Trápí vás úporné průjmy? Zkroťte je pomocí účinné diety!
<p>Mezi nejčastější komplikace střevních zánětů patří úporné průjmy. Trpící jedinci tak musí zcela nedobrovolně trávit převážnou část dne na toaletě. Trávicím obtížím lze naštěstí předcházet pomocí účinných dietních opatření.</p>

Základem léčby je vhodná strava
Jsme to, co jíme. Známé rčení platí dvojnásob pro nemocné trpící nespecifickými střevními záněty. Zažívací systém totiž každý den přichází do kontaktu s širokou škálou potravin. Nutno přiznat, že ne všechny složky potravy našemu zažívání prospívají. Příkladem mohou být smažená jídla, uzeniny nebo kořeněné pokrmy. Zdravý zažívací systém si s občasnou náloží nezdravých potravin poradí. Problém nastává v případě nespecifických střevních zánětů. Střeva nemocných jedinců jsou velmi náchylná k zevním vlivům a jen nepatrná změna stravy může vyústit v zažívací obtíže spojené s úpornými průjmy. Jak už správně tušíte, problémům lze předejít především zdravým stravováním. Vhodná dieta potlačující vznik průjmů se v zásadě liší podle současné aktivity zánětu.
Dietní opatření při vzplanutí nemoci
V případě vzplanutí zánětu je třeba dodržovat bezezbytkovou dietu, která uleví od bolestí břicha i průjmových komplikací. Povoleny jsou pouze potraviny, které nezanechávají nestravitelné zbytky a nedráždí sliznici střev.
- Vyhýbejte se potravinám, které zvyšují odchod stolice. Jedná se především o zeleninu a ovoce, ale i kofeinové nápoje.
- Jezte častěji a v menších porcích.
- Jedinci trpící ulcerózní kolitidou by měli omezit příjem alkoholu, slazených nápojů a sladkostí. Nemocným naopak prospívá zvýšená konzumace omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky.
- Lidé s Crohnovou chorobou trpící strikturami (zúžením střeva na určitých místech v důsledku zánětu) by měli omezit příjem ořechů, semínek a luštěnin.
- Pokud nemáte chuť k jídlu a špatně snášíte tuhou stravu, zvažte příjem tekutých doplňků stravy (takzvaných nutridrinků).
Dieta v klidovém období
Pokud jste úspěšně překonali kritické období vzplanutí zánětu, můžete do své stravy pomalu zařazovat běžné potraviny. V klidovém období je zapotřebí přijímat vyváženou a bohatou stravu s dostatečným obsahem důležitých živin, vitaminů a minerálů.
- Začněte s dobře tolerovanou polotekutou stravou, do které postupně zařazujte tuhé pokrmy.
- Mezi vhodné potraviny patří vodou zředěné šťávy, ovocná pyré, konzervované ovoce, ovesná kaše, kynuté pečivo, vařené kuřecí, krůtí nebo rybí maso, vařená vejce, brambory, rýže a těstoviny.
- Dle snášenlivosti do jídelníčku zařaďte i vlákninu. Lékaři doporučují především takzvanou jemnou vlákninu, která se nachází například v jablkách, mrkvi, bramborech nebo dužnatých plodinách. Vyhýbejte se konzumaci hrubé vlákniny, kterou obsahuje například kapusta, kedlubny, zelí nebo okurky. Stravitelnost vlákniny zvýšíte, pokud ovoce nebo zeleninu tepelně upravíte.
Každý z nás by se měl chovat ke svému zažívacímu systému šetrně a jedinci trpící nespecifickými střevními záněty zvlášť. Příjmem nevhodných potravin a špatnou životosprávou totiž riskují vznik obtěžujících zažívacích problémů. Pokud si nejste jistí vhodností svého jídelníčku, kontaktujte ošetřujícího lékaře nebo výživového specialistu.
Zdroj: www.ucsfhealth.org