí nemusí být vždy bezpečná

„Mám něco s okem!“ zvolá občas každý z nás a toto zjištění bývá většinou hodně...

Samoošetřování bércových vředů – může zdravotnictví ušetřit?

Některá léčebná zařízení se domnívají, že vyškolením samotných pacientů v péči...

Samoregenerační „inteligentní“ hydrogel je na světě!

O tom, že tyto látky mají nezastupitelnou roli v léčbě akutních a chronických...

Samovyšetření prsou: životně důležitá věc, nebo ztráta času?

Mamograf se nedá ničím nahradit a kontrolovat si prsa každý měsíc doma je na...

Samovyšetření prsu - Máš to ve svých rukou!

Rakovina prsu je u nás v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním žen....

SARS pomůže zvládat počítač

Spolupráce italských, francouzských a amerických vědců vedla ke vzniku nového...

Sauna a masáž – luxusní relax, nebo nebezpečí?

Pro zdravého člověka může být sauna nebo masáž třeba i každodenní záležitostí....

Sauna: chrání srdce a prodlužuje život

Když je venku zataženo, chladno a šedivo, už samotná představa roztopené sauny...