Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

HIV

AIDS a HIV Michal 8.11.2017

Prosim o odpoved od infektologa ci specialisty na HIV.
Dobry den,
rad bych se vas zeptal na vas nazor na situaci s moznou nakazou Hiv. Mel jsem styk s pritelkyni, ktera me bohuzel podvedla s cizincem ( Italem na dovolene s kamaradkama - mela snim nechraneni styk). Bohuzel asi tyden po jejim navratu jsem sni mel styk jak vaginalni tak i analni bez ochrany ( byli uz jsme spolu dele nez tri mesice a meli jsme testy pred jeji dovolenou vporadku).
Ale po cca asi 14 dnech po jejim navratu se uni objevili problemy jak pri chripce ( horecky pres 39°C, bolesti hlavy, prujmy a nabehle uzliny), toto mela vice jak tyden bez reakce na lecbu.
A ted k veci i u me se bohuzel asi po zhruba tydnu a neco objevili obdobne problemy s prujmy, bolestma svalu, hlavy a krku, zimnicema, nabehlyma uzlinama a teplotou kolem 37.5°C ( nepresahlo 38°C - tedy aspon o tom nevim), pocenim, kaslem suchym a dva dny silnou rymou a divnou vyrazkou na nohach ( jak stipance od blech treba - to po dvou dnech zmizelo) A taktez se toho nemuzu zbavit uz vice jak 2 tydny tech pocitu jak pri chripce ci nachlazeni.
Mohou se priznaky objevovat postupne a nebo se musi objevit najednou?? Nebot tu vyrazku jsem mel uz cca kolem 14.rijna s prujmy, ale tu zimnici s teplotami a bolestma hlavy a svalu a krku s nabehlyma uzlinama az 20.rijna.
Predpokladam, ze sice u kazdeho se to muze projevovat jinak, ale nejcasteji jsem se docetl, ze se priznaky objevuji ne drive jak po 14 dnech od rizika ( nebo mohou i drive)? A trvaji nejcasteji jak dlouho?? Protoze ja uz mam problemy skoro 3 tydny bez naznaku zlepseni??
A jinak jsem zkousel si nechat delat test 30.rijna ( kdyz tedy vezmu 10+ cca 14 dni nez by se objevili priznaky), takze dejme tomu tech min 20 dni od rizika a byl negativni ( protilatky i antigen, ktery se pry objevuje uz zhruba po 14 dnech pry " nevim zda je to pravda") a pak jsem 31.rijna podstoupil test na PCR ( pry uz taky min. po 14dnech od nakazy ) je vir taktez zachytitelny, coz jsem take urcite prekrocil tech 14dni a tento vysledek vysel taky negativne s vysledkem RNA -nedetekovana.
Ale ve vysledku to asi nic neznamena a presto asi muzu byt i tak infikovan a nebo  je to trochu diky tomu negativnimu PCR malo pravdepodobne??
Proto bych chtel znat vas nazor jako odbornika o stavu moznosti zda se jedna ci nejedna nejspise o nakazu virem Hiv.
Dekuji moc za odpoved a radu co a jak pripadne mam zkusit, protoze ten zdravotni stav ( problemy) neni moc dobry.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, bohužel nelze podle popisu příznaků nákazu ani vyloučit, ale ani potvrdit. Testy by měly být spolehlivé za 3 měsíce od rizika.
Dotaz samozřejmě předám specialistovi, aby Vám podal více bližších informací. Vyčkejte, prosím, jeho odpovědi. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivo Procházka CSc.


Neřeknu Vám nic jiného než jste se už dozvěděl na jiných pracovištích, kam jste své dotazy rovněž poslal. Výsledek HIV testu je spolehlivý po uplynutí nejméně dvou měsíců (záleží na zdravotní situaci, podle Světové zdravotnické organizace je to vždy po třech měsících). Samozřejmě pravděpodobnost průkazu protilátek se časem stále zvyšuje, ale nedoporučuji se předčasně a opakovaně nechávat testovat, hrozí riziko rozvoje závažné úzkostné poruchy.
Chřipkové příznaky s několik dní trvajícími horečkami sice mohou být projevem akutní HIV infekce, ale také chřipky, infekční mononukleózy, jiné respirační virosy atd. Objevují se nejčastěji 3.-4. týdne po nákaze, rozmezí je 2-6 týdnů, asi ve třetině případů ale zcela chybí. Po jejich odeznění (10-14 dnů) je člověk obvykle bez potíží. Přímý průkaz viru (PCR) není diagnostická metoda.

