#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

V osobách s migrénou je otisknuté společenské stigma jejího podceňování

Migréna není jen bolest hlavy Bc. Kateřina Hájková 27.4.2020
Život s migrénou je vyčerpávající

Bolest hlavy je pouze jeden příznak migrény. Doprovází ji například nevolnost či zvracení, přecitlivělost na světlo, hluk a pachy. Jelikož se jedná o záchvatovité onemocnění, její diagnózu lze stanovit až po prodělání minimálně pěti záchvatů. Jaký je vlastně život s migrénou?

Bolesti se při migréně zhoršují se sebemenší fyzickou aktivitou či pouze předklonem hlavy. Objevuje se při ní i zimnice, průjem či nucení na stolici. Existuje chronický podtyp migrény, který vykazuje všechny výše uvedené příznaky. Od „klasické“ migrény se ale liší frekvencí záchvatů, které nemocného postihují až 15krát do měsíce, mnohdy i vícekrát. „Léčba chronické migrény je velmi svízelná a patří do rukou zkušeného neurologa, nejlépe v centru pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy,“ říká specialistka na migrénu MUDr. Eva Medová, odborná garantka organizace Migréna-help.

Zakladatelka a předsedkyně organizace Bc. Rýza Blažejovská, DiS., všechna muka spojená s touto diagnózou zažila na vlastní kůži. Nemoc se u ní začala projevovat kolem 25. roku věku, kdy se několikrát do měsíce potýkala s paralyzujícími 20hodinovými bolestmi hlavy. Právě tehdy jí došlo, že něco není v pořádku, a rozhodla se navštívit neurologa…

Na vznik migrény má vliv dědičnost i životní prostředí a styl

„Bolesti se zpočátku objevovaly po užití alkoholu. Druhý den po večírku s přáteli jsem byla zcela vyřazená z provozu,“ vzpomíná paní Blažejovská. Posledních několik let už alkohol nepije vůbec, čímž eliminovala jeden z momentů, které u ní migrénu spouští. Podle doktorky Medové mezi tzv. spouštěče migrény patří například změny počasí, narušení spánkového rytmu, pobyt v nevětrané či zakouřené místnosti, kouření, ostrá a blikající světla a celá řada potravin, například čokoláda, káva, sýry s modrou plísní a potraviny s glutamátem. „Vedle těchto vnějších spouštěčů ale existují i vnitřní, mezi nimi jsou na prvním místě hormonální změny, k nimž dochází během menstruace nebo vlivem užívání hormonální antikoncepce,“ popisuje lékařka. Jako spouštěče záchvatu migrény ale mohou působit i úzkost a deprese, hladovění s poklesem krevního cukru a nedostatečný pitný režim. Nic z toho ale paní Blažejovská tehdy ještě netušila. Nevěděla ani to, že z 60 % se na výskytu migrény podílí dědičnost (migrénou trpí její maminka a trpěla jí i babička) nebo že za zbylými procenty případů lze spatřovat vlivy životního prostředí a stylu, které popsala MUDr. Medová.

V plně rozvinutém záchvatu migrény se nemocný doslova svíjí bolestí

Že trpí migrénou, zjistila paní Blažejovská až po návštěvě neurologa. S diagnózou ale vnitřně dlouhou dobu bojovala a mezitím plně prožívala trýznivé projevy zrádného onemocnění. Jen pro představu: „Odborníci přirovnávají plně rozvinutý migrenózní záchvat k porodním bolestem,“ popisuje a dodává, že je natolik bolestivý, že člověk často křičí a doslova se svíjí bolestí. „Naštěstí díky lékům na akutní záchvaty nemusí většina lidí s migrénou takto plně rozvinutý záchvat prožívat,“ vysvětluje a pokračuje: „Po užití léku se totiž zastaví, některé jeho projevy i přesto přetrvají, například nevolnost, tlaky na šíji a v hlavě, silná únava a zmatenost. Ani po užití léku není člověk schopen ještě několik hodin normální činnosti. Navíc se často záchvat po několika hodinách, případně dnech, vrátí znovu. Když záchvaty definitivně odezní, následuje silná únava, která se s přibývajícím věkem stupňuje.“

Společnost nevnímá migrénu jako nemoc

K cílené léčbě se ale paní Blažejovská dostala až mnohem později. Stále se totiž odmítala smířit se skutečností, že je nemocná. Proč diagnózu tak dlouho odmítala? „Byla to kombinace mých tehdejších nepříliš dobrých zkušeností s lékaři a pověsti migrény jako obyčejné bolesti hlavy,“ vzpomíná. „Společnost nevnímá migrénu jako nemoc, není brána vážně. Sama jsem tento mýtus nosila v sobě a stigmatizovala sebe samotnou,“ dodává. Až po mnoha letech bolestí a vyhledávání informací o migréně se jí tak podařilo toto vnitřní přesvědčení zlomit, i když bohužel ne stoprocentně, neboť je podle ní s ní doslova srostlé. „To je pro osoby s migrénou velké neštěstí – je v nich totiž otisknuto společenské stigma podceňování migrény. A i přes to, že velice trpí, nedovolí si často například pořádně odpočívat,“ vysvětluje. Tím se však jejich stav zásadně horší a může přejít do chronické formy – tak jako se to stalo paní Blažejovské.

