#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vředová choroba

Zdravcentra.cz 29.5.2008

Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, peptický vřed, je defekt ve výstelce (sliznici) příslušných oddílů trávicího ústrojí. Typicky se projevuje bolestí v nadbřišku. Vředová choroba vzniká při nerovnováze mezi ochrannými mechanismy a agresivními vlivy na sliznici Vašeho žaludku a dvanáctníku. Nechráněná nebo zánětem oslabená sliznice podléhá účinkům trávicích šťáv. Dochází k jejímu „natrávení“ a vzniku vředů.

kouření
kouření
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, peptický vřed, je defekt ve výstelce (sliznici) příslušných oddílů trávicího ústrojí. Typicky se projevuje bolestí v nadbřišku. #IMG#

Co jste možná netušili...

Vředovou chorobu jako první popsal francouzský lékař Jean Cruveilhier v roce 1829. Příčiny jejího vzniku však dlouho zůstávaly neznámé. V roce 1833 popsal americký vojenský lékař William Beaumont úlohu žaludeční kyseliny a trávicích šťáv. Svá pozorování učinil při ošetřování pacienta, který byl na lovu kachen postřelen do břicha. Po zranění mu zůstala žaludeční píštěl umožňující lékaři sledovat procesy uvnitř žaludku. Počátkem 20. století byla jednoznačně potvrzena souvislost mezi vředy a působením žaludeční kyseliny na sliznici.

Nový pohled na příčiny vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů přinesl objev australského lékaře Barry Marshalla. V roce 1982 izoloval ze žaludku bakterii, kterou dnes svět zná pod názvem Helicobacter pylori. Do té doby se vědci domnívali, že kyselina znemožňuje bakteriím v žaludku přežít. Marshall prokázal, že zánět způsobený Helicobacterem vede k oslabení obrany sliznice a vzniku vředu.

O rozvoj chirurgické léčby žaludečních vředů se zasloužil rakouský chirurg narozený ve Švédsku, Christian Albert Theodor Billroth. Ve druhé polovině 19. století vyvinul techniky operačního odstranění částí žaludku, které se s drobnými úpravami používají v indikovaných případech dodnes. Významným mezníkem v diagnostice a léčbě vředové choroby bylo zavedení endoskopických metod do medicíny. První gastroskopii provedl již v roce 1868 německý internista Adolf Kussmaul. Do žaludku profesionálního polykače mečů tehdy zavedl dutou kovovou trubici a sledoval skrz ni jeho sliznici.

Jak vzniká...

Vředová choroba vzniká při nerovnováze mezi ochrannými mechanismy a agresivními vlivy na sliznici Vašeho žaludku a dvanáctníku. Co si pod tím představit? Váš žaludek tvoří neustále kyselinu chlorovodíkovou. Potřebujete ji k trávení potravy a obraně před bakteriemi z vnějšku. Kyselina a trávicí šťávy jsou velmi agresivní. Proti jejich nežádoucímu působení na sliznici si Vaše tělo vyvinulo několik ochranných mechanismů.

Prvním z nich je hlen na stěnách žaludku. Vrstva pokrývající sliznici brání jejímu přímému kontaktu s kyselinou. Druhým je dostatečné zásobení stěn žaludku krví. Dobře vyživované buňky jsou odolnější a dokáží i při poškození regenerovat. Třetí ochranou je fakt, že buňky sliznice žaludku a dvanáctníku produkují látky, které kyselinu neutralizují. Zabraňují tím jejímu nadměrnému působení.

Největším „agresorem“ v žaludku je kyselina. Její působení významně usnadňuje zánět žaludeční sliznice vyvolaný bakterií Helicobacter pylori. Oslabená sliznice neprodukuje potřebné množství hlenu. Jeho množství a žádoucí vlastnosti snižují i některé léky (hlavně nesteroidní protizánětlivé léky a kyselina acetylsalicylová). Svůj podíl na vzniku vředů mají i kouření a opakované stresy.

