Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je možné že došlo k potratu nebo mimoděložnímu těhotenství?

Gynekologie Karel 6.2.2019

Dobrý den,

dotaz se týká kamarádky. Je jí 32 let, poslední menstruace skončila 18.12.18, další se nedostavila, ke konci ledna si pořídila těhotenské testy, které vyšli pozitivně. Dle krevních testů hladina HCG odpovídala době od posledního menstruačního cyklu a na USG byl již vidět jakoby "malinkatý zárodek plodu" s tím, že je v děloze ale umístěn níž než by měl být. Dnes je to tedy 50 dní od poslední menstruace. Předevčírem kamarádka dostala silné bolestivé záchvaty v pravém boku, které vystřelovaly do pravého třísla. Byla převezena do nemocnice s podezřením na "slepák". Slepák se nepotvrdil, byl několikrát proveden USG břicha (vnitřní i vnější), nález je normální, ale plod již není vidět. Nicméně kontrolní hladina HCG prokázala 50.den od poslední menstruace hodnotu 4 160 jednotek, což je vyšší než kdykoli předtím. V minulosti prodělala 1 potrat a 1 mimoděložní těhotenství. Žádné špinění od otěhotnění neměla, až nyní se dostavily. Je možné že došlo k potratu nebo mimoděložnímu těhotenství? Jak by vypadaly příznaky? Je možné, že i po potratu nebo při mimoděložním těhotenství bude hladina HCG stoupat?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud není již zárodeční váček na UZ rozpoznatelný, pak nejspíše došlo k potratu. Mimoděložní těhotenství to nebude když uvádíte, že na dřívějším UZ byl váček uložen v děloze, je jedno kde přesně, či výše, či níže, prostě v děložní dutině. Hladina hCG stoupá rychle s pokračujícím těhotenstvím, po potratu hladina klesá postupně, jenom z jedné hodnoty nelze moc vyvodit. Udělala by jsem kontrolní odběr druhý den, pokud bude hladina klesat, opět toto svědčí pro proběhlý potrat. Krvácení, či špinění taky svědčí pro probíhající, či proběhlý potrat. S pozravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

doc. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA


Dobrý den, myslím, že už jste si odpověděla i za kamarádku.
Cca 4100 hodnota HCG je málo, v té době už bývá vyšší (je to ale individuální), důležité je, zda hodnota stoupá, ale ona se pak mění po týdnu třeba i o desítky tisíc - takže buď jde o samovolný potrat, zamlklý potrat nebo o mimoděložní těhotenství - jak uvádíte.
Je třeba sledovat klinické příznaky, pravidelně dělat ultrazvuk a hlavně chodit ke gynekologovi, třeba 2-3x týdně - nebude-li nález jasný - nejlépe do nemocnice k observaci - protože pokud by šlo o mimoděložní těhotenství, může mít závažný dopad na zdraví a život pacientky.
Držím palce
Pěkný večer
MUDr.Luděk Fiala,MBA

Související dotazy

Opakované potraty
Dobrý den, prosím o radu. V roce 2010 porod syna...
Zvýšené trombocyty a potrat
Dobrý den chci se zeptat... Uz mam dve deti 7let a...
Těhotenství po potratu
Dobrý den, měla bych dotaz v lednu letošního roku jsem...
Potrat
Dobrý den, absolvovala jsem 1. ket, po 14 dnech byl...
Možné těhotenství?
Dobrý den. Je mi 15let. Od 12ti mám menses nepravidelný...
Je možné těhotenství?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. S přítelkyní jsme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné vyloučit těhotenství?


Je možné vysadit HA ze dne na den?


Je možné vysadit léky na vysoký tlak?


Je možné začít brát Luivac dřív než za 28 dní




Je možné zjistit prokazatelně osteoporozu z běžných rtg snímků


Je možné zjistit, kdy žena měla naposledy pohlavní styk?


Je možné zkrátit jednu končetinu?


Je možné změnit ortodoncii v průběhu léčby?


Je možné zvládnout případné těhotenství po infarktu myokardu ?


Je možné že jsem těhotná?


Je možné že kouření způsobuje svalové napětí a nervozitu?


Je možné že mám jen vyšší srážlivost krve?


Je možné že mám panickou ataku ?


Je možné že mám zánět slepého střeva?


Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?

Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?

Je možné že se jedná o rakovinu?


Je možné, aby antidepresivum Asentra 50 mg ovlivňovalo testy na boreliozu?


Je možné, aby mě tzv. chytl žlučník.


Je možné, aby mi antibiotika nezabrala a zánět tam stále je?

Dobrý den, jsou to tři týdny, kdy mi pan doktor trhal zub. Zub musel ven,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Necitlivost palce nohy


Otrava Hypnogenem


Tmavší moč

Dobrý den, prosím chci se zeptat. Už asi dva měsíce mám silné žlutou moč. Pijí...

Únik stolice

Dobrý den, rád bych se zeptal na jeden intimní problém. Často se mi stává že...

Žlutá stolice nevadí


Kořenový syndrom S1 vlevo

Dobrý den, je mi 24 let, zhruba v polovině srpna mě začali bolet bedra. Většinou...

Bolesti zad a nohou


Bilý povlak jazyka

Dobry den, od vcera mam na jazyku bily povlak a u korenu asi do 1/3 mam takove...

Astma

Dobrý den, na základě metacholinového zátěžového testu mi bylo zjištěno mírné...

Paraprotein v krvi

Dobry den. Dlouhodobe me boli zada v oblasti hrudniku,dle rtg chondroza chrupavky...

Bolest krku v oblasti ohryzku


Pupinky na koleni

Dobry den,rad bych se zeptal,ma na koleni pupinky sou male , sou ruzove barvy...

Zvětšené uzliny v tříslech

Dobrý den co signalizují zvětšené uzliny v tříslech ktere NEJSOU bolestivé ani...

Stín na jedné plíci

Dobrý večer paní doktorko,manžel byl u prkatického lékaře na preventivní prohlídce....

Duodenogastrický reflux

Dobrý den, Je to 3,5mesice kdy jsem byl poprve v nemocnici s nahodnou bolesti...

Bolesti zad

Dobrý den.prosím o přeloženi zprávy mr.Prostor L3/4 anulárni trhlina disku a...

ČERVENÝ OBLIČEJ

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli se dá dělat něco s červeným obličejem,není...

Zvýšená teplota při střevní chřipce

Dobrý deň Chcem sa opýtať či je normálne mať zvýšení teploty okolo 100 -120...

Zvětšené uzliny


Prášky na ředění krve a alkohol

Dobrý den už týden beru prášky Stacyl 100mg na ředění krve po úrazu nohy. Budu...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.