Předpokladem k zahájení léčby migrény je její přijetí

Prvním předpokladem k zahájení léčby tak u paní Blažejovské bylo přijetí diagnózy a její uznání jako nemoci. Cesta, která k tomu vedla, ale byla velmi dlouhá. Do té doby se snažila pomoci si sama a vyzkoušela toho spoustu – od akupunktury až po stoj na hlavě. Nezabíralo nic. Co se od té doby změnilo? Paní Blažejovská se stále potýká s chronickou formou migrény, a jak sama říká, nemůže říci, že by na ni našla „spásný“ recept. Dnes už ale díky vlastním zkušenostem a spolupráci s lékaři ví, jak se sebou a s nemocí pracovat – tedy dbá na dodržování zásad zdravého životního stylu, správně se stravuje a dostatečně spí. Určitou úlevu zažívá také po aplikaci takzvané biologické léčby. Smířila se se skutečností, že migrénu vyléčit nelze, a je vděčná za to, že lze snížit její závažnost a frekvenci záchvatů. Kromě toho ji těší a naplňuje činnost organizace Migréna-help. Skrze ni předává ostatním pacientům s migrénou svůj životní příběh, a pomáhá jim tak vyhnout se počátečním mučivým stadiím, jimiž si musela sama projít.

Nemocný potřebuje vědět, že se má na koho obrátit

Migréna-help je nezisková organizace, jejímž obecným cílem je přispět k vyšší informovanosti a odolnosti osob s migrénou, usnadnit porozumění společnosti vůči jejich potřebám a vytvořit podmínky pro jejich kvalitní a plnohodnotný život. Toto poslání postupně naplňuje především šířením osvěty, poskytováním poradenství, spoluprací s tuzemskými i zahraničními odborníky a institucemi, zprostředkováním psychoterapie, prováděním průzkumů, vytvářením svépomocných skupin a dalšími aktivitami, jejichž spektrum se neustále rozšiřuje. Činnost organizace je navíc odborně garantována specialistkou na migrénu MUDr. Evou Medovou. A co bylo hlavním impulsem k jejímu založení? „Organizaci jsem založila s cílem přispět k destigmatizaci migrény a tím ke komplexnímu zlepšení života osob s migrénou. Zaslouží si pochopení, péči a pomoc, protože při záchvatech migrény zažívají skutečně velké utrpení,“ odpovídá Blažejovská.

Život s migrénou je vyčerpávající

Migrenici musí zvládat nároky každodenního života a plnit celou řadu rolí, k tomu všemu se potýkají se záchvaty migrény. „Především ti, kteří trpí chronickou formou migrény, se navíc mohou prát s pocity zoufalství, bezmoci, neschopnosti, strachu z dalších záchvatů a deprese, proto je žádoucí, aby každý člověk s takovými stavy o sebe pečoval také po duševní stránce a nebál se například požádat o pomoc blízkých či odborníků,“ vysvětluje paní Blažejovská a pokračuje: „Všichni lidé s tímto onemocněním potřebují, aby jim společnost porozuměla, aby se mohli v době záchvatu soustředit ‚jenom‘ na zvládání bolesti a nemuseli řešit ještě své okolí a aby se v obecné rovině měli na koho obrátit, když už je toho na ně moc.“ A právě od toho je tu organizace Migréna-help, která představuje stéblo, jehož se mohou „tonoucí“ migrenici zachytit, když tápou.

Jak by měl tedy pacient postupovat, když mu je diagnostikována migréna? „V první řadě by měl navštívit neurologa, případně přímo specialistu na léčbu bolestí hlavy. Poté, co je diagnóza migrény potvrzena, by měl spolu s doporučeními od lékaře dodržovat zásady zdravého životního stylu. Co všechno je ještě možné pro zmírnění závažnosti migrény udělat, se pacienti dozvědí na webových a facebookových stránkách Migréna-help, kde také najdou seznam specializovaných center,“ radí Rýza Blažejovská.

(kahá)

Zdroje:

rozhovory s Rýzou Blažejovskou, zakladatelkou a předsedkyní společnosti Migréna-help, a s MUDr. Evou Medovou, odbornou garantkou společnosti

Autor článku: Bc. Kateřina Hájková
Líbil se vám článek?
+39
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Může strava matky ovlivnit vznik alergií u jejího dítěte?