Nechráněná nebo zánětem oslabená sliznice podléhá účinkům trávicích šťáv. Dochází k jejímu „natrávení“ a vzniku vředů.

Jak se projevuje...

Projevy vředů závisí do značné míry na jejich umístění. Hlavním příznakem je bolest v nadbřišku. Intenzita bolestí je u každého jiná. Pohybuje se od nevýrazného tlaku v břiše až po ostrou bolest vystřelující pod pravá žebra nebo do zad. V případě žaludečních vředů se objevuje v návaznosti na jídle. Pro vředy v dvanáctníku je typické, že bolí nalačno. Bolesti Vás mohou i v noci vzbudit ze spánku. Společně s nimi Vás přepadne pocit hladu. Po najedení ve většině případů jako mávnutím kouzelného proutku zmizí.

Vředy nemusí bolet pořád. Zpravidla jde o chronické onemocnění. Akutní obtíže se projeví v opakujících se vlnách několikrát do roka. Obvyklý je jejich nástup na jaře a na podzim. Mezitím probíhá různě dlouhé období bez obtíží.

Jak se potvrdí...

Podezření na vředovou chorobu získá lékař již z popisu Vašich obtíží. Definitivním průkazem vředů na sliznici Vašeho žaludku nebo dvanáctníku je ale až endoskopické vyšetřené horní části Vašeho trávicího traktu - gastroskopie. Přehlédnutí sliznice jednotlivých oddílů trávicího ústrojí ukáže stupeň jejího poškození. Přítomnost Helicobactera stanovuje histologické vyšetření vzorků sliznice odebraných biopsií.

Jak se léčí...

Principem léčby je potlačení působení agresivních vlivů. Základem je úprava stravovacích návyků a životního stylu. V průběhu akutního stádia onemocnění byste měli dodržovat klidový režim bez větší fyzické i psychické námahy. Prospěje Vám dostatek spánku. Z jídelníčku alespoň na čas vyřaďte kávu, silný čaj a další nápoje obsahující kofein. Vyhněte se příliš mastným jídlům a takovým pokrmům o nichž víte, že Vám nedělají dobře. Nekuřte.

Terapie pomocí léků se zaměřuje na snížení účinků žaludeční kyseliny a vymýcení Helicobactera. Pro svůj efekt na tvorbu kyseliny patří k  nejpoužívanějším přípravkům léky ze skupiny H2-blokátorů a inhibitorů protonové pumpy. Od Helicobactera Vám lékař pomůže pomocí kombinace antibiotik.

U nezvládnutelných vředů nebo jejich komplikací je jedinou možností chirurgická léčba. Ta spočívá v operačním odstranění části žaludku nebo přerušení jeho nervového zásobení.

Co dál...

U většiny nemocných dojde při dodržování předepsané léčby k postupnému vymizení obtíží a zhojení vředu. Neléčená vředová choroba však může mít závažný průběh spojený s některými komplikacemi. K nejčastějším patří krvácení z vředu nebo „prasknutí“ stěny žaludku či duodena.

Krvácení z vředu se projevují zvracením čerstvé krve nebo přítomností černě zbarvené stolice (melénou). Může probíhat dlouho skrytě a způsobovat chudokrevnost. Krvácení lze diagnostikovat i ošetřit pomocí gastroskopie.

Prasknutí vředu, perforace nebo penetrace žaludku vzniká v případě, kdy se vřed prohlubuje, až prostoupí celou stěnou žaludku nebo dvanáctníku. Následky závisí na rychlosti pronikání vředu. Pomalu rostoucí vřed vyvolává zánět v okolí a srůsty. I při protržení stěny žaludku je potom zánět ohraničený. Při rychlém průběhu se naproti tomu může žaludeční stěna doslova protrhnout. Potom dojde k vylití žaludečního obsahu do Vaší břišní dutiny. Bez rychlého chirurgického zákroku jste ohroženi na životě.

Jak se tomu všemu vyhnout...