Související dotazy

HIV
Dobrý deň, dal som si spraviť vyšetrenie HIV a ostatných...
HIV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mohou objevit...
HIV
Dobrý den jsem gay po 41dnech se od vzájemného honění...
HIV
Dobrý den,před 2.tydny se mi udělaly červené fleky...
HIV?
Dobry den, mohou ty trvajici obtize ( neustale extremni...
HIV?
Chtěl bych se vás zeptat , měl jsem nechráněný styk.Na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

HIV

Dobrý den. Dnes jsem měl anální sex s HIV pozitivním mužem. O jeho nemoci jsem...

Hiv

Dobrý den, asi před rokem a půl jsem měla nechráněný sex. Zhruba dva měsíce...

HIV

Dobrý den, asi tak před rokem a půl jsem měla nechráněný pohlavní styk. Asi...

Hiv

Dobrý den rád bych se zeptal. Spal sem se svoji přítelkyní která ještě byla...

HIV

Dobrý den. Mám prosbu. Může mít souvislost zvýšená hodnota enzinu na hiv. Nebo...

HIV

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat zda je možné že člověk chytí Hiv, když se...

HIV

Dobry den, Chtel jsem se zeptat. Jelikoz je to 6 - 7 dni co jsem mel nechraneni...

HIV


HIV

Dobrý den, pozná praktický lékař ze vzorku odebrané krve při preventivní prohlídce...

Hiv

Dobry den jsem 3 mesice po ryzikovem pohlavnim styku, dochazim na venerologii...

HIV

Dobrý den měl jsem pohlavní styk s holkou za peníze při sexu jsem měl kondom...

HIV

Dobrý den Můj dotaz souvisí s virem HIV a jeho šířením Zajímalo by mne zda...

Hiv


HIV

Dobrý den, před 2 lety jsem mela nechráněný pohlavní styk, nedávno jsem byla...

HIV

Dobrý den, týden po styku byla partnerka na odběru krve pro zjištění HIV. Po...

HIV


Hiv


HIV


HIV


HIV


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na vnitřní straně pravého kolene

Dobrý den, už delší dobu (možná už i rok) mám na dotek citlivou oblast na vnitřní...

Opaření ruky horkou vodou

Oparila sem si ruku cerstve uvarenou vodou z konvice. Ihned sem chladila ale...

Pupínky ve vlasech

Vážení,před rokem mne začali obtěžovat svědivé pupínky ve vlasech,hlavně v zadní...

Mamdlové kameny

dobrý den mam mandlové kameny ( hrudky ),které jdou težko ven. Jak se dá tohoto...

Schmorlovy uzly

Dobry den, prosim o osvětlení pojmu Schmorluv uzel a jeho vliv a vývoj na obratel....

Pálení zad

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, čím by mohlo být způsobené pálení zad přibližně...

Revmatoidní artritida


Klebsiella pneumoniae v krku


Psychické potíže

Dobrý den, v roce 2008 jsem dostal úzkostné záchvaty (brnění po celém těle,...

Bursitis ramene

Dobrý den p.doktore,dva dny před odletem do Tunisu mi bylo ošetřeno rameno-obstřik,Dg.:Bursitis...

Macmiror complex 500 vaginální globule


Krvácení po pohlavním styku


Klimonorm a následky jeho dlouhodobého užívání


Zelená hustá rýma

Dobrý den, v mateřské škole se denně potýkáme s rodiči, kteří nám do školky...

ALT AST

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jaterní testy. Hodnoty mi vyšly S_ALT...

Zvýšená sedimentace, únava po antibiotikách

Dobrý den, již jsem se před týdnem ptala, ale dotaz se asi neodeslal, přestože...

Helicobakter pylori-nevolnost

Dobrý den, již delší dobu mě trápí ranní nevolnost, pálení žáhy, nevolnost při...

Panenská blána

Dobrý den, s přítelem máme problém. Je mi 15 a přítelovi 17 let. Už jsme spolu...

Výduť břišní aorty

Dobrý den, v minulém dotazu jsem se ptala jestli jsem si mohla poškodit břišní...

Praskání v uchu