Potrava, kterou přijímá těhotná žena a která přes placentu přechází do krve...

Mýty o glaukomu přivádějí pacienty k lékaři pozdě

Špatná informovanost a podceňování rizik spojených se vznikem zeleného zákalu...

Migréna narušuje soukromý i pracovní život

Každý desátý člověk v České republice trpí migrénou. Tato nemoc však neznamená...

Ochranný vliv venkovského života na rozvoj atopie v Mongolsku

Autoři zkoumali vliv venkovského prostředí v Mongolsku a vliv přestěhování z...

Zdaleka ne každá bolest hlavy je migréna

Bolesti hlavy jsou velmi častým důvodem pro návštěvu lékaře. Mnoho lidí ale...

Úzkostní lidé volají o pomoc včas

Jedinci se sklony k úzkosti byli dlouho podceňováni v oblasti vztahů s lidmi...

Mýty o inkontinenčních pomůckách: Jsou pro ostudu?

Inkontinence je mnoha lidmi brána jako společenské tabu, zdroj hanby a rozpaků....

Nejzábavnější párty hry, které zvládnete i s RS

Účastnit se večírku nebo ho pořádat je samozřejmě možné i s roztroušenou sklerózou....

Migréna trápí víc než milion Čechů. Správná léčba je základ

Nesnesitelné bolesti hlavy, které člověka naprosto „vyřadí" z běžného provozu....

Zaklínadlo zvané well-being

Není to nový druh fitness, jak by se na první pohled možná mohlo zdát. Jde o...

Doporučujeme

Čtěte více

V lese buďte připraveni i na možné úrazy

Když se řekne „les“, většina z nás si vybaví ticho, klid, vůni jehličí a hub,...

V Mexiku se situace kolem takzvané prasečí chřipky stabilizovala

Situace ohledně takzvané prasečí chřipky se v nejhůře postižené zemi, Mexiku,...

V módě je letní očkování

V dnešní uspěchané době chce mít každý všechno hned a zároveň nikdo nemá na...

V nepravidelném rytmu promile

I tak nějak podobně může tančit vaše srdce po vydařeném večírku, kde není o...

V novém roce bez křečových žil

Jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí bývá slib, že budeme lépe dbát...

V novém roce chraňte své oči!

Předsevzetí na nový rok si dává snad každý. Asi nejčastěji jsou zaměřená na...

V novém roce v novém těle: Dá se s kily navíc skoncovat jednou provždy?

Obezita je diagnóza, často diskutované téma a strašák 21. století. Asi pro vás...

V novém roce zhubnu. Pro krásu i zdraví

Také byste rádi zhubli? A láká vás více krása, nebo zdraví? Pokud myslíte především...

V období Vánoc hrozí častější riziko návratu k droze

Ačkoli by vánoční svátky měly být obdobím štěstí a radosti, pro nikoho z nás...

V odstraňování prachu stále vítězí kbelík s vodou nad vysavačem

Mezi mnoha "roztočovými" alergiky se traduje, že účinnější než stírání prachu...

V pohodovém životě nemusí bránit ani žloutenka C

Hepatitida C způsobuje u pacientů pocity únavy, nevolnosti a často i deprese....

V prožívané bezmoci vznikají nemoci, říká psycholožka Sylvie Navarová

Mnoho lidí v současné době bojuje s úzkostmi, které spustila sociální izolace...

V průběhu léčby je možné změnit centrum asistované reprodukce

Pokud se pacientky z nějakého důvodu rozhodnou změnit centrum asistované reprodukce,...

V případě mírných příznaků můžeme chronické žilní onemocnění léčit samoléčbou

Tzv. metličky nebo křečové žíly, otoky, tlak a napětí v nohou či noční křeče...

V roce 2010 přibylo v České republice 58 nových případů virové hepatitidy C

Kolik lidí aktuálně trpí virovou hepatitidou C? A kolik jich za poslední měsíce...

V Saúdské Arábii nabízí za odvykání svatbu zdarma

Charita v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu přišla s novátorským způsobem,...

V suchu a diskrétně s vložkami SENI – zaměřeno nejen pro ženy

Inkontinence neboli samovolný únik moči patří mezi problémy, které trápí ženy...

V těhotenství pozor hlavně na teplotu!

Běžné nachlazení obvykle nepředstavuje pro budoucí maminku ani plod žádné větší...

V těhotenství se případným alergenům nebraňte

V moderní civilizaci je v posledních desetiletích alergie velkým problémem....

V těle je více než 100 kloubů a všechny potřebují péči

I když si to někdy ne zcela uvědomujeme, celý náš život je o pohybu. Kdo se...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#