V prevenci vzniku vředové choroby se doporučuje úprava životního stylu. Jezte pravidelně, nejlépe malé porce několikrát denně a hlavně beze spěchu. Neustálý stres oslabuje ochranné mechanismy Vašeho trávicího ústrojí. Nekuřte. Kouření pravděpodobně zhoršuje prokrvení žaludečních stěn a zvyšuje citlivost sliznice ke škodlivému působení trávicích šťáv.

Vyhněte se nadměrnému a dlouhodobému užívání vysokých dávek nesteroidních protizánětlivých léků (např. brufen, diclofenac nebo aspirin). O vhodnosti jejich dlouhodobého užívání a ochranných opatřeních proti vzniku vředů se informujte u svého lékaře.

Doporučujeme

Čtěte více

Vracíte se po operaci z nemocnice? Chcete, co nejdříve získat zpět svou sílu? Věnujte péči výživě!

Doplňte chybějící živiny – především bílkoviny – a dbejte na přísun vitamínů,...

Vráska na nose díky alergickému pozdravu

Nepříjemné svědění nosu – alergici vědí, že se jej jen tak zbavit nelze. Proto...

Vraťte kloubům kondici správným pohybem!

Stává se vám, že se po ránu probudíte s bolavými a ztuhlými klouby? Nemůžete...

Vraťte spánek do normálu

Každému se občas se stane, že nemůže v noci spát. Důvody toho, proč v noci bdíte...

Vražedný koktejl bere žilám kyslík

Ani v laboratoři středověkého alchymisty by nebylo možné najít tolik sloučenin,...

Vrcholoví sportovci v zajetí astmatu?

Alergie vznikají na dědičném podkladě, ale důležitou roli v jejich rozvoji hraje...

Vrcholoví sportovci vítězí i nad hemofilií

Lidé s poruchou krevní srážlivosti všech věkových skupin se účastní celé řady...

Vrozená vada srdce, kterou je třeba řešit operací

Vrozené vady srdce a velkých cév jsou nejběžnější vrozené vady vůbec. Frekvence...

Vrozené selhání imunity aneb Bez očkování druhých se neobejdeme

Také jste slyšeli, že prodělat život ohrožující nemoc je lepší než nechat se...

Vrozený vysoký cholesterol – porazme ho společně!

Pacientské organizace hrají důležitou roli při léčbě různých nemocí. Snaží se...

Vše o arbovirech

Co byste měli vědět o arbovirech?

Vše o srdečním pulzu: naučte se ho měřit i hodnotit!

Tep je jedna z mála tělesných funkcí, které si můžete změřit sami doma a bez...

Vše o vších v kostce a bojový plán, jak se jich zbavit

Jakmile zažehnáte vši z tábora, přichází nový školní rok a s ním i další vlna...

Vše, co byste měla vědět o dárcovství vajíček

Využití darovaného vajíčka může být pro některé páry jedinou možností, jak počít...

Vše, co byste měli vědět o srdečním tepu

Kromě fyzické námahy může mít vliv na tepovou frekvenci mnoho faktorů. Tep také...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o adopci na dálku…

K takzvané adopci na dálku lze přistupovat různě. Pro mnoho lidí představuje...

Vše, co se nám nelíbí, svedeme na genetiku. Může DNA skutečně ovlivnit vaše hubnutí a cestu k vysněné postavě?

Desítky diet jste vyzkoušeli, stovky kilometrů jste naběhali, dny půstu jste...

Všechna éčka nejsou nebezpečná. Alergici by ale měli být přesto opatrní

Tzv. "E označení" zná z obalů potravin asi každý z nás. O jejich vlivu na zdraví...

Všechno se dá řešit. I průjem

Průjem dovede pořádně potrápit nejen dospělé, ale i děti. Někdy léčbu nevyžaduje,...

Všechno, co potřebujete vědět o škrkavkách

Škrkavka dětská je parazit, který způsobuje střevní infekci zvanou askarióza....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#